Sahiden her balığı yanlışsız biçimde mi pişiriyorsunuz? İşte balıklardan en âlâ lezzeti almak için en hakikat balık pişirme biçimleri bu listede. Artık hangi balık nasıl pişirilir sorusunu yanıtlıyoruz!
1. Barbun
Barbun ızgara ve tavada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir. Barbunun tadını en güzel biçimde almak istiyorsanız tavayı deneyebilirsiniz.
Izgara barbun tanımı;
Materyaller
Barbun balığını temizledikten daha sonra bir kabın içerisine defne yaprağı, zeytinyağı ve karabiber koyun. Bu kap içerisinde barbunu 30 dakika bekletin. Izgarayı fırça yardımı ile yağlayın ve akabinde barbunu ızgarada 10-12 dakika ortası her iki yüzü kızarıncaya kadar pişirin.
2. Kalkan
Kalkan balığının lezzetini kaybetmemesi için yapılış metodu epey kıymetlidir. Kalkan balığı için en güzel formül buğulamadır. Buğulamanın yanı sıra kağıtta da olur.
Buğulama kalkan tanımı;
Gereçler
Fırın tepsisine kayıt serin ve kalkan balığını yıkadıktan daha sonra yeterlice durulayın, akabinde patatesleri elma dilimi formunda doğrayın. Zeytinyağı ve sarımsak hariç tüm materyalleri fırın tepsisine dizin. Akabinde zeytinyağı ve sarımsağı karıştırıp materyallerin üzerinde gezdirin. Evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
3. Çipura
Çipura neredeyse her biçimde yapılan balıklardandır. Ekseriyetle ızgara yahut fırında yapılan çipuranın buğulaması da yapılabilir. Bunun yanı sıra çorba halinde de olur.
Fırında çipura tanımı;
Materyaller
Kekik, pul biber, tuz ve ezilmiş sarımsağı zeytinyağı ile karıştırın. Çipuraları bu sos ile karıştırın ve yarım saat bekletin. Limon, sarımsak ve defne yapraklarını balıkların içerisine yerleştirin, akabinde da etrafına patatesleri yerleştirin. 200 derecelik fırında 30 dakika pişirin.
4. Hamsi
Buğulama ve kızartması ile tadına varılan hamsi neredeyse her biçimde tüketilenler içinde fakat en lezzetlileri kızartma ile buğulama olarak karşımıza çıkıyor.
Hamsi buğulama tanımı;
Materyaller
Temizlenen hamsileri tuzlayıp 1 saat dolapta bekletin. Soğan ve domatesleri halka halinde doğrayın. Borcam içerisine evvel soğanları akabinde hamsileri, üzerine bir daha soğanları dizin ve ortalarına domates ekleyin. Üzerine baharatlar ile birlikte limon suyunu ve zeytinyağını dökün. 200 derecelik fırında altı üstü açık olacak biçimde 30 dakika pişirin.
5. İstavrit
Balık ekmek biçiminde sık sık tükettiğimiz istavritin en lezzetli hali kızartmada oluyor.
Kızartma istavrit tanımı;
Gereçler
İstavritleri yıkadıktan daha sonra baş ve kuyruklarını ayırın ve ayıklayın. daha sonrasında istavritleri tuzlayın. Tuzladığınız istavritleri önlü arkalı mısır ununa bulayın. Akabinde da istavritleri mısır yağında kızartın.
6. Levrek
Çorbası bile yapılan levrek tadını en uygun fırında veriyor. Soslar ile birlikte fırına atıldığında farklı lezzet olarak karşımıza çıkan levrek ızgarada da çok güzel.
Fırında levrek tanımı;
Materyaller
Balığı yıkadıktan daha sonra suyunu süzün ve yanlarına düzgün pişebilmesi için çizik atın. Akabinde kekik ve limon dilimlerini balığın içerisine yerleştirin. Limon suyu, karabiber, tuz ve zeytinyağını bir kapta karıştırın ve levreğin üstüne dökün. 200 derecede 25 dakika pişirin.
7. Mezgit
Mezgit balığı en uygun tadı ve kararı tava ile ızgarada veriyor.
Mezgit tava tanımı;
Gereçler
Balıkları yıkadıktan daha sonra tuzlayın ve akabinde balıkları mısır ununa bulayıp önce kızdırılmış tavaya dizin. Her iki tarafını da kızartın.
8. Uskumru
Uskumru ızgara ve tuzlaması ile tadını en âlâ biçimde aşikâr ediyor.
Izgara uskumru tanımı;
Materyaller
Limonu ince bir biçimde dilimleyin, soğanları piyazlık biçimde doğrayın ve maydonozları kıyın. Akabinde soğan ve maydonozları karıştırın. Balıkları karışıma bulayın ve 1 saat bekleyin. Akabinde soğanlı karışımı sıyırın ve her tarafını 10’ar dakika kızartın.
9. Sardalya
Bilhassa asma yaprağında ızgarada tercih edilen sardalyanın tadı pek lezzetli oluyor. Izgaranın yanı sıra fırında yahut buğulama formunda de olabilir.
Izgara sardalya tanımı;
Materyaller
Balıkların pullarını ellerinizle ovuşturarak çıkarın. Akabinde bol su ile yıkayın. Deniz tuzu serpiştirin. Izgara üzerine sıra sıra dizin. Zeytinyağını bir fırça yardımı ile balıkların her yerine sürün. Balıkları artlı önlü yeterlice pişirin. Domatesi ve biberleri de ızgarada pişirin.
10. Lüfer
Mevsiminde tüketildiğinde ızgara formunda en âlâ lezzete sahip olan lüfer için buğulama da yapılabilir.
Izgara lüfer tanımı;
Gereçler
Yıkayıp ayıkladığınız lüferin daha yeterli pişmesi için yanlarına çizik atın. Karın kısmına karabiber ile tuz sürün ve derisini tuzlayın. Derisini tuzladıktan daha sonra 15 dakika bekleyin. Izgarada her bir tarafı için 10’ar dakika pişirin. Roka, turp ve havucu tabağa ekleyin.
Taptaze çeşit çeşit balıklar semtindeki balıkçıda, semtindeki balıkçılar GetirÇarşı’da!
Semtindeki balıkçılardan sipariş vermek için tıkla!
1. Barbun
Barbun ızgara ve tavada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir. Barbunun tadını en güzel biçimde almak istiyorsanız tavayı deneyebilirsiniz.
Izgara barbun tanımı;
Materyaller
1 kilogram barbun balığı
4 adet defne yaprağı
4 karabiber (tane şeklinde)
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Barbun balığını temizledikten daha sonra bir kabın içerisine defne yaprağı, zeytinyağı ve karabiber koyun. Bu kap içerisinde barbunu 30 dakika bekletin. Izgarayı fırça yardımı ile yağlayın ve akabinde barbunu ızgarada 10-12 dakika ortası her iki yüzü kızarıncaya kadar pişirin.
2. Kalkan
Kalkan balığının lezzetini kaybetmemesi için yapılış metodu epey kıymetlidir. Kalkan balığı için en güzel formül buğulamadır. Buğulamanın yanı sıra kağıtta da olur.
Buğulama kalkan tanımı;
Gereçler
6 dilim kalkan balığı
5 adet patates
Yarım paket mantar
3 adet defne yaprağı
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
10 adet arpacık soğan
4 dilim limon
Tuz ve karabiber
Fırın tepsisine kayıt serin ve kalkan balığını yıkadıktan daha sonra yeterlice durulayın, akabinde patatesleri elma dilimi formunda doğrayın. Zeytinyağı ve sarımsak hariç tüm materyalleri fırın tepsisine dizin. Akabinde zeytinyağı ve sarımsağı karıştırıp materyallerin üzerinde gezdirin. Evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
3. Çipura
Çipura neredeyse her biçimde yapılan balıklardandır. Ekseriyetle ızgara yahut fırında yapılan çipuranın buğulaması da yapılabilir. Bunun yanı sıra çorba halinde de olur.
Fırında çipura tanımı;
Materyaller
3 adet çipura
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
3-4 diş sarımsak
Defne yaprağı
1 adet limon
2 adet patates
Tuz
Kekik, pul biber, tuz ve ezilmiş sarımsağı zeytinyağı ile karıştırın. Çipuraları bu sos ile karıştırın ve yarım saat bekletin. Limon, sarımsak ve defne yapraklarını balıkların içerisine yerleştirin, akabinde da etrafına patatesleri yerleştirin. 200 derecelik fırında 30 dakika pişirin.
4. Hamsi
Buğulama ve kızartması ile tadına varılan hamsi neredeyse her biçimde tüketilenler içinde fakat en lezzetlileri kızartma ile buğulama olarak karşımıza çıkıyor.
Hamsi buğulama tanımı;
Materyaller
1 kilo hamsi
1 adet domates
Tuz
Karabiber
Pul biber
Limon suyu
Zeytinyağı
2 orta uzunluk kuru soğan
Temizlenen hamsileri tuzlayıp 1 saat dolapta bekletin. Soğan ve domatesleri halka halinde doğrayın. Borcam içerisine evvel soğanları akabinde hamsileri, üzerine bir daha soğanları dizin ve ortalarına domates ekleyin. Üzerine baharatlar ile birlikte limon suyunu ve zeytinyağını dökün. 200 derecelik fırında altı üstü açık olacak biçimde 30 dakika pişirin.
5. İstavrit
Balık ekmek biçiminde sık sık tükettiğimiz istavritin en lezzetli hali kızartmada oluyor.
Kızartma istavrit tanımı;
Gereçler
300 kg istavrit
4 yemek kaşığı mısır unu
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı mısır yağı
İstavritleri yıkadıktan daha sonra baş ve kuyruklarını ayırın ve ayıklayın. daha sonrasında istavritleri tuzlayın. Tuzladığınız istavritleri önlü arkalı mısır ununa bulayın. Akabinde da istavritleri mısır yağında kızartın.
6. Levrek
Çorbası bile yapılan levrek tadını en uygun fırında veriyor. Soslar ile birlikte fırına atıldığında farklı lezzet olarak karşımıza çıkan levrek ızgarada da çok güzel.
Fırında levrek tanımı;
Materyaller
1 adet levrek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet limon
2 kol taze kekik
Balığı yıkadıktan daha sonra suyunu süzün ve yanlarına düzgün pişebilmesi için çizik atın. Akabinde kekik ve limon dilimlerini balığın içerisine yerleştirin. Limon suyu, karabiber, tuz ve zeytinyağını bir kapta karıştırın ve levreğin üstüne dökün. 200 derecede 25 dakika pişirin.
7. Mezgit
Mezgit balığı en uygun tadı ve kararı tava ile ızgarada veriyor.
Mezgit tava tanımı;
Gereçler
1 kilogram mezgit
Mısır unu
Tuz
Sıvı yağ
Balıkları yıkadıktan daha sonra tuzlayın ve akabinde balıkları mısır ununa bulayıp önce kızdırılmış tavaya dizin. Her iki tarafını da kızartın.
8. Uskumru
Uskumru ızgara ve tuzlaması ile tadını en âlâ biçimde aşikâr ediyor.
Izgara uskumru tanımı;
Materyaller
1 kilogram uskumru
4 soğan
2 demet maydanoz
2 çorba kaşığı un
5 çorba kaşığı sıvı yağ
Yarım limon
– Tuz
– Karabiber
Limonu ince bir biçimde dilimleyin, soğanları piyazlık biçimde doğrayın ve maydonozları kıyın. Akabinde soğan ve maydonozları karıştırın. Balıkları karışıma bulayın ve 1 saat bekleyin. Akabinde soğanlı karışımı sıyırın ve her tarafını 10’ar dakika kızartın.
9. Sardalya
Bilhassa asma yaprağında ızgarada tercih edilen sardalyanın tadı pek lezzetli oluyor. Izgaranın yanı sıra fırında yahut buğulama formunda de olabilir.
Izgara sardalya tanımı;
Materyaller
1 kilogram sardalya balığı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
1 orta uzunluk marul
1 adet domates
2 adet biber
Balıkların pullarını ellerinizle ovuşturarak çıkarın. Akabinde bol su ile yıkayın. Deniz tuzu serpiştirin. Izgara üzerine sıra sıra dizin. Zeytinyağını bir fırça yardımı ile balıkların her yerine sürün. Balıkları artlı önlü yeterlice pişirin. Domatesi ve biberleri de ızgarada pişirin.
10. Lüfer
Mevsiminde tüketildiğinde ızgara formunda en âlâ lezzete sahip olan lüfer için buğulama da yapılabilir.
Izgara lüfer tanımı;
Gereçler
1 adet lüfer
1 adet soğan
1 adet haşlanmış havuç
1 adet küçük turp
6-7 kısım roka
– – 2 dilim limon
– – Tuz
– – Karabiber
Yıkayıp ayıkladığınız lüferin daha yeterli pişmesi için yanlarına çizik atın. Karın kısmına karabiber ile tuz sürün ve derisini tuzlayın. Derisini tuzladıktan daha sonra 15 dakika bekleyin. Izgarada her bir tarafı için 10’ar dakika pişirin. Roka, turp ve havucu tabağa ekleyin.
Taptaze çeşit çeşit balıklar semtindeki balıkçıda, semtindeki balıkçılar GetirÇarşı’da!
Semtindeki balıkçılardan sipariş vermek için tıkla!