Kış mevsiminin en hoş yanlarından biri de meyve ve sebzelerdir. Kışı kış yapan bu meyveleri vaktinde yiyerek vitamin almalı ve güç depolamalısınız. Hem çocuklarınızın tıpkı vakitte ailenin öteki üyelerinin de seveceği kış mevsimine has meyveleri kullanarak birbirinden lezzetli ve çok pratik bir biçimde yapabileceğiniz tatlı tanımlarını sizler için hazırladık. Haydi artık sizde bu tanımları not almaya başlayın. Şimdiden afiyet olsun.
1. C vitamini deposu: Mandalinalı rulo pasta tarifi
Malzemeler
1. Bir kasede yumurta sarısını çırpın. Üzerine sıvı yağ ve sütü ek edip karıştırmaya devam edin.
2. Unu da ekleyin ve pürüzsüz bir karışım elde edin.
3. Farklı bir kasede yumurta aklarını mikser sayesinde kar beyaz bir köpük olana dek çırpın.
4. Çırparken toz şekeri yumurta aklarının üzerine azar azar ek edin ve parlak görünümlü bir köpük elde edin.
5. Köpük haline getirdiğiniz yumurta aklarını yumurta sarılı karışımın içerisine köpüğü söndürmeden yedirin ve homojen bir karışım elde edin.
6. Pişirme kağıdı serili fırın kabına bu karışımı dökün. 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Kürdan denetimi yaptıktan daha sonra fırından çıkarın.
7. Fırından çıkardığınız keki zıt çevirip tekrar pişirme kağıdının üzerine yerleştirin, kenarları bıçak sayesinde düzeltin. Rulo haline getirip oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
8. Sütle çırptığınız toz krem şantiyi kekin üzerine yayın. Soyduğunuz mandalinaları kekin orta kısmına dizin. Pişirme kağıdının sayesinde rulo haline getirin. Buzdolabında 2 saat bekletin.
9. Hazırladığınız mandalinalı rulo pastanın üzerine pudra şekeri serpiştirin ve dilimleyin.
2. Çayla epeyce hoş olur: Yalancı kestane tarifi
Malzemeler
1. birinci vakit içinderda fasulyeyi haşlayın ve süzün.
2. daha sonra rondodan geçirip püre haline getirin. İçine tereyağı ekleyin ve karıştırın.
3. Farklı bir kapta yumurta ve şekeri köprüne kadar çırpın.
4. daha sonra fasulye püresini, kabartma tozu, vanilya ve tarçını ekleyip kek kıvamına getirinceye kadar karıştırın.
5. daha sonra orta uzunluk bir borcama ya da fırın kabına karışımı dökelim. Evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin.
6. Fırından çıkarıp çatalla ezip püre haline getirin. Homojen kıvamlı bir duruma getirmeye itina gösterin.
7. Soğuduktan daha sonra lokmalık modüller koparıp dikdörtgen hali verin. Yuvarlak form de verebilirsiniz. daha sonrasında buzdolabında yarım saat kadar bekletin.
8. Çikolatayı benmari metodu eritin. Bütün modülleri çikolataya bulayıp yağlı kağıt üzerine dizip buzdolabında çikolata donana kadar bekletin.
9. Dilediğiniz üzere süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun
3. Denemeyen pişman olur: Portakallı kek tarifi
Malzemeler
1. Portakallı kek yapmak için 1,5 su bardağı toz şekerle 3 adet yumurta çırpın.
2. Yarım su bardağı ay çiçek yağı, 1 su bardağı süt ekleyerek çırpın ondan sonrasında taze sıkılmış 1 su bardağı portakal suyu ekleyin ve 3 su bardağı un azar azar ek edilirken 1 paket kabartma tozu da ek edin.
3. Son olarak da 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu kek hamuruna karıştırın.
4. Hamuru kek kalıbına boşaltın. Margarinle yağlanmış kek kalıbına hamuru boşaltın. Boza kıvamında elde edilen kek hamurunun üzerine 1 kahve kaşığı tarçın serpin.
5. Evvelden ısıtılmış 150 derece fırında 50 dakika pişirin.
6. Portakallı kekin üzerini pudra şekeri ile süsleyin. Soğuduktan daha sonra portakallı kekiniz servise hazır.
4. Ayvanın en tatlı hali: Ayva tatlısı tarifi
Malzemeler
1. Ayva tatlısı hazırlamak için birinci vakit içinderda derince bir kaba su doldurun ve içerisine limonu sıkın.
2. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun. Bu basamakta çıkarttığınız çekirdekleri başka bir yerde biriktirin, pişirme esnasında tatlınıza renk vermesi için kullanın.
3. Hazırlamış olduğunuz ayvaları limon suda bekletin, ayvaların kararmaması için bu kıymetli.
4. Tüm ayvalar için tıpkı süreci yaptıktan daha sonra pişirme kabınıza ayvaların orta kısımları üstte kalacak biçimde yerleştirin.
5. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin.
6. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün.
7. Suyu da tencereye ekledikten daha sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan daha sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin. Ayvalar rengini aldıktan ve yumuşadıktan daha sonra ocaktan alabilirsiniz.
8. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin.
9. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi ve kaymak ile süslemeyi unutmayın.
5. Kış denince akla çabucak onun ismi gelir: Kabak tatlısı
Malzemeler
1. Dilimlenmiş kabakları tencerenin ya da düdüklü tencerenin tabanını büsbütün kaplayacak biçimde, tek sıra olarak dizin. Üstüne üstlerini örtecek kadar şeker serpin.
2. Üstüne tekrar bir sıra kabak dizin ve bu türlü tüm materyal bitene dek sıra sıra dizmeye devam edin. Kapağını kapatın ve suyunu salması için bir gece bekletin.
3. Sonraki sabah suyunu salmış olan kabakların kapağı kapalı bir biçimde ocağa alın ve olağan çelik tencere kullanıyor iseniz, kaynamaya başladıktan daha sonra 40 dakika, düdüklü tencere kullanıyor iseniz, buharı çıktıktan daha sonra 30 dakika kısık ateşte olacak biçimde pişirin.
4. Soğuyana dek bekleyin ve üstlerine tahin ile ceviz gezdirerek servis edin. Afiyet olsun.
6. Mis kokulu: Elmalı turta tarifi
Malzemeler
1. Elmaları derin bir kaba rendeleyip üzerine şeker ve tarçını ekleyip güzelce karıştırın. Beklemeye alın.
2. Yumurtaları, tereyağını, şekeri, sıvı yağı ve sütü güzelce karıştırın.
3. Karışıma vanilya ve kabartma tozu ile karıştırdığınız unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamurunuz kulak göğsü kıvama geldiğinde üzerini kapatın ve buzdolabında yarım saat dinlenmeye alın.
4. Hamurunuz dinlendikten daha sonra hamurun yarısından biraz daha küçük bir parçayı ayırın.
5. Büyük parçayı ister bir merdane sayesinde isterseniz elinizle açın. Turta kalıbına yayın.
6. Hamurun üzerine dinlenmeye bıraktığınız elmalı harcı dökün. Elmalı harcın üzerine önce ayırdığınız küçük hamur kesimini bir merdane sayesinde açarak turta için şeritler kesin.
7. Kestiğiniz şeritleri elmalı harcın üzerine kafes formunda dizin.
8. Elmalı turtayı evvelinde ısıtılmış alt üst ayar 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
9. Turtanız soğuyunca üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
7. Kusursuz ahenk: Nar soslu muhallebi tarifi
Malzemeler
Muhallebi için:
1. Narı ayıklayıp, suyunu sıkın. İki biçimde yaparsınız ya meyve sıkacağı sayesinde şayet yoksa tanelerini ayıklayıp, tel süzgeçin içine koyup altına bir kap koyarsınız elinizle bastırarak suyunu çıkarabilirsiniz.
2. Bir tencere ortasında vanilya haricinde tüm muhallebi gereçlerini güzelce çırpın. Kısık ateşte karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin. Ağırlaştığında vanilyayı ekleyip karıştırın. Bardaklara ya da kaselere yarısına kadar paylaştırın.
3. Küçük bir tencerede nar suyunu, şekeri ve nişastayı karıştırarak pişirin. Ağırlaştığında ocaktan alın. Muhallebiyi koyduğunuz kaselere paylaştırın. Soğuduktan daha sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
8. Rengi bir olağanüstü: Kivili panna cotta tarifi
Malzemeler
1. Süt, krema, toz şeker ve vanilyayı bir sos tenceresine alın. Daima karıştırarak kaynatın.
2. Yaprak jelatinleri bir kaseye alın.
3. Üzerine soğuk ekleyip çözününceye kadar bekletin.
4. Kaynayan kremayı ocaktan alın ve çözünen jelatinleri ek edip karıştırın. Kremalı karışımı servis kaplarına paylaştırın ve 2-3 saat buzdolabında bekletin.
5. Kivili sos için kivilerin kabuklarını soyun. İri doğrayıp bir kaseye alın. Pudra şekerini ilave edin ve pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blenderdan geçirin.
6. Panna cottalarınızın üzerini kivili sosla ve file bademle süsleyerek servis yapın.
9. Izgara tadında tatlı: Fırında greyfurt tatlısı tarifi
Malzemeler
1.Fırının içine ızgara telini yerleştirin ve önce 250 derecede ısıtın.
2. Greyfurtları ikiye bölün ve bir fırın tepsisine kesilmiş tarafları üste gelecek biçimde yerleştirin.
3. Küçük bir kapta ceviz, şeker, erimiş tereyağı ve tarçını karıştırın. Karışımı greyfurt etinin üzerine eşit olarak sürün.
4. Izgara telinin üzerine yerleştirip yaklaşık 3-5 dakika kadar fırında pişirin.
5. Vanilyalı dondurma yahut donmuş yoğurdu greyfurtun üzerine sürüp, öbür parçayı üzerine kapatın. bu türlü servis edebilirsiniz.
10. Armut sevenler buraya: Armutlu kek tarifi
Malzemeler
1. Yumurtaları derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ekledikten daha sonra şeker taneleri büsbütün eriyene kadar mikser sayesinde yüksek bölümde çırpın.
2. Ayçiçek yağı ve süt ekleyip kısa bir süre daha çırpma sürecini sürdürün.
3. Elenmiş un, kabartma tozu ve toz tarçını ekleyin. Rendelenmiş limon kabuğunu katın. Düşük bölümde tüm materyaller toparlanana kadar kısa bir süre daha karıştırın.
4. Sap kısımlarını aldıktan daha sonra kabuklarını ince bir biçimde soyduğunuz armutların iki tanesi küçük küpler halinde, bir adedini halka halka kesin. Fındık içlerini küçük kesimler halinde kırın.
5. Fındık içi ve küp formunda kesilmiş armut modüllerini hafifçeçe unladıktan daha sonra kek harcına katıp tahta bir kaşık sayesinde yalnızca bir kere yavaşça karıştırın.
6. Kek kalıbının tabanını yağlı kağıtla kapladıktan daha sonra halka formunda kesilmiş armut dilimlerini muntazam bir biçimde yerleştirin. Hazırladığınız kek harcını döküp üzerini bir kaşık sayesinde düzeltin.
7 Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında kabarıp üzeri hafifçeçe kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
8. Fırından çıkan sıcak keki dinlendirdikten daha sonra servis tabağına aykırı çevirip çıkartın. bu biçimdelikle üst kısmında kalan yağlı kağıdı dikkatli bir biçimde kaldırıp alın. Dilimlediğiniz keki ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.
11. Kokusu da tadı üzere hoş: Muzlu muffin tarifi
Malzemeler
1. Büyük bir kapta, un, kabartma tozu, vanilya ve tarçını kaşıkla karıştırın, isteğinize nazaran fındık, ceviz yahut damla çikolatayı da ekleyin
2. Başka bir kapta muzları bir çatal sayesinde ezerek püre haline getirin.
3. Yumurtayı farklı bir yerde çırparak muzlara ekleyin
4. Şeker, süt ve sıvıyağı da muzların olduğu kaba koyarak kaşıkla gereçleri birbirine karıştırın
5. Son olarak unlu karışımın ortasını açıp muzlu sıvı gereçleri ortasına dökün, kaşıkla unu yedirene kadar karıştırın (fazlaca fazla değil, gereçler birbirine karışacak kadar)
6. çabucak sonrasında muffin kalıplarına bir parmak boşluk bırakarak dökün 180 derece evvelinde ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.
7. Muffinler dokunduğunuzda yumuşak olacak, pişmediğini zannetmeyin. Kürdan batırma testiyle içinin piştiğinden emin olabilirsiniz.
12. Hem yöresel tıpkı vakitte çağdaş: Trabzon hurmalı cheesecake tarifi
Malzemeler
1. Yulaflı bisküviyi rondodan geçirip toz haline getirin.
2. Tereyağı eritin lakin kaynatmayın, tarçın ve 1 yemek kaşığı nişasta ile karıştırıp hamur yapın. Dikdörtgen büyük tepsinizin tabanına elinizle yayın.
3. Krema ile labne peyniri karıştırın.
4. Toz şekeri ekleyip yine karıştırın. Oda sıcaklığına gelmiş yumurtanın beyazını bir tutam tuz ve 1 tutam şeker ile öbür bir kapta çırpın.
5. Yumurtanın sarılarını da ekleyip çırpın. Öbür karışıma ekleyin. Ununu da ekleyip nazikçe daima tıpkı tarafta döndürerek kaşık ile karıştırın ve bisküvili tabanın üstüne dökün.
6. Üstü yavaşça kızarana kadar 180 derece de pişirin. Fırından çıktıktan daha sonra sos üzerine dökülmeden 1 saat kadar beklesin, soğusun.
7. Trabzon hurmalı sosu yapmak için; Trabzon hurmalarını çekirdeklerinden ve kabuklarından ayırıp, rondoda 1-2 bastırıp çekin.
8. Üzerine su ile açtığınız silme 2 yemek kaşığı nişastayı, şekeri, suyu ekleyip, fokurdayana kadar pişirin.
9. Kremalı tabanın üstüne dökün ve buzdolabında soğuduktan daha sonra servis yapın. Afiyet olsun.
13. Sütlü tatlı sevenler kesinlikle denesin: Mandalina kup tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle mandalina suyu, şeker ve nişasta yeterlice karıştırılır ocağa alınarak kıvam alana kadar pişirin.
2. Kullanacağınız bardaklara paylaştırın.
3. Muhallebi için tüm materyal düzgünce karıştırılır ocağa alın kıvam alana kadar pişirin.
4. Bardakların kalan kısmına paylaştırın.
5. Kremşanti sütle çırpılır ve soğumuş olan muhallebinin üzerine sıkma torbası ile sıkın.
14. Ekşi tat arayanlar buraya: Limonlu cheesecake tarifi
Malzemeler
Tabanı için;
2. Fındıklı bisküvileri bir kaba alın, üzerine eritilmiş tereyağını ekleyerek karıştırın.
3. Kelepçeli kabın tabanına pişirme kağıdı yerleştirin, makas yardımı ile fazlasını kesin.
4. Kalıbın tabanına kum haline getirdiğimiz bisküvilerimizi yerleştirip kaşıkla bastırarak yerleştirin.
5. Kreması için karıştırma kabına labne peyniri alın ve mikserle çırpın.
6. Sıvı kremayı da ekleyerek çırpmaya devam edin.
7. daha sonrasında toz şeker, yumurta, un, vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyerek tüm materyaller karışıncaya kadar güzelce çırpın.
8. Hazırladığınız kremayı bisküvilerin üzerine yerleştirip evvelde ısıttığınız 160°C fırında alt üst fansız ayarda 1 saat kadar pişmeye bırakın. Pişerken çatlamaması için cheesecake yanına ısıya güçlü bir kapla su koyun. Piştikten daha sonra fırının kapağını yarım olacak biçimde açın 1 saat bu türlü dinlenmeye bırakın.
9. Limon sosu için tencereye su, şeker, nişasta ve limon suyunu ekleyerek çırpın.
10. Materyaller karıştıktan daha sonra renk vermesi için zerdeçal ekleyin ve karıştırın. Zerdeçal rastgele bir tat vermeyecek sırf renginin daha hoş olmasını sağlayacaktır. Dilerseniz kullanmadan da hazırlayabilirsiniz.
11. Limon kabuğunu da ekleyip karıştırdıktan daha sonra sosunuzu pişmeye bırakın.
12. Yoğunlaşan limonlu sosumuzun altını kapattıktan daha sonra soğumaya bırakın. Bu evrede üzerinin kabuklanmaması için orta ara karıştırın.
13. Soğuyan sosunuzu tatlınızın üzerine gezdirin ve 1 gece dinlenmeye bırakın.
14. Dinlenen tatlımızı kalıptan çıkartıp üzerini süsledikten daha sonra dilimleyerek servis edin.
15. Çikolatalı sufleye rakip: Elmalı sufle tarifi
Malzemeler
1. Ortadan ikiye böldüğünüz elmaların kabuklarını soyun. Çekirdekli kısımlarını çıkartın. Küçük küpler halinde dilimleyin. Kararmaması için az ölçüde taze sıkılmış limon suyuyla ovun.
2. Derin bir tavaya aldığınız elma küplerini toz şeker ilavesiyle suyunu çekip kıvam alana kadar soteleyin. Bir kenara alıp soğuması için bekletin.
3. Yumurta aklarını farklı bir kaba, sarılarını farklı bir kaba ayırın. Yumurta aklarını epey az tuz ilavesiyle katı bir köpük kıvamı alana kadar çırpın.
4. Yumurta sarılarını sırasıyla eklediğiniz; oda sıcaklığında tereyağı, krema, un ve tarçın ilavesiyle karıştırın. Sotelenmiş elma küplerini katın.
5. Katı bir köpük kıvamını alan yumurta aklarını sufle karışımına ekleyip bir spatula sayesinde alttan üste hakikat karıştırarak yedirin.
6. Sufle kaplarını oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağıyla yağlayın. hafifçeçe unlayıp kalıpları karşıt çevirerek fazla unu silkeleyin.
7. Hazırladığınız karışımı dört kalıba eşit olarak paylaştırın. Üzerlerine birer dilim (incecik doğranmış, aksi takdirde tabana çöker) elma yerleştirin.
8. Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında, 10-12 dakika içinde pişirip ılık olarak bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.
1. C vitamini deposu: Mandalinalı rulo pasta tarifi
Malzemeler
5 adet yumurta (akları ve sarıları ayrılmış)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı un
1 çay bardağı toz şeker
Yarım paket krem şanti (süt yahut suyla çırpılmış)
8 adet mandalina
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
1. Bir kasede yumurta sarısını çırpın. Üzerine sıvı yağ ve sütü ek edip karıştırmaya devam edin.
2. Unu da ekleyin ve pürüzsüz bir karışım elde edin.
3. Farklı bir kasede yumurta aklarını mikser sayesinde kar beyaz bir köpük olana dek çırpın.
4. Çırparken toz şekeri yumurta aklarının üzerine azar azar ek edin ve parlak görünümlü bir köpük elde edin.
5. Köpük haline getirdiğiniz yumurta aklarını yumurta sarılı karışımın içerisine köpüğü söndürmeden yedirin ve homojen bir karışım elde edin.
6. Pişirme kağıdı serili fırın kabına bu karışımı dökün. 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Kürdan denetimi yaptıktan daha sonra fırından çıkarın.
7. Fırından çıkardığınız keki zıt çevirip tekrar pişirme kağıdının üzerine yerleştirin, kenarları bıçak sayesinde düzeltin. Rulo haline getirip oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
8. Sütle çırptığınız toz krem şantiyi kekin üzerine yayın. Soyduğunuz mandalinaları kekin orta kısmına dizin. Pişirme kağıdının sayesinde rulo haline getirin. Buzdolabında 2 saat bekletin.
9. Hazırladığınız mandalinalı rulo pastanın üzerine pudra şekeri serpiştirin ve dilimleyin.
2. Çayla epeyce hoş olur: Yalancı kestane tarifi
Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1.5 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay kaşığı tarçın
2 paket sütlü çikolata (80 gramlık)
2 yemek kaşığı toz fındık
1 yemek kaşığı Antep fıstığı
1. birinci vakit içinderda fasulyeyi haşlayın ve süzün.
2. daha sonra rondodan geçirip püre haline getirin. İçine tereyağı ekleyin ve karıştırın.
3. Farklı bir kapta yumurta ve şekeri köprüne kadar çırpın.
4. daha sonra fasulye püresini, kabartma tozu, vanilya ve tarçını ekleyip kek kıvamına getirinceye kadar karıştırın.
5. daha sonra orta uzunluk bir borcama ya da fırın kabına karışımı dökelim. Evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin.
6. Fırından çıkarıp çatalla ezip püre haline getirin. Homojen kıvamlı bir duruma getirmeye itina gösterin.
7. Soğuduktan daha sonra lokmalık modüller koparıp dikdörtgen hali verin. Yuvarlak form de verebilirsiniz. daha sonrasında buzdolabında yarım saat kadar bekletin.
8. Çikolatayı benmari metodu eritin. Bütün modülleri çikolataya bulayıp yağlı kağıt üzerine dizip buzdolabında çikolata donana kadar bekletin.
9. Dilediğiniz üzere süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun
3. Denemeyen pişman olur: Portakallı kek tarifi
Malzemeler
1,5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tarçın
- Pudra şekeri
1. Portakallı kek yapmak için 1,5 su bardağı toz şekerle 3 adet yumurta çırpın.
2. Yarım su bardağı ay çiçek yağı, 1 su bardağı süt ekleyerek çırpın ondan sonrasında taze sıkılmış 1 su bardağı portakal suyu ekleyin ve 3 su bardağı un azar azar ek edilirken 1 paket kabartma tozu da ek edin.
3. Son olarak da 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu kek hamuruna karıştırın.
4. Hamuru kek kalıbına boşaltın. Margarinle yağlanmış kek kalıbına hamuru boşaltın. Boza kıvamında elde edilen kek hamurunun üzerine 1 kahve kaşığı tarçın serpin.
5. Evvelden ısıtılmış 150 derece fırında 50 dakika pişirin.
6. Portakallı kekin üzerini pudra şekeri ile süsleyin. Soğuduktan daha sonra portakallı kekiniz servise hazır.
4. Ayvanın en tatlı hali: Ayva tatlısı tarifi
Malzemeler
3 adet ayva
3’er yemek kaşığı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
10-12 adet karanfil
Yarım su bardağı su
1 adet limon
1 litre kadar su
Kaymak
File antep fıstığı
1. Ayva tatlısı hazırlamak için birinci vakit içinderda derince bir kaba su doldurun ve içerisine limonu sıkın.
2. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun. Bu basamakta çıkarttığınız çekirdekleri başka bir yerde biriktirin, pişirme esnasında tatlınıza renk vermesi için kullanın.
3. Hazırlamış olduğunuz ayvaları limon suda bekletin, ayvaların kararmaması için bu kıymetli.
4. Tüm ayvalar için tıpkı süreci yaptıktan daha sonra pişirme kabınıza ayvaların orta kısımları üstte kalacak biçimde yerleştirin.
5. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin.
6. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün.
7. Suyu da tencereye ekledikten daha sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan daha sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin. Ayvalar rengini aldıktan ve yumuşadıktan daha sonra ocaktan alabilirsiniz.
8. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin.
9. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi ve kaymak ile süslemeyi unutmayın.
5. Kış denince akla çabucak onun ismi gelir: Kabak tatlısı
Malzemeler
2 kilogram bal kabağı
4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 çay bardağı tahin
1. Dilimlenmiş kabakları tencerenin ya da düdüklü tencerenin tabanını büsbütün kaplayacak biçimde, tek sıra olarak dizin. Üstüne üstlerini örtecek kadar şeker serpin.
2. Üstüne tekrar bir sıra kabak dizin ve bu türlü tüm materyal bitene dek sıra sıra dizmeye devam edin. Kapağını kapatın ve suyunu salması için bir gece bekletin.
3. Sonraki sabah suyunu salmış olan kabakların kapağı kapalı bir biçimde ocağa alın ve olağan çelik tencere kullanıyor iseniz, kaynamaya başladıktan daha sonra 40 dakika, düdüklü tencere kullanıyor iseniz, buharı çıktıktan daha sonra 30 dakika kısık ateşte olacak biçimde pişirin.
4. Soğuyana dek bekleyin ve üstlerine tahin ile ceviz gezdirerek servis edin. Afiyet olsun.
6. Mis kokulu: Elmalı turta tarifi
Malzemeler
4 su bardağı un
8.5 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 kahve fincanı toz şeker
2 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
5 adet rendelenmiş elma
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı tarçın
1. Elmaları derin bir kaba rendeleyip üzerine şeker ve tarçını ekleyip güzelce karıştırın. Beklemeye alın.
2. Yumurtaları, tereyağını, şekeri, sıvı yağı ve sütü güzelce karıştırın.
3. Karışıma vanilya ve kabartma tozu ile karıştırdığınız unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamurunuz kulak göğsü kıvama geldiğinde üzerini kapatın ve buzdolabında yarım saat dinlenmeye alın.
4. Hamurunuz dinlendikten daha sonra hamurun yarısından biraz daha küçük bir parçayı ayırın.
5. Büyük parçayı ister bir merdane sayesinde isterseniz elinizle açın. Turta kalıbına yayın.
6. Hamurun üzerine dinlenmeye bıraktığınız elmalı harcı dökün. Elmalı harcın üzerine önce ayırdığınız küçük hamur kesimini bir merdane sayesinde açarak turta için şeritler kesin.
7. Kestiğiniz şeritleri elmalı harcın üzerine kafes formunda dizin.
8. Elmalı turtayı evvelinde ısıtılmış alt üst ayar 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
9. Turtanız soğuyunca üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
7. Kusursuz ahenk: Nar soslu muhallebi tarifi
Malzemeler
Muhallebi için:
Yarım litre süt
5-6 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
3-4 adet nar (2 su bardağı nar suyu çıkmalı)
1. Narı ayıklayıp, suyunu sıkın. İki biçimde yaparsınız ya meyve sıkacağı sayesinde şayet yoksa tanelerini ayıklayıp, tel süzgeçin içine koyup altına bir kap koyarsınız elinizle bastırarak suyunu çıkarabilirsiniz.
2. Bir tencere ortasında vanilya haricinde tüm muhallebi gereçlerini güzelce çırpın. Kısık ateşte karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin. Ağırlaştığında vanilyayı ekleyip karıştırın. Bardaklara ya da kaselere yarısına kadar paylaştırın.
3. Küçük bir tencerede nar suyunu, şekeri ve nişastayı karıştırarak pişirin. Ağırlaştığında ocaktan alın. Muhallebiyi koyduğunuz kaselere paylaştırın. Soğuduktan daha sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
8. Rengi bir olağanüstü: Kivili panna cotta tarifi
Malzemeler
250 ml süt
250 ml krema
1 su bardağı toz şeker
1 çubuk vanilya
3 yaprak jelatin
4 kivi
Yarım su bardağı pudra şekeri
- File badem
1. Süt, krema, toz şeker ve vanilyayı bir sos tenceresine alın. Daima karıştırarak kaynatın.
2. Yaprak jelatinleri bir kaseye alın.
3. Üzerine soğuk ekleyip çözününceye kadar bekletin.
4. Kaynayan kremayı ocaktan alın ve çözünen jelatinleri ek edip karıştırın. Kremalı karışımı servis kaplarına paylaştırın ve 2-3 saat buzdolabında bekletin.
5. Kivili sos için kivilerin kabuklarını soyun. İri doğrayıp bir kaseye alın. Pudra şekerini ilave edin ve pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blenderdan geçirin.
6. Panna cottalarınızın üzerini kivili sosla ve file bademle süsleyerek servis yapın.
9. Izgara tadında tatlı: Fırında greyfurt tatlısı tarifi
Malzemeler
2 büyük greyfurt
1/2 su bardağı ezilmiş ceviz
1/4 su bardağı esmer şeker
2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
2 su bardağı vanilyalı dondurma ya da donmuş yoğurt
1.Fırının içine ızgara telini yerleştirin ve önce 250 derecede ısıtın.
2. Greyfurtları ikiye bölün ve bir fırın tepsisine kesilmiş tarafları üste gelecek biçimde yerleştirin.
3. Küçük bir kapta ceviz, şeker, erimiş tereyağı ve tarçını karıştırın. Karışımı greyfurt etinin üzerine eşit olarak sürün.
4. Izgara telinin üzerine yerleştirip yaklaşık 3-5 dakika kadar fırında pişirin.
5. Vanilyalı dondurma yahut donmuş yoğurdu greyfurtun üzerine sürüp, öbür parçayı üzerine kapatın. bu türlü servis edebilirsiniz.
10. Armut sevenler buraya: Armutlu kek tarifi
Malzemeler
3 adet orta uzunluk armut
3 adet yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı ayçiçek yağı
Yarım su bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 adet orta boy
rendelenmiş limon kabuğu
1/2 su bardağı fındık içi
1 çay kaşığı tarçın
1. Yumurtaları derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ekledikten daha sonra şeker taneleri büsbütün eriyene kadar mikser sayesinde yüksek bölümde çırpın.
2. Ayçiçek yağı ve süt ekleyip kısa bir süre daha çırpma sürecini sürdürün.
3. Elenmiş un, kabartma tozu ve toz tarçını ekleyin. Rendelenmiş limon kabuğunu katın. Düşük bölümde tüm materyaller toparlanana kadar kısa bir süre daha karıştırın.
4. Sap kısımlarını aldıktan daha sonra kabuklarını ince bir biçimde soyduğunuz armutların iki tanesi küçük küpler halinde, bir adedini halka halka kesin. Fındık içlerini küçük kesimler halinde kırın.
5. Fındık içi ve küp formunda kesilmiş armut modüllerini hafifçeçe unladıktan daha sonra kek harcına katıp tahta bir kaşık sayesinde yalnızca bir kere yavaşça karıştırın.
6. Kek kalıbının tabanını yağlı kağıtla kapladıktan daha sonra halka formunda kesilmiş armut dilimlerini muntazam bir biçimde yerleştirin. Hazırladığınız kek harcını döküp üzerini bir kaşık sayesinde düzeltin.
7 Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında kabarıp üzeri hafifçeçe kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
8. Fırından çıkan sıcak keki dinlendirdikten daha sonra servis tabağına aykırı çevirip çıkartın. bu biçimdelikle üst kısmında kalan yağlı kağıdı dikkatli bir biçimde kaldırıp alın. Dilimlediğiniz keki ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.
11. Kokusu da tadı üzere hoş: Muzlu muffin tarifi
Malzemeler
2 adet olgun muz
1 adet yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın
İsteğe nazaran fındık, ceviz, yahut damla çikolata
1. Büyük bir kapta, un, kabartma tozu, vanilya ve tarçını kaşıkla karıştırın, isteğinize nazaran fındık, ceviz yahut damla çikolatayı da ekleyin
2. Başka bir kapta muzları bir çatal sayesinde ezerek püre haline getirin.
3. Yumurtayı farklı bir yerde çırparak muzlara ekleyin
4. Şeker, süt ve sıvıyağı da muzların olduğu kaba koyarak kaşıkla gereçleri birbirine karıştırın
5. Son olarak unlu karışımın ortasını açıp muzlu sıvı gereçleri ortasına dökün, kaşıkla unu yedirene kadar karıştırın (fazlaca fazla değil, gereçler birbirine karışacak kadar)
6. çabucak sonrasında muffin kalıplarına bir parmak boşluk bırakarak dökün 180 derece evvelinde ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.
7. Muffinler dokunduğunuzda yumuşak olacak, pişmediğini zannetmeyin. Kürdan batırma testiyle içinin piştiğinden emin olabilirsiniz.
12. Hem yöresel tıpkı vakitte çağdaş: Trabzon hurmalı cheesecake tarifi
Malzemeler
3 adet trabzon hurması
6 yemek kaşığı şeker
200 mililitre krema (1 paket)
3 adet yumurta
400 gram labne peyniri
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
4 yemek kaşığı un
2 paket yulaflı bisküvi
1 tatlı kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı nişasta
1. Yulaflı bisküviyi rondodan geçirip toz haline getirin.
2. Tereyağı eritin lakin kaynatmayın, tarçın ve 1 yemek kaşığı nişasta ile karıştırıp hamur yapın. Dikdörtgen büyük tepsinizin tabanına elinizle yayın.
3. Krema ile labne peyniri karıştırın.
4. Toz şekeri ekleyip yine karıştırın. Oda sıcaklığına gelmiş yumurtanın beyazını bir tutam tuz ve 1 tutam şeker ile öbür bir kapta çırpın.
5. Yumurtanın sarılarını da ekleyip çırpın. Öbür karışıma ekleyin. Ununu da ekleyip nazikçe daima tıpkı tarafta döndürerek kaşık ile karıştırın ve bisküvili tabanın üstüne dökün.
6. Üstü yavaşça kızarana kadar 180 derece de pişirin. Fırından çıktıktan daha sonra sos üzerine dökülmeden 1 saat kadar beklesin, soğusun.
7. Trabzon hurmalı sosu yapmak için; Trabzon hurmalarını çekirdeklerinden ve kabuklarından ayırıp, rondoda 1-2 bastırıp çekin.
8. Üzerine su ile açtığınız silme 2 yemek kaşığı nişastayı, şekeri, suyu ekleyip, fokurdayana kadar pişirin.
9. Kremalı tabanın üstüne dökün ve buzdolabında soğuduktan daha sonra servis yapın. Afiyet olsun.
13. Sütlü tatlı sevenler kesinlikle denesin: Mandalina kup tarifi
Malzemeler
2,5 su bardağı mandalina suyu
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
- Kremşanti
1. Öncelikle mandalina suyu, şeker ve nişasta yeterlice karıştırılır ocağa alınarak kıvam alana kadar pişirin.
2. Kullanacağınız bardaklara paylaştırın.
3. Muhallebi için tüm materyal düzgünce karıştırılır ocağa alın kıvam alana kadar pişirin.
4. Bardakların kalan kısmına paylaştırın.
5. Kremşanti sütle çırpılır ve soğumuş olan muhallebinin üzerine sıkma torbası ile sıkın.
14. Ekşi tat arayanlar buraya: Limonlu cheesecake tarifi
Malzemeler
Tabanı için;
100 gram yulaflı bisküvi
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı fındık
2 paket
labne peyniri (400 gr)
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 adet yumurta
1 paket krema (200 ml)
3 yemek kaşığı un
1 adet limon kabuğu rendesi
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker
1 adet limon suyu
1 adet limon kabuğu rendesi
Çay kaşığının ucuyla zerdeçal
Limonlu cheececake nasıl yapılır?
2. Fındıklı bisküvileri bir kaba alın, üzerine eritilmiş tereyağını ekleyerek karıştırın.
3. Kelepçeli kabın tabanına pişirme kağıdı yerleştirin, makas yardımı ile fazlasını kesin.
4. Kalıbın tabanına kum haline getirdiğimiz bisküvilerimizi yerleştirip kaşıkla bastırarak yerleştirin.
5. Kreması için karıştırma kabına labne peyniri alın ve mikserle çırpın.
6. Sıvı kremayı da ekleyerek çırpmaya devam edin.
7. daha sonrasında toz şeker, yumurta, un, vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyerek tüm materyaller karışıncaya kadar güzelce çırpın.
8. Hazırladığınız kremayı bisküvilerin üzerine yerleştirip evvelde ısıttığınız 160°C fırında alt üst fansız ayarda 1 saat kadar pişmeye bırakın. Pişerken çatlamaması için cheesecake yanına ısıya güçlü bir kapla su koyun. Piştikten daha sonra fırının kapağını yarım olacak biçimde açın 1 saat bu türlü dinlenmeye bırakın.
9. Limon sosu için tencereye su, şeker, nişasta ve limon suyunu ekleyerek çırpın.
10. Materyaller karıştıktan daha sonra renk vermesi için zerdeçal ekleyin ve karıştırın. Zerdeçal rastgele bir tat vermeyecek sırf renginin daha hoş olmasını sağlayacaktır. Dilerseniz kullanmadan da hazırlayabilirsiniz.
11. Limon kabuğunu da ekleyip karıştırdıktan daha sonra sosunuzu pişmeye bırakın.
12. Yoğunlaşan limonlu sosumuzun altını kapattıktan daha sonra soğumaya bırakın. Bu evrede üzerinin kabuklanmaması için orta ara karıştırın.
13. Soğuyan sosunuzu tatlınızın üzerine gezdirin ve 1 gece dinlenmeye bırakın.
14. Dinlenen tatlımızı kalıptan çıkartıp üzerini süsledikten daha sonra dilimleyerek servis edin.
15. Çikolatalı sufleye rakip: Elmalı sufle tarifi
Malzemeler
3 adet büyük uzunluk elma
3 adet yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı krema
3 tatlı kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
Yarım çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
- Yarım adet elma
1. Ortadan ikiye böldüğünüz elmaların kabuklarını soyun. Çekirdekli kısımlarını çıkartın. Küçük küpler halinde dilimleyin. Kararmaması için az ölçüde taze sıkılmış limon suyuyla ovun.
2. Derin bir tavaya aldığınız elma küplerini toz şeker ilavesiyle suyunu çekip kıvam alana kadar soteleyin. Bir kenara alıp soğuması için bekletin.
3. Yumurta aklarını farklı bir kaba, sarılarını farklı bir kaba ayırın. Yumurta aklarını epey az tuz ilavesiyle katı bir köpük kıvamı alana kadar çırpın.
4. Yumurta sarılarını sırasıyla eklediğiniz; oda sıcaklığında tereyağı, krema, un ve tarçın ilavesiyle karıştırın. Sotelenmiş elma küplerini katın.
5. Katı bir köpük kıvamını alan yumurta aklarını sufle karışımına ekleyip bir spatula sayesinde alttan üste hakikat karıştırarak yedirin.
6. Sufle kaplarını oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağıyla yağlayın. hafifçeçe unlayıp kalıpları karşıt çevirerek fazla unu silkeleyin.
7. Hazırladığınız karışımı dört kalıba eşit olarak paylaştırın. Üzerlerine birer dilim (incecik doğranmış, aksi takdirde tabana çöker) elma yerleştirin.
8. Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında, 10-12 dakika içinde pişirip ılık olarak bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.