Lahana kış mevsiminin en hoş zerzevatları içinde yer almaktadır. Beyaz lahana, mor lahana ve kara lahana halinde 3 çeşidi olan bu zerzevat ile farklı salatalar, zeytinyağlı yahut etli yemekler, içinizi ısıtacak çorbalar yapabilirsiniz. Hazır mevsimi gelmişken lahana sevenleri ve lahanayı bir türlü sevemeyenleri düşünerek birbirinden lezzetli ve pratik yemek tarifler hazırladık. Bu tanımları not almayı ve tanımları denemeyi unutmayın, şimdiden afiyet olsun.
1. Çok seviliyor: Zeytinyağlı beyaz sarma tarifi
Malzemeler
1. Lahananın kök kısmını kesip yapraklarını ayırın. Geniş bir tencerede su kaynatın ve lahanaları kaynayan suda birkaç dakika haşlayın.
2. Süzülmesi için bir süzgece alın. İç harcı için, zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar soteleyin.
3. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve dolmalık fıstığı ek edip birkaç dakika daha soteleyin. Kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
4. Üzerine 1 su bardağı su ek edin ve suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin.
5. Lahanaları düz bir tabana serip sert damar kısımlarını ayırın. Lahanaları istediğiniz büyüklükte kesip içlerine hazırladığınız harçtan bir ölçü koyarak sarın.
6. Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Kalan 1 bardak su, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin.
7. Kaynadıktan daha sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağını limon dilimleri ile süsleyin.
2. İçinizi ısıtacak: Beyaz lahana çorbası tarifi
Malzemeler
1. Lahananın dış yapraklarını soyup kalanı kabaca 4’e bölün ve 4 kesimden bir adedini alarak ince ince kıyın. Not: Lahana büyüklüğüne göre ölçü değişebilir, lahananın piştiğinde baya azalacağını da hesaba katarak istediğiniz ölçüde hazırlayabilirsiniz.
2. Lahanaları kıydıktan daha sonra bol suda yıkayarak süzün.
3. Tencereye sıvı yağı alıp ince doğranmış soğanları ekleyip kavurun.
4. Pembeleşen soğana lahanaları ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte orta ara karıştırarak lahanalar eriyinceye kadar kavurun.
5. Güzelce yumuşayan lahanalara salçaları ve baharatları ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Bir iki dakika bir arada kavurun.
6. Yıkanmış pirinçleri ekleyip karıştırdıktan daha sonra sıcak suyu ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakın.
7. Suyu çorbanızın kıvamına bakılırsa ekleyebilirsiniz.
3. Bu köfte fazlaca farklı: Lahana köftesi tarifi
Malzemeler
1. Lahanayı ince bir biçimde kıyın ve havucu rendeleyin.
2. Soğanları yemeklik doğrayın. Bir tencerenin içerisinde 6-7 yemek kaşığı su ile bir arada hepsini pişirin. Kısık ateşte pişen zerzevatları yumuşayınca ocaktan alın. Zerzevatları uygunca suyundan arındırın.
3. İçerisine yumurta, ince kıyılmış dereotu, baharat, tuz ve un ek edin. Elinizle sıkarak yoğurun.
4. Harç hazır olunca elinizle mandalina büyüklüğünde modüller alın. Tencereye sıvı yağ ekleyin ve yağı yeterlice kızdırın. İçerisine mandalina büyüklüğünde aldığınız harçları atın ve kızartın.
5. Önlü artlı kızarınca servis tabağına alın. Marul eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
4. Diyet yapanlar için: Beyaz salata tarifi
Malzemeler
1. Lahanayı ince ince doğrayın. sonrasındasında büyük bir kabın içine alın, biraz tuz ekleyip lahanaları ellinizle uygunca ovun. İnce kıyılmış dereotunu, maydanozu, mısır, turşu ve rendelenmiş havucu, sarımsağı ekleyin.
2. Üzerine zeytinyağı döküp karıştırın.
3. Sosu için yoğurdu bir kaba dökün.
4. Mayonez ve hardalı ekleyip karıştırın.
5. Sosu salataya döküp güzelce karıştırın. Üzerini streçleyip 1-2 saat buzdolabında dinlendirip servise edin. Afiyet olsun.
5. Vitamin deposu: Kapuska tarifi
Malzemeler
1. Tencereye tereyağını koyun. Üzerine az sıvı yağ ekleyin. Üzerine sıra ile soğan, domates salçası ek edelin ve kavurun.
2. Akabinde doğranmış lahana ek edin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin.3. 15 dakika kendi suyuyla pişirdikten daha sonra, 3 su bardağı kaynar su, tuz, pul biber, karabiber katın ve bulgur yahut pirinç ekleyin.
4. Tencere kaynamaya başladıktan daha sonra, kapağını kapatın.
5. Kısık ateşte, 20 dk daha pişirin.
6. Zeytinyağlı sevenler buraya: Zeytinyağlı lahana sarması tarifi
Malzemeler
2.Soğanları yemeklik olacak biçimde kare kare doğrayın.
3. Zeytinyağı tencereye alın. Soğanları, dolmalık fıstıkları, kuş üzümlerini yağa ekleyin ve hepsini birlikte kavurun.
4. Artık bu evrede tencereye toz şekeri de ekleyin soğanlar kavrulunca hem daha lezzetli tıpkı vakitte cam üzere şeffaf olsunlar.
5. Fıstıkların rengi yavaşça pembeleşene kadar bu türlü hepsini kavurun.
6. Tencereye pirinçleri ek edin ve tüm malzemeyi 2-3 dakika orta ateşte karıştırarak kavurmaya devam edin.
7. Pirinçler ve materyaller bir arada güzelce kavruldu tarçını, yenibaharı, naneyi ek edin ve karıştırın.
8. Tam da bu evrede tencere içine 1 adet domates rendesini ekleyin. Tüm malzemeyi 1 dakika daha bu türlü kavurun.
9. 1,5 bardak kaynamış su, tuz ve karabiberi de tencereye ekleyin bir daha hepsini harmanlayın. Pilavı kısık ateşte pişirin.
10. Hazırladığınız iç harcınız yani pilavımız pişti artık içine kıyılmış maydanozu ekleyin pilavı güzelce harmanlayın, pilav güzelce soğusun.
11. İç materyalinizden bir ölçü alıp yaprağın geniş köşesine içi yerleştirin içi yerleştirilmiş yaprağı düzgün bir biçimde sarın.
12. Dolmayı pişireceğiniz tencerenin tabanına birkaç lahana yaprağı serin. Yaprak serilmiş tencereye sardığınız dolmaları aralıksız ve düzgün bir biçimde dizin.
13. Tenceredeki dolmaların üstüne hafifçeten tuz serpin devamında sarmaların yavaşça üstüne çıkacak kadar limonatalı sosu sarmaların üstüne nazikçe dökün. Porselen bir tabağı zıt çevirerek dolmaların üstünü kapatın. Dolmaları tencere ve kapak ortasına hapsedin.
14. Tencerenin kapağını kapatarak dolmalarınızı su kaynayana kadar yüksek ateşte su kaynadıktan daha sonra kısık ateşte olmak kaydı ile ağır ateşte pişirin.
15. Pişen dolmayı hiç ellemeyin kapağını açmayı bırakın dolmalar tenceresinde soğusun.
7. Harika renk: Mor lahana salatası tarifi
Malzemeler
1. Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın.
2. Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı yeterlice ovun.
3. Ovulan kırmızı lahanaların içerisine zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
4. Akabinde tabağa alıp servis edin. Afiyetler olsun!
8. Enfeksiyonlara karşı bedeninizi koruyun: Beyaz lahana turşusu tarifi
Malzemeler
1. Lahanaları istediğiniz boyutta ayıklayın ve güzelce yıkayıp suyunu süzün.
2. Geniş bir kabın içerisinde 3.5 – 4 litre suya üzüm sirkesi, toz şeker ve kaya tuzunu ekleyin ve eriyene dek karıştırın.
3. Cam kavanozun en tabanına 2 diş sarımsağı koyup lahanaları düzgünce bastırıp sıkıştırarak ekleyin.
4. Kavanozun yarısına geldiğinizde 4-5 kısım taze naneyi ve kalan sarımsağı ekleyip lahanaları sıkıştırarak eklemeye devam edim.
5. Kavanoz dolunca yaptığınız su karışımını yavaş yavaş ekleyin. Lahanalar sıkışık olduğu için suyu yavaş yavaş içerisine alacaktır. Azaldıkça ekleyerek kavanozun ağzına kadar doldurun.
6.Turşuyu 15 gün güneş görmeyen serin bir yerde bekletin.
9. Makarnaya kim hayır diyebilir: Beyaz lahanalı ve sebzeli noodle tarifi
Malzemeler
1. Beyaz lahanayı ve başka sebzeleri ince uzun jülyen doğrayın. Zencefili de ince dilimleyip jülyen kesin. Kırmızı soğanı da piyazlık doğrayın.
2. Mantarları dilimleyin, karnabaharı yarım ceviz küçüklüğünde doğrayın. Dilimlediğiniz ve doğradığınız tüm zerzevatları bir kapta harmanlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yayın.
3. Üzerine sıvı yağ gezdirin, susam ve tuz serpin. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin.
4. Makarnayı 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ek edilmiş kaynar suda en çok 8 dakika haşlayın. Zerzevatları, sosları ve süzdüğünüz makarnayı bir tencerede birleştirin. Kısık ateşte ısıttıktan daha sonra en son soya filizi ile ince doğranmış taze soğanları ekleyin. Harmanlayıp çabucak servis yapın.
10. Pratik mezelerin başında sanırım bu tanım gelir: Kırmızılı lahanalı cevizli salata tarifi
Malzemeler
1. Lahanaları ince ince kıyın.
2. Üzerine yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak ekleyin.
3. Son olarak kırılmış cevizi serpiştirin.
4. Zeytinyağını üzerine gezdirerek servis edin.
11. Bu pankek her öğün yenilebilir: Lahanalı pankek tarifi
Malzemeler
1. Lahanayı ve soğanı ince ince doğrayın.
2. Tüm materyalleri karıştırın , karışım birbirine güzelce yapışmalı.
3. Karışımı yağ dökülmüş bir tavaya ekleyin.
4. 3-5 dakika pişirin ve öteki tarafını da pişirin.
12. Akşam yemeği hazır: Tavuklu lahana yemeği tarifi
Malzemeler
1. Zeytin yağını uygun bir tencereye alıp minik küpler formunda doğradığınız soğanı ve 1 diş ezilmiş sarımsağı ekleyip orta büyüklükte ocakta orta ateşte 2-3 dakika soteleyin.
2. Rendenin ince tarafıyla rendelediğiniz havucu da ekleyip 1-2 dakika çevirin.
3. Akabinde salça ve toz şekeri ekleyip harmanlayıp, küp küp kestiğiniz tavuğu ve baharatları ekleyin.
4. Tavukların rengi dönene kadar kavurup, beyaz lahanayı ekleyin ve ocağın altını kısın.
5. Lahanalar solmaya başlarken 2 su bardağı sıcak suda ve orta büyüklükte ocakta kısık ateşte kapağı yarım kapalı biçimde 45 dakika (ara orta karıştırarak) pişmeye bırakın.
6. Pişirme esnasında suyunu epey çekerse su eği yapabilir ve baharatları damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz.
7. Pişen yemeğimizi 10 dakika dinlendirdikten daha sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirerek servis edebilirsiniz.
13. Kabak mücveri ile kapışır: Lahana mücveri tarifi
Malzemeler
1. Patatesleri haşlayıp, soyun.
2. Soğan ve lahanayı ince ince kıyın.
3. Geniş bir kasenin içerisine tüm gereçleri aktarın.
4. Üzerine yumurta, rende kaşar, un, sıvı yağ, tuz ve karabiberi ek edin. Düzgünce karıştırdıktan daha sonra eliniz yahut kaşık ile form verin.
5. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Evvelden ısıtılmış 180 derecefırında pişirin.
6. Üzerine taze soğan serpiştirerek servis edin.
14. Çayları hazırlayın: Lahanalı börek tarifi
Malzemeler
1. Soğanları,sıvı yağ ile kavurun.
2. Akabinde kıyma ekleyip, kavurmaya devam edin.
3. Son olarakince kıyılmış lahanaları, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek ocaktan alın.
4. Üzeri için tüm gereçleri karıştırıp, kenara ayırın. Fırın tepsiniziyağlayın ve üzerine yufkayı serin.
5. Akabinde sostan ek edip kalan 2 yufkayıserin. Son yufkanın üzerine tüm harcı ekleyip, kalan yufkaları soslayarak ilaveedin. Kalan sosu tekrar en üste serin.
6. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırındaüzeri kızarana kadar pişirin.
15. Çıtır çıtır: Lahana kavurması tarifi
Malzemeler
1. Lahanayı yuvarlak dilimleyin.
2. Tereyağını eritin ve bir kaba alın. Kabın içerisine; pekmez, sirke, tuz, sumak ve isotu ekleyin.
3. Fırını 200 dereceye ayarlayın lahananın içerisine tereyağlı karışımı sürün. Yaklaşık 13 dakika pişirin. Afiyet olsun
16. Tadı damağınızda kalacak: Kara lahana sarması tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle kara lahanaları kaynar suda haşlayıp(fazla yumuşatmadan) soğuk sudan geçirin. Damarlı kısımlarını keserek alın.
2. 1 su bardağı pirinci yıkayıp süzün.2 adet kuru soğanı küp küp doğrayın.
3. Yarım su bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı salçayı da katın.
4. Tuzunu ayarlayın. Karabiber ve kuru naneyi de ekleyince sarma içiniz hazır demektir.
5. Uygun biçimde keserek kesimlere ayırdığınız lahana yaprağını tezgaha alarak bir kenarına iç koyun. Kalem üzere sarın.
6. Tencerenin tabanına kara lahana yaprağı döşeyin. Üzerine kara lahana sarmalarını dizin.
7. 2 su bardağı suyu tencereye ek edin.
8. Evvel süratli ateşte kaynatın . daha sonra ocağı kısık ateşe ayarlayıp sarmalar yumuşayana kadar pişirin.
9. Piştikten daha sonra yarım limon suyunu tencereye sıkarak gezdirin.
10. Kapağını kapatıp yarım saat demlendirin. Afiyet olsun
17. Kahvaltınız hazır: Lahanalı krep tarifi
Malzemeler
1. Lahana yapraklarını ince kıyın ve havuçlarla birlikte bir tavada zeytinyağı ile soteleyin. Kıyılmış maydanozla kaşar peyniri ekleyin.
2. Krep hamuru için, derin bir kapta un, yumurta, süt, ayçiçeği yağı ve tuzu uygunca karıştırın. Teflon tavayı biraz yağlayın. Krep hamurundan yarım kepçe tavaya aktarın ve iki tarafını da kızartın.
3. Krepleri düz bir yere alın. İçine harçtan 3-4 yemek kaşığı koyup sıkıca rulo biçiminde sarın. Bir buçuk parmak kalınlığında dilimler kesin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dilimleri dizin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 200 dereceye ayarlı fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirin ve servis yapın.
18. Rengi de tadı üzere kusursuz: Mor lahanalı tarator tarifi
Malzemeler
1. Mor lahanayı patates soyacağı sayesinde ince ince doğrayın.
2. Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyup doğranmış lahanaları ekleyin.
3. 7-9 dk lahanaların sertliğini öldürmeye çalışın.
4. Yumuşayan lahanaları ocaktan alıp soğumaya bırakın.
5. Soğuyan lahanaların üzerine bir tutam tuz ve yarım limon suyunu ekleyip karıştırın bu sayede mor lahanalar rengini güzelce dışarıya verecek.
6. Akabinde 1, 5 su bardağı yoğurdu ekleyip karıştırdıktan daha sonra sunum tabağına alıp servis yapabilirsiniz.
19. Renginde asalet var: Mor lahanalı pizza tarifi
Malzemeler
1. Materyalleri karıştırıp pizza hamurunuzu 10 dakika yoğurun.
2. Altını unladığınız derin bir kaba hamuru yerleştirip üzerini örtün.
3. Hacmi iki katına çıkana kadar 1-2 saat mayalanmaya bırakın.
4. Kabaran hamuru un serptiğiniz tezgaha alıp 5 dakika yoğurun. İkiye bölüp top haline getirip üzerlerini örtün. 1 saat daha dinlendirin.
5. Hamurları açın. İki adet 35-40 cmlik pizza elde edeceksiniz
Üzeri için:
6. Gereçleri ikiye bölün. Domates sosunu üzerlerine yayın. Dilimlenmiş lahanayı dört eşit kesime ayırın.
7. Dilimlenmiş zerzevatları ve kıyılmış mor lahananın bir kısmını pizzanın üzerine yayın.
8. Mısırları, kalan lahanayı ve peynirin bir kısmını ayırın. Onları pişme etabını bitirmeden 5 dakika evvel kullanacağız.
9. En son peynir ekleyip üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.
10. 250 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
11. Peynir erimeye başladığında kalan lahanayı ekleyip, mısır tanelerini serpiştirin.
12. Üzerini peynirle kaplayın. Peynir eriyip kızarmaya başlayınca fırından çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
20. Kış günlerine şifa: Karalahana çorbası tarifi
Malzemeler
1. Lahanayı yıkadıktan daha sonra ince ince doğrayarak tuzlu suda 15 dakika kadar haşlayıp süzün ve bir kenarda bekletin.
2. Bir tencereye sıvı yağı alın ince yemeklik doğramış soğanları ekleyerek kavurun.
3. Küp küp doğranmış havuç ve patatesleri sırasıyla ekleyip 2-3 dakika kavurun.
4. Salçayı ve baharatları ekleyin ve karıştırın.
5. çabucak sonrasında haşlanmış ve suyu süzülmüş lahanaları tencereye koyup karıştırın ve birkaç dakika daha kavurun. Ocağınızın yüksek ateşte olmamasına dikkat edin
6. Akabinde bulgur, haşlanmış mısır ya da barbunyayı da koyarak karıştırın.
7. 6 su bardağı sıcak suyunu da ek ederek karıştırın ve yaklaşık 25 dakika kısık ateşte pişirin.
8. Pişmesine yakın mısır ununu bir kasede yarım bardak su ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın ve çorbanın içerisine katın ve 5 dakika daha pişirin. Bir ölçü kaynadıktan daha sonra ateşten alın.
9. Pişen çorbanızı kaselere koyarak servis edin.
21. Bu turşu farklı: Lahanalı sıcak turşu tarifi
Malzemeler
1. Beyaz lahanayı yarıya bölüp, kalın baş kısmını kesip atın. Yarısını keskin bir bıçakla incecik dilimleyin. Kırmızı lahanayı da 2’ye bölüp, yarısını incecik doğrayın (Hepsini yıkamayı unutmayın).
2. Kırmızı soğanları incecik yarım ay biçiminde doğrayın. Havucu soyup, rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
3. Sarımsakları tuzla dövün. Yıkanmış kereviz saplarını incecik doğrayın, limonun kabuğunu rendeleyip, suyunu sıkın.
4. Artık büyükçe bir tencereye zeytinyağını, rendelenmiş limon kabuğunu ve kırmızı soğanları koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Bir tahta kaşıkla karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Beyaz ve kırmızı lahanaları aktarın, tuzu ekleyip 10 dakika boyunca sık sık karıştırarak pişirin.
5. Kereviz saplarını katın. havuç rendesini ekleyip, bir daha 5 dakika tüm materyalleri karıştırarak pişirmeye devam edin. Dövülmüş sarımsak, limon suyu ve sirkeyi ek ederek karıştırmaya ve pişirmeye devam edin.
6. Sebzelerin yavaşça yumuşaması kafidir. Sıcakken kavanozlara doldurup, ağzını kapatıp aykırı çevirin. Sonraki gün soğumuş olarak buzdolabına koyup, tüketmeye başlayabilirsiniz.
22. Tahin sevenler buraya: Tahinli sarma tarifi
Malzemeler
1. Yaprak yaprak ayırdığınız lahanayı bol tuzlu suda haşlayın. Sert damarlarını kesip yapraklarını avuç içi büyüklüğünde modüllere ayırın.
2. Pirinci ılık tuzlu suda bekletin.
3. İç harcını hazırlamak için ; süzdüğünüz pirinci derin bir kaba koyup üzerine yemeklik incecik doğradığınız soğan, tuz, karabiber, yenibahar, isterseniz haşlanmış nohut ve zeytinyağını ekleyerek güzelce yoğurun.
4. Başka taraftan, lahana yapraklarını parlak tarafı üst bakacak biçimde tezgaha serin. Üzerlerine hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyup uçları açık kalacak biçimde rulo yapın.
5. Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin.
6. Dört su bardağı sıcak su ekleyip üzerini küçük bir porselen tabakla kapatın. Yemeği kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette lahanalar yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirin.
7. Limon suyunu bir kaseye aktarıp üzerine 1 su bardağı ılık su ve tahini ek ederek tel çırpıcıyla yeterlice çırpın. Sarmısakları da dövüp sosa ekleyin.
8. Pişirip ılık hale gelinceye kadar beklediğiniz sarmaları servis tabağına dizin. Üzerine tahinli sosu gezdirin. İsterseniz üzerine bol kırmızıbiber serpiştirebilirsiniz.
23. 15 dakika hazır: Lahanalı graten tarifi
Malzemeler
1. Lahanayı ince kıyın. Yıkadıktan daha sonra kendi buharında haşlayıp süzün. Tereyağını tencerede eritin. Unu ek edip pembeleşinceye kadar kavurun. Soğuk sütü ekleyip karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin.
2. Karışım ılınınca peynirin yarısını, yumurtaları, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırın. Isıya güçlü bir fırın kabına lahanayı serin. Üzerine sosu yayın. Kalan kaşar peynirini üzerine serpin.
24. Et tadına bir alternatif: Lahana steak tarifi
Malzemeler
1. Fırınınızı öncesinden 180 dereceye ısıtın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıdı koyun.
2. Lahananın dış yapraklarını çıkarın ve her biri yaklaşık 1-1.5 cm kalınlığında tekerlekler halinde kesin ve tepsiye yerleştirin.
3. Yağ, tuz ve karabiber ile seçtiğiniz baharatları karıştırın. Lahanalara baharatlı yağı sürün.
4. 18-20 dakika yahut dış kenarlarının güzelce gevrek olduğunu ve yüzeyin karamelleşmeye başladığını fark edene kadar fırınlayın.
5. Seçtiğiniz soslarla yahut sarımsaklı yoğurtla servis edin ve soğuk yahut sıcak salata olarakta tadını çıkartabilirsiniz.
25. Yedikçe yiyeceksiniz: Havuçlu beyaz lahana salatası tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle kullanacağınız lahanaları bol su ile durulayın ve ince ince kıyın.
2. Kıyılmış lahana, sirke ve şekeri bir kaseye alıp elinizle ovalayarak karıştırın. Yoğurt, mayonez, rendelenmiş havuç, tuz ve kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
3. İki karışımı harmanlayıp servis tabağına alın. Üzerini ufalanmış maydanoz yaprakları ile süsleyin.
1. Çok seviliyor: Zeytinyağlı beyaz sarma tarifi
Malzemeler
- 1 orta uzunluk lahana
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
1. Lahananın kök kısmını kesip yapraklarını ayırın. Geniş bir tencerede su kaynatın ve lahanaları kaynayan suda birkaç dakika haşlayın.
2. Süzülmesi için bir süzgece alın. İç harcı için, zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar soteleyin.
3. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve dolmalık fıstığı ek edip birkaç dakika daha soteleyin. Kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
4. Üzerine 1 su bardağı su ek edin ve suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin.
5. Lahanaları düz bir tabana serip sert damar kısımlarını ayırın. Lahanaları istediğiniz büyüklükte kesip içlerine hazırladığınız harçtan bir ölçü koyarak sarın.
6. Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Kalan 1 bardak su, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin.
7. Kaynadıktan daha sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağını limon dilimleri ile süsleyin.
2. İçinizi ısıtacak: Beyaz lahana çorbası tarifi
Malzemeler
Çeyrek orta uzunluk beyaz lahana
1 adet kuru soğan
5 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
9 su bardağı sıcak su
1. Lahananın dış yapraklarını soyup kalanı kabaca 4’e bölün ve 4 kesimden bir adedini alarak ince ince kıyın. Not: Lahana büyüklüğüne göre ölçü değişebilir, lahananın piştiğinde baya azalacağını da hesaba katarak istediğiniz ölçüde hazırlayabilirsiniz.
2. Lahanaları kıydıktan daha sonra bol suda yıkayarak süzün.
3. Tencereye sıvı yağı alıp ince doğranmış soğanları ekleyip kavurun.
4. Pembeleşen soğana lahanaları ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte orta ara karıştırarak lahanalar eriyinceye kadar kavurun.
5. Güzelce yumuşayan lahanalara salçaları ve baharatları ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Bir iki dakika bir arada kavurun.
6. Yıkanmış pirinçleri ekleyip karıştırdıktan daha sonra sıcak suyu ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakın.
7. Suyu çorbanızın kıvamına bakılırsa ekleyebilirsiniz.
3. Bu köfte fazlaca farklı: Lahana köftesi tarifi
Malzemeler
1 adet küçük uzunluk lahana
3 adet kuru soğan
5 adet havuç
2 adet yumurta
5 yemek kaşığı un
6-7 yemek kaşığı su
Yarım demet dereotu
1’er çay kaşığı tuz, kimyon ve karabiber
1 su bardağı sıvı yağ
1. Lahanayı ince bir biçimde kıyın ve havucu rendeleyin.
2. Soğanları yemeklik doğrayın. Bir tencerenin içerisinde 6-7 yemek kaşığı su ile bir arada hepsini pişirin. Kısık ateşte pişen zerzevatları yumuşayınca ocaktan alın. Zerzevatları uygunca suyundan arındırın.
3. İçerisine yumurta, ince kıyılmış dereotu, baharat, tuz ve un ek edin. Elinizle sıkarak yoğurun.
4. Harç hazır olunca elinizle mandalina büyüklüğünde modüller alın. Tencereye sıvı yağ ekleyin ve yağı yeterlice kızdırın. İçerisine mandalina büyüklüğünde aldığınız harçları atın ve kızartın.
5. Önlü artlı kızarınca servis tabağına alın. Marul eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
4. Diyet yapanlar için: Beyaz salata tarifi
Malzemeler
Yarım lahana
3 kısım dereotu
Bir tutam maydanoz
2 adet havuç
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 su bardağı mısır
5-6 adet salatalık turşu
2 yemek kaşığı hardal
2 yemek kaşığı mayonez
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1. Lahanayı ince ince doğrayın. sonrasındasında büyük bir kabın içine alın, biraz tuz ekleyip lahanaları ellinizle uygunca ovun. İnce kıyılmış dereotunu, maydanozu, mısır, turşu ve rendelenmiş havucu, sarımsağı ekleyin.
2. Üzerine zeytinyağı döküp karıştırın.
3. Sosu için yoğurdu bir kaba dökün.
4. Mayonez ve hardalı ekleyip karıştırın.
5. Sosu salataya döküp güzelce karıştırın. Üzerini streçleyip 1-2 saat buzdolabında dinlendirip servise edin. Afiyet olsun.
5. Vitamin deposu: Kapuska tarifi
Malzemeler
1 kg doğranmış lahana
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı bulgur ya da pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
3 su bardağı kaynar su
1. Tencereye tereyağını koyun. Üzerine az sıvı yağ ekleyin. Üzerine sıra ile soğan, domates salçası ek edelin ve kavurun.
2. Akabinde doğranmış lahana ek edin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin.3. 15 dakika kendi suyuyla pişirdikten daha sonra, 3 su bardağı kaynar su, tuz, pul biber, karabiber katın ve bulgur yahut pirinç ekleyin.
4. Tencere kaynamaya başladıktan daha sonra, kapağını kapatın.
5. Kısık ateşte, 20 dk daha pişirin.
6. Zeytinyağlı sevenler buraya: Zeytinyağlı lahana sarması tarifi
Malzemeler
- 1 adet sarmalık lahana
3-4 adet kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 paket dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı nane
1 domates rendesi
1-2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1, 5 su bardağı kaynamış su
Pilav piştikten daha sonra 2-3 kısım kıyılmış maydanoz
2-3 su bardağı su
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2.Soğanları yemeklik olacak biçimde kare kare doğrayın.
3. Zeytinyağı tencereye alın. Soğanları, dolmalık fıstıkları, kuş üzümlerini yağa ekleyin ve hepsini birlikte kavurun.
4. Artık bu evrede tencereye toz şekeri de ekleyin soğanlar kavrulunca hem daha lezzetli tıpkı vakitte cam üzere şeffaf olsunlar.
5. Fıstıkların rengi yavaşça pembeleşene kadar bu türlü hepsini kavurun.
6. Tencereye pirinçleri ek edin ve tüm malzemeyi 2-3 dakika orta ateşte karıştırarak kavurmaya devam edin.
7. Pirinçler ve materyaller bir arada güzelce kavruldu tarçını, yenibaharı, naneyi ek edin ve karıştırın.
8. Tam da bu evrede tencere içine 1 adet domates rendesini ekleyin. Tüm malzemeyi 1 dakika daha bu türlü kavurun.
9. 1,5 bardak kaynamış su, tuz ve karabiberi de tencereye ekleyin bir daha hepsini harmanlayın. Pilavı kısık ateşte pişirin.
10. Hazırladığınız iç harcınız yani pilavımız pişti artık içine kıyılmış maydanozu ekleyin pilavı güzelce harmanlayın, pilav güzelce soğusun.
11. İç materyalinizden bir ölçü alıp yaprağın geniş köşesine içi yerleştirin içi yerleştirilmiş yaprağı düzgün bir biçimde sarın.
12. Dolmayı pişireceğiniz tencerenin tabanına birkaç lahana yaprağı serin. Yaprak serilmiş tencereye sardığınız dolmaları aralıksız ve düzgün bir biçimde dizin.
13. Tenceredeki dolmaların üstüne hafifçeten tuz serpin devamında sarmaların yavaşça üstüne çıkacak kadar limonatalı sosu sarmaların üstüne nazikçe dökün. Porselen bir tabağı zıt çevirerek dolmaların üstünü kapatın. Dolmaları tencere ve kapak ortasına hapsedin.
14. Tencerenin kapağını kapatarak dolmalarınızı su kaynayana kadar yüksek ateşte su kaynadıktan daha sonra kısık ateşte olmak kaydı ile ağır ateşte pişirin.
15. Pişen dolmayı hiç ellemeyin kapağını açmayı bırakın dolmalar tenceresinde soğusun.
7. Harika renk: Mor lahana salatası tarifi
Malzemeler
1/2 adet mor lahana
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1. Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın.
2. Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı yeterlice ovun.
3. Ovulan kırmızı lahanaların içerisine zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
4. Akabinde tabağa alıp servis edin. Afiyetler olsun!
8. Enfeksiyonlara karşı bedeninizi koruyun: Beyaz lahana turşusu tarifi
Malzemeler
1 adet lahana
3-4 diş sarımsak
3 çay bardağı üzüm sirkesi
1 çorba kaşığı toz şeker
4-5 kısım taze nane
1 su bardağı kadar sofra tuzu
1. Lahanaları istediğiniz boyutta ayıklayın ve güzelce yıkayıp suyunu süzün.
2. Geniş bir kabın içerisinde 3.5 – 4 litre suya üzüm sirkesi, toz şeker ve kaya tuzunu ekleyin ve eriyene dek karıştırın.
3. Cam kavanozun en tabanına 2 diş sarımsağı koyup lahanaları düzgünce bastırıp sıkıştırarak ekleyin.
4. Kavanozun yarısına geldiğinizde 4-5 kısım taze naneyi ve kalan sarımsağı ekleyip lahanaları sıkıştırarak eklemeye devam edim.
5. Kavanoz dolunca yaptığınız su karışımını yavaş yavaş ekleyin. Lahanalar sıkışık olduğu için suyu yavaş yavaş içerisine alacaktır. Azaldıkça ekleyerek kavanozun ağzına kadar doldurun.
6.Turşuyu 15 gün güneş görmeyen serin bir yerde bekletin.
9. Makarnaya kim hayır diyebilir: Beyaz lahanalı ve sebzeli noodle tarifi
Malzemeler
200 gr beyaz lahana
1 havuç
1 kabak
1 dolmalık sarı biber
1 kapya biber
1 modül taze zencefil (yarım ceviz küçüklüğünde)
10-12 mantar
200 g karnabahar
1 adet büyük uzunluk kırmızı soğan
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 yemek kaşığı susam
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı teriyaki sosu
3 kol taze soğan
1 küçük kase soya filizi
1. Beyaz lahanayı ve başka sebzeleri ince uzun jülyen doğrayın. Zencefili de ince dilimleyip jülyen kesin. Kırmızı soğanı da piyazlık doğrayın.
2. Mantarları dilimleyin, karnabaharı yarım ceviz küçüklüğünde doğrayın. Dilimlediğiniz ve doğradığınız tüm zerzevatları bir kapta harmanlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yayın.
3. Üzerine sıvı yağ gezdirin, susam ve tuz serpin. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin.
4. Makarnayı 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ek edilmiş kaynar suda en çok 8 dakika haşlayın. Zerzevatları, sosları ve süzdüğünüz makarnayı bir tencerede birleştirin. Kısık ateşte ısıttıktan daha sonra en son soya filizi ile ince doğranmış taze soğanları ekleyin. Harmanlayıp çabucak servis yapın.
10. Pratik mezelerin başında sanırım bu tanım gelir: Kırmızılı lahanalı cevizli salata tarifi
Malzemeler
1 adet orta uzunluk mor lahana
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı ceviz
1. Lahanaları ince ince kıyın.
2. Üzerine yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak ekleyin.
3. Son olarak kırılmış cevizi serpiştirin.
4. Zeytinyağını üzerine gezdirerek servis edin.
11. Bu pankek her öğün yenilebilir: Lahanalı pankek tarifi
Malzemeler
2 bardak beyaz lahana
2 tane yumurta çırpılmış
8 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
3-4 kol taze soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1. Lahanayı ve soğanı ince ince doğrayın.
2. Tüm materyalleri karıştırın , karışım birbirine güzelce yapışmalı.
3. Karışımı yağ dökülmüş bir tavaya ekleyin.
4. 3-5 dakika pişirin ve öteki tarafını da pişirin.
12. Akşam yemeği hazır: Tavuklu lahana yemeği tarifi
Malzemeler
4 adet tavuk fileto
2 adet orta uzunluk soğan
2 adet orta uzunluk havuç
Orta uzunluk beyaz lahananın çeyreği
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı toz şeker
Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
yemek kaşığı dolusu toz biber
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
1 çay kaşığı dolusu karabiber
1 diş ezilmiş sarımsak
1. Zeytin yağını uygun bir tencereye alıp minik küpler formunda doğradığınız soğanı ve 1 diş ezilmiş sarımsağı ekleyip orta büyüklükte ocakta orta ateşte 2-3 dakika soteleyin.
2. Rendenin ince tarafıyla rendelediğiniz havucu da ekleyip 1-2 dakika çevirin.
3. Akabinde salça ve toz şekeri ekleyip harmanlayıp, küp küp kestiğiniz tavuğu ve baharatları ekleyin.
4. Tavukların rengi dönene kadar kavurup, beyaz lahanayı ekleyin ve ocağın altını kısın.
5. Lahanalar solmaya başlarken 2 su bardağı sıcak suda ve orta büyüklükte ocakta kısık ateşte kapağı yarım kapalı biçimde 45 dakika (ara orta karıştırarak) pişmeye bırakın.
6. Pişirme esnasında suyunu epey çekerse su eği yapabilir ve baharatları damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz.
7. Pişen yemeğimizi 10 dakika dinlendirdikten daha sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirerek servis edebilirsiniz.
13. Kabak mücveri ile kapışır: Lahana mücveri tarifi
Malzemeler
300 gram beyaz lahana
2 adet pırasa
1 çay kaşığı tuz
1/4 demet maydanoz
3 adet taze soğan
1/4 demet dereotu
1 adet yumurta
100 gram beyaz peynir
1 tutam karabiber
2 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 su bardağı sıvı yağ
1. Patatesleri haşlayıp, soyun.
2. Soğan ve lahanayı ince ince kıyın.
3. Geniş bir kasenin içerisine tüm gereçleri aktarın.
4. Üzerine yumurta, rende kaşar, un, sıvı yağ, tuz ve karabiberi ek edin. Düzgünce karıştırdıktan daha sonra eliniz yahut kaşık ile form verin.
5. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Evvelden ısıtılmış 180 derecefırında pişirin.
6. Üzerine taze soğan serpiştirerek servis edin.
14. Çayları hazırlayın: Lahanalı börek tarifi
Malzemeler
Küçük uzunluk beyaz lahana
5 adet yufka
1 çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
2 adet kuru soğan
2 adet yumurta
1.5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1. Soğanları,sıvı yağ ile kavurun.
2. Akabinde kıyma ekleyip, kavurmaya devam edin.
3. Son olarakince kıyılmış lahanaları, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek ocaktan alın.
4. Üzeri için tüm gereçleri karıştırıp, kenara ayırın. Fırın tepsiniziyağlayın ve üzerine yufkayı serin.
5. Akabinde sostan ek edip kalan 2 yufkayıserin. Son yufkanın üzerine tüm harcı ekleyip, kalan yufkaları soslayarak ilaveedin. Kalan sosu tekrar en üste serin.
6. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırındaüzeri kızarana kadar pişirin.
15. Çıtır çıtır: Lahana kavurması tarifi
Malzemeler
2 adet ufak uzunluk lahana
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı sumak
Yarım tatlı kaşığı isot
1 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı elma sirkesi
Yarım tatlı kaşığı tuz
1. Lahanayı yuvarlak dilimleyin.
2. Tereyağını eritin ve bir kaba alın. Kabın içerisine; pekmez, sirke, tuz, sumak ve isotu ekleyin.
3. Fırını 200 dereceye ayarlayın lahananın içerisine tereyağlı karışımı sürün. Yaklaşık 13 dakika pişirin. Afiyet olsun
16. Tadı damağınızda kalacak: Kara lahana sarması tarifi
Malzemeler
2 bağ kara lahana
1 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
- Yarım limon suyu
1. Öncelikle kara lahanaları kaynar suda haşlayıp(fazla yumuşatmadan) soğuk sudan geçirin. Damarlı kısımlarını keserek alın.
2. 1 su bardağı pirinci yıkayıp süzün.2 adet kuru soğanı küp küp doğrayın.
3. Yarım su bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı salçayı da katın.
4. Tuzunu ayarlayın. Karabiber ve kuru naneyi de ekleyince sarma içiniz hazır demektir.
5. Uygun biçimde keserek kesimlere ayırdığınız lahana yaprağını tezgaha alarak bir kenarına iç koyun. Kalem üzere sarın.
6. Tencerenin tabanına kara lahana yaprağı döşeyin. Üzerine kara lahana sarmalarını dizin.
7. 2 su bardağı suyu tencereye ek edin.
8. Evvel süratli ateşte kaynatın . daha sonra ocağı kısık ateşe ayarlayıp sarmalar yumuşayana kadar pişirin.
9. Piştikten daha sonra yarım limon suyunu tencereye sıkarak gezdirin.
10. Kapağını kapatıp yarım saat demlendirin. Afiyet olsun
17. Kahvaltınız hazır: Lahanalı krep tarifi
Malzemeler
6 haşlanmış lahana yaprağı
1 rendelenmiş havuç
1 çay kaşığı tuz
Kıyılmış maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1.5 su bardağı un
4 yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Rendelenmiş kaşar peyniri
Taze çekilmiş karabiber
1. Lahana yapraklarını ince kıyın ve havuçlarla birlikte bir tavada zeytinyağı ile soteleyin. Kıyılmış maydanozla kaşar peyniri ekleyin.
2. Krep hamuru için, derin bir kapta un, yumurta, süt, ayçiçeği yağı ve tuzu uygunca karıştırın. Teflon tavayı biraz yağlayın. Krep hamurundan yarım kepçe tavaya aktarın ve iki tarafını da kızartın.
3. Krepleri düz bir yere alın. İçine harçtan 3-4 yemek kaşığı koyup sıkıca rulo biçiminde sarın. Bir buçuk parmak kalınlığında dilimler kesin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dilimleri dizin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 200 dereceye ayarlı fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirin ve servis yapın.
18. Rengi de tadı üzere kusursuz: Mor lahanalı tarator tarifi
Malzemeler
1 küçük uzunluk mor lahana
1, 5 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Yarım limon suyu
1. Mor lahanayı patates soyacağı sayesinde ince ince doğrayın.
2. Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyup doğranmış lahanaları ekleyin.
3. 7-9 dk lahanaların sertliğini öldürmeye çalışın.
4. Yumuşayan lahanaları ocaktan alıp soğumaya bırakın.
5. Soğuyan lahanaların üzerine bir tutam tuz ve yarım limon suyunu ekleyip karıştırın bu sayede mor lahanalar rengini güzelce dışarıya verecek.
6. Akabinde 1, 5 su bardağı yoğurdu ekleyip karıştırdıktan daha sonra sunum tabağına alıp servis yapabilirsiniz.
19. Renginde asalet var: Mor lahanalı pizza tarifi
Malzemeler
2.5 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
1 çay kaşığı tuz
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağından 1 parmak eksik su
Üzeri için:
Küçük boy ince kıyılmış mor lahana
4 yemek kaşığı domates sos
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
5-6 adet ince dilimlenmiş mantar
1 tatlı kaşığı kekik
3 yemek kaşığı mısır
5-6 adet kurutulmuş domates
1 adet halka biçiminde kesilmiş kırmızı soğan
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1. Materyalleri karıştırıp pizza hamurunuzu 10 dakika yoğurun.
2. Altını unladığınız derin bir kaba hamuru yerleştirip üzerini örtün.
3. Hacmi iki katına çıkana kadar 1-2 saat mayalanmaya bırakın.
4. Kabaran hamuru un serptiğiniz tezgaha alıp 5 dakika yoğurun. İkiye bölüp top haline getirip üzerlerini örtün. 1 saat daha dinlendirin.
5. Hamurları açın. İki adet 35-40 cmlik pizza elde edeceksiniz
Üzeri için:
6. Gereçleri ikiye bölün. Domates sosunu üzerlerine yayın. Dilimlenmiş lahanayı dört eşit kesime ayırın.
7. Dilimlenmiş zerzevatları ve kıyılmış mor lahananın bir kısmını pizzanın üzerine yayın.
8. Mısırları, kalan lahanayı ve peynirin bir kısmını ayırın. Onları pişme etabını bitirmeden 5 dakika evvel kullanacağız.
9. En son peynir ekleyip üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.
10. 250 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
11. Peynir erimeye başladığında kalan lahanayı ekleyip, mısır tanelerini serpiştirin.
12. Üzerini peynirle kaplayın. Peynir eriyip kızarmaya başlayınca fırından çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
20. Kış günlerine şifa: Karalahana çorbası tarifi
Malzemeler
1 bağ karalahana
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı su (haşlamak için)
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
Yarım yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı pilavlık bulgur
Yarım çay bardağı mısır
Yarım su bardağı barbunya
6 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı mısır unu
Yarım su bardağı su
1. Lahanayı yıkadıktan daha sonra ince ince doğrayarak tuzlu suda 15 dakika kadar haşlayıp süzün ve bir kenarda bekletin.
2. Bir tencereye sıvı yağı alın ince yemeklik doğramış soğanları ekleyerek kavurun.
3. Küp küp doğranmış havuç ve patatesleri sırasıyla ekleyip 2-3 dakika kavurun.
4. Salçayı ve baharatları ekleyin ve karıştırın.
5. çabucak sonrasında haşlanmış ve suyu süzülmüş lahanaları tencereye koyup karıştırın ve birkaç dakika daha kavurun. Ocağınızın yüksek ateşte olmamasına dikkat edin
6. Akabinde bulgur, haşlanmış mısır ya da barbunyayı da koyarak karıştırın.
7. 6 su bardağı sıcak suyunu da ek ederek karıştırın ve yaklaşık 25 dakika kısık ateşte pişirin.
8. Pişmesine yakın mısır ununu bir kasede yarım bardak su ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın ve çorbanın içerisine katın ve 5 dakika daha pişirin. Bir ölçü kaynadıktan daha sonra ateşten alın.
9. Pişen çorbanızı kaselere koyarak servis edin.
21. Bu turşu farklı: Lahanalı sıcak turşu tarifi
Malzemeler
1 adet küçük uzunluk beyaz lahananın yarısı (Karnabahar büyüklüğünde)
Yarım adet kırmızı lahana
2 adet iri uzunluk kırmızı soğan
2 adet iri uzunluk limonun kabuğunun rendesi yahut suyu
Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
1 su bardağı elma sirkesi
1 adet iri uzunluk havuç rendesi
2 adet kereviz sapı
1,5 tatlı kaşığı iri tuz
12 diş sarımsak
1. Beyaz lahanayı yarıya bölüp, kalın baş kısmını kesip atın. Yarısını keskin bir bıçakla incecik dilimleyin. Kırmızı lahanayı da 2’ye bölüp, yarısını incecik doğrayın (Hepsini yıkamayı unutmayın).
2. Kırmızı soğanları incecik yarım ay biçiminde doğrayın. Havucu soyup, rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
3. Sarımsakları tuzla dövün. Yıkanmış kereviz saplarını incecik doğrayın, limonun kabuğunu rendeleyip, suyunu sıkın.
4. Artık büyükçe bir tencereye zeytinyağını, rendelenmiş limon kabuğunu ve kırmızı soğanları koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Bir tahta kaşıkla karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Beyaz ve kırmızı lahanaları aktarın, tuzu ekleyip 10 dakika boyunca sık sık karıştırarak pişirin.
5. Kereviz saplarını katın. havuç rendesini ekleyip, bir daha 5 dakika tüm materyalleri karıştırarak pişirmeye devam edin. Dövülmüş sarımsak, limon suyu ve sirkeyi ek ederek karıştırmaya ve pişirmeye devam edin.
6. Sebzelerin yavaşça yumuşaması kafidir. Sıcakken kavanozlara doldurup, ağzını kapatıp aykırı çevirin. Sonraki gün soğumuş olarak buzdolabına koyup, tüketmeye başlayabilirsiniz.
22. Tahin sevenler buraya: Tahinli sarma tarifi
Malzemeler
1 adet küçük uzunluk yumuşak beyaz lahana
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 adet orta uzunluk kuru soğan
1 çay bardağı zetinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar
1 su bardağı tahin
2 adet limonun suyu
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1. Yaprak yaprak ayırdığınız lahanayı bol tuzlu suda haşlayın. Sert damarlarını kesip yapraklarını avuç içi büyüklüğünde modüllere ayırın.
2. Pirinci ılık tuzlu suda bekletin.
3. İç harcını hazırlamak için ; süzdüğünüz pirinci derin bir kaba koyup üzerine yemeklik incecik doğradığınız soğan, tuz, karabiber, yenibahar, isterseniz haşlanmış nohut ve zeytinyağını ekleyerek güzelce yoğurun.
4. Başka taraftan, lahana yapraklarını parlak tarafı üst bakacak biçimde tezgaha serin. Üzerlerine hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyup uçları açık kalacak biçimde rulo yapın.
5. Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin.
6. Dört su bardağı sıcak su ekleyip üzerini küçük bir porselen tabakla kapatın. Yemeği kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette lahanalar yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirin.
7. Limon suyunu bir kaseye aktarıp üzerine 1 su bardağı ılık su ve tahini ek ederek tel çırpıcıyla yeterlice çırpın. Sarmısakları da dövüp sosa ekleyin.
8. Pişirip ılık hale gelinceye kadar beklediğiniz sarmaları servis tabağına dizin. Üzerine tahinli sosu gezdirin. İsterseniz üzerine bol kırmızıbiber serpiştirebilirsiniz.
23. 15 dakika hazır: Lahanalı graten tarifi
Malzemeler
Yarım kg lahana
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
1’er çay kaşığı tuz ve karabiber
1. Lahanayı ince kıyın. Yıkadıktan daha sonra kendi buharında haşlayıp süzün. Tereyağını tencerede eritin. Unu ek edip pembeleşinceye kadar kavurun. Soğuk sütü ekleyip karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin.
2. Karışım ılınınca peynirin yarısını, yumurtaları, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırın. Isıya güçlü bir fırın kabına lahanayı serin. Üzerine sosu yayın. Kalan kaşar peynirini üzerine serpin.
24. Et tadına bir alternatif: Lahana steak tarifi
Malzemeler
1 baş lahana, orta uzunluk (beyaz yahut mor)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kaya tuzu
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı toz biber
1 diş sarımsak
1. Fırınınızı öncesinden 180 dereceye ısıtın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıdı koyun.
2. Lahananın dış yapraklarını çıkarın ve her biri yaklaşık 1-1.5 cm kalınlığında tekerlekler halinde kesin ve tepsiye yerleştirin.
3. Yağ, tuz ve karabiber ile seçtiğiniz baharatları karıştırın. Lahanalara baharatlı yağı sürün.
4. 18-20 dakika yahut dış kenarlarının güzelce gevrek olduğunu ve yüzeyin karamelleşmeye başladığını fark edene kadar fırınlayın.
5. Seçtiğiniz soslarla yahut sarımsaklı yoğurtla servis edin ve soğuk yahut sıcak salata olarakta tadını çıkartabilirsiniz.
25. Yedikçe yiyeceksiniz: Havuçlu beyaz lahana salatası tarifi
Malzemeler
500 gr beyaz lahana
Yarım çay bardağı sirke
1 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı mayonez
2~3 kısım maydanoz
1 havuç
1 kase yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1. Öncelikle kullanacağınız lahanaları bol su ile durulayın ve ince ince kıyın.
2. Kıyılmış lahana, sirke ve şekeri bir kaseye alıp elinizle ovalayarak karıştırın. Yoğurt, mayonez, rendelenmiş havuç, tuz ve kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
3. İki karışımı harmanlayıp servis tabağına alın. Üzerini ufalanmış maydanoz yaprakları ile süsleyin.