Kış aylarının vazgeçilmezi, sıhhat açısından da bir o kadar faydalı olan kestanelere kavuşma vakti geldi. Kestaneli enfes tanımların de yeri mutfakta hazır. Kestane şekeri nasıl yapılır? Kestane ile neler yapılabilir? üzere sorulara yanıt arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz. İşte karşınızda kestaneli tam 15 nefis tarif
1. Kestane şekeri tarifi
Malzemeler
1. Kestaneleri ayıklayın. Bir tencerede 10 dakika kadar pişirin. Piştikten daha sonra üstündeki tüylü kabukları soyun.
2. Yapışmaz bir tencereye 4 çay bardağı şekeri alıp, karamelize edin ve birkaç damla limon suyu damlatın.
3. Sıcak suyu yavaşça dökün. Şeker toparlanıp sertleşecektir. Eriyen şeker kesimlerinden daha sonra, şerbete kestaneleri dikkatlice ekleyin. Ocağın altını kısık ayarlayın ve kestaneler şerbeti çekip yumuşayana kadar yavaş yavaş kaynatın.
4. Kestaneleri şerbetiyle bir kavanoza alın ve yeterlice soğuduktan daha sonra buzdolabına kaldırın.
2. Kestaneli tartolet tarifi
Malzemeler
Hamuru için:
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın. 3.5 yemek kaşığı tereyağını eritin. Tart kalıplarını eritilmiş tereyağı ile yağlayın.
2. Un, tuz, badem tozu, pirinç unu, toz şeker ve küp doğranmış 8.5 yemek kaşığı tereyağını mutfak robotunda karıştırın.
3. Yumurta sarısı ve suyu da ekleyip güzelce yoğurun. Hamuru iki yağlı kağıt ortasına alıp merdaneyle 6 mm inceliğinde açın ve kalıplara yerleştirin.
4. 10 dakika buzdolabında beklettikten daha sonra üzerine yağlı kağıt ve tartı yapması için fasulyeler yerleştirip 15 dakika fırında pişirin. Yağlı kağıdı ve fasulyeleri kaldırıp 5 dakika daha pişirin. Fırından çıkartın.
5. Dolgusu için çikolatayı eritip öbür materyalleri ekleyerek karıştırın ve tart tabanlarına paylaştırın. 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Servis yapın. Afiyet olsun.
3. Kestaneli kurabiye tarifi
Malzemeler
İçi için:
1. Kestane ve şeker özleşinceye kadar kısık ateşte yeterlice pişirin. Son olarak tarçın ekleyin ve ateşten alın.
2. Hamur materyallerini un azar azar ekleyerek karıştırın ve yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan küçük modüller kopararak içine kestaneli harçtan koyun ve kapatın.
3. Evvelden ısıtılmış 180 derecede yavaşça pembeleşinceye kadar pişirin.
4. Kestaneli truff tarifi
Malzemeler
1. Önceden haşlanmış ve kabukları soyulmuş kestaneleri derin bir kaseye alıp bir patates ezici sayesinde ezin.
2. Bebe bisküvileri rondodan geçirip toz haline getirin.
3. Süt, krema ve toz şekeri kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırın.
4. Toz haline gelen bebe bisküvisi, kestane püresi ve sütlü karışımı derin bir kapta kıvam alana kadar karıştırın.
5. Küçük kesimlere ayırdığınız bisküvili karışımlara avuç içinizde yuvarlayarak biçim verin. Yağlı kağıt üzerine alıp buzdolabında bekletin.
6. Cam bir kaseye aldığınız bitter çikolata kesimlerini kaynamakta olan bir su buharı üzerinde benmari adabı eritin.
7. Buzdolabında bekleyen kestaneli trüfleri eritilmiş bitter çikolataya batırıp yağlı kağıt üzerine alın. Derin dondurucuda soğutup isteğe nazaran rendelenmiş Hindistan cevizi ilavesiyle servis edin.
5. Kestaneli iç pilav tarifi
Malzemeler
1. Pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp suyunu süzdürün.
2. Kestanelerin kabuklarını soyup tuzlu suda haşlayın.
3. Zeytinyağını tencerede ısıtın. Soğanları küp doğrayıp zeytinyağında soteleyin.
4. Pirinçleri ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Kestanelerle, fıstık ve üzümü ek edin. Su, şeker ve tuzu ekleyip su kaynayıncaya kadar harlı ateşte pişirin.
4. Su kaynayınca ocağın ısısını düşürüp 20 dakika kısık ateşte pişirin. Ilık servis yapın.
5. Fıstık, kuş üzümü ve farklı materyallerle harmanlanan iç pilav tanımını listenize eklemeyi unutmayın.
6. Kestaneli kek tarifi
Malzemeler
1. birinci vakit içinderda kestaneleri suda haşlayın. Kabuklarını soyarak ezin. sonrasındasında öteki bütün gereçleri karıştırın.
2. Yumurta toz şeker ,sıvı yağ, süt, kakao, kabartma tozu ,vanilya, un ve ezdiğiniz kestaneleri ek edip güzelce çırpın.
3. Fırın kabına koyup 180 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun.
7. Kestaneli tart tarifi
Malzemeler
Tart hamuru için:
1.Elenmiş unu kakao ile karıştırıp derin bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını açıp oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı, yumurta, pudra şekeri ve suyu ekleyin.
2.Orta kısmından kenarlara gerçek karıştırmaya başladığınız tart hamurunu kıvam alıp toparlanana kadar yoğurun.
3.Toparlanan hamuru altı eşit modüle bölüp hafifçeçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, küçük yuvarlaklar halinde açın.
4. Hamurları, tart kalıplarına yayın. Kenar kısımlarını hafifçeçe bastırıp kalıbın biçimini almasını sağlayın. Bir çatal sayesinde hamurların üzerine küçük delikler açın.
5. Hamurların eşit oranda pişmesi, kabarması için tart kalıbı büyüklüğünde yağlı kağıtlar kesin ve hamurların üzerine açın. Orta kısımlarını tartı yapması ve hamura düz formunu vermesi ismine nohut, kuru fasulye üzere bakliyatlarla doldurun.
6. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 25 dakika yavaşça bir renk alana kadar pişirin.
7. Fırından çıkardığınız hamurların üstündeki yük ve yağlı kağıtları alın. Birebir ısı aralığında 5 dakika daha fırınlayıp orta kısımlarının da yavaşça bir renk almasını sağlayın. Fırından çıkartıp oda ısısında dinlendirin.
8. Üzeri için; kestane şekeri ve şekersiz çiğ kremayı mutfak robotunda püre haline getirin.
9. Oda ısısında dinlenen tart hamurları üzerine delikli bir patates ezici ya da özel bir aparat sayesinde hazırladığınız kremayı sıkın.
10. Üzerlerine pudra şekeri eleyip sevdiklerinizle paylaşın.
8. Kestaneli püre tarifi
Malzemeler
1. Bol suda yıkadığınız kestaneleri kağıt havlu sayesinde kurulayın. Keskin bir bıçak sayesinde geniş kısımlarına çizik atın.
2. Yağlı bir kağıt üzerinde fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz kestaneleri, önce ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
3. Piştikçe kabuk kısımları kalkan kestaneleri tek tek temizleyin. Tüylü kısımlarını dikkatli bir biçimde alın. Çubuk vanilyanın orta kısmına çizik atın.
4. Derin bir tencereye aldığınız kestaneleri; su, toz şeker ve çubuk vanilya ilavesiyle suyunu çekene kadar orta ateşte pişirmeye devam edin.
5. Kestaneler yumuşayıp şerbet yoğunlaştığında çubuk vanilyayı çıkartın ve fırınlandıktan daha sonra şerbetinde pişen kestaneleri soğumaya bırakın.
6. Krema ve tarçın ilavesiyle blenderda pürüzsüz bir püre haline getirdiğiniz kestaneyi, kahvaltılık olarak ya da tatlı ve krema imalinde kullanın. Sevdiklerinizle paylaşın.
9. Kestaneli rulo pasta tarifi
Malzemeler
1. Uç kısımlarını kestiğiniz kestaneleri fırın tepsisine alın. Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında, üzerleri kızarıp kabukları açılana kadar fırınlayın.
2. Şekersiz çiğ kremayı küçük bir sos tenceresine alın, kısık ateşte kaynamaya bırakın.
3. Krema üzerinde küçük köpükler belirdiğinde kesimlere ayırdığınız beyaz çikolatayı ekleyip kremanın sıcaklığıyla erimesini sağlayın.
4. Ocaktan aldıktan daha sonra karıştırarak soğuttuğunuz karışımı buzdolabına kaldırıp ganaj kıvamını alması için bekletin.
5. Yumurtaları derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ilavesiyle şeker taneleri büsbütün eriyene kadar karıştırın. Karışım köpük köpük olup beyaza çalan bir renk almaya başladığında su ekleyip karıştırma sürecini sürdürün.
6. Vanilya özütü, un ve kakaoyu azar azar ekleyip kıvam alana kadar karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın tepsisine ince bir kat olacak biçimde serdiğiniz hamuru evvelinde ısıtılmış 200 derece fırında, 7-8 dakika pişirin.
7. Kek kısa müddette pişeceğinden dolgu kremasını dolaptan çıkartıp blender sayesinde 1-2 dakika kadar karıştırın.
8. Fırından alıp dinlendirdiğiniz kek üzerine dolgu kremasını sürüp rulo halinde sarın. Bu etapta pişen keki dikkatli bir biçimde yağlı kağıttan ayırın. Rulo pasta hazır.
9. Fırından çıkardığınız kestanelerin kabuklarını dikkatli bir biçimde ayıklayın. Mutfak robotunda ufak modüller haline getirin. Üzeri için; toz krem şanti karışımını, soğuk süt ilavesiyle kıvam alana kadar karıştırın.
10. Rulo pastanın üzerini çırpılmış krem şantiyle kaplayın. Üzerine kestane kırıklarını serpin.
10. Kestaneli börek tarifi
Malzemeler
1. Su ve şekeri bir sos tenceresine aktarın ve karıştırdıktan daha sonra kaynamaya bırakın. 15 dakika kaynattıktan daha sonra ocaktan alın ve sıvı yağı ekleyip soğumaya bırakın.
2. Kestaneleri pişirin ve bir kaseye ufalayın. Üzerine ceviz içi ekleyin ve karıştırın.
3. Yufkayı tezgaha serin. Soğumuş olan şerbeti yufkanın her yerine gelecek biçimde fırça sayesinde dağıtın.
4. Cevizli kestane karışımını da yufkanın her yerine dağıtın.
5. Yufkayı fazlaca sıkı yahut fazlaca gevşek olmayacak biçimde, orta ayarda sıkarak rulo haline getirin ve 4 parmak genişliğinde börekler olacak biçimde kesin.
6. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisinde ortalarda boşluk bırakarak börekleri dizin ve üzerlerini sıvı yağ ile fırçalayın. 180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
7. Servis esnasında isteğe nazaran pekmez dökerek servis edebilirsiniz.
11. Kestane reçeli tarifi
Malzemeler
1. Kestaneleri ortadan ikiye ayıracak biçimde kabuklarına çizikler atın. Kestaneleri suyun içerisinde haşlayın.
2. Fırını 170 dereceye ayarlayın. Haşlanmış kestanelerin kabuklarını soyun ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
3. 170 derecelik fırında kestaneler uygunca pişene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
4. Ocağa yeniden pak bir su koyun ve kaynatın. Fırında pişen kestaneleri tekrar pak suyun ortasında 4-5 dakika haşlayın.
5. Ölçülü su ve şekeri bir tencereye alın ve kaynayınca kestanelerin suyunu süzerek şerbete ek edin. Bu evrede limonu sıkın ve özleşene kadar 4-5 dakika daha kaynatın.
6. Sıcakken kavanoza doldurun ve ağzını kapatıp, kavanozu zıt çevirin. İşte bu kadar. Artık kestane reçeliniz bütün sene sizinle.
12. Kestaneli muffin tarifi
Malzemeler
1. Yumurtaları biraz çırpıyoruz sonrasındasında üzerine şekeri de ekleyip beyazlaşana kadar çırpmaya devam edin. ondan sonrasında sırayla sütü, sıvı yağı, kestane püresini, unu ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edin. Yalnız lütfen en son kabartma tozu ekleyin.
2. Kabartma tozunu ekledikten daha sonra fazla çırpmayın.
3. Yağ sürdüğünüz muffin kalıplarına hamura yerleştirin.
4. Bir, bir buçuk yemek kaşığı bir muffin için bence ülkü. Kalıplara yerleştirdikten daha sonra üzerine cevizleri de serpiştirin.
5. Evvelce ısıtılmış 160 dereceli fırınımızda yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
6. Piştiğine emin olduğumuz muffinleri servis etmeden hemilk evvel üzerine pudra şekeri serpip servis edin.
13. Kestaneli çorba tarifi
Malzemeler
1. Soğanı ve tereyağını tencereye alın. Orta ateşte soğan karamelize oluncaya kadar kavurun.
2. Kestaneleri ek ederek 2 dakika daha kavurun.Sarımsağı ekleyin 1-2 kere karıştırın ve suyu ek edin. Orta ateşte 15 dakika kadar birtakım bazı karıştırarak pişirin.
3. Tuz ve karabiberi ek ederek blenderdan geçin. Kremayı ekleyerek kıvam alıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın.
4. İsteğe göre kestane modülleri ve ince kıyılmış taze soğan ile sıcak servis yapın.
14. Kestaneli çikolata mousse tarifi
Malzemeler
1. Bir kasenin içine çikolata koyun ve tavadaki sıcak suyun içine oturtun, orta ara karıştırarak erimesini bekleyin.
2. Kestane şekerini de rondodan geçirin.
3. Geniş bir kabın içine krema, labne, pudra şekeri ve vanilin yoğunlaşıp tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpın.
4. çabucak sonrasında benmari formülüyle erittiğiniz çikolata ve rondodan geçirdiğiniz kestane şekerini çırptığınız karışıma ekleyin, kaşıkla yavaş yavaş alttan üste gerçek karıştırın.
5. Karışım homojen bir kıvam alınca kuplara hisse edin, soğuması için buzdolabına kaldırın.
15. Kestaneli sufle tarifi
Malzemeler
1. Yumurtaların ak ve sarı kısımlarını dikkatli bir biçimde farklı kaplara ayırın.
2. Yumurta sarılarını iki yemek kaşığı toz şeker ilavesiyle çırpın. Azar azar un ek edip karıştırma sürecini sürdürün.
3. Sütü küçük bir sos tenceresinde ısıtın. Isıttığınız sütü çırpılmış yumurtaların bulunduğu karışıma azar azar ekleyip daima karıştırın.
4. Derin bir tencerede kaynamakta olan su buharı üzerine yerleştirdiğiniz cam kasede yer alan yumurtalı karışımı benmari yolu pişirin.
5. Koyulaşıp kıvam alan karışımı kenara alıp içerisine doğranmış beyaz çikolata ve tereyağını ekleyin. Kestane püresini ek edip kısa bir süre karıştırın.
6. Ayrı bir kenara ayırdığınız yumurta beyazlarını, kalan toz şeker ilavesiyle köpük üzere olana kadar çırpıp kestaneli karışımla alttan üste yanlışsız karıştırarak birbirine yedirin.
7. Tereyağıyla yağlayıp toz şeker serptiğiniz sufle kaplarına paylaştırdığınız harcı, evvelinde ısıtılmış 200 derece fırında, 10-12 dakika aralığında pişirin ve sıcak servis edin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
1. Kestane şekeri tarifi
Malzemeler
500 gram kestane
4 çay bardağı şeker
5 çay bardağı su
2-3 damla limon suyu
1. Kestaneleri ayıklayın. Bir tencerede 10 dakika kadar pişirin. Piştikten daha sonra üstündeki tüylü kabukları soyun.
2. Yapışmaz bir tencereye 4 çay bardağı şekeri alıp, karamelize edin ve birkaç damla limon suyu damlatın.
3. Sıcak suyu yavaşça dökün. Şeker toparlanıp sertleşecektir. Eriyen şeker kesimlerinden daha sonra, şerbete kestaneleri dikkatlice ekleyin. Ocağın altını kısık ayarlayın ve kestaneler şerbeti çekip yumuşayana kadar yavaş yavaş kaynatın.
4. Kestaneleri şerbetiyle bir kavanoza alın ve yeterlice soğuduktan daha sonra buzdolabına kaldırın.
2. Kestaneli tartolet tarifi
Malzemeler
Hamuru için:
3/4 su bardağı un
1/4 su bardağı elenmiş pirinç unu
1 tutam tuz
Yarım su bardağı toz badem
8.5 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
1.5 su bardağı soğuk su
3.5 yemek kaşığı tereyağı
120 gr sütlü çikolata
2 yemek kaşığı kestane püresi
2 yumurta
1 yumurta sarısı
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın. 3.5 yemek kaşığı tereyağını eritin. Tart kalıplarını eritilmiş tereyağı ile yağlayın.
2. Un, tuz, badem tozu, pirinç unu, toz şeker ve küp doğranmış 8.5 yemek kaşığı tereyağını mutfak robotunda karıştırın.
3. Yumurta sarısı ve suyu da ekleyip güzelce yoğurun. Hamuru iki yağlı kağıt ortasına alıp merdaneyle 6 mm inceliğinde açın ve kalıplara yerleştirin.
4. 10 dakika buzdolabında beklettikten daha sonra üzerine yağlı kağıt ve tartı yapması için fasulyeler yerleştirip 15 dakika fırında pişirin. Yağlı kağıdı ve fasulyeleri kaldırıp 5 dakika daha pişirin. Fırından çıkartın.
5. Dolgusu için çikolatayı eritip öbür materyalleri ekleyerek karıştırın ve tart tabanlarına paylaştırın. 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Servis yapın. Afiyet olsun.
3. Kestaneli kurabiye tarifi
Malzemeler
İçi için:
1 kase pişmiş kesimli kestane
3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
200 gr tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı yoğurt
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1. Kestane ve şeker özleşinceye kadar kısık ateşte yeterlice pişirin. Son olarak tarçın ekleyin ve ateşten alın.
2. Hamur materyallerini un azar azar ekleyerek karıştırın ve yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan küçük modüller kopararak içine kestaneli harçtan koyun ve kapatın.
3. Evvelden ısıtılmış 180 derecede yavaşça pembeleşinceye kadar pişirin.
4. Kestaneli truff tarifi
Malzemeler
400 gram kestane
400 gram bebe bisküvisi
3 yemek kaşığı toz şeker
150 ml sıvı krema
1 su bardağından 1 parmak eksik süt
180 gram bitter çikolata
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
1. Önceden haşlanmış ve kabukları soyulmuş kestaneleri derin bir kaseye alıp bir patates ezici sayesinde ezin.
2. Bebe bisküvileri rondodan geçirip toz haline getirin.
3. Süt, krema ve toz şekeri kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırın.
4. Toz haline gelen bebe bisküvisi, kestane püresi ve sütlü karışımı derin bir kapta kıvam alana kadar karıştırın.
5. Küçük kesimlere ayırdığınız bisküvili karışımlara avuç içinizde yuvarlayarak biçim verin. Yağlı kağıt üzerine alıp buzdolabında bekletin.
6. Cam bir kaseye aldığınız bitter çikolata kesimlerini kaynamakta olan bir su buharı üzerinde benmari adabı eritin.
7. Buzdolabında bekleyen kestaneli trüfleri eritilmiş bitter çikolataya batırıp yağlı kağıt üzerine alın. Derin dondurucuda soğutup isteğe nazaran rendelenmiş Hindistan cevizi ilavesiyle servis edin.
5. Kestaneli iç pilav tarifi
Malzemeler
2 su bardağı baldo pirinç
200 gr kestane
2 su bardağı su
2 adet soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1. Pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp suyunu süzdürün.
2. Kestanelerin kabuklarını soyup tuzlu suda haşlayın.
3. Zeytinyağını tencerede ısıtın. Soğanları küp doğrayıp zeytinyağında soteleyin.
4. Pirinçleri ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Kestanelerle, fıstık ve üzümü ek edin. Su, şeker ve tuzu ekleyip su kaynayıncaya kadar harlı ateşte pişirin.
4. Su kaynayınca ocağın ısısını düşürüp 20 dakika kısık ateşte pişirin. Ilık servis yapın.
5. Fıstık, kuş üzümü ve farklı materyallerle harmanlanan iç pilav tanımını listenize eklemeyi unutmayın.
6. Kestaneli kek tarifi
Malzemeler
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 küçük paket kakao
1 paket kabartma tuzu
1 paket vanilya
2-3 su bardağı un
1 kase haşlanmış kestane
1. birinci vakit içinderda kestaneleri suda haşlayın. Kabuklarını soyarak ezin. sonrasındasında öteki bütün gereçleri karıştırın.
2. Yumurta toz şeker ,sıvı yağ, süt, kakao, kabartma tozu ,vanilya, un ve ezdiğiniz kestaneleri ek edip güzelce çırpın.
3. Fırın kabına koyup 180 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun.
7. Kestaneli tart tarifi
Malzemeler
Tart hamuru için:
2 su bardağı un
7 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 adet yumurta
1yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı kakao
300 gram kestane şekeri
Yarım su bardağı şekersiz çiğ krema
- 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1.Elenmiş unu kakao ile karıştırıp derin bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını açıp oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı, yumurta, pudra şekeri ve suyu ekleyin.
2.Orta kısmından kenarlara gerçek karıştırmaya başladığınız tart hamurunu kıvam alıp toparlanana kadar yoğurun.
3.Toparlanan hamuru altı eşit modüle bölüp hafifçeçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, küçük yuvarlaklar halinde açın.
4. Hamurları, tart kalıplarına yayın. Kenar kısımlarını hafifçeçe bastırıp kalıbın biçimini almasını sağlayın. Bir çatal sayesinde hamurların üzerine küçük delikler açın.
5. Hamurların eşit oranda pişmesi, kabarması için tart kalıbı büyüklüğünde yağlı kağıtlar kesin ve hamurların üzerine açın. Orta kısımlarını tartı yapması ve hamura düz formunu vermesi ismine nohut, kuru fasulye üzere bakliyatlarla doldurun.
6. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 25 dakika yavaşça bir renk alana kadar pişirin.
7. Fırından çıkardığınız hamurların üstündeki yük ve yağlı kağıtları alın. Birebir ısı aralığında 5 dakika daha fırınlayıp orta kısımlarının da yavaşça bir renk almasını sağlayın. Fırından çıkartıp oda ısısında dinlendirin.
8. Üzeri için; kestane şekeri ve şekersiz çiğ kremayı mutfak robotunda püre haline getirin.
9. Oda ısısında dinlenen tart hamurları üzerine delikli bir patates ezici ya da özel bir aparat sayesinde hazırladığınız kremayı sıkın.
10. Üzerlerine pudra şekeri eleyip sevdiklerinizle paylaşın.
8. Kestaneli püre tarifi
Malzemeler
600 gram kestane
1,5 su bardağı su
3/4 su bardağı toz şeker
1 adet vanilya çubuğu
Yarım su bardağı krema
1 tatlı kaşığı tarçın
1. Bol suda yıkadığınız kestaneleri kağıt havlu sayesinde kurulayın. Keskin bir bıçak sayesinde geniş kısımlarına çizik atın.
2. Yağlı bir kağıt üzerinde fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz kestaneleri, önce ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
3. Piştikçe kabuk kısımları kalkan kestaneleri tek tek temizleyin. Tüylü kısımlarını dikkatli bir biçimde alın. Çubuk vanilyanın orta kısmına çizik atın.
4. Derin bir tencereye aldığınız kestaneleri; su, toz şeker ve çubuk vanilya ilavesiyle suyunu çekene kadar orta ateşte pişirmeye devam edin.
5. Kestaneler yumuşayıp şerbet yoğunlaştığında çubuk vanilyayı çıkartın ve fırınlandıktan daha sonra şerbetinde pişen kestaneleri soğumaya bırakın.
6. Krema ve tarçın ilavesiyle blenderda pürüzsüz bir püre haline getirdiğiniz kestaneyi, kahvaltılık olarak ya da tatlı ve krema imalinde kullanın. Sevdiklerinizle paylaşın.
9. Kestaneli rulo pasta tarifi
Malzemeler
- 200 gram kestane
4 adet yumurta
4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı su
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (arzuya gore)
200 gram şekersiz çiğ krema
200 gram beyaz çikolata
1 paket toz krem şanti
1,5 çay bardağı soğuk süt
1. Uç kısımlarını kestiğiniz kestaneleri fırın tepsisine alın. Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında, üzerleri kızarıp kabukları açılana kadar fırınlayın.
2. Şekersiz çiğ kremayı küçük bir sos tenceresine alın, kısık ateşte kaynamaya bırakın.
3. Krema üzerinde küçük köpükler belirdiğinde kesimlere ayırdığınız beyaz çikolatayı ekleyip kremanın sıcaklığıyla erimesini sağlayın.
4. Ocaktan aldıktan daha sonra karıştırarak soğuttuğunuz karışımı buzdolabına kaldırıp ganaj kıvamını alması için bekletin.
5. Yumurtaları derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ilavesiyle şeker taneleri büsbütün eriyene kadar karıştırın. Karışım köpük köpük olup beyaza çalan bir renk almaya başladığında su ekleyip karıştırma sürecini sürdürün.
6. Vanilya özütü, un ve kakaoyu azar azar ekleyip kıvam alana kadar karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın tepsisine ince bir kat olacak biçimde serdiğiniz hamuru evvelinde ısıtılmış 200 derece fırında, 7-8 dakika pişirin.
7. Kek kısa müddette pişeceğinden dolgu kremasını dolaptan çıkartıp blender sayesinde 1-2 dakika kadar karıştırın.
8. Fırından alıp dinlendirdiğiniz kek üzerine dolgu kremasını sürüp rulo halinde sarın. Bu etapta pişen keki dikkatli bir biçimde yağlı kağıttan ayırın. Rulo pasta hazır.
9. Fırından çıkardığınız kestanelerin kabuklarını dikkatli bir biçimde ayıklayın. Mutfak robotunda ufak modüller haline getirin. Üzeri için; toz krem şanti karışımını, soğuk süt ilavesiyle kıvam alana kadar karıştırın.
10. Rulo pastanın üzerini çırpılmış krem şantiyle kaplayın. Üzerine kestane kırıklarını serpin.
10. Kestaneli börek tarifi
Malzemeler
2 adet yufka
3 su bardağı kırık kestane (pişmiş)
1 su bardağı ceviz içi
4 yemek kaşığı sıvı yağ (böreklerin üzeri için)
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı pekmez
1. Su ve şekeri bir sos tenceresine aktarın ve karıştırdıktan daha sonra kaynamaya bırakın. 15 dakika kaynattıktan daha sonra ocaktan alın ve sıvı yağı ekleyip soğumaya bırakın.
2. Kestaneleri pişirin ve bir kaseye ufalayın. Üzerine ceviz içi ekleyin ve karıştırın.
3. Yufkayı tezgaha serin. Soğumuş olan şerbeti yufkanın her yerine gelecek biçimde fırça sayesinde dağıtın.
4. Cevizli kestane karışımını da yufkanın her yerine dağıtın.
5. Yufkayı fazlaca sıkı yahut fazlaca gevşek olmayacak biçimde, orta ayarda sıkarak rulo haline getirin ve 4 parmak genişliğinde börekler olacak biçimde kesin.
6. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisinde ortalarda boşluk bırakarak börekleri dizin ve üzerlerini sıvı yağ ile fırçalayın. 180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
7. Servis esnasında isteğe nazaran pekmez dökerek servis edebilirsiniz.
11. Kestane reçeli tarifi
Malzemeler
Yarım kilogram kestane
1,5 su bardağı şeker
Yarım adet limon suyu
2 su bardağı su
1. Kestaneleri ortadan ikiye ayıracak biçimde kabuklarına çizikler atın. Kestaneleri suyun içerisinde haşlayın.
2. Fırını 170 dereceye ayarlayın. Haşlanmış kestanelerin kabuklarını soyun ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
3. 170 derecelik fırında kestaneler uygunca pişene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
4. Ocağa yeniden pak bir su koyun ve kaynatın. Fırında pişen kestaneleri tekrar pak suyun ortasında 4-5 dakika haşlayın.
5. Ölçülü su ve şekeri bir tencereye alın ve kaynayınca kestanelerin suyunu süzerek şerbete ek edin. Bu evrede limonu sıkın ve özleşene kadar 4-5 dakika daha kaynatın.
6. Sıcakken kavanoza doldurun ve ağzını kapatıp, kavanozu zıt çevirin. İşte bu kadar. Artık kestane reçeliniz bütün sene sizinle.
12. Kestaneli muffin tarifi
Malzemeler
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
10-12 yemek kaşığı un
1 su bardağı sıvı yağ
200 gram kestane püresi
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı ceviz (üzerini süslemek için)
1 yemek kaşığı pudra şekeri(üzerine serpmek için)
1. Yumurtaları biraz çırpıyoruz sonrasındasında üzerine şekeri de ekleyip beyazlaşana kadar çırpmaya devam edin. ondan sonrasında sırayla sütü, sıvı yağı, kestane püresini, unu ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edin. Yalnız lütfen en son kabartma tozu ekleyin.
2. Kabartma tozunu ekledikten daha sonra fazla çırpmayın.
3. Yağ sürdüğünüz muffin kalıplarına hamura yerleştirin.
4. Bir, bir buçuk yemek kaşığı bir muffin için bence ülkü. Kalıplara yerleştirdikten daha sonra üzerine cevizleri de serpiştirin.
5. Evvelce ısıtılmış 160 dereceli fırınımızda yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
6. Piştiğine emin olduğumuz muffinleri servis etmeden hemilk evvel üzerine pudra şekeri serpip servis edin.
13. Kestaneli çorba tarifi
Malzemeler
250 gr haşlanmış kestane
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet orta uzunluk soğan
1 diş sarımsak
6 su bardağı su
yarım çay bardağı krema
1 çay kaşığı tuz
1 çayı kaşığı karabiber
1. Soğanı ve tereyağını tencereye alın. Orta ateşte soğan karamelize oluncaya kadar kavurun.
2. Kestaneleri ek ederek 2 dakika daha kavurun.Sarımsağı ekleyin 1-2 kere karıştırın ve suyu ek edin. Orta ateşte 15 dakika kadar birtakım bazı karıştırarak pişirin.
3. Tuz ve karabiberi ek ederek blenderdan geçin. Kremayı ekleyerek kıvam alıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın.
4. İsteğe göre kestane modülleri ve ince kıyılmış taze soğan ile sıcak servis yapın.
14. Kestaneli çikolata mousse tarifi
Malzemeler
120 gram bitter çikolata
1 su bardağından biraz az kestane şekeri
400 ml krema
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilin
180 gram labne
1. Bir kasenin içine çikolata koyun ve tavadaki sıcak suyun içine oturtun, orta ara karıştırarak erimesini bekleyin.
2. Kestane şekerini de rondodan geçirin.
3. Geniş bir kabın içine krema, labne, pudra şekeri ve vanilin yoğunlaşıp tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpın.
4. çabucak sonrasında benmari formülüyle erittiğiniz çikolata ve rondodan geçirdiğiniz kestane şekerini çırptığınız karışıma ekleyin, kaşıkla yavaş yavaş alttan üste gerçek karıştırın.
5. Karışım homojen bir kıvam alınca kuplara hisse edin, soğuması için buzdolabına kaldırın.
15. Kestaneli sufle tarifi
Malzemeler
4 adet yumurta beyazı
4 adet yumurta sarısı
1 buçuk su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı toz şeker
100 gram kestane püresi
100 gram beyaz çikolata
3.5 yemek kaşığı tereyağı
1. Yumurtaların ak ve sarı kısımlarını dikkatli bir biçimde farklı kaplara ayırın.
2. Yumurta sarılarını iki yemek kaşığı toz şeker ilavesiyle çırpın. Azar azar un ek edip karıştırma sürecini sürdürün.
3. Sütü küçük bir sos tenceresinde ısıtın. Isıttığınız sütü çırpılmış yumurtaların bulunduğu karışıma azar azar ekleyip daima karıştırın.
4. Derin bir tencerede kaynamakta olan su buharı üzerine yerleştirdiğiniz cam kasede yer alan yumurtalı karışımı benmari yolu pişirin.
5. Koyulaşıp kıvam alan karışımı kenara alıp içerisine doğranmış beyaz çikolata ve tereyağını ekleyin. Kestane püresini ek edip kısa bir süre karıştırın.
6. Ayrı bir kenara ayırdığınız yumurta beyazlarını, kalan toz şeker ilavesiyle köpük üzere olana kadar çırpıp kestaneli karışımla alttan üste yanlışsız karıştırarak birbirine yedirin.
7. Tereyağıyla yağlayıp toz şeker serptiğiniz sufle kaplarına paylaştırdığınız harcı, evvelinde ısıtılmış 200 derece fırında, 10-12 dakika aralığında pişirin ve sıcak servis edin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: