Kahve Sevenler Toplanın: Birinci, İkinci ve Üçüncü Jenerasyon Kahve Akımları Nedir?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Kahvenin, 1500 yıllık geçmişi vardır. Kahveler periyot devir farklı demleme halleri ile hazırlanmıştır. Kahvenin popülaritesinin artmasıyla birlikte kahve dalgaları ya da kahve kuşakları denilen trendler ortaya çıkmaya başlamıştır. Günümüzde en çok tanınan olan kahve akımı 3.dalga kahve akımıdır. 3.dalga kahve akımını anlayabilmek için evvela 1.dalga kahve akımı ve 2. dalga kahve akımını anlamanız gerekmektedir. Kahve dalga hareketi nedir? 3. dalga kahve akımı nedir? Tüm bu soruların karşılığını merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.


Kahve dalga hareketleri nedir?


Kahve, periyot devir farklı demleme teknikleri ile hazırlanmıştır. Bu da kahve dalga hareketleri adı verilen akımların ortaya çıkmasına niye olmuştur. 1. dalga, 2. dalga ve 3. dalga olarak bilinen kahve dalga hareketleri, genel olarak birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Pekala nedir bu 1. dalga, 2. dalga ve 3. dalga?


Birinci jenerasyon kahve akımı nedir?


Kahvenin günlük hayata birinci çıkmaya başladığı periyot, birinci jenerasyon olarak isimlendirilir. Yani bu periyot 1900’lü yılların başlarına tekabül eder.


Birinci kuşak kahveler; Suda kolay biçimde çözünebilir, süratli bir biçimde hazırlanır, uzun ömürlü ve ekonomiktir. Ama katkı unsuru yüksek olduğu için aroması tam olarak hissedilmeyen kahvelerdir. Üzerine sadece sıcak su dökülerek birkaç dakikada hazırlanabilen kahvelerdir.


Birinci kuşak kahve için en olumsuz nokta içerisinde kimyasal barındırması ve sıhhate ziyanlı olmasıdır.



Özel vakumlu paketlerde sunularak raf ömrünün uzatıldığı bu kahve çeşidi, günümüzde düşük kaliteli ve lezzetsiz olarak nitelendirilse de ikinci ve üçüncü dalga kahveciliğin fitilini ateşleyen kıymetli bir geçiş vakit içinderıdır.


İkinci kuşak kahve akımı nedir?


İkinci jenerasyon kahvenin doğuşu, 1960’lı yılların sonuna denk gelmiştir. Birinci jenerasyon kahve akımında ortaya çıkan kahveciliğin yerine daha kaliteli kahve çekirdekleri kullanılmaya başlanmıştır.


İkinci kuşak kahveci anlayışı daha hayli Cafe Nero, Caribou Coffee ve Starbucks üzere kahve zincirlerinin yaygınlaşması ile oluşmuştur.


İkinci kuşak kahveciliğin oluşmasındaki doğal niçinlerden biri konut ve iş yeri haricinde insanların toplumsallaşması için yeni ortamlara gereksinim duyması olmuştur.


İkinci jenerasyon kahvecilik birinci jenerasyonla kıyasla daha sağlıklıdır. Kahveyi daha yumuşak sevenler için Latte, ağır sevenler için Espresso ve aromalı sevenler için Mocha üzere seçenekler ortaya çıkmıştır. Bu sayede tek tipte kahve alışkanlığı bir son bulmuştur.


Üçüncü kuşak kahve akımı nedir?



Üçüncü jenerasyon kahvecilik ile birlikte kahve bir kültür olarak görülmeye başlamıştır. Son vakit içinderda üçüncü kuşak kahveciliğin ismi sıkça duyulmaya başlamış ve gençler tarafınca da çoğunlukla lisana getirilmiştir.


Üçüncü kuşak kahvecilikte kahvenin yetiştiği bölge, içerdiği kafein ölçüsü, kahvenin kavrulma mühleti, dinlendirilme müddeti, çekirdeğinin çeşidi, kahve ekipmanları, derecesi ve tarihi, kahvenin sertliği, hasat devri ve hali üzere bahisler tüketici ve üreticiler için pek kıymetlidir.


Üçüncü kuşak akımıyla birlikte yeni bir iş alanı yani baristalık mesleği doğmuştur.


Üçüncü kuşak kahve çeşitleri içinde Brezilya, Etiyopya, El Salvador, Kolombiya, ve Kenya kahveleri dikkat alımlı olmuştur.


Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
 
Üst