Ülkemizde kahve denildi mi akan sular durur. Kahve günlük olarak en çok tüketilen içeceklerden bir adedidir. İçerdiği kafein ile zinde kalmayı sağlayan kahve içmek keyif vericidir .Kahve çeşitleri ve isimleri nelerdir? Türkiye’ye has kahveler hangileridir? İşte tüm ayrıntılar…
1. Çörek otu kahvesi: Denizli yöresine ilişkin olan çörek otu kahvesi, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Aroma pahaları çok yüksek olan bu kahvenin kan ve bağışıklık sistemine hayli faydalıdır.
Malzemeler
1. Bir tavada Türk kahvesi hariç tüm gereçleri birlikte kavurun. Kavurma süreci bittikten daha sonra Türk kahvesi değirmeninde öğütme sürecini gerçekleştirin.
2. 2 çay kaşığı Türk kahvesini ek edin ve klasik kahve pişirme sürecine başlayın.
2. Tatar kahvesi: Kırım Tatarlarına ilişkin olan kahve genelde şeker kullanmadan, iki tatlı kaşığı kaymakla birlikte, “toskatay” ismi verilen kulpsuz fincanlarda servis edilir. Bu niçinle ismi birtakım kaynaklarda “Kaymaklı Kahve” olarak da geçer.
Yapımı: Türk kahvesinin üzerine 2 tatlı kaşığı kaymak ek edilir.
3. Menengiç kahvesi: Bıttım denilen bir antep fıstığı ağacının meyvesinin kurutulup kavrulmasıyla elde edilir. Halk içinde egzamaya güzel geldiği bilindiği için de sık sık tüketilen kahve, kafein içermediği için de tercih edilir.
Malzemeler
1. Bütün malzemeleri cezveye koyun daha sonra yüksek ateşte ve daima karıştırın. Alıştığımız üzere ağır ağır pişmeyen bu kahve, kaynattıktan bir iki dakika daha sonra ocaktan alın ve süzgeçten geçirerek kahve fincanlarına hisse edin.
4. Dibek kahvesi: Dibek, aslında bir öğütme biçiminin ismidir. Bildiğimiz kahve çekirdeklerinin değirmenler yerine içi oyuk taş havanlarda öğütülmesine dibek ismi verilir. Klasik Türk kahvesine nazaran daha aromatik ve daha ağır kıvamlıdır.
Malzemeler
1. Öncelikle cezvenin içerisine 2 tatlı kaşığı kahve koyun. Üzerine 2 fincan su ve şeker ekleyin.
2. Cezveyi ocağa alın ve hiç karıştırmadan pişirin.
3. Kahve köpürmeye başladığında taşırmadan ocaktan alın ve köpüklü kısmını fincanlara dökün.
4. Akabinde kahveyi yenidendan kısık ateşte bir taşım daha pişirin.
5. çabucak sonrasında kalan kahveyi de fincanlara hisse edin. Afiyet olsun.
5. Mirvari kahvesi: Azericede “inci” manasına gelmektedir. Mirvari kahvesi pek yumuşak içimli, az telveli bir kahve çeşididir. İçinde Türk kahvesinin yanı sıra süt, safran, mahlep, keçiboynuzu, damla sakızı ve salep yer alır ve klasik Türk kahvesi fincanlarında sunulur. Ayrıyeten bronşit, öksürük ve astıma da uygun gelmektedir.
Malzemeler
1. Bütün gereçleri cezveye ek edin ve kısık ateşte pişirin.
6. Sütlü Türk kahvesi: Mirvari kahvesiyle içeriğindeki süt bakımından benzeridir. Mirvari kahvesinde kullanılan baharatların sütlü Türk kahvesinde olmaması bu iki kahveyi birbirinden ayırmaktadır.
Malzemeler
1. birinci vakit içinderda cezveye şekeri, kahveyi ve sütü ekleyin.
2. Şeker ve kahve eriyene kadar hiç topak kalmayacak biçimde karıştırın.
3. Akabinde cezveyi ocağa alın, kısık ateşte pişmeye bırakın.
4. Kahveniz köpürmeye başladığında ocaktan alın, 2-3 kaşık kadar fincanlara paylaştırın. daha sonrasında cezveyi tekrar ocağa koyarak bir taşım kadar kaynatıp altını kapatın.
4. Kahvenizi fincanlara boşaltın ve servis edin. Afiyet olsun!
7. Mırra kahvesi: Mırra kahvesi, özel kaplar ile ve uzun mühletler boyunca kaynatılarak hazırlanan, üretimi son derece zahmetli bir kahve çeşididir. Yapısı kıvamlı ve tadı pek acı olan bu kahve çeşidi, Arap Kahvesi olarak da bilinir. Mırra, dünyada tüketilen en sert kahve cinsleri içinde yer alır.
Mırra kahvesinin üretimi öbür kahve çeşitlerinin imaline göre daha farklıdır. Ayrıyeten zahmetli ve uzmanlık gerektiren bir müddetçtir. Kahve çekirdeklerinin dibek ismi verilen ve çoklukla ağaçtan yapılmış özel kahve havanlarında, epeyce fazla inceltilmeden dövülmesiyle başlar. İkinci etapta ki zorluk ise kaynatma sürecidir. Kaynatma süreci bu kahve çeşidinin en kıymetli hazırlanma basamağını teşkil eder ve pek uzundur.
8. Cilveli kahve: Tıpkı klasik kahve üzere hazırlanan Cilveli Kahve’nin asıl cilvesi, fincanın üzerine konan ikili kavrulmuş bademde.
Malzemeler
1. Bakır cezve içerisine taze çekilmiş Türk kahvesi, su ve şekeri ekleyip karıştırın.
2. Akabinde ocağa cezveyi koyup yavaş yavaş karıştırarak pişirin. Ocaktan almadan evvel köpüğünden kaşıkla alarak fincanlara dağıtın.
3. Akabinde cezveyi ocaktan alıp kahveyi yavaş yavaş fincanın kenarından dökerek fincanları doldurun.
4. daha sonra kahvenin köpüğünün üzerine ikili kavrulmuş ve dövülmüş bademi dökün.
9. Süvari kahvesi: Başka Türk kahvesi çeşitleri içinde tahminen de en farklı sunuma sahip olanıdır. Türk kahvesi içerken kullanılan fincanların bilakis ince belirli çay bardağı ile servis edilir. Bu kahve Ege yöresine aittir.
Yapımı: Türk kahvesiyle birebir biçimde yapılır. Yalnızca sunumunda fincan kullanılmaz.
10. Kervansaray kahvesi: İçeriği pek ağır kervansaray kahvesi; çikolata, keçiboynuzu, menengiç kahvesi, salep, krema ve damla sakızı içermektedir. beraberinde çok da tatlı olduğu için şekere hiç gereksinim duymuyor.
Malzemeler
1. Materyalleri cezveye koyun. En kısık ateşte pişirin köpürünce köpüğü alın. Bir taşım daha kaynatın ve fincanlara koyup servis edin.
11. Hatay kahvesi: İkili kavrulmuş kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanan Hatay kahvesi, klasik Türk kahvesine bakılırsa fazlaca daha sert ve koyu renklidir. İki defa kavrulmuş olması sebebiyle kokusu da tadı üzere sert ve serttir.
12. Adana gar kahvesi: Tıpkı mırra üzere çok sert bir içimi olan bu kahve, Türk yöntemi espresso olarak da bilinmektedir. Kahvesini sert sevenler için kusursuz bir seçenek olan Adana gar kahvesi, olur da bir gün Adana’ya giderseniz denemeniz gereken bir kahve çeşididir.
13. Kül kahvesi: Türk kahvesi hazırlanırken kullanılan bakır cezvenin, mangalda yahut köz üzerinde ısıtılması ile elde edilir. Ancak, giderek azalan mangal kullanması ile birlikte kül kahvesi tüketimi de azalmıştır.
14. Bonus: Tuzlu Türk kahvesi, kız isteme merasimlerinde damat adaylarına ikram edilir; bu biçimdece damat adayının sevdiği kız için neleri göze alabileceği anlaşılır. Bu niçinle tuzlu kahvenin damat adayı tarafınca içilmesi büyük bir mana taşımaktadır.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
1. Çörek otu kahvesi: Denizli yöresine ilişkin olan çörek otu kahvesi, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Aroma pahaları çok yüksek olan bu kahvenin kan ve bağışıklık sistemine hayli faydalıdır.
Malzemeler
1 tatlı kaşığı leblebi
2 tatlı kaşığı çörekotu
Çubuk tarçın, kakule ve muskat
2 çay kaşığı Türk kahvesi
1. Bir tavada Türk kahvesi hariç tüm gereçleri birlikte kavurun. Kavurma süreci bittikten daha sonra Türk kahvesi değirmeninde öğütme sürecini gerçekleştirin.
2. 2 çay kaşığı Türk kahvesini ek edin ve klasik kahve pişirme sürecine başlayın.
2. Tatar kahvesi: Kırım Tatarlarına ilişkin olan kahve genelde şeker kullanmadan, iki tatlı kaşığı kaymakla birlikte, “toskatay” ismi verilen kulpsuz fincanlarda servis edilir. Bu niçinle ismi birtakım kaynaklarda “Kaymaklı Kahve” olarak da geçer.
Yapımı: Türk kahvesinin üzerine 2 tatlı kaşığı kaymak ek edilir.
3. Menengiç kahvesi: Bıttım denilen bir antep fıstığı ağacının meyvesinin kurutulup kavrulmasıyla elde edilir. Halk içinde egzamaya güzel geldiği bilindiği için de sık sık tüketilen kahve, kafein içermediği için de tercih edilir.
Malzemeler
1 çay fincanı süt
2 tatlı kaşığı menengiç kahvesi
2 çay kaşığı da toz şeker
1. Bütün malzemeleri cezveye koyun daha sonra yüksek ateşte ve daima karıştırın. Alıştığımız üzere ağır ağır pişmeyen bu kahve, kaynattıktan bir iki dakika daha sonra ocaktan alın ve süzgeçten geçirerek kahve fincanlarına hisse edin.
4. Dibek kahvesi: Dibek, aslında bir öğütme biçiminin ismidir. Bildiğimiz kahve çekirdeklerinin değirmenler yerine içi oyuk taş havanlarda öğütülmesine dibek ismi verilir. Klasik Türk kahvesine nazaran daha aromatik ve daha ağır kıvamlıdır.
Malzemeler
2 tatlı kaşığı dibek kahvesi
2 fincan su
2 çay kaşığı toz şeker
1. Öncelikle cezvenin içerisine 2 tatlı kaşığı kahve koyun. Üzerine 2 fincan su ve şeker ekleyin.
2. Cezveyi ocağa alın ve hiç karıştırmadan pişirin.
3. Kahve köpürmeye başladığında taşırmadan ocaktan alın ve köpüklü kısmını fincanlara dökün.
4. Akabinde kahveyi yenidendan kısık ateşte bir taşım daha pişirin.
5. çabucak sonrasında kalan kahveyi de fincanlara hisse edin. Afiyet olsun.
5. Mirvari kahvesi: Azericede “inci” manasına gelmektedir. Mirvari kahvesi pek yumuşak içimli, az telveli bir kahve çeşididir. İçinde Türk kahvesinin yanı sıra süt, safran, mahlep, keçiboynuzu, damla sakızı ve salep yer alır ve klasik Türk kahvesi fincanlarında sunulur. Ayrıyeten bronşit, öksürük ve astıma da uygun gelmektedir.
Malzemeler
1 kahve fincanı su
1 tepeleme tatlı kaşığı mirvari kahvesi
İsteğe nazaran şeker
1. Bütün gereçleri cezveye ek edin ve kısık ateşte pişirin.
6. Sütlü Türk kahvesi: Mirvari kahvesiyle içeriğindeki süt bakımından benzeridir. Mirvari kahvesinde kullanılan baharatların sütlü Türk kahvesinde olmaması bu iki kahveyi birbirinden ayırmaktadır.
Malzemeler
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
2 Türk kahvesi fincanı süt
1. birinci vakit içinderda cezveye şekeri, kahveyi ve sütü ekleyin.
2. Şeker ve kahve eriyene kadar hiç topak kalmayacak biçimde karıştırın.
3. Akabinde cezveyi ocağa alın, kısık ateşte pişmeye bırakın.
4. Kahveniz köpürmeye başladığında ocaktan alın, 2-3 kaşık kadar fincanlara paylaştırın. daha sonrasında cezveyi tekrar ocağa koyarak bir taşım kadar kaynatıp altını kapatın.
4. Kahvenizi fincanlara boşaltın ve servis edin. Afiyet olsun!
7. Mırra kahvesi: Mırra kahvesi, özel kaplar ile ve uzun mühletler boyunca kaynatılarak hazırlanan, üretimi son derece zahmetli bir kahve çeşididir. Yapısı kıvamlı ve tadı pek acı olan bu kahve çeşidi, Arap Kahvesi olarak da bilinir. Mırra, dünyada tüketilen en sert kahve cinsleri içinde yer alır.
Mırra kahvesinin üretimi öbür kahve çeşitlerinin imaline göre daha farklıdır. Ayrıyeten zahmetli ve uzmanlık gerektiren bir müddetçtir. Kahve çekirdeklerinin dibek ismi verilen ve çoklukla ağaçtan yapılmış özel kahve havanlarında, epeyce fazla inceltilmeden dövülmesiyle başlar. İkinci etapta ki zorluk ise kaynatma sürecidir. Kaynatma süreci bu kahve çeşidinin en kıymetli hazırlanma basamağını teşkil eder ve pek uzundur.
8. Cilveli kahve: Tıpkı klasik kahve üzere hazırlanan Cilveli Kahve’nin asıl cilvesi, fincanın üzerine konan ikili kavrulmuş bademde.
Malzemeler
2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
3 adet küp şeker (isteğe bağlı)
2 fincan soğuk su
2 tatlı kaşığı ikili kavrulmuş ve öğütülmüş badem
1. Bakır cezve içerisine taze çekilmiş Türk kahvesi, su ve şekeri ekleyip karıştırın.
2. Akabinde ocağa cezveyi koyup yavaş yavaş karıştırarak pişirin. Ocaktan almadan evvel köpüğünden kaşıkla alarak fincanlara dağıtın.
3. Akabinde cezveyi ocaktan alıp kahveyi yavaş yavaş fincanın kenarından dökerek fincanları doldurun.
4. daha sonra kahvenin köpüğünün üzerine ikili kavrulmuş ve dövülmüş bademi dökün.
9. Süvari kahvesi: Başka Türk kahvesi çeşitleri içinde tahminen de en farklı sunuma sahip olanıdır. Türk kahvesi içerken kullanılan fincanların bilakis ince belirli çay bardağı ile servis edilir. Bu kahve Ege yöresine aittir.
Yapımı: Türk kahvesiyle birebir biçimde yapılır. Yalnızca sunumunda fincan kullanılmaz.
10. Kervansaray kahvesi: İçeriği pek ağır kervansaray kahvesi; çikolata, keçiboynuzu, menengiç kahvesi, salep, krema ve damla sakızı içermektedir. beraberinde çok da tatlı olduğu için şekere hiç gereksinim duymuyor.
Malzemeler
1 kahve fincanı su
1 ölçek kervensaray kahvesi
1. Materyalleri cezveye koyun. En kısık ateşte pişirin köpürünce köpüğü alın. Bir taşım daha kaynatın ve fincanlara koyup servis edin.
11. Hatay kahvesi: İkili kavrulmuş kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanan Hatay kahvesi, klasik Türk kahvesine bakılırsa fazlaca daha sert ve koyu renklidir. İki defa kavrulmuş olması sebebiyle kokusu da tadı üzere sert ve serttir.
12. Adana gar kahvesi: Tıpkı mırra üzere çok sert bir içimi olan bu kahve, Türk yöntemi espresso olarak da bilinmektedir. Kahvesini sert sevenler için kusursuz bir seçenek olan Adana gar kahvesi, olur da bir gün Adana’ya giderseniz denemeniz gereken bir kahve çeşididir.
13. Kül kahvesi: Türk kahvesi hazırlanırken kullanılan bakır cezvenin, mangalda yahut köz üzerinde ısıtılması ile elde edilir. Ancak, giderek azalan mangal kullanması ile birlikte kül kahvesi tüketimi de azalmıştır.
14. Bonus: Tuzlu Türk kahvesi, kız isteme merasimlerinde damat adaylarına ikram edilir; bu biçimdece damat adayının sevdiği kız için neleri göze alabileceği anlaşılır. Bu niçinle tuzlu kahvenin damat adayı tarafınca içilmesi büyük bir mana taşımaktadır.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: