Izgara mı, Buğulama mı? Hangi Balık Nasıl Pişirilirse Daha Hoş Olur Açıklıyoruz!

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Sahiden her balığı yanlışsız biçimde mi pişiriyorsunuz? İşte balıklardan en âlâ lezzeti almak için en hakikat balık pişirme biçimleri bu listede. Artık hangi balık nasıl pişirilir sorusunu yanıtlıyoruz!


1. Barbun


Barbun ızgara ve tavada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir. Barbunun tadını en güzel biçimde almak istiyorsanız tavayı deneyebilirsiniz.

Izgara barbun tanımı;

Materyaller


  • 1 kilogram barbun balığı


  • 4 adet defne yaprağı


  • 4 karabiber (tane şeklinde)


  • 1 su bardağı zeytinyağı


  • Tuz
Yapılışı

Barbun balığını temizledikten daha sonra bir kabın içerisine defne yaprağı, zeytinyağı ve karabiber koyun. Bu kap içerisinde barbunu 30 dakika bekletin. Izgarayı fırça yardımı ile yağlayın ve akabinde barbunu ızgarada 10-12 dakika ortası her iki yüzü kızarıncaya kadar pişirin.


2. Kalkan


Kalkan balığının lezzetini kaybetmemesi için yapılış metodu epey kıymetlidir. Kalkan balığı için en güzel formül buğulamadır. Buğulamanın yanı sıra kağıtta da olur.

Buğulama kalkan tanımı;

Gereçler


  • 6 dilim kalkan balığı


  • 5 adet patates


  • Yarım paket mantar


  • 3 adet defne yaprağı


  • 1 diş sarımsak


  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı


  • 10 adet arpacık soğan


  • 4 dilim limon


  • Tuz ve karabiber
Yapılışı

Fırın tepsisine kayıt serin ve kalkan balığını yıkadıktan daha sonra yeterlice durulayın, akabinde patatesleri elma dilimi formunda doğrayın. Zeytinyağı ve sarımsak hariç tüm materyalleri fırın tepsisine dizin. Akabinde zeytinyağı ve sarımsağı karıştırıp materyallerin üzerinde gezdirin. Evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika pişirin.


3. Çipura


Çipura neredeyse her biçimde yapılan balıklardandır. Ekseriyetle ızgara yahut fırında yapılan çipuranın buğulaması da yapılabilir. Bunun yanı sıra çorba halinde de olur.

Fırında çipura tanımı;

Materyaller


  • 3 adet çipura


  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 tatlı kaşığı kekik


  • 1 tatlı kaşığı pul biber


  • 3-4 diş sarımsak


  • Defne yaprağı


  • 1 adet limon


  • 2 adet patates


  • Tuz
Yapılışı

Kekik, pul biber, tuz ve ezilmiş sarımsağı zeytinyağı ile karıştırın. Çipuraları bu sos ile karıştırın ve yarım saat bekletin. Limon, sarımsak ve defne yapraklarını balıkların içerisine yerleştirin, akabinde da etrafına patatesleri yerleştirin. 200 derecelik fırında 30 dakika pişirin.


4. Hamsi


Buğulama ve kızartması ile tadına varılan hamsi neredeyse her biçimde tüketilenler içinde fakat en lezzetlileri kızartma ile buğulama olarak karşımıza çıkıyor.

Hamsi buğulama tanımı;

Materyaller


  • 1 kilo hamsi


  • 1 adet domates


  • Tuz


  • Karabiber


  • Pul biber


  • Limon suyu


  • Zeytinyağı


  • 2 orta uzunluk kuru soğan
Yapılışı

Temizlenen hamsileri tuzlayıp 1 saat dolapta bekletin. Soğan ve domatesleri halka halinde doğrayın. Borcam içerisine evvel soğanları akabinde hamsileri, üzerine bir daha soğanları dizin ve ortalarına domates ekleyin. Üzerine baharatlar ile birlikte limon suyunu ve zeytinyağını dökün. 200 derecelik fırında altı üstü açık olacak biçimde 30 dakika pişirin.


5. İstavrit


Balık ekmek biçiminde sık sık tükettiğimiz istavritin en lezzetli hali kızartmada oluyor.

Kızartma istavrit tanımı;

Gereçler


  • 300 kg istavrit


  • 4 yemek kaşığı mısır unu


  • Yarım çay kaşığı tuz


  • Yarım su bardağı mısır yağı
Yapılışı

İstavritleri yıkadıktan daha sonra baş ve kuyruklarını ayırın ve ayıklayın. daha sonrasında istavritleri tuzlayın. Tuzladığınız istavritleri önlü arkalı mısır ununa bulayın. Akabinde da istavritleri mısır yağında kızartın.


6. Levrek


Çorbası bile yapılan levrek tadını en uygun fırında veriyor. Soslar ile birlikte fırına atıldığında farklı lezzet olarak karşımıza çıkan levrek ızgarada da çok güzel.

Fırında levrek tanımı;

Materyaller


  • 1 adet levrek


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 2 adet limon


  • 2 kol taze kekik
Yapılışı

Balığı yıkadıktan daha sonra suyunu süzün ve yanlarına düzgün pişebilmesi için çizik atın. Akabinde kekik ve limon dilimlerini balığın içerisine yerleştirin. Limon suyu, karabiber, tuz ve zeytinyağını bir kapta karıştırın ve levreğin üstüne dökün. 200 derecede 25 dakika pişirin.


7. Mezgit


Mezgit balığı en uygun tadı ve kararı tava ile ızgarada veriyor.

Mezgit tava tanımı;

Gereçler


  • 1 kilogram mezgit


  • Mısır unu


  • Tuz


  • Sıvı yağ
Yapılışı

Balıkları yıkadıktan daha sonra tuzlayın ve akabinde balıkları mısır ununa bulayıp önce kızdırılmış tavaya dizin. Her iki tarafını da kızartın.


8. Uskumru


Uskumru ızgara ve tuzlaması ile tadını en âlâ biçimde aşikâr ediyor.

Izgara uskumru tanımı;

Materyaller


  • 1 kilogram uskumru


  • 4 soğan


  • 2 demet maydanoz


  • 2 çorba kaşığı un


  • 5 çorba kaşığı sıvı yağ


  • Yarım limon


  • – Tuz


  • – Karabiber
Yapılışı

Limonu ince bir biçimde dilimleyin, soğanları piyazlık biçimde doğrayın ve maydonozları kıyın. Akabinde soğan ve maydonozları karıştırın. Balıkları karışıma bulayın ve 1 saat bekleyin. Akabinde soğanlı karışımı sıyırın ve her tarafını 10’ar dakika kızartın.


9. Sardalya


Bilhassa asma yaprağında ızgarada tercih edilen sardalyanın tadı pek lezzetli oluyor. Izgaranın yanı sıra fırında yahut buğulama formunda de olabilir.

Izgara sardalya tanımı;

Materyaller


  • 1 kilogram sardalya balığı


  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu


  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 adet limon


  • 1 orta uzunluk marul


  • 1 adet domates


  • 2 adet biber
Yapılışı

Balıkların pullarını ellerinizle ovuşturarak çıkarın. Akabinde bol su ile yıkayın. Deniz tuzu serpiştirin. Izgara üzerine sıra sıra dizin. Zeytinyağını bir fırça yardımı ile balıkların her yerine sürün. Balıkları artlı önlü yeterlice pişirin. Domatesi ve biberleri de ızgarada pişirin.


10. Lüfer


Mevsiminde tüketildiğinde ızgara formunda en âlâ lezzete sahip olan lüfer için buğulama da yapılabilir.

Izgara lüfer tanımı;

Gereçler


  • 1 adet lüfer


  • 1 adet soğan


  • 1 adet haşlanmış havuç


  • 1 adet küçük turp


  • 6-7 kısım roka


  • – – 2 dilim limon


  • – – Tuz


  • – – Karabiber
Yapılışı

Yıkayıp ayıkladığınız lüferin daha yeterli pişmesi için yanlarına çizik atın. Karın kısmına karabiber ile tuz sürün ve derisini tuzlayın. Derisini tuzladıktan daha sonra 15 dakika bekleyin. Izgarada her bir tarafı için 10’ar dakika pişirin. Roka, turp ve havucu tabağa ekleyin.


Taptaze çeşit çeşit balıklar semtindeki balıkçıda, semtindeki balıkçılar GetirÇarşı’da!


Semtindeki balıkçılardan sipariş vermek için tıkla!
 
Üst