İtalyan mutfağı denince akla birinci gelen pizza olsa da, Dünya’nın her köşesinde bilinen ve sevilen bu mutfak hayli güçlü menülere sahip. Her damak tadına hitap edecek çeşitlilikte yemekleri olan İtalyan mutfağının, en sevilen ve ünlü tanımlarını sizler için bir ortaya getirdik. Bu ağız sulandıran tanımlara gelin daima birlikte göz atalım.
1. Margarita Pizza
İtalyan mutfağının özgün lezzetleri içinde yer alan margarita pizza, yalnızca peynir ile hazırlanıyor. Üzerinde ise fesleğen, sarımsak ve sos kullanılabilir.
Malzemeler:
1. Domatesleri yıkayıp ince dilimleyin. Üzerine sirke, zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyip harmanlayın.
2. Hamuru yuvarlak açıp yağlı kağıt üzerine alın. Sosu üzerine sürün. Mozarella peynirini üzerine yayın.
3. Domatesli karışımı da üzerine sürüp önce ısıtılmış 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirin. Doğranmış fesleğen serpiştirip sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
2. Arabiata Soslu Makarna
İtalyan mutfağı ile özdeşleşen arabiata soslu penne makarna, acı severlerin favori yemeklerinden biri. Bilhassa cafe ve restoranlarda yer verilen bu makarna, ‘penne arabiata’ ismiyle de biliniyor. Kurutulmuş chili biberi ile zenginleştirilen arabiata makarna, parmesan peyniri eşliğinde servis ediliyor.
Malzemeler:
1. Öncelikle işe sosun gereçlerini hazırlamakla başlayın.
2. Domatesleri bol suyla yıkayın ve rendeleyin.
3. Sarımsağı hafifçeçe ezdikten daha sonra doğrayın. Soğanları da küçük küçük doğrayın.
4. Kurutulmuş chili biberini sıcak suyun içerisinde 5 dakika bekletin. Bu sayede biber yumuşayacaktır.
5. Yumuşayan biberi de minik minik doğrayın. Fesleğenleri ise ince ince kıyın.
6. Orta uzunluk tencereye su koyun ve orta ateşte kaynatın. Su kaynamaya başladığında içine yağ, makarna ve tuz ekleyin.
7. Arabiata sosu için; Sos tenceresine zeytinyağı ve soğanları alarak hafifçeçe kavurun.
8. ondan sonrasında sarımsak ve biberi ekleyin. Küp şekeri ilave edin.
9. Şeker eridiğinde rendelenmiş domatesleri ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
10. Sos kıvam almaya başladığında fesleğenleri de ek ederek pişmeye bırakın.
11. Bu esnada makarnanın suyunu süzün ve birtakım kimi karıştırın.
12. Kıvam alan sosun içerisine baharat ve tuz ekleyerek ocaktan alın.
13. Makarnaların üzerine hazırladığınız sosu ek edin ve güzelce karıştırın.
14. Soslu makarnanın üzerine rendelenmiş parmesan peyniri ekledikten daha sonra servis edin.
Afiyet olsun.
3. Lazanya
Özel lazanya hamuru, domates sos ve peynir ile hazırlanıyor. Ekseriyetle kıymalı ve sade sunulur. Lazanya, ismini İtalya’nın hoşluğuyla ünlü Bolonya kentinden alıyor.
Malzemeler:
1. Soğanı küp biçiminde doğrayıp zeytinyağında kavurun. Sarımsağı ince doğrayıp soğanla karıştırın. Kıymayı ekleyip yüksek ateşte 10 dakika pişirin. Salça ekleyin.
2. Havuçların kabuklarını soyup küp formunda doğrayın ve kıymaya ekleyin. Kereviz saplarını ve biberleri 1 cm kalınlığında doğrayarak ek edin.
3. Domatesin 2 adedini rendeleyip su ile birlikte kıyma karışımına ekleyerek orta ateşte pişirin.
4. Küp halinde doğranmış domatesi ve baharatları ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten daha sonra ocaktan alın.
5. Beşamel sos için, tereyağını eritin. Unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar ekleyin.
6. Tuz ve rendelenmiş muskatı ek edip yoğunlaşıncaya kadar pişirin. Fırın kabının tabanına az ölçüde beşamel sos yayın.
7. Üzerine yan yana üç lazanya dizin. Üzerine beşamel sosun 1/3’ünü yayın ve kıymalı harcın yarısını yayın. Kaşar peynirinden bir ölçü serpiştirip üzerine lazanya dizin. Tıpkı süreci yinelayın.
8. En üste beşamel sos döküp kaşar peyniri serpiştirdikten daha sonra 200 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
9. Fırından çıkartıp 5 dakika dinlendirdikten daha sonra dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
4. Fettucini Alfredo
Roma ve Toskana mutfağında meşhur olan fettucini alfredo, mantar, tavuk göğsü, krema ve fesleğen ile hazırlanır. Günümüzde cafe ve restoranlarda en hayli tercih edilen makarnalardan biridir.
Malzemeler:
1. Öncelikle hamur için bir kaseye un, yumurta sarısı, tam yumurta, zeytinyağı ekleyin.
2. Ve hamur kıvamına gelene kadar karıştırın.
3. Hamur pürüzsüz bir yüzey alana kadar yoğurun.
4. Yoğurma süreci bittikten daha sonra merdane yahut makine yardımı ile hamuru açın.
5. Hepsini eşit biçimde kesin. 3 dakika kadar kaynayan suyun içerisinde haşlayın.
6. Farklı bir tavada alfredo sosu hazırlayın.
7. İnce doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun. Sarımsakları ek edin.
8. Küp doğranmış tavukları ekleyin.
9. sonrasındasında istediğiniz büyüklükte kestiğiniz mantarları ek edin.
10. Üzerine 200 ml krema ek edin.
11. daha sonrasında haşlanan makarna sosu tavadan alın kremaya ekleyerek krema çektirilinceye kadar pişirin.
12. Baharatları ekleyin.
13. En son fesleğenleri ekleyin ve üzerini parmesan peynirle süsleyerek servis tabağınıza alın.
Afiyet olsun.
5. Bruschetta (İtalyan Antipasti)
Ana yemek öncesinde iştah açması emeliyle sunulan bruschetta, İtalyan antipasti olarak da bilinir. Sadece 10 dakikada hazırlanan bruschetta, kızarmış ekmek dilimlerinin farklı gereçlerle zenginleştirilmesiyle sunuluyor.
Malzemeler:
1. Bruchetta için; Domatesleri soyup küp biçiminde doğrayın. Sarımsakları soyup ezin.
2. 2 kaşık yağı tavada ısıtıp sarımsağın yarısı ve domatesi ek edin. 4-5 dakika karıştırarak kavurun.
3. Kalan yağ ve sarımsağı bir kasede karıştırın. Ekmekleri iki taraflı kızartıp üzerine fırça ile sarımsaklı yağ sürün.
4. Ekmeklerin üzerine domatesli sosu paylaştırın. Kıyılmış maydanoz ve taze kekik kısımlarıyla süsleyip servis yapın.
5. Hazırladığınız ekmekleri servis tabağına aldıktan daha sonra, kalan materyalleri de ordövr tabağına ekleyin ve servis edin.
Afiyet olsun.
6. Ricotta Peynirli Ravioli
İtalyan mantısı olarak bilinen ravioli, etli yahut peynirli olarak hazırlanıyor. Ekseriyetle pesto sos eşliğinde sunulan bu yemek, hem doyurucu, birebir vakitte lezzetli.
Malzemeler:
1. Hamur için gerekli gereçleri derin bir kapta karıştırıp yoğurun. (Hamuru toparlamakta sorun yaşarsanız 1 yemek kaşığı su ek edebilirsiniz). Hamurun üzerini kapatıp 30 dakika dinlendirin.
2. Bu esnada peynirli harcı hazırlayın. Bir kapta ricotta peyniri, kıyılmış taze fesleğen ve baharatları karıştırın.
3. Hamuru üçe bölüp yuvarlayın. Çok az un serperek merdane sayesinde açın. Üzerine yumurta akı sürün.
4. Harçtan bir tatlı kaşığı alarak hamurun yarısına aktarın. Öbür yarısını üzerine kapatın. Tırtıklı bıçak ile kare formunda kesin.
5. Tencerede yeteri kadar su kaynatın. Hazırladığınız raviolileri tencereye alıp 4-5 dakika haşlayın. Başka bir tavaya zeytinyağını ve ince kıydığınız sarımsakları ekleyip soteleyin.
6. Haşladığınız raviolileri tavaya ekleyip 3-4 dakika soteleyin. Ocaktan almaya yakın üzerine fesleğen yaprakları, ikiye kesilmiş kiraz domates ekleyip harmanlayın.
7. İsteğe nazaran peynirli harcın üzerine, pesto sosu ekleyerek yeni bir aroma elde edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
7. Somon Carpaccio
Carpaccio, çiğ etin hayli ince bir biçimde dilimlenmesiyle hazırlanıyor. Venedik ile özdeşleşen carpaccio sığır eti, somon ve sebzelerle de hazırlanabilir.
Malzemeler:
1. Portakal yağı için, yıkanmış ve kurulanmış portakalın kabuklarını iri rendeleyip zeytinyağı ortasında birkaç gün sıcak ortamda bekletin.
2. Somonu derin bir kase içine alın. Üzerine limon suyu, toz şeker, tuz ve greyfurt suyu ekledikten daha sonra 4 saat boyunca marine olması için bekletin.
3. Portakal kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Roka yapraklarının üzerine tuz serpiştirin.
4. Portakalları roka yaprağının üzerine yerleştirin. Somonu marinattan çıkartın ve ince bir biçimde dilimleyin.
5. Somon etinin üzerine portakal yağını dökün ve dilimlenmiş yeşil elmaları üzerine yerleştirin.
Afiyet olsun.
8. Calzone
İtalyan mutfağından dünyaya yayılan calzone, ‘katlanmış pizza’ manasına geliyor. İçinde farklı sebzeler ve sosları kullanılıyor.
Malzemeler:
1. Soğanı piyaz doğrayıp zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun. Domatesleri küp halinde doğrayıp ek edin.
2. Sosisleri ince dilimleyip ekleyin. Zeytin, tuz ve karabiberi ek edip karıştırın. Hamuru 4 eşit modüle bölün ve her birini 20 cm çapında açın.
3. Domatesli karışımı hamurun yarısına yerleştirin. Kekik ve küp doğranmış mozzarella modüllerini dizin.
4. Kenarlarını soğuk su ile ıslatıp hamuru yarım ay formunda kapatın. 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
9. Minestrone Çorbası
İtalya da çorba denildiğinde birinci akla gelen lezzet minestrone çorbasıdır. Havuç, kereviz, lahana, Meksika fasulyesi ve baharatlarla hazırlanan bu çorba, zerzevat bakımından epeyce güçlü.
Malzemeler:
1. Derin bir tencereye yağları alıp ısıtın. Soğan, havuç, kereviz, sarımsak, Brüksel lahanası, domates, et suyu ve fasulyeyi ekleyin. Kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Defne yaprağı, kekik, fesleğen, biberiye ve kırmızı biberi ek edin.
2. En son makarna ve ıspanağı ekleyip makarna pişenene kadar 10 dakika daha pişirin. Tencerenin ortasından defne yapraklarını çıkarın. Ocaktan alıp servis tabaklarına paylaştırın ve ufalanmış tulum peyniri ile servis yapın.
Afiyet olsun.
10. Deniz Mahsullü Gnocchi (Niyokki)
Ana materyalleri un ve patates olan gnocchi, ‘niyokki’ de deniyor. Bilhassa deniz mahsulleri ile hazırlanan versiyonu dünyanın biroldukça yerinde biliniyor.
Malzemeler:
1. Öncelikle patatesleri bir tencerede haşlayın ve akabinde kabuklarını soyun.
2. Haşlanmış patatesleri rendeleyin. Üzerine nişasta, patates unu, tuz, sarımsak tozu ve ince kıyılmış dereotu ekleyerek yoğurun.
3. Hazırlanan karışımdan ceviz büyüklüğünde modüller kopartın. Elinizle biçim verdikten daha sonra üzerine çatalla hafifçeçe bastırın.
4. Bir tepsinin içerisine nişasta serpiştirin. Hazırladığınız küçük patatesleri tepsinin üzerine dizin ve dondurucuda bekletin.
5. Bir tencerenin içerisinde sirkeli su ekleyerek kaynatın. Su kaynamaya başladığında karidesleri ek edin ve haşlayın.
6. Haşlanan karideslerin kabuklarını soyun ve tereyağlı tavaya alarak birkaç dakika soteleyin.
7. Sos için, bir tavada tereyağını eritin. Eriyen yağın üzerine ince kıyılmış sarımsak ve soğanı ekleyerek soteleyin.
8. yavaşça kavurduktan daha sonra renkli biberi ek edin. Tuz ve tavuk suyunu ekledikten daha sonra 5 dakika daha kaynatın.
9. sonrasındasında toz parmesan ve kremayı ekleyerek çırpıcı sayesinde karıştırın.
10. Kıvamı yoğunlaştığında patates ununu da ek edin ve karıştırın.
11. Haşlama suyu için, su ve tavuk suyunu bir tencereye alın. İçerisine zeytinyağı ve tereyağı ek edin.
12. Su kaynamaya başladığında dondurucudaki gnocchileri suya tek tek atın ve 4-5 dakika haşlayın.
13. Gnocchiler haşlandıktan daha sonra servis tabağına alın. Üzerine deniz mahsullerini ve sosu ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
11. Focaccia
İtalyan mutfağında masa ekmeği olarak tüketilen focaccia, fesleğen, domates, biberiye üzere materyallerle hazırlanıyor. Bilhassa meze ve atıştırmalıkların yanında sunuluyor.
Malzemeler:
1. Tüm materyalleri derin bir kaba alarak karıştırın. Hamur ele yapışan bir kıvamda olmalıdır.
2. daha sonrasında tezgahı unlayarak hamuru yoğurmaya başlayın ve hamur kendini toparlayınca sıvı yağ ile yağladığınız bir kaseye alın ve üzerini bir bez ile kapatın. Mayalanması için 45-50 dakika dinlendirin.
3. sonrasındasında hamuru 2 bezeye ayırarak 2 cm kalınlığında olacak biçimde pişireceğiniz borcamlara yayın ve üzerini materyallerle süsleyin.
4. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin ve ılık servis edin.
Afiyet olsun.
12. Mantarlı Risotto
Risotto, et yahut tavuk suyunda pişirilerek krema kıvamına getirilmiş bir pilav çeşididir. İtalyan mutfağından dünyaya yayılan risotto, İtalya’da pirincin en yaygın tüketim biçimi olarak bilinir. Biroldukca yörede pilava soğan ve mantar eklenir.
Malzemeler:
1. Orta uzunluk tencereye tavuk budunu alın ve üzerine 4 su bardağı su ekleyin. İçine soyulmuş ve temizlenmiş zerzevatları, soyulmuş ve ikiye bölünmüş soğan ile sarımsağı ek edin. Defne yaprağı ve tuzu da ekleyip kaynatın.
2. Geniş bir tavada tereyağını eritin. Sarımsak ve soğanı ince kıyıp tereyağında kavurun. Pirinci ek edip daima karıştırıp 5 dakika kavurun.
3. Mantarları ince doğrayıp ekleyip karıştırın.
4. Beyaz şarabı ek edin. Kaynamış tavuk suyundan kepçeyle pirinç demlenene kadar daima ekleyip karıştırın.
5. Pirinç yumuşayınca ocaktan alın. Fesleğenleri ince kıyıp ekleyin ve karıştırın. Servis tabağına alıp rendelenmiş parmesan peyniri serpiştirip servis yapın.
Afiyet olsun.
13. Tortellini İn Brodo
İtalyan mutfağına mahsus bir yemek olan tortellini in brodo, yılbaşı üzere özel günlerde sunulmasıyla biliniyor. Dünya mutfaklarında değerli bir yere sahip olan tortellini, iç harçla doldurulduktan daha sonra et suyunda haşlanıyor.
Malzemeler:
1. Makarna hamuru için; Bir karıştırma kabına un ve semolinayı ekleyerek ortasını çukur halinde açın.
2. Ortadaki havuza yumurtaları kırın. Materyalleri birbirinde yedirerek yoğurun.
3. Sert bir hamur elde ettiğinizde üzerini kapatarak 30 dakika dinlendirin.
4. Dinlendirdikten daha sonra hamuru 2 kesime bölün.
5. Oklava hamuru yahut makarna makinesi sayesinde hamuru incelterek açın.
6. Açtığınız hamurdan 3×3 cm olacak biçimde kareler kesin.
7. İç dolgusu için; Et ve zerzevatları ufak ufak doğrayın. Akabinde hem etleri, birebir vakitte zerzevatları zeytinyağı ile soteleyin.
8. Akabinde toz biber ve tuz ekleyerek soğumaya bırakın. Jambonları da ufak ufak doğrayın.
9. Akabinde jambonları soğumaya bıraktığınız karışıma ekleyin.
10. Üzerine parmesan ve yumurta ekleyerek robottan geçirin. ondan sonrasında muskat rendesi ve biberle tatlandırın.
11. Hazırladığınız iç dolguyu tortellini makarnaların içerisine küçük kesimler halinde yerleştirin.
12. Küçük kare hamurları evvel üçgen, daha sonra kenarları parmağınızı saracak biçimde kıvırın.
13. Hamurun uç kısmını birleştirerek birbirlerine bağlayın.
14. Comsomme için; birinci vakit içinderda yumurtayı kabarana kadar çırpın.
15. Zerzevatları mirepoix kestikten daha sonra yumurtaya ekleyin. Kıymayı da bu karışıma ek edin.
16. Tahta kaşıkla hepsini karıştırın. Soğuk suyu tencereye alarak ısıtın.
17. Suyun içerisine hazırladığınız sebzeli karışımı ekleyin ve buhar çıkana kadar yüksek ateşte pişirin.
18. Pişirme esnasında kesinlikle karıştırın. Kaynamaya yaklaşınca altını kısarak 1 saat pişmeye bırakın.
19. Bir süzgeç yada tülbent kullanarak süzün. Hazırladığınız comsomme et suyunun içerisine tortellini dolgularını ekleyerek 2-3 dakika haşlayın.
20. Akabinde süzerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
14. Caponata
İtalyan mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan Caponata, zeytinyağlı bir zerzevat yemeği.
Malzemeler:
1. Patlıcanları 2 cm’lik küpler halinde doğrayın. Zeytinyağını tavaya alarak orta ateşte ısıtın. Patlıcanları ekleyip yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
2. Patlıcanları tavadan alarak bekletin. Kıyılmış soğanları tavaya ekleyip 5 dakika pişirin. Küp doğranmış domatesleri ek edin ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Patlıcanları yine tavaya alın.
3. Kapari, kuru üzüm, sirke, su, kereviz sapı, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Kısık ateşte materyaller yumuşayıncaya kadar fazla karıştırmadan pişirmeye devam edin.
4. Üzerine kavrulmuş dolmalık fıstık ve fesleğen yaprakları serpiştirip ılık servis yapın.
Afiyet olsun.
15. Arancini
Arancini, doldurulmuş, ekmek kırıntılarıyla kaplanmış ve derin yağda kızartılmış ve Sicilya mutfağının temel öğelerinden biri olan İtalyan pirinç toplarıdır.
Malzemeler:
1. Tereyağının yarısı ile zeytinyağını kalın tabanlı bir tencerede ısıtın, soğan, kekik ve defne yaprağı terletin. Bu sırada farklı bir tencerede zerzevat yahut tavuk suyunu ısıtıp, sıcak olarak koruma edin.
2. Soğanlar transparan olup, yumuşayınca pirinci ekleyin ve düzgünce karışmasını sağlayın. Lakin unutmayın pirinci kırmadan hakikat bir biçimde kavurmak gerekiyor. Sıcak zerzevat suyunu birer kepçe ekleyerek Risotto’yu pişirin.
3. Pirinç büsbütün piştikten daha sonra, beklemiş Risotto kıvamında, parmesan ve tereyağını ekleyip, bağlayın.
4. Tuz ve karabiberini denetim edin. Pişen Risotto’yu düz bir tepsiye yayarak soğutun.
5. Soğuduktan daha sonra cevizden biraz daha büyük yuvarlaklar yaparak orta kısmından bastırın ve önce hazırlanmış küp mozzerellayı ortasına koyun.
6. Büsbütün yuvarlayarak top haline getirin. Hazırladığınız topları 15-20 dakika buzdolabınızın derin dondurucusunda bekletin bu biçimdece paneleme sürecini daha kolay yapabilirsiniz.
7. Arancini’leri sırasıyla un, yumurta ve panko karışımında paneleyin ve derin yağda kızartın. Dilerseniz pane harcına rende parmesan da ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
16. Saltimbocca
Saltimbocca, Saltimbocca alla Romana da denilen, adaçayı, dana kontrafile ve Prosciutto ile bir tavada pişirilip salamuraya bırakıldıktan daha sonra servis edilen bir yemek.
Malzemeler:
1. Tavuk etlerini güzelce inceltene kadar dövün. Piliç salamlarını her et diliminin üzerine koyup üzerine bir ada çayı yaprağı ekleyin
2. Tuzunu ve karabiberini de ekledikten daha sonra dilimleri iç materyalinin etrafına sarıp rulo yapın. Ruloların açılmaması için üzerine bir kürdan saplayın.
3. Bir tavada tereyağın yarısını kızdırın. Yağ kızdıktan daha sonra ruloları içine atıp etler kıvamını bulana kadar yaklaşık 7-10 dakika her iki yüzlerini de pişirin.
4. Kalan tereyağını ve tavuk suyunu tavaya ek ettikten daha sonra tabanına yapışmış artıkları tahta bir kaşık sayesinde kazıyarak kaynatın.
5. Son olarak sosu ruloların üzerine döktükten daha sonra servis edin.
Afiyet olsun.
17. Sicilya Braciola’sı (Bruciuluni)
İtalyanca’da, kömürün üstünde kavrulmuş et dilimi demektir. İç olarak da hayli çeşitli gereçler kullanılabilir.
Malzemeler:
Sosu için kullanılacak materyaller:
1- Etleri epey fazla olmamak üzere dövün, hudut ve kıkırdaklarını ayıklayın. Aşağıdaki harcı hazırlayana kadar bir kenara bırakın.
2- Evvel 50 gr. tuzlanmış dana eti, 1 diş sarımsak ve bir avuç maydanozu daima birlikte kıyın. Bir tarafta da birkaç ince dilim jambon, 6 dilim provolone (taze kaşar) peyniri, 2 yemek kaşığı yıkanmış üzüm ve 1 kaşık çam fıstığını hazırlayın. Her et diliminin üzerine bir dilim jambon, 1 dilim peynir, biraz sarımsak, maydanoz ve kıyılmış dana eti, birkaç üzüm ve fıstık koyun.
3- Etleri sardıktan daha sonra kalınca bir iplikle bağlayıp tencerede Napoliten Et Ragusu sosu ile pişirin. Pişme mühletinin 2 saate yakın olacağım göz önünde bulundurun.
4- Etler yumuşayınca tencereden çıkarıp suyu koyu bir sos kıvamına gelinceye kadar kaynatın. daha sonra etleri ısınmaları ve biraz daha sos çekmeleri için tekrar tencereye koyun.
5- Servis yaparken ince Braciole’leri tabağa dizip sosu üzerine gezdirin.
Afiyet olsun.
1. Margarita Pizza
İtalyan mutfağının özgün lezzetleri içinde yer alan margarita pizza, yalnızca peynir ile hazırlanıyor. Üzerinde ise fesleğen, sarımsak ve sos kullanılabilir.
Malzemeler:
1 ölçü pizza hamuru
1 ölçü sos
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
5 domates
1 su bardağı rendelenmiş mozarella peyniri
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
3/4 su bardağı kıyılmış fesleğen
Tuz
Karabiber
Pizza Margarita
1. Domatesleri yıkayıp ince dilimleyin. Üzerine sirke, zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyip harmanlayın.
2. Hamuru yuvarlak açıp yağlı kağıt üzerine alın. Sosu üzerine sürün. Mozarella peynirini üzerine yayın.
3. Domatesli karışımı da üzerine sürüp önce ısıtılmış 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirin. Doğranmış fesleğen serpiştirip sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
2. Arabiata Soslu Makarna
İtalyan mutfağı ile özdeşleşen arabiata soslu penne makarna, acı severlerin favori yemeklerinden biri. Bilhassa cafe ve restoranlarda yer verilen bu makarna, ‘penne arabiata’ ismiyle de biliniyor. Kurutulmuş chili biberi ile zenginleştirilen arabiata makarna, parmesan peyniri eşliğinde servis ediliyor.
Malzemeler:
paket penne makarna
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
5 adet domates (büyük boy)
3 diş sarımsak
10 adet fesleğen yaprağı
1 adet soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tatlı toz biber
1 adet küp şeker
1 adet chili biberi (kurutulmuş)
2 çay kaşığı tuz
Rendelenmiş parmesan peyniri
1. Öncelikle işe sosun gereçlerini hazırlamakla başlayın.
2. Domatesleri bol suyla yıkayın ve rendeleyin.
3. Sarımsağı hafifçeçe ezdikten daha sonra doğrayın. Soğanları da küçük küçük doğrayın.
4. Kurutulmuş chili biberini sıcak suyun içerisinde 5 dakika bekletin. Bu sayede biber yumuşayacaktır.
5. Yumuşayan biberi de minik minik doğrayın. Fesleğenleri ise ince ince kıyın.
6. Orta uzunluk tencereye su koyun ve orta ateşte kaynatın. Su kaynamaya başladığında içine yağ, makarna ve tuz ekleyin.
7. Arabiata sosu için; Sos tenceresine zeytinyağı ve soğanları alarak hafifçeçe kavurun.
8. ondan sonrasında sarımsak ve biberi ekleyin. Küp şekeri ilave edin.
9. Şeker eridiğinde rendelenmiş domatesleri ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
10. Sos kıvam almaya başladığında fesleğenleri de ek ederek pişmeye bırakın.
11. Bu esnada makarnanın suyunu süzün ve birtakım kimi karıştırın.
12. Kıvam alan sosun içerisine baharat ve tuz ekleyerek ocaktan alın.
13. Makarnaların üzerine hazırladığınız sosu ek edin ve güzelce karıştırın.
14. Soslu makarnanın üzerine rendelenmiş parmesan peyniri ekledikten daha sonra servis edin.
Afiyet olsun.
3. Lazanya
Özel lazanya hamuru, domates sos ve peynir ile hazırlanıyor. Ekseriyetle kıymalı ve sade sunulur. Lazanya, ismini İtalya’nın hoşluğuyla ünlü Bolonya kentinden alıyor.
Malzemeler:
9 yaprak lazanya
1 soğan
400 gr kıyma
3 domates
1 yemek kaşığı salça
2 sivri biber
2 kereviz sapı
2 havuç
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
1 çay bardağı su
150 gr rendelenmiş kaşar peyniri
4-5 su bardağı süt
60 gr tereyağı
2 yemek kaşığı tepeleme un
Tuz
Rendelenmiş muskat
1. Soğanı küp biçiminde doğrayıp zeytinyağında kavurun. Sarımsağı ince doğrayıp soğanla karıştırın. Kıymayı ekleyip yüksek ateşte 10 dakika pişirin. Salça ekleyin.
2. Havuçların kabuklarını soyup küp formunda doğrayın ve kıymaya ekleyin. Kereviz saplarını ve biberleri 1 cm kalınlığında doğrayarak ek edin.
3. Domatesin 2 adedini rendeleyip su ile birlikte kıyma karışımına ekleyerek orta ateşte pişirin.
4. Küp halinde doğranmış domatesi ve baharatları ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten daha sonra ocaktan alın.
5. Beşamel sos için, tereyağını eritin. Unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar ekleyin.
6. Tuz ve rendelenmiş muskatı ek edip yoğunlaşıncaya kadar pişirin. Fırın kabının tabanına az ölçüde beşamel sos yayın.
7. Üzerine yan yana üç lazanya dizin. Üzerine beşamel sosun 1/3’ünü yayın ve kıymalı harcın yarısını yayın. Kaşar peynirinden bir ölçü serpiştirip üzerine lazanya dizin. Tıpkı süreci yinelayın.
8. En üste beşamel sos döküp kaşar peyniri serpiştirdikten daha sonra 200 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
9. Fırından çıkartıp 5 dakika dinlendirdikten daha sonra dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
4. Fettucini Alfredo
Roma ve Toskana mutfağında meşhur olan fettucini alfredo, mantar, tavuk göğsü, krema ve fesleğen ile hazırlanır. Günümüzde cafe ve restoranlarda en hayli tercih edilen makarnalardan biridir.
Malzemeler:
5 Adet Yumurta sarısı
3 Adet Bütün Yumurta
1 Kg Un
35 Ml Zeytinyağı
1 Adet Orta Uzunluk Soğan
1 Diş Sarımsak
200 Gr Mantar
1 Adet Tavuk Göğsü
200 Ml Krema (1 paket)
20 Gr İnce Doğranmış Fesleğen
10 Gr Tuz
5 Gr Beyaz Biber
40 Gr Parmesan Peyniri
1. Öncelikle hamur için bir kaseye un, yumurta sarısı, tam yumurta, zeytinyağı ekleyin.
2. Ve hamur kıvamına gelene kadar karıştırın.
3. Hamur pürüzsüz bir yüzey alana kadar yoğurun.
4. Yoğurma süreci bittikten daha sonra merdane yahut makine yardımı ile hamuru açın.
5. Hepsini eşit biçimde kesin. 3 dakika kadar kaynayan suyun içerisinde haşlayın.
6. Farklı bir tavada alfredo sosu hazırlayın.
7. İnce doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun. Sarımsakları ek edin.
8. Küp doğranmış tavukları ekleyin.
9. sonrasındasında istediğiniz büyüklükte kestiğiniz mantarları ek edin.
10. Üzerine 200 ml krema ek edin.
11. daha sonrasında haşlanan makarna sosu tavadan alın kremaya ekleyerek krema çektirilinceye kadar pişirin.
12. Baharatları ekleyin.
13. En son fesleğenleri ekleyin ve üzerini parmesan peynirle süsleyerek servis tabağınıza alın.
Afiyet olsun.
5. Bruschetta (İtalyan Antipasti)
Ana yemek öncesinde iştah açması emeliyle sunulan bruschetta, İtalyan antipasti olarak da bilinir. Sadece 10 dakikada hazırlanan bruschetta, kızarmış ekmek dilimlerinin farklı gereçlerle zenginleştirilmesiyle sunuluyor.
Malzemeler:
8 dilim ekmek
4 diş sarımsak
3 domates
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 kol maydanoz
Birkaç kekik dalı
Tuz
Karabiber
Zeytin
Çeşitli peynirler
Mantar
Salamura et
1. Bruchetta için; Domatesleri soyup küp biçiminde doğrayın. Sarımsakları soyup ezin.
2. 2 kaşık yağı tavada ısıtıp sarımsağın yarısı ve domatesi ek edin. 4-5 dakika karıştırarak kavurun.
3. Kalan yağ ve sarımsağı bir kasede karıştırın. Ekmekleri iki taraflı kızartıp üzerine fırça ile sarımsaklı yağ sürün.
4. Ekmeklerin üzerine domatesli sosu paylaştırın. Kıyılmış maydanoz ve taze kekik kısımlarıyla süsleyip servis yapın.
5. Hazırladığınız ekmekleri servis tabağına aldıktan daha sonra, kalan materyalleri de ordövr tabağına ekleyin ve servis edin.
Afiyet olsun.
6. Ricotta Peynirli Ravioli
İtalyan mantısı olarak bilinen ravioli, etli yahut peynirli olarak hazırlanıyor. Ekseriyetle pesto sos eşliğinde sunulan bu yemek, hem doyurucu, birebir vakitte lezzetli.
Malzemeler:
2 yumurta
2 su bardağı un
Yarım yemek kaşığı zeytinyağı
200 gr ricotta peyniri
1-2 kol ince kıyılmış taze fesleğen
Tuz
Karabiber
1 yumurta akı
1-2 kısım taze fesleğen
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
Kiraz domates
1. Hamur için gerekli gereçleri derin bir kapta karıştırıp yoğurun. (Hamuru toparlamakta sorun yaşarsanız 1 yemek kaşığı su ek edebilirsiniz). Hamurun üzerini kapatıp 30 dakika dinlendirin.
2. Bu esnada peynirli harcı hazırlayın. Bir kapta ricotta peyniri, kıyılmış taze fesleğen ve baharatları karıştırın.
3. Hamuru üçe bölüp yuvarlayın. Çok az un serperek merdane sayesinde açın. Üzerine yumurta akı sürün.
4. Harçtan bir tatlı kaşığı alarak hamurun yarısına aktarın. Öbür yarısını üzerine kapatın. Tırtıklı bıçak ile kare formunda kesin.
5. Tencerede yeteri kadar su kaynatın. Hazırladığınız raviolileri tencereye alıp 4-5 dakika haşlayın. Başka bir tavaya zeytinyağını ve ince kıydığınız sarımsakları ekleyip soteleyin.
6. Haşladığınız raviolileri tavaya ekleyip 3-4 dakika soteleyin. Ocaktan almaya yakın üzerine fesleğen yaprakları, ikiye kesilmiş kiraz domates ekleyip harmanlayın.
7. İsteğe nazaran peynirli harcın üzerine, pesto sosu ekleyerek yeni bir aroma elde edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
7. Somon Carpaccio
Carpaccio, çiğ etin hayli ince bir biçimde dilimlenmesiyle hazırlanıyor. Venedik ile özdeşleşen carpaccio sığır eti, somon ve sebzelerle de hazırlanabilir.
Malzemeler:
100 gram somon
1 adet portakal
Yarım greyfurt
1/4 limonun suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım demet roka
1 adet dilimlenmiş yeşil elma
Tuz
1 portakal
500 ml zeytinyağı
1. Portakal yağı için, yıkanmış ve kurulanmış portakalın kabuklarını iri rendeleyip zeytinyağı ortasında birkaç gün sıcak ortamda bekletin.
2. Somonu derin bir kase içine alın. Üzerine limon suyu, toz şeker, tuz ve greyfurt suyu ekledikten daha sonra 4 saat boyunca marine olması için bekletin.
3. Portakal kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Roka yapraklarının üzerine tuz serpiştirin.
4. Portakalları roka yaprağının üzerine yerleştirin. Somonu marinattan çıkartın ve ince bir biçimde dilimleyin.
5. Somon etinin üzerine portakal yağını dökün ve dilimlenmiş yeşil elmaları üzerine yerleştirin.
Afiyet olsun.
8. Calzone
İtalyan mutfağından dünyaya yayılan calzone, ‘katlanmış pizza’ manasına geliyor. İçinde farklı sebzeler ve sosları kullanılıyor.
Malzemeler:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kırmızı soğan
1 diş sarımsak
3 domates
2 sosis
Yarım su bardağı çekirdeği çıkartılmış siyah zeytin
500 gr ekmek hamuru
200 gr mozzarella peyniri
1 çay kaşığı kekik
Tuz ve taze karabiber
Kekik yaprakları
Calzone
1. Soğanı piyaz doğrayıp zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun. Domatesleri küp halinde doğrayıp ek edin.
2. Sosisleri ince dilimleyip ekleyin. Zeytin, tuz ve karabiberi ek edip karıştırın. Hamuru 4 eşit modüle bölün ve her birini 20 cm çapında açın.
3. Domatesli karışımı hamurun yarısına yerleştirin. Kekik ve küp doğranmış mozzarella modüllerini dizin.
4. Kenarlarını soğuk su ile ıslatıp hamuru yarım ay formunda kapatın. 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
9. Minestrone Çorbası
İtalya da çorba denildiğinde birinci akla gelen lezzet minestrone çorbasıdır. Havuç, kereviz, lahana, Meksika fasulyesi ve baharatlarla hazırlanan bu çorba, zerzevat bakımından epeyce güçlü.
Malzemeler:
1 kırmızı soğan
2 havuç
2 sap kereviz
4 diş sarımsak
10 Brüksel lahanası
1 su bardağı küp doğranmış domates
6 su bardağı zerzevat suyu
1 kabak
1 su bardağı Meksika fasulyesi
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
2 defne yaprağı
1 çay kaşığı kuru kekik
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1/2 tatlı kaşığı kurutulmuş biberiye
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1/2 su bardağı makarna
1 su bardağı kıyılmış taze ıspanak
Tuz
Karabiber
- Tulum peyniri
1. Derin bir tencereye yağları alıp ısıtın. Soğan, havuç, kereviz, sarımsak, Brüksel lahanası, domates, et suyu ve fasulyeyi ekleyin. Kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Defne yaprağı, kekik, fesleğen, biberiye ve kırmızı biberi ek edin.
2. En son makarna ve ıspanağı ekleyip makarna pişenene kadar 10 dakika daha pişirin. Tencerenin ortasından defne yapraklarını çıkarın. Ocaktan alıp servis tabaklarına paylaştırın ve ufalanmış tulum peyniri ile servis yapın.
Afiyet olsun.
10. Deniz Mahsullü Gnocchi (Niyokki)
Ana materyalleri un ve patates olan gnocchi, ‘niyokki’ de deniyor. Bilhassa deniz mahsulleri ile hazırlanan versiyonu dünyanın biroldukça yerinde biliniyor.
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
İstenilen ölçüde deniz mahsulleri (karides, midye)
250 gram nişasta
1 kg patates
1/4 demek dereotu
100 gr patates unu
Tuz
1/2 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
100 gram krema
2 yemek kaşığı tereyağı
3 diş sarımsak
75 gram toz parmesan
1 adet süs biber
1 adet küçük soğan
1/2 çay bardağı tuz
1/2 su bardağı tavuk suyu
20 gram patates unu
1. Öncelikle patatesleri bir tencerede haşlayın ve akabinde kabuklarını soyun.
2. Haşlanmış patatesleri rendeleyin. Üzerine nişasta, patates unu, tuz, sarımsak tozu ve ince kıyılmış dereotu ekleyerek yoğurun.
3. Hazırlanan karışımdan ceviz büyüklüğünde modüller kopartın. Elinizle biçim verdikten daha sonra üzerine çatalla hafifçeçe bastırın.
4. Bir tepsinin içerisine nişasta serpiştirin. Hazırladığınız küçük patatesleri tepsinin üzerine dizin ve dondurucuda bekletin.
5. Bir tencerenin içerisinde sirkeli su ekleyerek kaynatın. Su kaynamaya başladığında karidesleri ek edin ve haşlayın.
6. Haşlanan karideslerin kabuklarını soyun ve tereyağlı tavaya alarak birkaç dakika soteleyin.
7. Sos için, bir tavada tereyağını eritin. Eriyen yağın üzerine ince kıyılmış sarımsak ve soğanı ekleyerek soteleyin.
8. yavaşça kavurduktan daha sonra renkli biberi ek edin. Tuz ve tavuk suyunu ekledikten daha sonra 5 dakika daha kaynatın.
9. sonrasındasında toz parmesan ve kremayı ekleyerek çırpıcı sayesinde karıştırın.
10. Kıvamı yoğunlaştığında patates ununu da ek edin ve karıştırın.
11. Haşlama suyu için, su ve tavuk suyunu bir tencereye alın. İçerisine zeytinyağı ve tereyağı ek edin.
12. Su kaynamaya başladığında dondurucudaki gnocchileri suya tek tek atın ve 4-5 dakika haşlayın.
13. Gnocchiler haşlandıktan daha sonra servis tabağına alın. Üzerine deniz mahsullerini ve sosu ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
11. Focaccia
İtalyan mutfağında masa ekmeği olarak tüketilen focaccia, fesleğen, domates, biberiye üzere materyallerle hazırlanıyor. Bilhassa meze ve atıştırmalıkların yanında sunuluyor.
Malzemeler:
4 su bardağı un
3 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı şeker
3 çay kaşığı kekik
2 çay kaşığı fesleğen
1 paket kuru maya
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su (Oda sıcaklığında)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 adet kuru soğan (ince dilimlenmiş)
Biberiye
Kokteyl Domates
Renkli kapya biberler (İnce doğranmış)
Parmesan peyniri
1. Tüm materyalleri derin bir kaba alarak karıştırın. Hamur ele yapışan bir kıvamda olmalıdır.
2. daha sonrasında tezgahı unlayarak hamuru yoğurmaya başlayın ve hamur kendini toparlayınca sıvı yağ ile yağladığınız bir kaseye alın ve üzerini bir bez ile kapatın. Mayalanması için 45-50 dakika dinlendirin.
3. sonrasındasında hamuru 2 bezeye ayırarak 2 cm kalınlığında olacak biçimde pişireceğiniz borcamlara yayın ve üzerini materyallerle süsleyin.
4. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin ve ılık servis edin.
Afiyet olsun.
12. Mantarlı Risotto
Risotto, et yahut tavuk suyunda pişirilerek krema kıvamına getirilmiş bir pilav çeşididir. İtalyan mutfağından dünyaya yayılan risotto, İtalya’da pirincin en yaygın tüketim biçimi olarak bilinir. Biroldukca yörede pilava soğan ve mantar eklenir.
Malzemeler:
Yarım paket risotto pirinci
Yarım paket kültür mantarı
Yarım kuru soğan
2 diş sarımsak
2~3 kısım taze fesleğen
1 kadeh beyaz sek şarap
1 paket rendelenmiş parmesan peyniri
30 gr tereyağı
1 tavuk budu
4 su bardağı su
1 havuç
1 yeşil kereviz
1 soğan
1 diş sarımsak
2~3 defne yaprağı
Tuz
Mantarlı Risotto
1. Orta uzunluk tencereye tavuk budunu alın ve üzerine 4 su bardağı su ekleyin. İçine soyulmuş ve temizlenmiş zerzevatları, soyulmuş ve ikiye bölünmüş soğan ile sarımsağı ek edin. Defne yaprağı ve tuzu da ekleyip kaynatın.
2. Geniş bir tavada tereyağını eritin. Sarımsak ve soğanı ince kıyıp tereyağında kavurun. Pirinci ek edip daima karıştırıp 5 dakika kavurun.
3. Mantarları ince doğrayıp ekleyip karıştırın.
4. Beyaz şarabı ek edin. Kaynamış tavuk suyundan kepçeyle pirinç demlenene kadar daima ekleyip karıştırın.
5. Pirinç yumuşayınca ocaktan alın. Fesleğenleri ince kıyıp ekleyin ve karıştırın. Servis tabağına alıp rendelenmiş parmesan peyniri serpiştirip servis yapın.
Afiyet olsun.
13. Tortellini İn Brodo
İtalyan mutfağına mahsus bir yemek olan tortellini in brodo, yılbaşı üzere özel günlerde sunulmasıyla biliniyor. Dünya mutfaklarında değerli bir yere sahip olan tortellini, iç harçla doldurulduktan daha sonra et suyunda haşlanıyor.
Malzemeler:
1 su bardağı elenmiş un (200 gram)
6 adet yumurta
200 gram semolina
50 gram rendelenmiş parmesan peyniri
100 gram dana fileto
100 gram çiğ jambon
1 adet yumurta
Küçük hindistan cevizi
Biber
Tuz
20 gram tereyağı
1 litre kemik suyu
200 gram yağsız dana kıyma
40 gram havuç
1 adet yumurta beyazı
40 gram kereviz
1 adet defne yaprağı
1 tutam tuz
1/2 demet maydanoz
1 adet baharat kesesi
1. Makarna hamuru için; Bir karıştırma kabına un ve semolinayı ekleyerek ortasını çukur halinde açın.
2. Ortadaki havuza yumurtaları kırın. Materyalleri birbirinde yedirerek yoğurun.
3. Sert bir hamur elde ettiğinizde üzerini kapatarak 30 dakika dinlendirin.
4. Dinlendirdikten daha sonra hamuru 2 kesime bölün.
5. Oklava hamuru yahut makarna makinesi sayesinde hamuru incelterek açın.
6. Açtığınız hamurdan 3×3 cm olacak biçimde kareler kesin.
7. İç dolgusu için; Et ve zerzevatları ufak ufak doğrayın. Akabinde hem etleri, birebir vakitte zerzevatları zeytinyağı ile soteleyin.
8. Akabinde toz biber ve tuz ekleyerek soğumaya bırakın. Jambonları da ufak ufak doğrayın.
9. Akabinde jambonları soğumaya bıraktığınız karışıma ekleyin.
10. Üzerine parmesan ve yumurta ekleyerek robottan geçirin. ondan sonrasında muskat rendesi ve biberle tatlandırın.
11. Hazırladığınız iç dolguyu tortellini makarnaların içerisine küçük kesimler halinde yerleştirin.
12. Küçük kare hamurları evvel üçgen, daha sonra kenarları parmağınızı saracak biçimde kıvırın.
13. Hamurun uç kısmını birleştirerek birbirlerine bağlayın.
14. Comsomme için; birinci vakit içinderda yumurtayı kabarana kadar çırpın.
15. Zerzevatları mirepoix kestikten daha sonra yumurtaya ekleyin. Kıymayı da bu karışıma ek edin.
16. Tahta kaşıkla hepsini karıştırın. Soğuk suyu tencereye alarak ısıtın.
17. Suyun içerisine hazırladığınız sebzeli karışımı ekleyin ve buhar çıkana kadar yüksek ateşte pişirin.
18. Pişirme esnasında kesinlikle karıştırın. Kaynamaya yaklaşınca altını kısarak 1 saat pişmeye bırakın.
19. Bir süzgeç yada tülbent kullanarak süzün. Hazırladığınız comsomme et suyunun içerisine tortellini dolgularını ekleyerek 2-3 dakika haşlayın.
20. Akabinde süzerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
14. Caponata
İtalyan mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan Caponata, zeytinyağlı bir zerzevat yemeği.
Malzemeler:
100 ml zeytinyağı
3 patlıcan
2 soğan
4 domates
50 gr kuru üzüm
2 yemek kaşığı kapari
4 kereviz sapı (doğranmış)
50 ml su
1 çay kaşığı üzüm sirkesi
5 yemek kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık
Birkaç kol fesleğen
Tuz
Karabiber
1. Patlıcanları 2 cm’lik küpler halinde doğrayın. Zeytinyağını tavaya alarak orta ateşte ısıtın. Patlıcanları ekleyip yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
2. Patlıcanları tavadan alarak bekletin. Kıyılmış soğanları tavaya ekleyip 5 dakika pişirin. Küp doğranmış domatesleri ek edin ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Patlıcanları yine tavaya alın.
3. Kapari, kuru üzüm, sirke, su, kereviz sapı, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Kısık ateşte materyaller yumuşayıncaya kadar fazla karıştırmadan pişirmeye devam edin.
4. Üzerine kavrulmuş dolmalık fıstık ve fesleğen yaprakları serpiştirip ılık servis yapın.
Afiyet olsun.
15. Arancini
Arancini, doldurulmuş, ekmek kırıntılarıyla kaplanmış ve derin yağda kızartılmış ve Sicilya mutfağının temel öğelerinden biri olan İtalyan pirinç toplarıdır.
Malzemeler:
2 adet yumurta
2 su bardağı haşlanmış pirinç
1 yemek kaşığı zeytin yağı
2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
1 su bardağı un
1 litre tavuk suyu
1 adet mozarella peyniri
Çok ince doğranmış yarım soğan
1. Tereyağının yarısı ile zeytinyağını kalın tabanlı bir tencerede ısıtın, soğan, kekik ve defne yaprağı terletin. Bu sırada farklı bir tencerede zerzevat yahut tavuk suyunu ısıtıp, sıcak olarak koruma edin.
2. Soğanlar transparan olup, yumuşayınca pirinci ekleyin ve düzgünce karışmasını sağlayın. Lakin unutmayın pirinci kırmadan hakikat bir biçimde kavurmak gerekiyor. Sıcak zerzevat suyunu birer kepçe ekleyerek Risotto’yu pişirin.
3. Pirinç büsbütün piştikten daha sonra, beklemiş Risotto kıvamında, parmesan ve tereyağını ekleyip, bağlayın.
4. Tuz ve karabiberini denetim edin. Pişen Risotto’yu düz bir tepsiye yayarak soğutun.
5. Soğuduktan daha sonra cevizden biraz daha büyük yuvarlaklar yaparak orta kısmından bastırın ve önce hazırlanmış küp mozzerellayı ortasına koyun.
6. Büsbütün yuvarlayarak top haline getirin. Hazırladığınız topları 15-20 dakika buzdolabınızın derin dondurucusunda bekletin bu biçimdece paneleme sürecini daha kolay yapabilirsiniz.
7. Arancini’leri sırasıyla un, yumurta ve panko karışımında paneleyin ve derin yağda kızartın. Dilerseniz pane harcına rende parmesan da ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
16. Saltimbocca
Saltimbocca, Saltimbocca alla Romana da denilen, adaçayı, dana kontrafile ve Prosciutto ile bir tavada pişirilip salamuraya bırakıldıktan daha sonra servis edilen bir yemek.
Malzemeler:
8 adet küçük dana pirzola
8 küçük dilim piliç salam
8 adet ada çayı yaprağı
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı ısıtılmış et suyu
Tuz
Çekilmiş tane karabiber
1. Tavuk etlerini güzelce inceltene kadar dövün. Piliç salamlarını her et diliminin üzerine koyup üzerine bir ada çayı yaprağı ekleyin
2. Tuzunu ve karabiberini de ekledikten daha sonra dilimleri iç materyalinin etrafına sarıp rulo yapın. Ruloların açılmaması için üzerine bir kürdan saplayın.
3. Bir tavada tereyağın yarısını kızdırın. Yağ kızdıktan daha sonra ruloları içine atıp etler kıvamını bulana kadar yaklaşık 7-10 dakika her iki yüzlerini de pişirin.
4. Kalan tereyağını ve tavuk suyunu tavaya ek ettikten daha sonra tabanına yapışmış artıkları tahta bir kaşık sayesinde kazıyarak kaynatın.
5. Son olarak sosu ruloların üzerine döktükten daha sonra servis edin.
Afiyet olsun.
17. Sicilya Braciola’sı (Bruciuluni)
İtalyanca’da, kömürün üstünde kavrulmuş et dilimi demektir. İç olarak da hayli çeşitli gereçler kullanılabilir.
Malzemeler:
Sosu için kullanılacak materyaller:
4 adet domates
1 kuru soğan
4 diş sarımsak
Yarım çau bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
Hepsinden birer çay kaşığı: kekik, fesleğen, tuz, karabiber, kırmızı biber, şeker, kuru maydanoz
1- Etleri epey fazla olmamak üzere dövün, hudut ve kıkırdaklarını ayıklayın. Aşağıdaki harcı hazırlayana kadar bir kenara bırakın.
2- Evvel 50 gr. tuzlanmış dana eti, 1 diş sarımsak ve bir avuç maydanozu daima birlikte kıyın. Bir tarafta da birkaç ince dilim jambon, 6 dilim provolone (taze kaşar) peyniri, 2 yemek kaşığı yıkanmış üzüm ve 1 kaşık çam fıstığını hazırlayın. Her et diliminin üzerine bir dilim jambon, 1 dilim peynir, biraz sarımsak, maydanoz ve kıyılmış dana eti, birkaç üzüm ve fıstık koyun.
3- Etleri sardıktan daha sonra kalınca bir iplikle bağlayıp tencerede Napoliten Et Ragusu sosu ile pişirin. Pişme mühletinin 2 saate yakın olacağım göz önünde bulundurun.
4- Etler yumuşayınca tencereden çıkarıp suyu koyu bir sos kıvamına gelinceye kadar kaynatın. daha sonra etleri ısınmaları ve biraz daha sos çekmeleri için tekrar tencereye koyun.
5- Servis yaparken ince Braciole’leri tabağa dizip sosu üzerine gezdirin.
Afiyet olsun.