Köfte her insanın en sevdiği yemek tipinden biridir. Kıyma kullanarak birbirinden lezzetli köfteler ve farklı tarifler yapabilirsiniz. Sizin için birbirinden lezzetli tam 20 köfte tanımını yazdık. Şimdiden deneyeceklere afiyet olsun.
Evde köfte nasıl yapılır?
Malzemeler
1. Meskende köfte yapmak için evvela 1 kilogram kıymayı derin karıştırabileceğiniz bir kaba alın. Akabinde içerisine yumurtayı ve galeta ununu ek edin. Tüm materyalleri karıştırdıktan daha sonra köfte harcını ya da dilediğiniz tüm baharatları ekleyin.
2. Baharatların tamamı kıymanın her yerine yedirilinceye kadar yoğurma sürecine devam edin. Köfte kıvam aldıktan daha sonra avcunuzun içerisinde dilediğiniz hali verin.
3. Kızdırılmış tavada bulunan yağa hazırladığınız köfteleri koyun. Şayet süratli ateşte pişirecekseniz köftenizin kalınlığına dikkat edin aksi takdirde içi çiğ kalabilir.
1. Sulu köfte tarifi
Malzemeler
1. Havuçları patatesleri soyup küp küp doğrayalım, biberi de küçük küçük doğrayalım, domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın.
2. Tepsiye kıymayı koyun, ortasını açın ve yıkadığımız pirinci süzüp koyun. Tuzu, baharatları serpin.
3. Soğanı, maydanozu ek edip yoğurun ve küçük modüller kopararak köfte formu verin.
4. Tencereyi ateşe koyup kızdırın. İçine salçaları ek edin, bir ölçü su ekleyin ve kaynatın. Kalan suyu da ek edip kaynatın.
5. İçine doğradığınız zerzevatları dökün ve kaynayan suya küçük top haline getirdiğimiz köfteleri koyun.
6. Bir defa karıştırın, kaynayınca ocağın altını kısın ve 30 dakika pişirip, sıcak servis yapın.
2. Mersin yoğurtlu sıkma köfte tarifi
Malzemeler
1. İnce bulguru bir kaba alın. Üzerine sıcak suyu döküp 15 dakika kadar şişmesi için bekletin. sonrasındasında yumurtayı, unu, tuzu ve baharatını ekleyin. Ortada bir su serperek yumuşayana kadar yeterlice yoğurun. Kolay kolay şekil alan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp minik çiğ köfteler şekline getirin.
2. Suyu büyük bir tencerede kaynatın. Limon suyu ile tuzu ekleyin. Köfte hamurlarını bu suyun içine atıp 5 dakika haşlayın. Delikli bir süzgeçle suyun içinden alın.
3. Köfteleri servis tabağına aktarın. Üzerine sarımsakla uygunca karıştırdığınız süzme yoğurdu dökün. En son tereyağında biraz yaktığınız kırmızı pul biberi dökün. Çabucak servis yapın.
3. Sömelek köfte tarifi
www.instagram.com
1. Geniş bir tepside çiğ köftelik bulgur ve 1,5 çay bardağı ılık suyu karıştırın ve 5 dakika bekleyip bulgurların şişmesini bekleyin.
2. İrmik, kıyma, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip tüm materyaller birbirine güzelce karışıp, macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
3. Kıymalı harçtan serçe parmağı kalınlığında köfteler hazırlayın. Kaynayan suyun içerisinde köfteleri yaklaşık 5-6 dakika kadar pişirin.
4. Pişen köfteleri kaynayan suyun içerisinden alın. Geniş bir tavada tereyağı, sıvı yağ, pul biber, toz kırmızı biber ve kuru naneyi kızdırın. Sömelek köfteleri kızdırdığınız yağın içerisine atın ve bir iki defa çevirdikten daha sonra ocaktan alın.
5. Servis tabağına aktardığınız köftelerin üzerine çırpılmış yoğurt ve tavada kalan tereyağından biraz gezdirin.
4. Hasanpaşa köfte tarifi
www.instagram.com
Malzemeler
1. Kıymayı derin bir kaba alın.
2. Üzerine rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, ekmek kırıntısı (yoksa galeta unu da kullanabilirsiniz), 1 yumurta, tuz, kimyon, pul biber ekleyin ve güzelce yoğurun.
3. Püresi için patatesler küp küp doğranır üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlamaya başlayın.
4. Yumuşayan patateslerin suyunu süzün. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, tereyağı ve tuz alıp blenderda güzelce ezin.
5. Hazırlanan köftelerden modüller kopararak çanak biçimi verin. Yağlanmış fırın kabına köfteleri dizin.
6. Hazırlanan patates püresini sıkın.
7. Evvelden ısıtılmış fırında 200 derecede 25-30 dakika pişirin. Sosu için bir tavaya su, salça ve kekik ekleyip ocakta kaynatın.
8. Fırında pişme müddetini tamamlanan köftelere sos ekleyin. Üzerlerine kaşar peyniri rendesi ekleyerek kaşarlar kızarana kadar tekrar fırına verin.
5. Kadınbudu köfte tarifi
Malzemeler
1. Yarım su bardağı pirinci tuz ve su ile bir arada yavaşça yumuşayana kadar kaynatın. Bir tavada zeytinyağı ile soğanları yumuşayana kadar kavurun. Sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edin.
2. Kıymanın yarısını soğan ve sarımsakların içerisine alın ve suyunu salıp, çekene kadar kavurun. Pişen kıymaları ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
3. Geniş bir kasede çiğ kıyma, un, haşlanmış pirinç, pişip soğuyan soğanlı kıyma harcını, yumurta ve tüm baharatları bir ortaya getirip yoğurun. Yoğurduktan daha sonra üzerine streç çekip 20 dakika buzdolabında bekletin.
4. Bekleyen harçtan yumurtadan biraz daha büyük kesimler koparıp yuvarlayarak hal verin. Şekil verilmiş köfteleri evvel un ve galeta unu karışımına, daha sonra yumurtaya batırın.
5. Köfteleri kızgın yağda kızartın. Servis ederken püre ve sotelenmiş sebzeler ile servis edebilirsiniz, afiyet olsun!
6. Ekmek ortası köfte tarifi
Malzemeler
Ekmeği İçin;
1. Maya ılık su ile eritin. çabucak sonrasında sırasıyla ılık süt, yoğurt, yağ, şeker ve tuz ekleyip, yaklaşık 10 dakika dinlendirin.
2. sonrasındasında un yavaş yavaş ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğurun ve yaklaşık 1 saat ağzı kapalı mayalanmaya bırakın.
3. Mayalanan hamur 8 eşit modüle bölüp, el ile hal verip üzerine uzunlamasına çizik atıp kağıt serili tepsiye dizilir ve ayriyeten yarım saat tepside mayalandırın
4. Tepsideki ekmeklerin üzerine yumurta sarısı sürüp, öncesinden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Hazırlanan köfte ve dilimlenen zerzevatları, ekmeğin ortasına koyup ikram edin.
7. Kıymadan köfte tarifi
Malzemeler
1. Maydanozları ince bir biçimde kıyın. Soğanları da tıpkı halde doğrayın.
2. Evvelce ıslattığınız bayat ekmek içlerini sudan çıkarıp sıkın ve kıymanın içine koyun. sonrasındasında kimyon, karabiber, tuz, köfte harcı ve doğradığınız zerzevatları de ekleyin. Bu karışımımızın üstüne 1 yumurta kırıp, elinize yapışmayacak kıvam alana kadar yoğurun.
3. daha sonra karışımı şekillendirip, buzdolabında 1-2 saat dinlendirmeye bırakın. Köftelerin dinlenmesi bitince tavaya yağ koyup, orta ateşte kızartın.
8. Ödemiş köfte tarifi
Malzemeler
1. Kıymayı bir yoğurma kabına alın.İrmiği, rendelenmiş soğanı ve başka gereçleri ek edip, yoğurun.
2. sonrasındasında da, köftelere çöp şişte parmak halini vererek buzdolabında en az bir saat kadar dinlendirin, irmikler şişsin.
3. Evvel tavada ekmekleri, akabinde domatesleri, biberleri, en son köfteleri kızartın. daha sonrasında pişmiş olan köfteleri şişten çıkarın.
4. Tereyağını ve toz biberi tavaya alıp eritin ve dilimlenmiş ekmekleri bu karışımda alt üst çevirin ve servis tabağına alın. Aynı tereyağlı karışıma köfteleri de alın ve tavayı sallayarak düzgünce pişmelerini sağlayın.
5. Pişen köfteleri ekmeklerin yanına alıp, domates, biber ve soğan salatasıyla servis edin.
9. Konutta çiğ köfte tarifi
Malzemeler
1. Meskende etsiz çiğ köfte yapmak için evvela uygun bir kap içerisine bulguru alın. Üzerine sıcak suyu ekleyerek 15 dakika kadar bulgurların yumuşaması için bekletin. Bu basamakta su ölçüsü bulgurun cinsine bakılırsa değişiklik gösterebilir.
2. Bulgurların yumuşamasını beklerken öteki materyalleri hazırlayabilirsiniz. Kabuğunu soyduğunuz soğanı yemeklik olacak biçimde küçük küçük doğrayın. Doğradığınız soğanları avcunuzun içerisine alarak sıkın ve suyunu çıkartın. 15 dakika sonunda bulgurun üzerini açın ve gerçek kıvamda olduğunu anlamak için elinize bir kesim alarak sıkın. Şayet bulgurlarınız toparlanıp dağılmadan duruyorsa kâfi biçimde ıslanmış demektir. Lakin elinizle sıktığınızda dağılıyorsa biraz daha sıcak su eği yaparak ayarlayabilirsiniz.
3. Bulgurları çiğ köfte yoğurma tepsisine alın. Üzerine isot ve tuzu ekleyin, bulgura yedirerek yoğurmaya başlayın. Suyunu sıktığınız soğanları ek edin ve yoğurmaya devam edin.
4. Domates salçası, biber salçası, yoğurt, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftenizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edin. Bu basamakta her malzemeyi ekledikten daha sonra güzelce yoğurarak yedirirseniz daha hoş sonuç elde ederseniz.
5. İstediğimiz kıvama gelen çiğ köfte harcınızdan kesimler alın ve elinizle sıkarak şekillendirin.
6. Şekillendirme süreci bittikten daha sonra çiğ köfteleri marul, maydanoz, limon ve nar ekşisi eşliğinde servis edin.
10. İslim köfte tarifi
Malzemeler
1. Kabuklarını alacalı biçimde soyduğunuz patlıcanları keskin bir bıçak sayesinde uzun ince şeritler halinde dilimleyin. Acısının çıkması için tuzlu suda bekletin.
2. Orta yağlı dana kıymayı karıştırma kabına alın. Rendelenmiş kuru soğan, yumurta ve galeta unu, sarımsak, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon katın.
3. Köfte harcını özleşene kadar yaklaşık 10-15 dakika yoğurun. Köfte harcını altı cevizden biraz daha büyük kesimler ayırın.
4. Avuç içinizde yuvarladığınız köfteleri, tavada gerili önlü aykırı çevirerek pişirin. Tuzlu suda dinlenen patlıcanların suyunu süzüp bol suda durulayın. Üzerlerini bir kağıt havlu sayesinde kurulayın. Yağı kızdırdığınız tavada gerili önlü karşıt çevirerek kızartın. Fazla yağını kağıt havlu sayesinde alın.
5. Sap kısımlarını aldığınız yeşil biberleri dört eşit modüle bölün. Cherry domatesleri ikiye bölün. İki adet kızarmış patlıcan şeridini artı biçimini alacak biçimde servis tabağına yerleştirin. Orta kısmına bir adet kızarmış köfte koyup kapatın.
6. Üzerine bir modül yeşil biber ve çeri domates yerleştirip kürdanla tutturun. Tüm köfteleri birebir biçimde patlıcan şeritlerine sardıktan daha sonra fırın tepsisine yerleştirin.
7. Sosu için; zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Rendelenmiş domates ve sarımsağı pişirin. Tuz ve karabiberini de ekledikten daha sonra 4-5 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Hazırladığınız sosu patlıcanları aldığınız fırın tepsisine aktarın.
8. İslim kebaplarını öncesinden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirdikten daha sonra sıcak olarak servis edin. Afiyetler olsun!
11. Sodalı köfte tarifi
Malzemeler
1. Yoğurma kabına bütün materyalleri alıp güzelce yoğurun.
2. Üzerini kapatıp dolapta 1 saat kadar bekletin. ondan sonrasında biçim verip isterseniz yağda dilerseniz ya da fırında pişirebilirsiniz.
12. Analı kızlı köfte tarifi
www.instagram.com
Malzemeler
Hamuru için:
1. Soğan ve zeytinyağını tavaya alın. Güzelce kavurun. Ardından kıymayı ek ederek 12-15 dakika kısık ateşte pişirin. Ortada açıp karıştırın. Ardından salça, tuz ve baharatlarını ek ederek ocaktan alın.
2. Derin bir kabın içine irmik, köftelik bulgur ve sıcak suyu alın. Üzeri kapalı bir formda 15 dakika dinlendirin. Ardından tüm materyalleri içerisine koyun ve güzelce yoğurun.
3. Hamur kıvam aldığında ikiye bölün. Elinizi suyla hafifçeçe ıslatın. Bir modülünü minik içli köfteler biçimine getirin. İçlerini hazırladığınız kıymalı harçla doldurup kapatın. Diğer kısmını de minik köfteler halinde yuvarlayın.
3. Zeytinyağı, salça ve etleri kavurun. Kapağı kapalı bir formda 12- 15 dakika pişirin. Açıp içerisine suyu ek edin. Nar ekşisini de ek edip kısık ateşte 15 dakika pişirin.
4. Akabinde köfteleri ek edin ve kısık ateşte 10 dakika pişirin. Haşlanmış nohut, tuz ve limonu da ekleyip kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Ardından ocaktan alıp sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
13. Fırında sebzeli köfte tarifi
Malzemeler
Köfte için;
1. Kıymaya soğan, sarımsak rendelenir, azıcık maydanozu incecik doğrayın. Diğer gereçler de ek ederek köfteyi güzelce yoğurun.
2. Patlıcanı alacalı soyarak yuvarlak biçimde dilimleyin. Biberler ve patatesler ve domates de birebir biçimde dilimleyerek hazırlayın.
3. Köfteyi iki elinizin içinde düzleştirerek küçük yuvarlaklar yapın. Patates, köfte, biber, patlıcan, domates biçiminde yahut istediğiniz zerzevatla istediğiniz kadar yapıp üstüne sosumuzu hazırlayın. Salçayı 1 su bardağı kadar suyla karıştırıp salçayı açın.
4. Köftelerin üstüne sıvı yağ gezdirin, tuz serpin ve sosunu ek edip üstüne yağlı kağıt serip 225 derecede ısıttığınız fırında 40 dakika kadar pişirip, yağlı kağıdı çıkarıp 15 dakika da o denli pişirin.
14. Dağılmayan sulu köfte tarifi
Malzemeler
Köfteler için;
1. Köftelik gereçleri en az 10-15 dakika yoğurun. Bu köftelerin pişerken dağılmaması için çok önemli. Köfte harcını üzeri kapalı şekilde buzdolabında bir yarım saat kadar dinlendirin.
2. Harçtan toplar yapıp unlanmış tepside yerleştirip tepsiyi sallayarak unlayın.
3. Küp küp doğranmış havuçları ve patatesleri yağda kavurup salçayı ekleyin. Bir süre daha kavurduktan daha sonra sıcak su ve tuz ek edin.
4. Su kaynamaya başlayınca köfteleri içine atın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişerken elinizin altında daima sıcak su bulunsun, suyu çok azalırsa ek etmeniz gerekebilir. Deneyenlere afiyet olsun.
15. Yoğurtlu köfte tarifi
Malzemeler
Köftesi için;
1. birinci vakit içinderda, bulguru sıcak su ile ıslatın. Sıcak suda şişmiş olan bulgurun üzerine, soğan rendeleyin.
2. Yumurtanın akı, un, nane ve tuz da ekleyerek yoğurun. İyice yoğurduktan daha sonra, yuvarlayarak top köfteler yapın. Bu basamakta eliniz kuruyup köfteler dağılırsa, biraz su ile toparlayabilirsiniz.
3. Tencereye, köfteleri haşlamak için yaklaşık 1,5 litre su koyarak kaynatın. Kaynayan suya, 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Ardından köfteleri suya bırakın. Yaklaşık 10 dakika kadar, köfteleri kaynatın.
4. Servis tabağına süzgeç yardımı ile alın. Birinci sıcaklığının geçmesini bekleyin. Bu ortada, hazırlanan sarımsaklı yoğurt üzerine gezdirin. Üzerine de eritilmiş tereyağı gezdirin. Son olarak pul biber serperek, servis edin.
16. Salçalı köfte tarifi
Malzemeler
Köfte harcı için:
1. Köfteleri harcı için; ortadan ikiye kestiğiniz kuru soğanı rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
2. Derin bir karıştırma kabına aldığınız az yağlı kıymayı; rendelenmiş kuru soğan, galeta unu, kıyılmış maydanoz, tuz, kimyon ve toz defne yaprağıyla karıştırın.
3. Tüm gereçlerini eklediğiniz köfte harcını düzgünce özleşene kadar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde modüller alıp avuç içinizde yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Az ölçüde sıvı yağla yağladığınız döküm tavaya aldığınız köfteleri yavaşça bir renk alana kadar kızartın.
4. Domates sos için; zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Küçük küpler halinde kestiğiniz sarımsakları ekleyip 1 dakika kadar soteleyin.
5. Domates ve biber salçalarını katıp kokusu çıkana kadar soteleyin. Sıcak su ilavesiyle sosun kıvamını açın. Tuz ve istek ettiğiniz baharatlarla tatlandırın.
6. Kızarttığınız köfteleri ısıya sağlam fırın kabına alın. Hazırladığınız domates sosu üzerlerine gezdirip önce ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
7. Fırından çıkardığınız köfteleri sosuyla bir arada sıcağı sıcağına sevdiklerinizle paylaşın.
17. Kızartmalık köfte tarifi
Malzemeler
1. 1 tane soğan rendeleyin, kıyma, soğan ve baharatlar bir kaba koyun.
2. Bayat ekmekleri ufalayın ya da robotta çekin onları da gereçlerin içine katın. Bütün materyalleri 5 dakika kadar yoğurun. İnce ince doğradığınız maydanozları yoğurduğunuz harcın içine katın ve 1- 2 dakika daha yoğurun. Form vererek kızgın yağ da kızartın.
18. Mercimek köftesi tarifi
Malzemeler
1. Mercimek köftesi yapmak için mercimekleri yıkayın ve uygun bir tencereye alarak, üzerini 3 su bardağı su ek edin. Güzelce yumuşayıncaya kadar haşlayın.
2. Suyunu çekince bulguru içine atın ve yarım saat kadar tencerenin kapağını kapalı olarak bekletin. Ayrı bir tavada ince kıyılmış soğanı sıvı yağda yavaşça pembeleşene kadar kavurun, içine salça ek ederek 1-2 dakika daha kavurarak ocaktan alın.
3. Yarım saat dinlenen mercimeklere, kavurduğunuz salçalı soğan ekleyin ve el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde, güzelce yoğurun. İyice karışan köfte harcına tuz ve baharatlar ek ederek, tekrar yoğurun. Son olarak ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış yeşil soğan ek edin. Materyallerin güzelce karışması sağlayın.
4. Köfte harcı biraz soğuduktan daha sonra, bütün gereçleri el ile yoğurarak yumurta büyüklüğünde kesimler koparın.
5. Köftelere hal vererek, marul yahut roka yaprakları üzerine dizin. Afiyet olsun.
19. İçli köfte tarifi
Malzemeler
Dışı için;
1. Soğanları ince ince doğrayın. Tavaya sıvı yağ alıp soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
2. Kavrulan soğanlara kıyma ekleyin suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavurun. ondan sonrasında salça ekleyin 3 dakika daha kavurun. Biraz su ekleyin tekrar.
3. Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve ocağın altı kapatın. Soğumaya bırakın. İnce bulguru 1 bardak soğuk su ile kısır yapar üzere ıslatın.
4. Suyu çekilince irmik, salça, baharatlar ve tuz ekleyip 15 dakika boyunca azar azar suyu ekleyip yeterlice yoğurun.
5. ondan sonrasında un ekleyin. 5 dakika daha yoğurun.
6. Cevizden biraz daha büyük kesimler alıp baş parmak ile orta ara su alarak içini ince bir biçimde açın. İç koyun ve üst yanlışsız limon biçiminde uzatın. Hepsine tıpkı süreç uygulayın. Biten içli köfteleri kızgın 1 bardak sıvı yağda kızartın.
20. Fellah köftesi tarifi
Malzemeler
1. Uygun bir kap içerisine bulguru alın ve üzerine sıcak su ekleyerek üzerini streçleyin, 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Sürenin sonunda şişen bulgurların üzerini açın, tahta kaşık ile karıştırın.
2. Üzerine irmik, un, domates salçası, biber salçası ve tuzu da ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Bu etapta orta ara sıcak su ekleyin. bu türlü daha kolay yoğurabileceksiniz.
3. Materyallerin güzelce karıştığından ve hamurun gereğince soğuduğundan emin olduktan daha sonra üzerine yumurtanızı ekleyin. Kimyonu da ekledikten daha sonra hamuru son kere yoğurun.
4. Yanınıza kase ile su alın. Akabinde parmak uçlarınızı su ile ıslatarak harcınızdan küçük kesimler kopartarak top formuna getirin.
5. Serçe parmağınız ile hamurun üzerine bastırın ve unladığınız tepsiye alın. Harç bitene kadar bu sürece devam edin.
6. Köfteleri haşlamak için tencereye kaynayan suyu alın içerisine limon tuzu ve tuzu ekleyin. Ardından şekillendirdiğiniz köfteleri de tencereye alarak orta ara karıştırın yaklaşık 5 dakika pişirin. Haşlanan köfteleri kevgir yardımı ile servis tabağına alın.
7. Domates sosu için tavaya zeytinyağını alın, ince kıyılmış sarımsakları da ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine salça da ek ederek sarımsaklarla bir arada kavurmaya devam edin.
8. Rendelediğiniz domatesleri de tavaya alın ve kavurmaya devam edin. Hazır olan sosun altını kapatmadan evvel tuz ekleyip karıştırarak ocağı kapatın. Son olarak ince kıyılmış maydanozları da ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız fellah köftelerini de sosun içerisine alın ve sosa bulanması için karıştırın.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Evde köfte nasıl yapılır?
Malzemeler
1 kilogram köftelik kıyma
1 adet yumurta
1 adet orta uzunluk rendelenmiş soğan
Arzu edilen baharatlar
Kızartmak için: Sıvı yağ
Çeyrek bayat ekmeğin içi ya da galeta unu
Koyu kıvam olması durumunda yarım çay bardağı su
Karabiber
Tuz
Pul biberi
Nane
Kekik
Kimyon
1. Meskende köfte yapmak için evvela 1 kilogram kıymayı derin karıştırabileceğiniz bir kaba alın. Akabinde içerisine yumurtayı ve galeta ununu ek edin. Tüm materyalleri karıştırdıktan daha sonra köfte harcını ya da dilediğiniz tüm baharatları ekleyin.
2. Baharatların tamamı kıymanın her yerine yedirilinceye kadar yoğurma sürecine devam edin. Köfte kıvam aldıktan daha sonra avcunuzun içerisinde dilediğiniz hali verin.
3. Kızdırılmış tavada bulunan yağa hazırladığınız köfteleri koyun. Şayet süratli ateşte pişirecekseniz köftenizin kalınlığına dikkat edin aksi takdirde içi çiğ kalabilir.
1. Sulu köfte tarifi
Malzemeler
Yarım kilogram dana kıyma
1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet yeşil biber
1 adet domates
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı pirinç
5 su bardağı su
1 tutam ince kıyım maydanoz
1. Havuçları patatesleri soyup küp küp doğrayalım, biberi de küçük küçük doğrayalım, domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın.
2. Tepsiye kıymayı koyun, ortasını açın ve yıkadığımız pirinci süzüp koyun. Tuzu, baharatları serpin.
3. Soğanı, maydanozu ek edip yoğurun ve küçük modüller kopararak köfte formu verin.
4. Tencereyi ateşe koyup kızdırın. İçine salçaları ek edin, bir ölçü su ekleyin ve kaynatın. Kalan suyu da ek edip kaynatın.
5. İçine doğradığınız zerzevatları dökün ve kaynayan suya küçük top haline getirdiğimiz köfteleri koyun.
6. Bir defa karıştırın, kaynayınca ocağın altını kısın ve 30 dakika pişirip, sıcak servis yapın.
2. Mersin yoğurtlu sıkma köfte tarifi
Malzemeler
1 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
Tuz, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber
Yarım su bardağı un
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 litre su
2 yemek kaşığı tereyağı
Kırmızı pul biber
1 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1. İnce bulguru bir kaba alın. Üzerine sıcak suyu döküp 15 dakika kadar şişmesi için bekletin. sonrasındasında yumurtayı, unu, tuzu ve baharatını ekleyin. Ortada bir su serperek yumuşayana kadar yeterlice yoğurun. Kolay kolay şekil alan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp minik çiğ köfteler şekline getirin.
2. Suyu büyük bir tencerede kaynatın. Limon suyu ile tuzu ekleyin. Köfte hamurlarını bu suyun içine atıp 5 dakika haşlayın. Delikli bir süzgeçle suyun içinden alın.
3. Köfteleri servis tabağına aktarın. Üzerine sarımsakla uygunca karıştırdığınız süzme yoğurdu dökün. En son tereyağında biraz yaktığınız kırmızı pul biberi dökün. Çabucak servis yapın.
3. Sömelek köfte tarifi
www.instagram.com
Malzemeler
1,5su bardağı ince bulgur
Yarım çay bardağı irmik
300 gram yağsız kıyma
1 tatlı kaşığı pul biber
1,5 çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
- 1 su bardağı çırpılmış yoğurt
1. Geniş bir tepside çiğ köftelik bulgur ve 1,5 çay bardağı ılık suyu karıştırın ve 5 dakika bekleyip bulgurların şişmesini bekleyin.
2. İrmik, kıyma, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip tüm materyaller birbirine güzelce karışıp, macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
3. Kıymalı harçtan serçe parmağı kalınlığında köfteler hazırlayın. Kaynayan suyun içerisinde köfteleri yaklaşık 5-6 dakika kadar pişirin.
4. Pişen köfteleri kaynayan suyun içerisinden alın. Geniş bir tavada tereyağı, sıvı yağ, pul biber, toz kırmızı biber ve kuru naneyi kızdırın. Sömelek köfteleri kızdırdığınız yağın içerisine atın ve bir iki defa çevirdikten daha sonra ocaktan alın.
5. Servis tabağına aktardığınız köftelerin üzerine çırpılmış yoğurt ve tavada kalan tereyağından biraz gezdirin.
4. Hasanpaşa köfte tarifi
www.instagram.com
Malzemeler
500 gram kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
1 tutam ince kıyılmış maydanoz
1 su bardağı bayat ekmek kırıntısı
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
4 tane patates
1 kase kaşar peyniri
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı kekik
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1. Kıymayı derin bir kaba alın.
2. Üzerine rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, ekmek kırıntısı (yoksa galeta unu da kullanabilirsiniz), 1 yumurta, tuz, kimyon, pul biber ekleyin ve güzelce yoğurun.
3. Püresi için patatesler küp küp doğranır üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlamaya başlayın.
4. Yumuşayan patateslerin suyunu süzün. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, tereyağı ve tuz alıp blenderda güzelce ezin.
5. Hazırlanan köftelerden modüller kopararak çanak biçimi verin. Yağlanmış fırın kabına köfteleri dizin.
6. Hazırlanan patates püresini sıkın.
7. Evvelden ısıtılmış fırında 200 derecede 25-30 dakika pişirin. Sosu için bir tavaya su, salça ve kekik ekleyip ocakta kaynatın.
8. Fırında pişme müddetini tamamlanan köftelere sos ekleyin. Üzerlerine kaşar peyniri rendesi ekleyerek kaşarlar kızarana kadar tekrar fırına verin.
5. Kadınbudu köfte tarifi
Malzemeler
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
Yarım su bardağı haşlanmış pirinç
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı kimyon
Yarım su bardağı un
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı galeta unu
2adetçırpılmış yumurta
1. Yarım su bardağı pirinci tuz ve su ile bir arada yavaşça yumuşayana kadar kaynatın. Bir tavada zeytinyağı ile soğanları yumuşayana kadar kavurun. Sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edin.
2. Kıymanın yarısını soğan ve sarımsakların içerisine alın ve suyunu salıp, çekene kadar kavurun. Pişen kıymaları ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
3. Geniş bir kasede çiğ kıyma, un, haşlanmış pirinç, pişip soğuyan soğanlı kıyma harcını, yumurta ve tüm baharatları bir ortaya getirip yoğurun. Yoğurduktan daha sonra üzerine streç çekip 20 dakika buzdolabında bekletin.
4. Bekleyen harçtan yumurtadan biraz daha büyük kesimler koparıp yuvarlayarak hal verin. Şekil verilmiş köfteleri evvel un ve galeta unu karışımına, daha sonra yumurtaya batırın.
5. Köfteleri kızgın yağda kızartın. Servis ederken püre ve sotelenmiş sebzeler ile servis edebilirsiniz, afiyet olsun!
6. Ekmek ortası köfte tarifi
Malzemeler
Ekmeği İçin;
Yarım paket yaş maya
2 çay bardağı ılık su
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
8,5 – 9 çay bardağı un
700 gram kıyma
1 adet kuru soğan
4-5 kol maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Domates
Marul
Salatalık
Maydanoz
Kuru soğan
1. Maya ılık su ile eritin. çabucak sonrasında sırasıyla ılık süt, yoğurt, yağ, şeker ve tuz ekleyip, yaklaşık 10 dakika dinlendirin.
2. sonrasındasında un yavaş yavaş ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğurun ve yaklaşık 1 saat ağzı kapalı mayalanmaya bırakın.
3. Mayalanan hamur 8 eşit modüle bölüp, el ile hal verip üzerine uzunlamasına çizik atıp kağıt serili tepsiye dizilir ve ayriyeten yarım saat tepside mayalandırın
4. Tepsideki ekmeklerin üzerine yumurta sarısı sürüp, öncesinden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Hazırlanan köfte ve dilimlenen zerzevatları, ekmeğin ortasına koyup ikram edin.
7. Kıymadan köfte tarifi
Malzemeler
Yarım kilogram yağsız kıyma
1 paket köfte harcı
1 adet yumurta
Bayatlamış yarım ekmek içi
1 adet orta uzunluk soğan
Yarım adet demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım çay kaşığı tuz
1. Maydanozları ince bir biçimde kıyın. Soğanları da tıpkı halde doğrayın.
2. Evvelce ıslattığınız bayat ekmek içlerini sudan çıkarıp sıkın ve kıymanın içine koyun. sonrasındasında kimyon, karabiber, tuz, köfte harcı ve doğradığınız zerzevatları de ekleyin. Bu karışımımızın üstüne 1 yumurta kırıp, elinize yapışmayacak kıvam alana kadar yoğurun.
3. daha sonra karışımı şekillendirip, buzdolabında 1-2 saat dinlendirmeye bırakın. Köftelerin dinlenmesi bitince tavaya yağ koyup, orta ateşte kızartın.
8. Ödemiş köfte tarifi
Malzemeler
Yarım kilogram kıyma
1 çay bardağı irmik
1 adet rendelenmiş kuru soğan
Yarım çay bardağı su
Yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber
Yarım ekmek
1 adet domates
Yarım demet maydanoz
1. Kıymayı bir yoğurma kabına alın.İrmiği, rendelenmiş soğanı ve başka gereçleri ek edip, yoğurun.
2. sonrasındasında da, köftelere çöp şişte parmak halini vererek buzdolabında en az bir saat kadar dinlendirin, irmikler şişsin.
3. Evvel tavada ekmekleri, akabinde domatesleri, biberleri, en son köfteleri kızartın. daha sonrasında pişmiş olan köfteleri şişten çıkarın.
4. Tereyağını ve toz biberi tavaya alıp eritin ve dilimlenmiş ekmekleri bu karışımda alt üst çevirin ve servis tabağına alın. Aynı tereyağlı karışıma köfteleri de alın ve tavayı sallayarak düzgünce pişmelerini sağlayın.
5. Pişen köfteleri ekmeklerin yanına alıp, domates, biber ve soğan salatasıyla servis edin.
9. Konutta çiğ köfte tarifi
Malzemeler
1,5 su bardağı çiğ köftelik esmer bulgur
1 su bardağı sıcak su
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı isot
1 adet küçük uzunluk soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet limonun suyu
1. Meskende etsiz çiğ köfte yapmak için evvela uygun bir kap içerisine bulguru alın. Üzerine sıcak suyu ekleyerek 15 dakika kadar bulgurların yumuşaması için bekletin. Bu basamakta su ölçüsü bulgurun cinsine bakılırsa değişiklik gösterebilir.
2. Bulgurların yumuşamasını beklerken öteki materyalleri hazırlayabilirsiniz. Kabuğunu soyduğunuz soğanı yemeklik olacak biçimde küçük küçük doğrayın. Doğradığınız soğanları avcunuzun içerisine alarak sıkın ve suyunu çıkartın. 15 dakika sonunda bulgurun üzerini açın ve gerçek kıvamda olduğunu anlamak için elinize bir kesim alarak sıkın. Şayet bulgurlarınız toparlanıp dağılmadan duruyorsa kâfi biçimde ıslanmış demektir. Lakin elinizle sıktığınızda dağılıyorsa biraz daha sıcak su eği yaparak ayarlayabilirsiniz.
3. Bulgurları çiğ köfte yoğurma tepsisine alın. Üzerine isot ve tuzu ekleyin, bulgura yedirerek yoğurmaya başlayın. Suyunu sıktığınız soğanları ek edin ve yoğurmaya devam edin.
4. Domates salçası, biber salçası, yoğurt, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftenizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edin. Bu basamakta her malzemeyi ekledikten daha sonra güzelce yoğurarak yedirirseniz daha hoş sonuç elde ederseniz.
5. İstediğimiz kıvama gelen çiğ köfte harcınızdan kesimler alın ve elinizle sıkarak şekillendirin.
6. Şekillendirme süreci bittikten daha sonra çiğ köfteleri marul, maydanoz, limon ve nar ekşisi eşliğinde servis edin.
10. İslim köfte tarifi
Malzemeler
4 adet orta uzunluk patlıcan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta uzunluk domates
2 adet orta uzunluk yeşil biber
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet orta uzunluk kuru soğan (rendelenmiş)
4 yemek kaşığı galeta unu
2 diş sarımsak (ezilmiş)
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet domates (rendelenmiş)
1 diş sarımsak (ezilmiş)
Yarım su bardağı sıcak su
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1. Kabuklarını alacalı biçimde soyduğunuz patlıcanları keskin bir bıçak sayesinde uzun ince şeritler halinde dilimleyin. Acısının çıkması için tuzlu suda bekletin.
2. Orta yağlı dana kıymayı karıştırma kabına alın. Rendelenmiş kuru soğan, yumurta ve galeta unu, sarımsak, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon katın.
3. Köfte harcını özleşene kadar yaklaşık 10-15 dakika yoğurun. Köfte harcını altı cevizden biraz daha büyük kesimler ayırın.
4. Avuç içinizde yuvarladığınız köfteleri, tavada gerili önlü aykırı çevirerek pişirin. Tuzlu suda dinlenen patlıcanların suyunu süzüp bol suda durulayın. Üzerlerini bir kağıt havlu sayesinde kurulayın. Yağı kızdırdığınız tavada gerili önlü karşıt çevirerek kızartın. Fazla yağını kağıt havlu sayesinde alın.
5. Sap kısımlarını aldığınız yeşil biberleri dört eşit modüle bölün. Cherry domatesleri ikiye bölün. İki adet kızarmış patlıcan şeridini artı biçimini alacak biçimde servis tabağına yerleştirin. Orta kısmına bir adet kızarmış köfte koyup kapatın.
6. Üzerine bir modül yeşil biber ve çeri domates yerleştirip kürdanla tutturun. Tüm köfteleri birebir biçimde patlıcan şeritlerine sardıktan daha sonra fırın tepsisine yerleştirin.
7. Sosu için; zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Rendelenmiş domates ve sarımsağı pişirin. Tuz ve karabiberini de ekledikten daha sonra 4-5 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Hazırladığınız sosu patlıcanları aldığınız fırın tepsisine aktarın.
8. İslim kebaplarını öncesinden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirdikten daha sonra sıcak olarak servis edin. Afiyetler olsun!
11. Sodalı köfte tarifi
Malzemeler
500 gram kıyma
1 çay bardağı soda
1 çay bardağı galeta unu
1 adet rendelenmiş soğan
Yarım paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
1. Yoğurma kabına bütün materyalleri alıp güzelce yoğurun.
2. Üzerini kapatıp dolapta 1 saat kadar bekletin. ondan sonrasında biçim verip isterseniz yağda dilerseniz ya da fırında pişirebilirsiniz.
12. Analı kızlı köfte tarifi
www.instagram.com
Malzemeler
Hamuru için:
2,5 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet yumurta
1,5 tatlı kaşığı tuz
Yarım adet soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gram kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
150 gram iri doğranmış kuşbaşı et
1 yemek kaşığı biber salçası
4 su bardağı su
1,5 tatlı kaşığı nar ekşisi
5 yemek kaşığı limon suyu
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1,5 tatlı kaşığı tuz
1. Soğan ve zeytinyağını tavaya alın. Güzelce kavurun. Ardından kıymayı ek ederek 12-15 dakika kısık ateşte pişirin. Ortada açıp karıştırın. Ardından salça, tuz ve baharatlarını ek ederek ocaktan alın.
2. Derin bir kabın içine irmik, köftelik bulgur ve sıcak suyu alın. Üzeri kapalı bir formda 15 dakika dinlendirin. Ardından tüm materyalleri içerisine koyun ve güzelce yoğurun.
3. Hamur kıvam aldığında ikiye bölün. Elinizi suyla hafifçeçe ıslatın. Bir modülünü minik içli köfteler biçimine getirin. İçlerini hazırladığınız kıymalı harçla doldurup kapatın. Diğer kısmını de minik köfteler halinde yuvarlayın.
3. Zeytinyağı, salça ve etleri kavurun. Kapağı kapalı bir formda 12- 15 dakika pişirin. Açıp içerisine suyu ek edin. Nar ekşisini de ek edip kısık ateşte 15 dakika pişirin.
4. Akabinde köfteleri ek edin ve kısık ateşte 10 dakika pişirin. Haşlanmış nohut, tuz ve limonu da ekleyip kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Ardından ocaktan alıp sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
13. Fırında sebzeli köfte tarifi
Malzemeler
Köfte için;
350 gram kadar kıyma
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet yumurta
3. 5 yemek kaşığı galeta unu
1 tutam maydanoz
1’er çay kaşığı pul biber, kimyon, tuz, karabiber
1 adet patlıcan
2 adet domates
2-3 adet patates
2-3 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
Yarım yemek kaşığı salça
Su
Sıvı yağ
Tuz
1. Kıymaya soğan, sarımsak rendelenir, azıcık maydanozu incecik doğrayın. Diğer gereçler de ek ederek köfteyi güzelce yoğurun.
2. Patlıcanı alacalı soyarak yuvarlak biçimde dilimleyin. Biberler ve patatesler ve domates de birebir biçimde dilimleyerek hazırlayın.
3. Köfteyi iki elinizin içinde düzleştirerek küçük yuvarlaklar yapın. Patates, köfte, biber, patlıcan, domates biçiminde yahut istediğiniz zerzevatla istediğiniz kadar yapıp üstüne sosumuzu hazırlayın. Salçayı 1 su bardağı kadar suyla karıştırıp salçayı açın.
4. Köftelerin üstüne sıvı yağ gezdirin, tuz serpin ve sosunu ek edip üstüne yağlı kağıt serip 225 derecede ısıttığınız fırında 40 dakika kadar pişirip, yağlı kağıdı çıkarıp 15 dakika da o denli pişirin.
14. Dağılmayan sulu köfte tarifi
Malzemeler
Köfteler için;
300 gram köftelik kıyma
3 yemek kaşığı ince bulgur
1 adet yumurta
1 baş rendelenmiş küçük soğan
2 diş rendelenmiş sarımsak
2-3 yemek kaşığı süt
1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ̆
2 adet patates
1 adet havuç
4 su bardağı kadar sıcak su
1. Köftelik gereçleri en az 10-15 dakika yoğurun. Bu köftelerin pişerken dağılmaması için çok önemli. Köfte harcını üzeri kapalı şekilde buzdolabında bir yarım saat kadar dinlendirin.
2. Harçtan toplar yapıp unlanmış tepside yerleştirip tepsiyi sallayarak unlayın.
3. Küp küp doğranmış havuçları ve patatesleri yağda kavurup salçayı ekleyin. Bir süre daha kavurduktan daha sonra sıcak su ve tuz ek edin.
4. Su kaynamaya başlayınca köfteleri içine atın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişerken elinizin altında daima sıcak su bulunsun, suyu çok azalırsa ek etmeniz gerekebilir. Deneyenlere afiyet olsun.
15. Yoğurtlu köfte tarifi
Malzemeler
Köftesi için;
2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 adet yumurta
1 adet orta uzunluk soğan
2 tatlı kaşığı nane
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 kase süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı pul biber
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1. birinci vakit içinderda, bulguru sıcak su ile ıslatın. Sıcak suda şişmiş olan bulgurun üzerine, soğan rendeleyin.
2. Yumurtanın akı, un, nane ve tuz da ekleyerek yoğurun. İyice yoğurduktan daha sonra, yuvarlayarak top köfteler yapın. Bu basamakta eliniz kuruyup köfteler dağılırsa, biraz su ile toparlayabilirsiniz.
3. Tencereye, köfteleri haşlamak için yaklaşık 1,5 litre su koyarak kaynatın. Kaynayan suya, 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Ardından köfteleri suya bırakın. Yaklaşık 10 dakika kadar, köfteleri kaynatın.
4. Servis tabağına süzgeç yardımı ile alın. Birinci sıcaklığının geçmesini bekleyin. Bu ortada, hazırlanan sarımsaklı yoğurt üzerine gezdirin. Üzerine de eritilmiş tereyağı gezdirin. Son olarak pul biber serperek, servis edin.
16. Salçalı köfte tarifi
Malzemeler
Köfte harcı için:
500 gram az yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı galeta unu
10 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı kimyon
1/4 çay kaşığı toz defne yaprağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
Yarım çay kaşığı tuz
1. Köfteleri harcı için; ortadan ikiye kestiğiniz kuru soğanı rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
2. Derin bir karıştırma kabına aldığınız az yağlı kıymayı; rendelenmiş kuru soğan, galeta unu, kıyılmış maydanoz, tuz, kimyon ve toz defne yaprağıyla karıştırın.
3. Tüm gereçlerini eklediğiniz köfte harcını düzgünce özleşene kadar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde modüller alıp avuç içinizde yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Az ölçüde sıvı yağla yağladığınız döküm tavaya aldığınız köfteleri yavaşça bir renk alana kadar kızartın.
4. Domates sos için; zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Küçük küpler halinde kestiğiniz sarımsakları ekleyip 1 dakika kadar soteleyin.
5. Domates ve biber salçalarını katıp kokusu çıkana kadar soteleyin. Sıcak su ilavesiyle sosun kıvamını açın. Tuz ve istek ettiğiniz baharatlarla tatlandırın.
6. Kızarttığınız köfteleri ısıya sağlam fırın kabına alın. Hazırladığınız domates sosu üzerlerine gezdirip önce ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
7. Fırından çıkardığınız köfteleri sosuyla bir arada sıcağı sıcağına sevdiklerinizle paylaşın.
17. Kızartmalık köfte tarifi
Malzemeler
Yarım kilogram kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı ucu ile kimyon, pul biber, karabiber
Yarım tatlı kaşığı tuz
Bir tutam maydanoz
1 çay bardağı bayat ekmek içi
1. 1 tane soğan rendeleyin, kıyma, soğan ve baharatlar bir kaba koyun.
2. Bayat ekmekleri ufalayın ya da robotta çekin onları da gereçlerin içine katın. Bütün materyalleri 5 dakika kadar yoğurun. İnce ince doğradığınız maydanozları yoğurduğunuz harcın içine katın ve 1- 2 dakika daha yoğurun. Form vererek kızgın yağ da kızartın.
18. Mercimek köftesi tarifi
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 demet taze soğan
2 yemek kaşığı salça
3 su bardağı su
Yeteri kadar tuz
1’er çay kaşığı kimyon, pul biber, karabiber
1. Mercimek köftesi yapmak için mercimekleri yıkayın ve uygun bir tencereye alarak, üzerini 3 su bardağı su ek edin. Güzelce yumuşayıncaya kadar haşlayın.
2. Suyunu çekince bulguru içine atın ve yarım saat kadar tencerenin kapağını kapalı olarak bekletin. Ayrı bir tavada ince kıyılmış soğanı sıvı yağda yavaşça pembeleşene kadar kavurun, içine salça ek ederek 1-2 dakika daha kavurarak ocaktan alın.
3. Yarım saat dinlenen mercimeklere, kavurduğunuz salçalı soğan ekleyin ve el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde, güzelce yoğurun. İyice karışan köfte harcına tuz ve baharatlar ek ederek, tekrar yoğurun. Son olarak ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış yeşil soğan ek edin. Materyallerin güzelce karışması sağlayın.
4. Köfte harcı biraz soğuduktan daha sonra, bütün gereçleri el ile yoğurarak yumurta büyüklüğünde kesimler koparın.
5. Köftelere hal vererek, marul yahut roka yaprakları üzerine dizin. Afiyet olsun.
19. İçli köfte tarifi
Malzemeler
Dışı için;
1.5 su bardağı ince köftelik bulgur
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağından biraz az un
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı soğuk su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
300 gr kıyma
3 orta uzunluk soğan
Yarım tatlı kaşığı salça
Yarım demek maydanoz
1 küçük çay bardağı küçük modüllü ceviz (isteğe bağlı)
1’er çay kaşığı tuz, pul biber, karabiber
Kızartmak için; Sıvı yağ
1. Soğanları ince ince doğrayın. Tavaya sıvı yağ alıp soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
2. Kavrulan soğanlara kıyma ekleyin suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavurun. ondan sonrasında salça ekleyin 3 dakika daha kavurun. Biraz su ekleyin tekrar.
3. Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve ocağın altı kapatın. Soğumaya bırakın. İnce bulguru 1 bardak soğuk su ile kısır yapar üzere ıslatın.
4. Suyu çekilince irmik, salça, baharatlar ve tuz ekleyip 15 dakika boyunca azar azar suyu ekleyip yeterlice yoğurun.
5. ondan sonrasında un ekleyin. 5 dakika daha yoğurun.
6. Cevizden biraz daha büyük kesimler alıp baş parmak ile orta ara su alarak içini ince bir biçimde açın. İç koyun ve üst yanlışsız limon biçiminde uzatın. Hepsine tıpkı süreç uygulayın. Biten içli köfteleri kızgın 1 bardak sıvı yağda kızartın.
20. Fellah köftesi tarifi
Malzemeler
2 su bardağı köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kimyon
Su
1 çay kaşığı limon tuzu
1 çay kaşığı tuz
1,5 çay bardağı zeytinyağı
5-6 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
4 adet domates rendesi
Tuz
Maydanoz
1. Uygun bir kap içerisine bulguru alın ve üzerine sıcak su ekleyerek üzerini streçleyin, 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Sürenin sonunda şişen bulgurların üzerini açın, tahta kaşık ile karıştırın.
2. Üzerine irmik, un, domates salçası, biber salçası ve tuzu da ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Bu etapta orta ara sıcak su ekleyin. bu türlü daha kolay yoğurabileceksiniz.
3. Materyallerin güzelce karıştığından ve hamurun gereğince soğuduğundan emin olduktan daha sonra üzerine yumurtanızı ekleyin. Kimyonu da ekledikten daha sonra hamuru son kere yoğurun.
4. Yanınıza kase ile su alın. Akabinde parmak uçlarınızı su ile ıslatarak harcınızdan küçük kesimler kopartarak top formuna getirin.
5. Serçe parmağınız ile hamurun üzerine bastırın ve unladığınız tepsiye alın. Harç bitene kadar bu sürece devam edin.
6. Köfteleri haşlamak için tencereye kaynayan suyu alın içerisine limon tuzu ve tuzu ekleyin. Ardından şekillendirdiğiniz köfteleri de tencereye alarak orta ara karıştırın yaklaşık 5 dakika pişirin. Haşlanan köfteleri kevgir yardımı ile servis tabağına alın.
7. Domates sosu için tavaya zeytinyağını alın, ince kıyılmış sarımsakları da ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine salça da ek ederek sarımsaklarla bir arada kavurmaya devam edin.
8. Rendelediğiniz domatesleri de tavaya alın ve kavurmaya devam edin. Hazır olan sosun altını kapatmadan evvel tuz ekleyip karıştırarak ocağı kapatın. Son olarak ince kıyılmış maydanozları da ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız fellah köftelerini de sosun içerisine alın ve sosa bulanması için karıştırın.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: