Mevsimin en taze balıklarıyla yapabileceğiniz, balık sevenler için hem sofralarınızı tıpkı vakitte midenizi bayram ettirecek sağlıklı ve lezzet deposu olan balık tanımlarını sizler için ihtimamla derledik. Bu farklı ve lezzetli tanımları kesinlikle denemeli ve sevdiklerinizle paylaşmalısınız!
1. Mücverli Sardalya
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Pişirme Müddeti: 20 dk
Malzemeler:
Balık için:
1. Mücveri için patates, havuç ve soğanı rendeleyin.
2.Yeşilliklerini ince ince doğrayın.
3. Geriye kalan başka materyalleri de ekleyip uygunca karıştırıp mücver kıvamını aldırın.
4. 1 kaşık mücverden alıp fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
5. Kılçıklarını ayırdığımız sardalyaları bir kaba alıp üzerine tuz ve zeytinyağını döküp karıştırıştırın.
6. Hepsini mısır ununa uygunca bulayıp derili kısmı üstte kalacak biçimde mücverlerin üzerine yerleştirin.
7. Üzerinden incecik biraz daha zeytinyağı gezdirip fırında kızarana kadar pişirin.
8. Sıcak olarak kırmızı soğan turşusu ile servis yapın.
Afiyet olsun.
2. Fırında Çinekop
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Pişirme Müddeti: 20 dk
Malzemeler:
1. Rendelenmiş sarımsak, biberiye, zeytinyağı ve baharatları bir kabın içerisinde güzelce karıştırın.
2. Çinekopların üzerine tuz serpin. Hazırladığınız zeytinyağlı karışımı balıkların üzerine hisse edin ve güzelce ovarak balıklarınıza yedirin.
3. Çinekoplarınızı yağlanmış bir pişirme kabının içerisine aktarın yahut pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine yerleştirin.
3. 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 10-15 dakika üzeri kapalı halde pişirin. Akabinde üzerini açıp üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin.
4. Sıcak servis edin
. Afiyet olsun.
3. Sarı ve Yeşil Nohut Püreli Levrek
Hazırlık Müddeti: 30 dk
Pişirme Müddeti: 30 dk
Malzemeler:
Sarı Püre İçin:
1. Püreler için patates, havuç ve ıspanağı başka farklı yumuşayana kadar haşlayın. Ispanakların haşlandıktan daha sonra suyunu sıkın.
2. Garnitür için ıspanak köklerini sıcak tuzlu suda 10 dakika haşlayın ve havlu peçete sayesinde kurutun.
3. Sarı püre için haşlanmış patates, haşlanmış nohut, zerdeçal, tuz ve kremayı blenderden geçirin. Pürüzsüz hale gelen püreyi ufak bir tavaya koyun ve içine tereyağı koyarak kaynatın.
4. Yeşil püre için tereyağı hariç tüm malzemeyi blenderden geçirin. Sosu tavaya alıp içine tereyağı ekleyip kaynatın.
5. Ispanak köklerini tavada zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberle orta ateşte 1-2 dakika soteleyin. Ocaktan aldığınız ıspanak köklerinin üzerine lime suyu ve lime kabuğu ekleyin.
6. Balıkları pişirmedilk evvel derili yüzeylerini bıçakla hafifçeçe çizin. Balık filetolarının her yüzeyini tuzlayın ve elinizle masaj yapın.
7. Evvel derili yüzeyleri altta kalacak biçimde sıcak tavada zeytinyağı ile önlü gerili yaklaşık 4-5 dakika pişirin.
8. Servis için tabağın bir tarafına sarı sos, öteki tarafına yeşil sos koyun, iki sosun birleşme noktasına ıspanak ve balığı koyarak servis edebilrsiniz.
Afiyet olsun.
4. Barbun
Hazırlık Mühleti: 25 dk
Pişirme Müddeti: 35 dk
Malzemeler:
1. Tek tek ayıkladığınız barbun balıklarını bol suda yıkadıktan daha sonra fazla sularını süzdürün. Balıkları tuzladıktan daha sonra kısa bir süre dinlendirin.
2. Sıcak suda beklettikten daha sonra kabuklarını çarçabuk soyduğunuz arpacık soğanları küçük modüller halinde doğrayın.
3. Sarımsakları yalnızca tatlarını vermesi için bütün olarak bırakın.
4. Biberiye kısımlarını ayıklayın.
5. Tuzlanmış barbun balıklarını taze çekilmiş tane karabiber, toz zerzevat çeşni ve zeytinyağı ile harmanlayın.
6. Balıkları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Sarımsakları bütün biçimde tepsiye alın. Arpacık soğan kesimlerini balıkların üzerine serpiştirin.
7. Domatesleri kabuklarını soymadan dilimleyip balıkların ortalarına dizin. Biberiye kısımlarını ekleyin.
8. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında, balıklar kızarıp renk alana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Sıcak olarak bekletmeden servis yapın.
Afiyet olsun.
5. Somon
Hazırlık Müddeti: 25 dk
Pişirme Müddeti: 45 dk
Malzemeler:
1. Taze soğanları ince doğrayıp bir kaseye alın. Zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
2. Balıkları yağlanmış fırın kabına dizin. Üzerine soğanlı karışımı dökün ve 190 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.
3. Patateslerin kabuklarını soyup küp biçiminde doğrayın ve kızgın yağda kızartın.
4. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürdükten daha sonra dereotu ile harmanlayın.
5. Servis tabağına balıkları yerleştirin.
6. Üzerine taze ot karışımını serpiştirin. Patateslerle birlikte servis yapın.
Afiyet olsun.
6. Patlıcan Yatağında Levrek
Hazırlık Mühleti: 25 dk
Pişirme Müddeti: 30 dk
Malzemeler:
1. Levreklerin baş, deri ve kılçıklarını temizleyip fileto haline getirin. Patlıcanları közleyip soyun.
2. Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını sos tenceresinde eritin. Unu, bir çırpıcı sayesinde karıştırarak kavurun.
3. Kavrulan una soğuk sütü azar azar ek ederek topaklanmaması için daima karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin.
4. Közlenen patlıcanları bir kapta ezerek beşamel sosla karıştırın. Kiremit bir kabın altına hazırladığınız sostan biraz koyup levrek filetoyu üzerine yerleştirin. Kalan sos ile filetoların üzerini kaplayın.
5. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırından almadan 5 dakika evvel üzerlerine kaşar peyniri rendesi ekleyip yeniden fırına sürün.
6.Kaşar peynirler eriyip yavaşça kızarana kadar pişirmeye devam edin. Fırından alıp sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
7. Tahin Soslu Sudak
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Pişirme Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
1. Kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanları tereyağı ile yağladığınız fırın kabının tabanına yayın.
2. Derin bir kasede zeytinyağı, ezdiğiniz sarımsak, dolmalık fıstık, tuz ve kimyonu karıştırıp fileto balıkların üzerine sürün.
3. Soslu sudak filetolarını arpacık soğanların üzerine yerleştirin. Kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatarak evvelinde ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin.
4. Tahinli sos için tahin, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, ince kıydığınız yeşil soğan, su, tuz ve karabiberi boza kıvamına gelinceye kadar çırpın.
5. Pişen balıkların üzerine tahinli sostan gezdirip sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
8. Kremalı Mantarlı Mezgit
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Pişirme Mühleti: 45 dk
Malzemeler:
1. Mezgit filetoların büyük olan kesimlerini ikiye keserek üzerine göz sonucu tuz, karabiber serpin. Akabinde yavaşça yağladığınız toprak bir fırın kabına yerleştirin.
2. Kremayı balıkların üzerine döküp büsbütün yayılmasının sağlayın.
3. Soğanı jülyen doğrayın. Sarımsak ve mantarların kabuklarını soyup dilimleyin.
4. Bir tavada tereyağını eritip, doğranmış soğan ve sarımsakları sotelemeye başlayın.
5. Dilimlenmiş mantarları ek edip birkaç dakika daha soteleyin ve fırın kabına aktarın.
6. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında, 30 dakika pişirin.
7. Üzerini taze kekiklerle süsledikten daha sonra bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
9. Balık Ekmek Uskumru
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Pişirme Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
1. Uskumru balığınızı tuz ve karabiberle tatlandırın.
2. Bir teflon tava yahut ızgarada her iki tarafı kızarana kadar pişirin.
3. Dilerseniz ekmeğinizi de kızartabilirisniz.
4. Karışık yeşillik, havuç, salatalık ve zeytinyağı ile bir salata yapın.
5. En altta ekmek, üzerinde salata ve en üstte balık olacak biçimde servis tabağına alın.
6. Üzerine limon sıkarak servis edin.
Afiyet olsun.
10. Hamsi Tava
Hazırlık Mühleti: 10 dk
Pişirme Mühleti: 15 dk
1. Hamsileri ayıklayıp yıkadıktan daha sonra tuzluyoruz.
2. Bir tavada yağı kızdırıp iki tarafını da unladığımız hamsileri tavaya düzgün bir biçimde yerleştirip kızartıyoruz
3. Tavanın kendi kapağı ile çevirerek başka tarafı da tıpkı biçimde kızartıyoruz.
4. Pişen hamsileri servis tabağına alıp üzerine limon sıktıktan daha sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
11. Sarımsaklı ve Badem Soslu Balık
Hazırlık Mühleti: 20 dk
Pişirme Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
1. Fırını evvelde 180 dereceye ısıtın.
2. Orta uzunluk bir tavada zeytinyağı, sarımsak ve salçayı karıştırıp kavurun.
3. Üzerine krema ekleyin ve orta ateşte pişirmeye devam edin. Akabinde tuz ve karabiber ek edin.
4. Fırın tepsisine balıkları dizin ve üzerine sosu döküp yarım saat kadar fırında pişirin.
5. Bademleri küçük bir tavada kavurun. Fırından çıkardığınız balığın üzerine serpiştirip servis yapın.
Afiyet olsun.
12. Limon Soslu Fileto Lisan Balığı
Hazırlık Mühleti: 20 dk
Pişirme Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
1. Şişlerinizi 5 – 10 dakika kadar ılık suda bekletin.
2. Sarımsak ve kekikleri birleştirip karıştırın, limonlardan birinin suyunu sıkıp karışıma ek edin.
3. Kalan materyalleri de karışıma ekleyip yaklaşık 5 saat kadar buzdolabında marine edin.
4. çabucak sonrasında balıklarınızı ızgarada pişirip küpler halinde kesin ve şişlere takın.
5. Sosunuzu dolaptan çıkardıktan daha sonra balıklarınızın üzerine dökün ve kalan limonu dilimleyip balıklarınızı süsleyin.
Afiyet olsun.
13. Ekmek Kırıntı Soslu Mezgit
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Pişirme Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
1. Ekmek kırıntılarını ve maydanozları bir kapta karıştırın.
2. Limonu rendeleyip kabuklarını karışıma ek edin.
3. Balıklarınızı tuz ve karabiber ile harmanlayın.
4. Bir kâseye unu, öbür kâseye çırpılmış yumurtayı koyun.
5. Balıklarınızı evvel yumurtaya, daha sonra una ve en son ekmek kırıntısına batırın.
6. Sıcak bir tavada balıklarınızı dışı altın rengi oluncaya kadar zeytinyağında kızartın.
7. Maydanoz ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
14. Soğan ve Nar Ekşili Somon
Hazırlık Mühleti: 10 dk
Pişirme Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
1. Fırını evvelinde 180 dereceye ısıtın.
2. Orta uzunluk bir tavada soğanları zeytinyağında kavurun.
3. Akabinde tuz, karabiber ve sirkeyi ek edip kavurmaya devam edin.
4. Balıkları fırın tepsisine dizin ve üzerine sosu döküp fırında yarım saat kadar pişirin.
5. Balıklarınız piştikten daha sonra doğranmış taze soğan ile süsleyip servis yapın. Dilerseniz yanında haşlanmış brokoli de tüketebilirsiniz.
Afiyet olsunç
15. Palamut Buğulama
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Pişirme Müddeti: 30 dk
Malzemeler:
1. Baş ve kuyruk kısımlarını ayırdığınız palamutların kılçıklarını temizlendikten daha sonra ortadan ikiye kesin ve bol suda yeterlice yıkanarak süzülmeye bırakın.
2. Soğanlar yarım ay halinde, sarımsaklar ise küp küp olacak biçimde doğrayın. Domateslerin kabuğunu soymadan ince ince dilimleyin.
3. Fırın tepsisine birinci vakit içinderda kuru soğanları, üzerine sarımsakları, domates dilimleri ve ayıklanmış maydanozları ekleyin.
3. Suları süzülen palamutları koyduktan n daha sonra üzerine limon dilimleri ve defne yaprağını serin.
4. Tuz ve karabiber eklenip üzerinde zeytinyağı gezdirildikten daha sonra, önce ısıtılmış 200 derecelik fırında yarım saat kadar pişirin.
Afiyet olsun.
16. Izgara Palamut
Hazırlık Müddeti: 5 dk
Pişirme Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
1. Palamutları fileto biçimde ikiye bölün ve yıkayın.
2. Tuz, karabiber ve zeytinyağı ile ovup 10 dk kadar tuzunu çekmesi için dinlendirin.
3. Bir kase içerisinde biberiyenin yapraklarını zeytinyağı ile karıştırın.
4. Balıkları mangal yahut ızgara tavasına yerleştirdikten daha sonra orta ara hazırladığınız sostan sostan sürün.
Afiyet olsun.
17. Kapari, Sarımsak ve Limonlu Somon Fileto
Hazırlık Müddeti: 5 dk
Pişirme Müddeti: 10 dk
Malzemeler:
1. Somon filetoları tuz, karabiber, kekik ve kurutulmuş maydanoz ile güzelce ovalayın.
2. Yapışmaz tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı katın. Somon filetoları et kısmı aşağıda kalacak biçimde kapağını kapatıp pişirmeye başlayın.
3. 3-4 dk daha sonra derisi alta gelecek biçimde çevirip 3-4 dk daha pişirin ve ocağı söndürün. İçindeki buharı ile 5 dk kadar dinlendirip kenara alın.
4. Tavada kalan yağ içerisinde kapari, sarımsak ve limon suyunu pişirmeye başlayın. Orta ateşte 1-2 dk pişirdikten daha sonra tereyağını ek edip altını kapatın.
5. Somon filetoyu tavaya alıp kaşık yardımı ile sosu balığın her tarafına yedirin.
6. Piştikten daha sonra servis edin.
Afiyet olsun.
18. Tavada Baharatlı Alabalık Tarifi
Hazırlık Süresi: 15 dk
Pişirme Süresi: 20 dk
Malzemeler:
1. Alabalık filetoları yıkadıktan daha sonra uygunca kurulayın. Et kısmına tuz, karabiber ve kekik serperek elinizle yedirin.
2. Tavaya zeytinyağı koyup orta ateşte derisi üstte kalacak biçimde 3-5 dk kadar kızartın.
3. Karşıt çevirip derisi altta kalacak biçimde 2-4 dk kadar kızartıp tavanın kapağını kapatıp ocaktan alın ve 5-10 dk kadar dinlendirin akabinde spatula yardımı ile balıkları başka bir tabağa alın.
4. Tavada kalan yağ ile sosu hazırlamak için sarımsak ve limon suyunu ek edin ve 1-2 dk kadar sarımsaklar yavaşça yumuşayana dek karıştırın.
5. Yemek kaşığı maydanoz, tereyağı, tuz ve az ölçüde karabiber ek edin ve 1 dk daha karıştırıp altını kapatın.
6. Balıkları tavaya yerleştirip kaşık yardımı ile sosu üzerlerine gezdirin.
7. Kalan 1 yemek kaşığı maydanozu filetoların üzerine serperek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19. Kağıtta Biberiyeli Çipura Tarifi
Hazırlık Mühleti: 5 dk
Pişirme Müddeti: 30 dk
Malzemeler:
1. Çipuraları yıkadıktan daha sonra suyunu uygunca süzün. Balığın içine ve dışına tuz-karabiber serpip elinizle güzelce yedirin. Balıkların içlerine birer limon dilimi koyun ve yağlı kağıda yerleştirin.
2. Balıkların kenarlarına soğan dilimleri ve havuç kesimleri koyup üstlerine de taze biberiye kısmı yerleştirin yahut yaprakları serpin. 2 Yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirip yağlı kağıdı balıkları örtecek biçimde kapatın ve kenarlarını kıvırın.
3. Evvelden ısıttığınız fırında 200 derecede 30 dk kadar pişirmeniz kâfi. Şayet balıkların yanlarına çizik attıysanız 2-3 dk kadar kapatabilirsiniz. Daha fazla pişirip balığı kurutmayın.
Afiyet olsun.
20. Mercan Balığı
Hazırlık Müddeti: 10 dk
Pişirme Müddeti: 40 dk
Malzemeler:
1. Balığı temizledikten daha sonra yanlarına keskin bir bıçak yardımı ile çizik atın.
2. Balığın içine, dışına ve kesik attığınız yerlere tuz, karabiber serpin ve zeytinyağını yedirin.
3. Kesik atılan yerlere soğanın bir kısmını doldurun.
4. Soğan, rezene sapı, portakal, limon, sarımsak, biber ve baharatları balığın içine dizin.
5. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına balığı yerleştirip etrafına rezene soğanı dağıtın.
6. Evvelce ısıttığınız fırında 220 derecede 40 dk kadar pişirin.
Afiyet olsun.
1. Mücverli Sardalya
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Pişirme Müddeti: 20 dk
Malzemeler:
Balık için:
10 adet sardalya balığı (kılçığı ayıklanmış)
3-4 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kırmızı soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı kırmızı soğan (ya da kırmızı soğan turşusu)
1. Mücveri için patates, havuç ve soğanı rendeleyin.
2.Yeşilliklerini ince ince doğrayın.
3. Geriye kalan başka materyalleri de ekleyip uygunca karıştırıp mücver kıvamını aldırın.
4. 1 kaşık mücverden alıp fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
5. Kılçıklarını ayırdığımız sardalyaları bir kaba alıp üzerine tuz ve zeytinyağını döküp karıştırıştırın.
6. Hepsini mısır ununa uygunca bulayıp derili kısmı üstte kalacak biçimde mücverlerin üzerine yerleştirin.
7. Üzerinden incecik biraz daha zeytinyağı gezdirip fırında kızarana kadar pişirin.
8. Sıcak olarak kırmızı soğan turşusu ile servis yapın.
Afiyet olsun.
2. Fırında Çinekop
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Pişirme Müddeti: 20 dk
Malzemeler:
4 adet çinekop
4 diş sarımsak
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 kol biberiye
1. Rendelenmiş sarımsak, biberiye, zeytinyağı ve baharatları bir kabın içerisinde güzelce karıştırın.
2. Çinekopların üzerine tuz serpin. Hazırladığınız zeytinyağlı karışımı balıkların üzerine hisse edin ve güzelce ovarak balıklarınıza yedirin.
3. Çinekoplarınızı yağlanmış bir pişirme kabının içerisine aktarın yahut pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine yerleştirin.
3. 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 10-15 dakika üzeri kapalı halde pişirin. Akabinde üzerini açıp üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin.
4. Sıcak servis edin
. Afiyet olsun.
3. Sarı ve Yeşil Nohut Püreli Levrek
Hazırlık Müddeti: 30 dk
Pişirme Müddeti: 30 dk
Malzemeler:
Sarı Püre İçin:
1/2 adet patates
1 adet havuç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı süt kreması
2 yemek kaşığı tereyağı
Yeşil Püre İçin:
1/2 adet patates
1 su bardağı haşlanmış nohut
250 gram ıspanak
1/2 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
1 diş sarımsak
12 adet kök ıspanak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 yemek kaşığı lime suyu
4adet fileto levrek
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
1. Püreler için patates, havuç ve ıspanağı başka farklı yumuşayana kadar haşlayın. Ispanakların haşlandıktan daha sonra suyunu sıkın.
2. Garnitür için ıspanak köklerini sıcak tuzlu suda 10 dakika haşlayın ve havlu peçete sayesinde kurutun.
3. Sarı püre için haşlanmış patates, haşlanmış nohut, zerdeçal, tuz ve kremayı blenderden geçirin. Pürüzsüz hale gelen püreyi ufak bir tavaya koyun ve içine tereyağı koyarak kaynatın.
4. Yeşil püre için tereyağı hariç tüm malzemeyi blenderden geçirin. Sosu tavaya alıp içine tereyağı ekleyip kaynatın.
5. Ispanak köklerini tavada zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberle orta ateşte 1-2 dakika soteleyin. Ocaktan aldığınız ıspanak köklerinin üzerine lime suyu ve lime kabuğu ekleyin.
6. Balıkları pişirmedilk evvel derili yüzeylerini bıçakla hafifçeçe çizin. Balık filetolarının her yüzeyini tuzlayın ve elinizle masaj yapın.
7. Evvel derili yüzeyleri altta kalacak biçimde sıcak tavada zeytinyağı ile önlü gerili yaklaşık 4-5 dakika pişirin.
8. Servis için tabağın bir tarafına sarı sos, öteki tarafına yeşil sos koyun, iki sosun birleşme noktasına ıspanak ve balığı koyarak servis edebilrsiniz.
Afiyet olsun.
4. Barbun
Hazırlık Mühleti: 25 dk
Pişirme Müddeti: 35 dk
Malzemeler:
1 kilogram barbun balığı
10 adet arpacık soğan
10 diş sarımsak
4 adet orta uzunluk domates
2 kol biberiye
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı ince çekilmiş deniz tuzu
1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/4 çay kaşığı toz zerzevat çeşni (arzuya bakılırsa)
1. Tek tek ayıkladığınız barbun balıklarını bol suda yıkadıktan daha sonra fazla sularını süzdürün. Balıkları tuzladıktan daha sonra kısa bir süre dinlendirin.
2. Sıcak suda beklettikten daha sonra kabuklarını çarçabuk soyduğunuz arpacık soğanları küçük modüller halinde doğrayın.
3. Sarımsakları yalnızca tatlarını vermesi için bütün olarak bırakın.
4. Biberiye kısımlarını ayıklayın.
5. Tuzlanmış barbun balıklarını taze çekilmiş tane karabiber, toz zerzevat çeşni ve zeytinyağı ile harmanlayın.
6. Balıkları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Sarımsakları bütün biçimde tepsiye alın. Arpacık soğan kesimlerini balıkların üzerine serpiştirin.
7. Domatesleri kabuklarını soymadan dilimleyip balıkların ortalarına dizin. Biberiye kısımlarını ekleyin.
8. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında, balıklar kızarıp renk alana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Sıcak olarak bekletmeden servis yapın.
Afiyet olsun.
5. Somon
Hazırlık Müddeti: 25 dk
Pişirme Müddeti: 45 dk
Malzemeler:
4 somon fileto
4 taze soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
Tuz
Karabiber
1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
Dereotu
Taze soğan karışımı
1 çay bardağı ince kıyılmış dereotu
3 patates
Ayçiçeği yağı
1. Taze soğanları ince doğrayıp bir kaseye alın. Zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
2. Balıkları yağlanmış fırın kabına dizin. Üzerine soğanlı karışımı dökün ve 190 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.
3. Patateslerin kabuklarını soyup küp biçiminde doğrayın ve kızgın yağda kızartın.
4. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürdükten daha sonra dereotu ile harmanlayın.
5. Servis tabağına balıkları yerleştirin.
6. Üzerine taze ot karışımını serpiştirin. Patateslerle birlikte servis yapın.
Afiyet olsun.
6. Patlıcan Yatağında Levrek
Hazırlık Mühleti: 25 dk
Pişirme Müddeti: 30 dk
Malzemeler:
2 levrek
2 patlıcan
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
10 g taze kaşar peynir
1. Levreklerin baş, deri ve kılçıklarını temizleyip fileto haline getirin. Patlıcanları közleyip soyun.
2. Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını sos tenceresinde eritin. Unu, bir çırpıcı sayesinde karıştırarak kavurun.
3. Kavrulan una soğuk sütü azar azar ek ederek topaklanmaması için daima karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin.
4. Közlenen patlıcanları bir kapta ezerek beşamel sosla karıştırın. Kiremit bir kabın altına hazırladığınız sostan biraz koyup levrek filetoyu üzerine yerleştirin. Kalan sos ile filetoların üzerini kaplayın.
5. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırından almadan 5 dakika evvel üzerlerine kaşar peyniri rendesi ekleyip yeniden fırına sürün.
6.Kaşar peynirler eriyip yavaşça kızarana kadar pişirmeye devam edin. Fırından alıp sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
7. Tahin Soslu Sudak
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Pişirme Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
12 arpacık soğanı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Tuz
Yarım çay kaşığı toz kimyon
2 sudak fileto
2 yemek kaşığı tahin
1 limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu
2 kısım yeşil soğan
2 yemek kaşığı su
Tuz
Karabiber
1. Kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanları tereyağı ile yağladığınız fırın kabının tabanına yayın.
2. Derin bir kasede zeytinyağı, ezdiğiniz sarımsak, dolmalık fıstık, tuz ve kimyonu karıştırıp fileto balıkların üzerine sürün.
3. Soslu sudak filetolarını arpacık soğanların üzerine yerleştirin. Kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatarak evvelinde ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin.
4. Tahinli sos için tahin, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, ince kıydığınız yeşil soğan, su, tuz ve karabiberi boza kıvamına gelinceye kadar çırpın.
5. Pişen balıkların üzerine tahinli sostan gezdirip sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
8. Kremalı Mantarlı Mezgit
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Pişirme Mühleti: 45 dk
Malzemeler:
500 gr Mezgit Fileto
Tuz
Karabiber
200 gr krema
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
300 gr mantar
30 gr tereyağı
1-2 kol taze kekik
1. Mezgit filetoların büyük olan kesimlerini ikiye keserek üzerine göz sonucu tuz, karabiber serpin. Akabinde yavaşça yağladığınız toprak bir fırın kabına yerleştirin.
2. Kremayı balıkların üzerine döküp büsbütün yayılmasının sağlayın.
3. Soğanı jülyen doğrayın. Sarımsak ve mantarların kabuklarını soyup dilimleyin.
4. Bir tavada tereyağını eritip, doğranmış soğan ve sarımsakları sotelemeye başlayın.
5. Dilimlenmiş mantarları ek edip birkaç dakika daha soteleyin ve fırın kabına aktarın.
6. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında, 30 dakika pişirin.
7. Üzerini taze kekiklerle süsledikten daha sonra bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
9. Balık Ekmek Uskumru
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Pişirme Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
1 adet uskumru fileto (yanak)
1 dilim tam tahıllı ekmek
40 g karışık yeşillik
1/2 adet limon
20 ml zeytinyağı
50 gr havuç
20 gr salatalık
tuz
taze çekilmiş tane karabiber
1. Uskumru balığınızı tuz ve karabiberle tatlandırın.
2. Bir teflon tava yahut ızgarada her iki tarafı kızarana kadar pişirin.
3. Dilerseniz ekmeğinizi de kızartabilirisniz.
4. Karışık yeşillik, havuç, salatalık ve zeytinyağı ile bir salata yapın.
5. En altta ekmek, üzerinde salata ve en üstte balık olacak biçimde servis tabağına alın.
6. Üzerine limon sıkarak servis edin.
Afiyet olsun.
10. Hamsi Tava
Hazırlık Mühleti: 10 dk
Pişirme Mühleti: 15 dk
Malzemeler: 1 kg hamsi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı mısır unu
1 adet limon
Tuz
1. Hamsileri ayıklayıp yıkadıktan daha sonra tuzluyoruz.
2. Bir tavada yağı kızdırıp iki tarafını da unladığımız hamsileri tavaya düzgün bir biçimde yerleştirip kızartıyoruz
3. Tavanın kendi kapağı ile çevirerek başka tarafı da tıpkı biçimde kızartıyoruz.
4. Pişen hamsileri servis tabağına alıp üzerine limon sıktıktan daha sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
11. Sarımsaklı ve Badem Soslu Balık
Hazırlık Mühleti: 20 dk
Pişirme Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
5 diş sarımsak
¼ su bardağı doğranmış badem
1 su bardağı krema
5 adet fileto levrek
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
1. Fırını evvelde 180 dereceye ısıtın.
2. Orta uzunluk bir tavada zeytinyağı, sarımsak ve salçayı karıştırıp kavurun.
3. Üzerine krema ekleyin ve orta ateşte pişirmeye devam edin. Akabinde tuz ve karabiber ek edin.
4. Fırın tepsisine balıkları dizin ve üzerine sosu döküp yarım saat kadar fırında pişirin.
5. Bademleri küçük bir tavada kavurun. Fırından çıkardığınız balığın üzerine serpiştirip servis yapın.
Afiyet olsun.
12. Limon Soslu Fileto Lisan Balığı
Hazırlık Mühleti: 20 dk
Pişirme Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
3 adet fileto lisan balığı
2 adet limon
1 yemek kaşığı kekik
3 diş dövülmüş sarımsak
1 yemek kaşığı susam
Tahta çöp şiş
1. Şişlerinizi 5 – 10 dakika kadar ılık suda bekletin.
2. Sarımsak ve kekikleri birleştirip karıştırın, limonlardan birinin suyunu sıkıp karışıma ek edin.
3. Kalan materyalleri de karışıma ekleyip yaklaşık 5 saat kadar buzdolabında marine edin.
4. çabucak sonrasında balıklarınızı ızgarada pişirip küpler halinde kesin ve şişlere takın.
5. Sosunuzu dolaptan çıkardıktan daha sonra balıklarınızın üzerine dökün ve kalan limonu dilimleyip balıklarınızı süsleyin.
Afiyet olsun.
13. Ekmek Kırıntı Soslu Mezgit
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Pişirme Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
5 adet mezgit fileto
1 su bardağı ekmek kırıntısı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet limon
1 adet yumurta
1 su bardağı un
¼ demet doğranmış maydanoz
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
1. Ekmek kırıntılarını ve maydanozları bir kapta karıştırın.
2. Limonu rendeleyip kabuklarını karışıma ek edin.
3. Balıklarınızı tuz ve karabiber ile harmanlayın.
4. Bir kâseye unu, öbür kâseye çırpılmış yumurtayı koyun.
5. Balıklarınızı evvel yumurtaya, daha sonra una ve en son ekmek kırıntısına batırın.
6. Sıcak bir tavada balıklarınızı dışı altın rengi oluncaya kadar zeytinyağında kızartın.
7. Maydanoz ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
14. Soğan ve Nar Ekşili Somon
Hazırlık Mühleti: 10 dk
Pişirme Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
6 adet somon
5 kol doğranmış yeşil soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet doğranmış soğan
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1. Fırını evvelinde 180 dereceye ısıtın.
2. Orta uzunluk bir tavada soğanları zeytinyağında kavurun.
3. Akabinde tuz, karabiber ve sirkeyi ek edip kavurmaya devam edin.
4. Balıkları fırın tepsisine dizin ve üzerine sosu döküp fırında yarım saat kadar pişirin.
5. Balıklarınız piştikten daha sonra doğranmış taze soğan ile süsleyip servis yapın. Dilerseniz yanında haşlanmış brokoli de tüketebilirsiniz.
Afiyet olsunç
15. Palamut Buğulama
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Pişirme Müddeti: 30 dk
Malzemeler:
2 büyük uzunluk palamut
2 kuru soğan
Birkaç diş sarımsak
4 büyük uzunluk domates
1 limon
Yarım demet maydanoz
1 defne yaprağı
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber, tuz
1. Baş ve kuyruk kısımlarını ayırdığınız palamutların kılçıklarını temizlendikten daha sonra ortadan ikiye kesin ve bol suda yeterlice yıkanarak süzülmeye bırakın.
2. Soğanlar yarım ay halinde, sarımsaklar ise küp küp olacak biçimde doğrayın. Domateslerin kabuğunu soymadan ince ince dilimleyin.
3. Fırın tepsisine birinci vakit içinderda kuru soğanları, üzerine sarımsakları, domates dilimleri ve ayıklanmış maydanozları ekleyin.
3. Suları süzülen palamutları koyduktan n daha sonra üzerine limon dilimleri ve defne yaprağını serin.
4. Tuz ve karabiber eklenip üzerinde zeytinyağı gezdirildikten daha sonra, önce ısıtılmış 200 derecelik fırında yarım saat kadar pişirin.
Afiyet olsun.
16. Izgara Palamut
Hazırlık Müddeti: 5 dk
Pişirme Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
2 Adet Palamut
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tutam Biberiye
Tuz
Karabiber
1. Palamutları fileto biçimde ikiye bölün ve yıkayın.
2. Tuz, karabiber ve zeytinyağı ile ovup 10 dk kadar tuzunu çekmesi için dinlendirin.
3. Bir kase içerisinde biberiyenin yapraklarını zeytinyağı ile karıştırın.
4. Balıkları mangal yahut ızgara tavasına yerleştirdikten daha sonra orta ara hazırladığınız sostan sostan sürün.
Afiyet olsun.
17. Kapari, Sarımsak ve Limonlu Somon Fileto
Hazırlık Müddeti: 5 dk
Pişirme Müddeti: 10 dk
Malzemeler:
3 Adet Somon fileto
1 Çay Kaşığı Kekik
1 Çay Kaşığı Kurutulmuş Maydanoz
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Yemek Kaşığı Kapari Turşusu
4 Diş Sarımsak Dövülmüş
2 Yemek Kaşığı Limon suyu
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Tuz
Karabiber
1. Somon filetoları tuz, karabiber, kekik ve kurutulmuş maydanoz ile güzelce ovalayın.
2. Yapışmaz tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı katın. Somon filetoları et kısmı aşağıda kalacak biçimde kapağını kapatıp pişirmeye başlayın.
3. 3-4 dk daha sonra derisi alta gelecek biçimde çevirip 3-4 dk daha pişirin ve ocağı söndürün. İçindeki buharı ile 5 dk kadar dinlendirip kenara alın.
4. Tavada kalan yağ içerisinde kapari, sarımsak ve limon suyunu pişirmeye başlayın. Orta ateşte 1-2 dk pişirdikten daha sonra tereyağını ek edip altını kapatın.
5. Somon filetoyu tavaya alıp kaşık yardımı ile sosu balığın her tarafına yedirin.
6. Piştikten daha sonra servis edin.
Afiyet olsun.
18. Tavada Baharatlı Alabalık Tarifi
Hazırlık Süresi: 15 dk
Pişirme Süresi: 20 dk
Malzemeler:
1 Adet İri uzunluk alabalık fileto 700-800 gr
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Kekik
4-5 Diş Sarımsak ince kıyılmış
3 Yemek Kaşığı Limon suyu
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Maydanoz ince kıyılmış
1. Alabalık filetoları yıkadıktan daha sonra uygunca kurulayın. Et kısmına tuz, karabiber ve kekik serperek elinizle yedirin.
2. Tavaya zeytinyağı koyup orta ateşte derisi üstte kalacak biçimde 3-5 dk kadar kızartın.
3. Karşıt çevirip derisi altta kalacak biçimde 2-4 dk kadar kızartıp tavanın kapağını kapatıp ocaktan alın ve 5-10 dk kadar dinlendirin akabinde spatula yardımı ile balıkları başka bir tabağa alın.
4. Tavada kalan yağ ile sosu hazırlamak için sarımsak ve limon suyunu ek edin ve 1-2 dk kadar sarımsaklar yavaşça yumuşayana dek karıştırın.
5. Yemek kaşığı maydanoz, tereyağı, tuz ve az ölçüde karabiber ek edin ve 1 dk daha karıştırıp altını kapatın.
6. Balıkları tavaya yerleştirip kaşık yardımı ile sosu üzerlerine gezdirin.
7. Kalan 1 yemek kaşığı maydanozu filetoların üzerine serperek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19. Kağıtta Biberiyeli Çipura Tarifi
Hazırlık Mühleti: 5 dk
Pişirme Müddeti: 30 dk
Malzemeler:
2 Adet Çipura
1 Adet Limon Halka formunda doğranmış
2 Adet Havuç dilim yahut jülyen doğranmış
1 Adet Soğan 4 modüle bölünmüş
2 Kol Taze Biberiye
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1. Çipuraları yıkadıktan daha sonra suyunu uygunca süzün. Balığın içine ve dışına tuz-karabiber serpip elinizle güzelce yedirin. Balıkların içlerine birer limon dilimi koyun ve yağlı kağıda yerleştirin.
2. Balıkların kenarlarına soğan dilimleri ve havuç kesimleri koyup üstlerine de taze biberiye kısmı yerleştirin yahut yaprakları serpin. 2 Yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirip yağlı kağıdı balıkları örtecek biçimde kapatın ve kenarlarını kıvırın.
3. Evvelden ısıttığınız fırında 200 derecede 30 dk kadar pişirmeniz kâfi. Şayet balıkların yanlarına çizik attıysanız 2-3 dk kadar kapatabilirsiniz. Daha fazla pişirip balığı kurutmayın.
Afiyet olsun.
20. Mercan Balığı
Hazırlık Müddeti: 10 dk
Pişirme Müddeti: 40 dk
Malzemeler:
1 Adet Mercan Balığı 750 gr-1 kg arası
1 Adet Portakal
1 Adet Limon
2-3 Adet Arpacık soğanı doğranmış
3-4 Diş Sarımsak dövülmüş
2 Adet Taze rezene soğanı ince doğranmış-isteğe bağlı
Rezene sapı balığın içini doldurmak için-isteğe bağlı
Taze baharatlar: Kekik biberiye, maydanoz, dereotu dilediğinizi kullanabilirsiniz.
1 adet acı biber isteğe bağlı
Tuz
Karabiber
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1. Balığı temizledikten daha sonra yanlarına keskin bir bıçak yardımı ile çizik atın.
2. Balığın içine, dışına ve kesik attığınız yerlere tuz, karabiber serpin ve zeytinyağını yedirin.
3. Kesik atılan yerlere soğanın bir kısmını doldurun.
4. Soğan, rezene sapı, portakal, limon, sarımsak, biber ve baharatları balığın içine dizin.
5. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına balığı yerleştirip etrafına rezene soğanı dağıtın.
6. Evvelce ısıttığınız fırında 220 derecede 40 dk kadar pişirin.
Afiyet olsun.