yararları saymakla bitmeyen balığı sade biçimde tüketmeyi sevmiyor olabilirsiniz. Bu sos tanımlarıyla artık seveceksiniz. Balık sevmeyenlerin bile iştahla yiyeceği, balığa farklı bir lezzet katan tanımları sizler için araştırdık. İmali kolay, tadı enfes soslara bayılacaksınız!
Öncelikle balığın yararlarından başlayalım:
1. Büyük balıklar ve kalamar tava için: Tarator sos tarifi
Malzemeler:
1. Bir kabın içine ufalanmış ekmek içi ve ceviz içini koyun. Akabinde mutfak robotu ile çekin.
2. Ekmek ve cevizleri sos kabına aldıktan daha sonra; üzerine zeytinyağı, yoğurt, dereotu, sarımsak ve limon suyu ek edin.
3. Sosu karıştırdıktan daha sonra 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Afiyet olsun.
2. Levrek, palamut, mezgit , hamsi üzere balıkların yanına: Sarımsak ve zeytinyağlı sos tarifi
Malzemeler:
1. Sarımsakları soyun ve ezin.
2. Ezilmiş sarımsakların üzerine limon suyu ek edip karıştırın. Akabinde bu karışımı kavanoza koyun ve üzerine zeytinyağı ile tuzu ekleyin.
3. Gereçlerin özdeşleşmesi için kapağı kapatarak çalkalayın.
Afiyet olsun.
3. Tüm balık çeşitlerinde kullanabilmeniz için: Pesto sos tarifi
Malzemeler:
1. Sarımsakları robottan geçirin ve fesleğenleri suda durulayın suyunu süzün.
2. Fesleğenleri de sarımsakların üzerine ek edin ve püre haline gelinceye kadar robottan geçirin.
3. Akabinde karışımı sos kabına alın ve zeytinyağı, peynir, tuz ve karabiber ekleyerek gereçler özdeşleşene kadar karıştırın.
Afiyet olsun.
4. Kokusundan rahatsız olduğunuz tüm balıklar için: Zeytinyağlı narenciye sos tarifi
Malzemeler:
1. Zeytinyağını ısıtın ve kaynama derecesine yakın portakal ve limon kabuklarını içine atıo ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın.
2. Soğuyan sosunuzu süzüldükten daha sonra kullanıma hazır.
Afiyet olsun.
5. Levrek sevenlere özel: Zeytinli sos tarifi
Malzemeler:
1. Bir kabın içine zeytinyağı, hardal, ketçap, mayonez, ince doğranmış dereotu, limon suyu, karabiber ve tuzu alın.
2. Uygunca karıştırdıktan daha sonra balığın üzerine dökün. Zeytinleri de ekleyip 175 derece fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
6. Buharda siyah etli balık pişirmek isteyenler için: Limonlu ve tarhunlu tereyağı sosu tarifi
Malzemeler:
1. Bütün materyaller karıştırın.
2. Soğuk biçimde servis etmek istiyorsanız rulo yapılıp buzluğa atın ve dilimleyip servis edin.
3. Sıcak biçimde servis etmek istiyorsanız ısıtabilirsiniz.
Afiyet olsun.
7. Çorba sevenler için: Balık çorbası sosu tarifi
Malzemeler:
1. Tereyağı ve zeytinyağı ile tercih edilen baharatlar tavada kavrulup çorbanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.
8. Beyaz etli tüm balıklarla, karides ve ıstakozla bir arada kullanmanız için: Tere sosu tarifi
Malzemeler:
Bütün gereçler karıştırılıp blenderdan geçirilir. Isıtılarak servis edilir.
Afiyet olsun.
9. Büyük balıklara başka bir lezzet katacak: Hardal sos tarifi
Malzemeler:
1. Zeytinyağı hariç materyalleri hepsini tereyağı yumuşayıncaya dek karıştırın.
2. Akabinde zeytinyağı ekleyerek kıvamlandırın ve servis edin.
Afiyet olsun.
10. Palamut balığını bir de bu biçimde deneyin: Domates sosu tarifi
Malzemeler:
1. Yıkayıp süzdüğünüz domateslerin kabuklarını soyun. Rondodan geçirip püre haline getirin.
2. Domates püresini küçük bir tencereye aktarın. Tuz ve zeytinyağını ek ederek suyunu çekinceye kadar pişirin.
3. İnce kıydığınız yeşillikleri ve iri kırılmış cevizi ekleyip 1-2 dakika daha pişirerek ocaktan alın.
4. Temizlenmiş palamut dilimlerini zeytinyağı ile yağlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
5. Servis tabağına hazırladığınız domates sosunu yayın. Palamut dilimlerini yerleştirerek üzerine yine sostan gezdirin.
Afiyet olsun.
11. Izgara balıklarına epey yakışacak: Ançüez sosu tarifi
Malzemeler:
1. Tereyağını ocağa alın ısıtın ve un ekleyip kokusu çıktığında beyaz roux (meyane) hazırlayın.
2. Ançüezi ince doğrayın ve içerisine ek edilip ezerek kavurun.
3. İçerisine beyaz biber ek edin daha sonra krema ile kıvamlandırın.
4. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
12. Kızarmış balıklar için: Meksika sosu tarifi
Malzemeler:
1. Biberler, soğan, mayonez ve sirkeyi karıştırarak blenderdan geçirip boza kıvamına getirin.
2. Karabiber, sarımsak tozu ve kimyonla tatlandırın.
3. Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilerek servis edin.
Afiyet olsun.
Öncelikle balığın yararlarından başlayalım:
Balık, Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bedenin hastalık direncini arttırır.
bol bol omega 3, protein, B vitamini içerir.
Kan şekerini düzenler ve kalp sıhhatini korur.
Zihinsel gelişimi takviyeler, beyin işlevlerinin sistemli çalışmasını sağlar.
Kemikleri pekiştirdiği için büyüme çağındaki çocukların ve kemik erimesi riski taşıyanların tüketmesi önerilir.
Kan şekerini düzenlediği için diyabet riskini azaltır.
Depresyon, uykusuzluk ve güçsüzlük üzere meselelerin tedavisinde kullanılır.
Hafızayı güçlendirir ve Alzheimer riskini düşürür.
Romatizma ve eklem ağrılarının giderilmesinde tesirli rol oynar.
1. Büyük balıklar ve kalamar tava için: Tarator sos tarifi
Malzemeler:
6 yemek kaşığı ceviz içi
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
8 yemek kaşığı zeytinyağı
4 diş sarımsak
6 dilim bayat ekmek içi
10 kol dereotu
3 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1. Bir kabın içine ufalanmış ekmek içi ve ceviz içini koyun. Akabinde mutfak robotu ile çekin.
2. Ekmek ve cevizleri sos kabına aldıktan daha sonra; üzerine zeytinyağı, yoğurt, dereotu, sarımsak ve limon suyu ek edin.
3. Sosu karıştırdıktan daha sonra 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Afiyet olsun.
2. Levrek, palamut, mezgit , hamsi üzere balıkların yanına: Sarımsak ve zeytinyağlı sos tarifi
Malzemeler:
4-5 diş sarımsak
2 adet limon
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
1. Sarımsakları soyun ve ezin.
2. Ezilmiş sarımsakların üzerine limon suyu ek edip karıştırın. Akabinde bu karışımı kavanoza koyun ve üzerine zeytinyağı ile tuzu ekleyin.
3. Gereçlerin özdeşleşmesi için kapağı kapatarak çalkalayın.
Afiyet olsun.
3. Tüm balık çeşitlerinde kullanabilmeniz için: Pesto sos tarifi
Malzemeler:
2 diş sarımsak
2 su bardağı fesleğen yaprağı
Yarım su bardağı parmesan peyniri
Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1. Sarımsakları robottan geçirin ve fesleğenleri suda durulayın suyunu süzün.
2. Fesleğenleri de sarımsakların üzerine ek edin ve püre haline gelinceye kadar robottan geçirin.
3. Akabinde karışımı sos kabına alın ve zeytinyağı, peynir, tuz ve karabiber ekleyerek gereçler özdeşleşene kadar karıştırın.
Afiyet olsun.
4. Kokusundan rahatsız olduğunuz tüm balıklar için: Zeytinyağlı narenciye sos tarifi
Malzemeler:
½ çay bardağı zeytinyağı
2 adet portakal kabuğu rendesi
1 adet limon kabuğu rendesi
1. Zeytinyağını ısıtın ve kaynama derecesine yakın portakal ve limon kabuklarını içine atıo ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın.
2. Soğuyan sosunuzu süzüldükten daha sonra kullanıma hazır.
Afiyet olsun.
5. Levrek sevenlere özel: Zeytinli sos tarifi
Malzemeler:
2 yemek kaşığı dereotu
1 yemek kaşığı dilimlenmiş siyah zeytin
1 yemek kaşığı dilimlenmiş yeşil zeytin
1 limonun suyu
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı hardal
1 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı ketçap
1. Bir kabın içine zeytinyağı, hardal, ketçap, mayonez, ince doğranmış dereotu, limon suyu, karabiber ve tuzu alın.
2. Uygunca karıştırdıktan daha sonra balığın üzerine dökün. Zeytinleri de ekleyip 175 derece fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
6. Buharda siyah etli balık pişirmek isteyenler için: Limonlu ve tarhunlu tereyağı sosu tarifi
Malzemeler:
4 yemek kaşığı tereyağı
½ limon suyu
2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze tarhun
1 tutam tuz
1 tutam kimyon
1. Bütün materyaller karıştırın.
2. Soğuk biçimde servis etmek istiyorsanız rulo yapılıp buzluğa atın ve dilimleyip servis edin.
3. Sıcak biçimde servis etmek istiyorsanız ısıtabilirsiniz.
Afiyet olsun.
7. Çorba sevenler için: Balık çorbası sosu tarifi
Malzemeler:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı kurutulmuş fesleğenle(tercihe bakılırsa yerine kırmızı pul biber yada kekik kullanılabilir)
1. Tereyağı ve zeytinyağı ile tercih edilen baharatlar tavada kavrulup çorbanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.
8. Beyaz etli tüm balıklarla, karides ve ıstakozla bir arada kullanmanız için: Tere sosu tarifi
Malzemeler:
½ bağ tere
1 çay bardağı krema
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tutam tuz
1 tutam kişniş
Bütün gereçler karıştırılıp blenderdan geçirilir. Isıtılarak servis edilir.
Afiyet olsun.
9. Büyük balıklara başka bir lezzet katacak: Hardal sos tarifi
Malzemeler:
1 yemek kaşığı dijon hardal
1 çay kaşığı kekik
2 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1. Zeytinyağı hariç materyalleri hepsini tereyağı yumuşayıncaya dek karıştırın.
2. Akabinde zeytinyağı ekleyerek kıvamlandırın ve servis edin.
Afiyet olsun.
10. Palamut balığını bir de bu biçimde deneyin: Domates sosu tarifi
Malzemeler:
4 domates
1.5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
1 kısım taze biberiye
1 kol taze kekik
100 g iri kırılmış ceviz
Yarım demet maydanoz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1. Yıkayıp süzdüğünüz domateslerin kabuklarını soyun. Rondodan geçirip püre haline getirin.
2. Domates püresini küçük bir tencereye aktarın. Tuz ve zeytinyağını ek ederek suyunu çekinceye kadar pişirin.
3. İnce kıydığınız yeşillikleri ve iri kırılmış cevizi ekleyip 1-2 dakika daha pişirerek ocaktan alın.
4. Temizlenmiş palamut dilimlerini zeytinyağı ile yağlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
5. Servis tabağına hazırladığınız domates sosunu yayın. Palamut dilimlerini yerleştirerek üzerine yine sostan gezdirin.
Afiyet olsun.
11. Izgara balıklarına epey yakışacak: Ançüez sosu tarifi
Malzemeler:
3 adet salamura ançüez
1 su bardağı krema
1 çay kaşığı beyaz biber
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1. Tereyağını ocağa alın ısıtın ve un ekleyip kokusu çıktığında beyaz roux (meyane) hazırlayın.
2. Ançüezi ince doğrayın ve içerisine ek edilip ezerek kavurun.
3. İçerisine beyaz biber ek edin daha sonra krema ile kıvamlandırın.
4. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
12. Kızarmış balıklar için: Meksika sosu tarifi
Malzemeler:
1 adet çekirdeği çıkarılmış ve ince kıyılmış kırmızı kapya biber
Yarım ince kıyılmış acı biber
1 yemek kaşığı ince kıyılmış soğan
Yarım su bardağı mayonez
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Yarım çay kaşığı dövülmüş tane karabiber
1 çay kaşığı sarımsak tozu
Yarım çay kaşığı kimyon
1. Biberler, soğan, mayonez ve sirkeyi karıştırarak blenderdan geçirip boza kıvamına getirin.
2. Karabiber, sarımsak tozu ve kimyonla tatlandırın.
3. Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilerek servis edin.
Afiyet olsun.