Merhabalar. Soğuklar geldi çattı. Bu soğuk havalarda hem konutta birebir vakitte sokakta yemeye doyamadığımız bir lezzet kestane. Fırında, suda, sobada ve mangalda pişirmek üzere bir epey farklı prosedürlerle siz de kestaneleri pişirebilirsiniz. Bu yazıda sizler için kestane pişirme hallerini sıraladım ve sonunda kestaneyle yapabileceğiniz şahane bir pilav tanımı verdim.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Kaynak: https://www.lezzet.com.tr/lezzetten-h…
Kestane 5. yüzyılda Anadolu’dan Yunanistan’a oradan da bütün Avrupa’ya yayılan pek besleyici yiyeceklerden biridir. Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte beşerler, meskenlerde ve sokaklarda severek tüketirler.
Kestane bol bol vitamini ve minerali içerisine barındırır ve besin pahası yüksektir. Ayrıyeten içerdiği C vitamini yardımıyla bağışıklık sistemini muhafazaya yardımcı olur. Göz sıhhatine katkıları ile bilinen A vitamini ve B kompleks vitaminlerini de içerir. İnsan sıhhatine faydalı olan magnezyum, kalsiyum üzere mineraller de kestanede bulunur.
Kestane tüketmenin biroldukça alternatif tekniği vardır. her insanın severek tükettiği kestane çiğ, haşlanarak, fırında pişirilerek yenebileceği üzere pilav ve tatlılara da dahil edilebilir.
Kestane kişinin tercihine bakılırsa çiğ bir biçimde ya da pişirerek tüketilebilir. Kestane en faydalı yiyeceklerden bir tanesi olduğundan dolayı pişirerek tüketmek uzmanlar tarafınca daha epey önerilmektedir.
Eskiden sobada pişirilen, kokusu tüm meskene yayılan kestaneler, soba evresinin bitmesiyle bir arada farklı prosedürlerle pişirilir. Bu formların başında ise fırın ve haşlama geliyor. Kestaneyi pişirmek için en âlâ usullerden biri de suda pişirmektir.
Malzemeler:
1. Sıvı yağ ve tereyağını bir tencereye koyun. Küp küp doğradığınız soğanları ekleyin.
2. Biraz kızdırdıktan daha sonra çam fıstıklarını ekleyin ve kokusu çıkıp renk alana kadar kavurun.
3. Ilık su ortasında bekletip güzelce süzdüğünüz pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin.
4. Baharatları, tuzu, kuş üzümünü koyun.
5. Kestaneleri ekleyip güzelce karıştırarak kavurduktan daha sonra üzerine sıcak suyu ekleyip kapağını kapatın.
6. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
7. Pirinçler piştikten daha sonra ocağın altını kapatın.
8. Tencerenizin kapağının altına bir kağıt havlu koyarak pilavı demlenmeye bırakın.
Sokakta sıcak sıcak dumanı tüten kestaneleri meskende bu tekniklerle de rahatlıkla pişirebilirsiniz. Siz kestaneyi nasıl pişirmeyi seviyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Kaynak: https://www.lezzet.com.tr/lezzetten-h…
Kestane 5. yüzyılda Anadolu’dan Yunanistan’a oradan da bütün Avrupa’ya yayılan pek besleyici yiyeceklerden biridir. Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte beşerler, meskenlerde ve sokaklarda severek tüketirler.
Kestane bol bol vitamini ve minerali içerisine barındırır ve besin pahası yüksektir. Ayrıyeten içerdiği C vitamini yardımıyla bağışıklık sistemini muhafazaya yardımcı olur. Göz sıhhatine katkıları ile bilinen A vitamini ve B kompleks vitaminlerini de içerir. İnsan sıhhatine faydalı olan magnezyum, kalsiyum üzere mineraller de kestanede bulunur.
Kestane tüketmenin biroldukça alternatif tekniği vardır. her insanın severek tükettiği kestane çiğ, haşlanarak, fırında pişirilerek yenebileceği üzere pilav ve tatlılara da dahil edilebilir.
Kestane kişinin tercihine bakılırsa çiğ bir biçimde ya da pişirerek tüketilebilir. Kestane en faydalı yiyeceklerden bir tanesi olduğundan dolayı pişirerek tüketmek uzmanlar tarafınca daha epey önerilmektedir.
Eskiden sobada pişirilen, kokusu tüm meskene yayılan kestaneler, soba evresinin bitmesiyle bir arada farklı prosedürlerle pişirilir. Bu formların başında ise fırın ve haşlama geliyor. Kestaneyi pişirmek için en âlâ usullerden biri de suda pişirmektir.
Kestanelerin üzerine bıçak sayesinde çizikler atın.
Kestaneleri suyun içerisine alın ve 1-2 saat oda sıcaklığında bekletin.
ondan sonrasında tencereyi ocağa alın ve içerisine 2 adet kesme şeker ekleyin.
Orta ateşte yaklaşık 30 dakika kadar haşlayın.
Kestaneler yumuşadığında suyunu süzün ve çıkartın.
Oda sıcaklığında 2-3 dakika dinlendirin ve kabuklarını soyun.
Fırında kestane yapmak için kestanelerin üzerine çizik atın.
Çizdiğiniz kestaneleri 15 dakika suyun içerisine bekletin.
sonrasındasında suyunu süzün ve kestaneleri kağıt havlu sayesinde kurulayın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve kestaneleri tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında ortalama 30 dakika pişirin.
Kestanelerin kabuklarının ayrılmaya başladığını gördüğünüzde, çabucak fırından çıkartın.
Kestaneleri tavada pişirmek için, demir döküm yahut kalın tabanlı bir tava tercih edin.
Kestanelerin üzerini bıçakla çizin. Çizilmiş kestaneleri tavaya alın.
Her 250 gram kestane için 1 çay bardağı su ekleyin.
Kestanelerin suyunu çekip kavrulmasını bekleyin. Bu etapta yanmalarını önlemek için karıştırmayı unutmayın.
Kestaneler suyunu çekip, kabukları ayrılmaya başlayana kadar karıştırarak pişirin. sonrasındasında kestaneleri oda sıcaklığında bekletin ve kabuklarını soyarak tüketin.
Bu metot için kestanelere çizik atın ve 15 dakika suda bekletin.
ondan sonrasında sudan çıkartıp kurulayın ve fırın poşetine yerleştirin.
Poşetin ağzını kapattıktan daha sonra üzerine kürdan sayesinde delikler açın.
180 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
Kestaneler yıkanır ve çizilir.
Çizilen kestaneler suda bekletilir.
Süzüldükten ve kurulandıktan daha sonra mangal üzerine dizilerek pişirilir.
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tepeleme yemek kaşığı çam fıstığı
1,5 su bardağı pirinç
1 adet soğan
1 kase kestane (pişmiş, temizlenmiş)
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar (arzuya nazaran)
1 çay kaşığı karabiber
3 su bardağı sıcak su
1. Sıvı yağ ve tereyağını bir tencereye koyun. Küp küp doğradığınız soğanları ekleyin.
2. Biraz kızdırdıktan daha sonra çam fıstıklarını ekleyin ve kokusu çıkıp renk alana kadar kavurun.
3. Ilık su ortasında bekletip güzelce süzdüğünüz pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin.
4. Baharatları, tuzu, kuş üzümünü koyun.
5. Kestaneleri ekleyip güzelce karıştırarak kavurduktan daha sonra üzerine sıcak suyu ekleyip kapağını kapatın.
6. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
7. Pirinçler piştikten daha sonra ocağın altını kapatın.
8. Tencerenizin kapağının altına bir kağıt havlu koyarak pilavı demlenmeye bırakın.
Sokakta sıcak sıcak dumanı tüten kestaneleri meskende bu tekniklerle de rahatlıkla pişirebilirsiniz. Siz kestaneyi nasıl pişirmeyi seviyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.