Türkiye’de at eti asla yenmezken Kazakistan’da durum hiç bu biçimde değil. Kazakistan’da özel günlerde bilhassa en çok tercih edilen yemekler at etinden yapılmaktadır. Üstüne bir de at etinin fiyatı dana etinden daha da fazladır. At eti yenir mi? Kazakistan’da at eti niye yenir? üzere sorulara yanıt arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Kazakistan’da at eti; koyun, dana tavuk ve balık eti ile karşılaştırıldığında en epeyce tercih edilen et çeşididir.
At eti yalnızca Kazakistan’da değil, Orta Asya’da öbür Türk halkları içinde da yaygın olarak tüketilmektedir.
Kazakistan’da yaygın olarak tüketilen at eti, yüksek yaylalarda beslenen atların bölümüyle elde ediliyor.
Türkiye’de at eti tüketilmiyor. Bunun birinci sebebi, ülkemizde at eti kesitinin ve satışının yasak olmasından kaynaklanıyor.
İkinci sebebi ise, atın Türk tarihli kıymetli yerinden kaynaklanıyor. At, Türkler için savaşların kazanılmasında, ulaşım ve nakliyat alanında kıymetli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden Türk toplumunda atlara bakış açısı epey farklıdır ve atlara hürmet duyulur.
At eti nasıl yenir?
At eti de farklı hallerde tüketilebilir. Bunlardan en yaygın olanı ise haşlama metoduyla pişirmektir. At eti bol suyla yıkanır ve büyük yağ kesimler, damarları temizlenir. sonrasındasında su dolu tencereye eklenir ve kısık ateşte pişirilir. Birinci 10 dakikanın sonunda üzerinde oluşan köpükler alınır. Tencerenin kapağı kapatılır ve yaklaşık 1 buçuk saat pişirilir. Akabinde üzerine tuz eklenir ve yarım saat daha pişmeye bırakılır. Et yumuşaksa, pişirme süreci tamamlanmış demektir.
Bir at 100 ila 150 bin Kazak tengesine satılıyor. Kazaklar düğünlerde, kutlamalarda at satın alarak kesiyorlar ve ana yemek olarak konuklara at eti ikram ediyorlar.
At eti, bilhassa bünyeyi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için tercih ediliyor. Fakat tertipli olarak at eti tüketen bireyleri, narkoz etkilemediği için farklı sıhhat meseleleri görülebiliyor.
Atın Kazaklar için büyük bir ehemmiyeti vardır. Ülkenin her bir yerindeki heykellerden devlet armasına kadar her yerde at sembolü vardır.
Kazakistan’da fazlaca fazla sayıda at bulunmaktadır. Bu yüzden at eti dana etine bakılırsa daha fazla tercih edilmektedir.
At, Kazaklar için çok kıymetlidir bu yüzden de at etinin fiyatı dana etinin fiyatına bakılırsa daha kıymetlidir. Ayrıyeten at eti yüksek besin bedeline sahip olduğu ortasında daha kıymetlidir.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Kazakistan’da at eti; koyun, dana tavuk ve balık eti ile karşılaştırıldığında en epeyce tercih edilen et çeşididir.
At eti yalnızca Kazakistan’da değil, Orta Asya’da öbür Türk halkları içinde da yaygın olarak tüketilmektedir.
Kazakistan’da yaygın olarak tüketilen at eti, yüksek yaylalarda beslenen atların bölümüyle elde ediliyor.
Türkiye’de at eti tüketilmiyor. Bunun birinci sebebi, ülkemizde at eti kesitinin ve satışının yasak olmasından kaynaklanıyor.
İkinci sebebi ise, atın Türk tarihli kıymetli yerinden kaynaklanıyor. At, Türkler için savaşların kazanılmasında, ulaşım ve nakliyat alanında kıymetli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden Türk toplumunda atlara bakış açısı epey farklıdır ve atlara hürmet duyulur.
At eti nasıl yenir?
At eti de farklı hallerde tüketilebilir. Bunlardan en yaygın olanı ise haşlama metoduyla pişirmektir. At eti bol suyla yıkanır ve büyük yağ kesimler, damarları temizlenir. sonrasındasında su dolu tencereye eklenir ve kısık ateşte pişirilir. Birinci 10 dakikanın sonunda üzerinde oluşan köpükler alınır. Tencerenin kapağı kapatılır ve yaklaşık 1 buçuk saat pişirilir. Akabinde üzerine tuz eklenir ve yarım saat daha pişmeye bırakılır. Et yumuşaksa, pişirme süreci tamamlanmış demektir.
Bir at 100 ila 150 bin Kazak tengesine satılıyor. Kazaklar düğünlerde, kutlamalarda at satın alarak kesiyorlar ve ana yemek olarak konuklara at eti ikram ediyorlar.
At eti, bilhassa bünyeyi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için tercih ediliyor. Fakat tertipli olarak at eti tüketen bireyleri, narkoz etkilemediği için farklı sıhhat meseleleri görülebiliyor.
Atın Kazaklar için büyük bir ehemmiyeti vardır. Ülkenin her bir yerindeki heykellerden devlet armasına kadar her yerde at sembolü vardır.
Kazakistan’da fazlaca fazla sayıda at bulunmaktadır. Bu yüzden at eti dana etine bakılırsa daha fazla tercih edilmektedir.
At, Kazaklar için çok kıymetlidir bu yüzden de at etinin fiyatı dana etinin fiyatına bakılırsa daha kıymetlidir. Ayrıyeten at eti yüksek besin bedeline sahip olduğu ortasında daha kıymetlidir.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: