Kahve Paketlerinde Yazan Ülkelere göre Hangi Ülke Kahvesinin Sizin Damak Tadınıza Uygun Olduğunu Açıklıyoruz

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Merhabalar. Kahve içenler bilir; kahve bizi yalnızca yeni bir güne hazırlamaz. O bir kültür, bir sanat ve de güç deposudur. Kahve içmeyi sevenler olarak marketlerde kimi kahveler üzerinde üretildikleri menşe ülkeleri görürüz lakin hangi kahve hangi özelliğe sahip birçok vakit bilemez ve deneme yanılma tarzıyla alırız. Bu yazıda sizi bundan kurtaracağım ve ülkelerin kahvelerinin özelliklerini anlatacağım. Şuurlu kahve içmek isteyen kahve severleri buraya alalım!

İyi okumalar dilerim.
☕



Kahve paketlerinin üzerinde çekirdeğin geldiği ülkenin ismi müellif.


Bugün dünyada bir epey kahve çeşidi var ve bilhassa reyonlarda kahve seçerken başımız karışabiliyor. Kahve paketlerinin üzerinde geldikleri ülkelerin ismi yazıyor. Yemen, Brezilya, Kolombiya yahut Kosta Rika üzere kahvenin geldiği ülkelerin yazdığını hepiniz görmüşsünüzdür. Pekala bu çekirdekler içinde nasıl bir tat, aroma ve içim farkı var? Hangisi bizim damak tadımıza daha fazla uyuyor?


Yemen Kahvesi


Adını dünyaya duyurmayı başaran Yemen kahvesi, Yemen için değerli bir gelir deposudur. Dünyanın birfazlaca farklı yerine satılır ve birbirinden lezzetli kahve çeşitleri vardır. Bu kahveler Afrika ve Amerika kıtalarında yetişen Arabica çekirdeklerinden yapılır. Yemen kahveleri öbür ülkelere göre daha küçük taneciklidir. Organik olarak yetiştirilen çekirdeklere, ‘Yemen Mocha’ ismi verilir ve kahve çekirdekleri baharat ve çikolata tadına sahiptir.


Kenya Kahvesi


Kenya kahvesi dünyada tanınan olan kahve cinslerinden biridir. Kenyalılar kahvenin üretimini gelişmiş bir kooperatifçilik sistemi ile yürütür. Kahve üretiminden 150 bin çiftçi ve yaklaşık 6 milyon Kenyalı gelir elde etmektedir. Çiftçiler Arabica cinsindeki Kenya kahvesini Kasım-Aralık aylarında hasat ederler. Kenya’nın yüksek yaylalarında yetişen kahve, güçlü ve ağır, asitlik açısından parlak ve kokulu bir aromaya sahiptir. 20. yüzyılda kahve ile tanışan Kenya günümüzde 100 milyon ton yıllık üretimle dünya 16.’sıdır.


Brezilya Kahvesi


Kahve denildiğinde birinci akla gelen lezzetlerden biri de Brezilya kahvesidir. Dünyanın kahve gereksiniminin üçte birini tek başına karşılayan Brezilya, kahve yetiştiriciliği için elverişli bir iklime sahiptir. Brezilya kahvelerinin asiditesi epeyce düşüktür ve kremamsı bir yapısı vardır. İyi kurallarda yetiştirilen kahveler, acı çikolata, sütlü çikolata, karamel ve kavrulmuş badem aromalarını içerir. Yani bu kahve, aromalı kahve severlerin favorisidir ve ağızda tatlı bir lezzet bırakır. Brezilya kahveleri, ihraç edildikleri limanların ismiyle isimlendirilir. Kahve çekirdeklerinin yetiştiği toprak üzerinde öbür bir bitkinin tarımı yapılıyorsa şayet o bitkinin aroması kahve çekirdeklerine etki eder.


Guatemala Kahvesi


Guatemala kahvesi, dünyanın en lezzetli aromalarına sahip kahve çeşitlerinden biridir. “Ağaçların yeri” manasına gelen Guatemala’da tropikal iklim hâkimdir. bol bol yağış aldığı için çok varlıklı bir bitki örtüsüne sahiptir ve bu da kahve yetiştirmek kıymetlidir. Zira kahve, yetiştiği bölgenin bitki çeşitliliğinden beslenir ve bu bitki çeşitliliğinin sahip olduğu aromalardan etkilenir. Guatemala kahvesi, genel prestijiyle sert çekirdek yapısına sahiptir. Kahve çekirdekleri nemli topraklarda yetiştikleri için doğal asidite bedelleri yüksektir. Kahve çekirdeklerine de çikolata, fındık ve acı kakao aromaları hâkimdir.


Kolombiya Kahvesi


Kolombiya kahvesi yıllık olarak on bir milyon torba üretime sahiptir ve dünyada her insanın beğendiği bir kahvedir. Ülkede kahve yetişme bölgeleri üç kısma ayrılır. Bu kısımlar kuzeyden güneye hakikat üç sıradağdan oluşur. Bu kahve üretim alanlarındaki en düzgün kahveler merkez ve doğu dağlarında yetiştirilir ve kahveler Kolombiya Kahve Federasyonu tarafınca ihraç edilir. Kuzeyde yetişenler çikolata ve fındık aromasına sahiptir. Merkezdekiler meyveli tatlara sahiptir. Güneyde yetişenlerin özelliği ise kuvvetli asit yapısı ve narenciye tatlarına sahip olmalarıdır. En kaliteli kahve çekirdekleri ise Supremo’dur. Bu kahveler % 100 Arabica çekirdeklerinden yapılır.


Kosta Rika Kahvesi


Tropikal iklimi ve volkanik arazi yapısıyla Kosta Rika, kahvenin yetişmesi için ülkü bir toprağa sahiptir. Ülke bugün dünyanın en büyük 15. kahve üreticisidir. Kosta Rika kahvesi, yetiştirildiği bölgenin yüksekliğine nazaran değişkenlik gösterir lakin kahvelerde çoklukla kırmızı meyve aromaları hissedilir. Kosta Rika Tarrazu kahvesinde ise yüklü olarak karanfil ve karamel aroması hâkimdir. Yumuşak bir kıvama ve aromaya sahiptir. Özellikle kahve içmeye yeni başlayan şahıslara önerilir. Farklı demleme formlarıyla hazırlamak mümkündür.


Tanzanya Kahvesi


Tanzanya kahvesi, güçlü ve kuvvetli aromasıyla Kenya kahvesine misal. Ağır kremamsı yapısı yardımıyla dünyaca epeyce beğenilir. Güçlü lezzeti ile birlikte yavaşça şarapsı bir asitliğe de sahiptir. Kokusu elma meyvesi tadında tatlı bir pekmeze misal. Tanzanya, dünya çapında üretilen kahvenin %0.6’sını karşılayan ve kahve ihraç eden 15 ülkeden biri. Üretiminin %70’ini Arabica, %30’unu ise Robusta çekirdekleri oluşturuyor. Kahve yetiştiriciliğini çoklukla küçük üreticiler yapıyor ve onlar da kahveyi muz ağaçlarının altında yetiştiriyor.


Etiyopya Kahvesi


Dünyada üretilen en âlâ kahvelerden kimileri buradan çıkar. Dünya kahve üretiminde 5. sıradadır. Etiyopya, Arabica kahve çekirdeklerinin keşfedildiği yerdir. Kahvenin doğum yeri olarak da isimlendirilmektedir. Kahve Etiyopya halkı için de bir kültürdür. Değerli olaylar ve merasimlerde kahve içme merasimleri ve kahvenin tadını çıkarma seansları düzenlenir. O denli ki üretilen kahvenin yarısını ülke halkı tüketir. Etiyopya toprağı kahve üretimi için çok verimlidir. Kimyasallar kullanılmaz. Etiyopya kahvesinin tadı meyveli ve çiçeksidir. Kahveyi içerken narenciye ve çiçek aromaları hissedilir.


Siz bu kahvelerden en epey hangisini içmeyi seviyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
 
Üst