Yan yemek olarak isimlendirilen bu tatlar, yemeğin yanında servis edilemeyecek kadar doyurucu ve lezzetli. Sizler için birbirinden farklı, çarçabuk hazırlayabileceğiniz tek başına bile yediğinizde tadına doyamayacağınız garnitürleri derledik. Gelin daima birlikte bu iştah kabartan lezzetlere göz atalım!
1. İnce Bulgurlu Garnitür
Hazırlık Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
1. Bulguru geniş bir kaseye alın. Üzerine et suyunu ek edip şişmesi için dinlendirin.
2. İnce kıydığınız kırmızı kapya biberi ve yeşillikleri ek ederek karıştırın.
3. Sosu için zeytinyağı ve limon suyunu bir sos kasesinde karıştırıp bulgurun üzerine gezdirin.
Afiyet olsun.
2. Ispanaklı Borani
Hazırlık Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
1. Ispanakları sirkeli suda bekletip güzelce yıkayın.
2. Parmak kalınlığında doğrayın.
3. Bu ortada derin bir tavaya sıvıyağı alıp, rendelenmiş soğan ile sarımsaklardan bir dişini kıyarak ekleyin.
4. Soğan pembeleşip, sarımsağın kokusu çıkınca, ıspanakları suyunu elinizle sıktarak ek edin.
5. Üzerine bir tatlı kaşığı nispetinde tuz gezdirip orta ara karıştırarak kavrulmaya alın.
6. Ispanaklar terleyip çökmeye başlayınca pirincini yahut bulgurunu ek edip kapağını kapatın.
7. Ateşi kısığa alıp ıspanakların saldığı su ile pirincin / bulgurun pişmesini bekleyin.
8. Kavrulmuş ıspanaklı harcınızı ılınması için kenara alın.
9. Derince bir karıştırma kabında yoğurdunuza 2-3 diş, kıyılmış yahut dövülmüş sarımsak ek edip, güzelce çırpın.
10. Kavrulmuş ıspanaklarınızı yoğurda ek edip güzelce harmanlayın.
11. Bir sos tavasına tereyağı alıp ( dilerseniz tadını kırmak ve yanmaması için bir modül sıvıyağ da ek edebilirsiniz ) kızdırın.
12. Kırmızı toz biberi, isteğe göre biraz da pulbiberi ek edip yağda biraz çevirtip ateşten alın.
13. Servis tabağına aldığınız yoğurtlu ıspanağınızın üzerine gezdirip sunumu tamamlayın.
Afiyet olsun.
3. Yoğurtlu Kavrulmuş Semizotu Garnitürü
Hazırlık Mühleti: 20 dk
Malzemeler:
1. Yemeklik doğradığınız soğanı ve havucu sıvı yağda kavurun. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
2. Toz biberi ekleyip karıştırın.
3. Yıkadığınız semizotlarını ince ince kıyıp soğanlara ekleyin ve güzelce karıştırın.
4. Tuzunu ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.
5. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sıvı yağda yakılmış toz biber gezdirerek servis yapın.
Afiyet Olsun.
4. Kuru Domatesli Garnitür
Hazırlık Müddeti: 10 dk
Malzemeler:
1. Domatesleri sıcak suda bekletip yumuşatın ve küp biçiminde doğrayın.
2. Servis tabağına alıp üzerine zeytinleri ve kekiği ekleyin.
3. Üzerine zeytinyağını gezdirip servis yapın.
Afiyet Olsun.
5. Polenta
Hazırlık Müddeti: 25 dk
Malzemeler:
1. Polenta için, bir tencerenin içerisine su, tuz ve zerdeçalı koyarak kaynatın.
2. Su kaynamaya başladığında ocağı kısık ateşe alın ve karışıma mısır irmiğini ekleyin.
3. Su yine kaynayana kadar karıştırın. Su kaynadığında ocağın altını kısın ve ortalama 25 dakika pişirin.
4. Pişirme sürecinin sonlarına yanlışsız rendelenmiş kaşar peyniri ve tereyağını da ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.
5. Hazırladığınız polentayı kaselere yahut servis tabağına koyarak sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.
6. Egeli Taze Börülce
Hazırlık Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
1. Taze börülcelerin uçlarını fasülye üzere kesip kılçıklarını ayıklayın. Bütün olarak ya da ortadan ikiye bölünmüş biçimde kaynayan bol tuzlu suda 20-25 dakika, düzgünce yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğuk sudan geçirip tekrar süzdükten daha sonra servis tabağına alın.
2. Üzerine incecik kıydığınız dereotunu ve var ise tulum peynirini serpiştirin.
Sosu hazırlamak için;
1. Dövülmüş sarımsakları, zeytinyağını ve limon suyunu küçük bir kaseye koyun. Bir taraftan çatalla çırpmaya devam ederken, tuz, fesleğen ve naneyi ekleyin.
3. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırın.
4. daha sonra da çırpılmış yoğurtla süsleyin. Soğuk olarak servise sunun.
Afiyet Olsun.
7. Labneli Pancar
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
1. Pancar turşusunu, hayli küçük küpler halinde doğrayıp süzgeçte en az 10 dakika bekletin. (suyu yeterlice süzülmezse salatayı sulandırır)
2. Kabağı yıkayın ve rendeleyip suyunu avuçlarınız içinde sıkın.
3. Öteki taraftan, labneyi büyükçe bir kaseye aktarıp tel çırpıcı ya da çatal sayesinde çırpın. Tuzla dövdüğünüz sarımsakları ek edip karıştırın.
4. Süzgeçteki pancarları, kabağı ve ceviz içini ek edip uygunca karıştırın ve servis tabağına aktarın.
5. Üzerine sızma zeytinyağını gezdirin. Maydanoz yahut dereotu yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.
Afiyet Olsun.
8. Çeşnili Kurufasülye
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Malzemeler:
1. Haşlanmış fasulyeyi derin bir kabın içine koyun.
2.İyice yıkadığınız, incecik doğanmış yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu üzerine ek edin.
3. Yeşil sivri kıl biberi de epeyce ince doğrayarak katın.
4. Üzerine nar tanelerini ekleyip, karıştırın.
5. Sos için öbür bir ufak kasede; zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, sumak, tuz ve şekeri çatalla düzgünce çırpın. daha sonra da salata gereçlerinin üzerine gezdirip, karıştırın. Servise sunun.
Afiyet Olsun.
9. Közbiberli Begoviç
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
1. Biberleri kesme tahtası üzerinde isterseniz şerit şerit, isterseniz küp küp doğrayıp derin bir kaba koyun.
2. Salatalıkları kabuklarını soymadan rendeleyip biberin üzerine ekleyin.
3. Üzerine çekilmiş ceviz içi ve dövülmüş sarmısağı ek edin.
4. Tuz, pulbiber ve zeytinyağını katıp uygunca karıştırın.
5. Incecik kıyılmış dereotu ve maydanozu ek edip tekrar karıştırın.
6. Salatayı servis tabağına alıp üzerini ister beyaz peynirle, isterseniz yoğurtla süsleyerek servise sunun.
Afiyet olsun.
10. Mercimekli Hisarönü
Hazırlık Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
1. Mercimeği yıkayıp süzdükten daha sonra 6 su bardağı suyla haşlanmaya bırakın. Uygunca yumuşayan mercimeği süzüp bir kenarda bekletin.
2. Başka taraftan, dolmalık biberlerin saplarını kesip, tohumlarını ayıkladıktan daha sonra, kibrit çöpü halinde şerit şerit doğrayın.
3. Kuru soğanı soyup ikiye böldükten daha sonra, incecik yarım aylar halinde dilimleyin.
4. Sosisleri ister halka halka, ister kibrit çöpü formunda dilimleyin.
5. Yeşil soğanları ayıkladıktan daha sonra ince ince doğrayın.
6. Zeytinyağını geniş bir tava ya da orta uzunluk bir tencerede kızdırıp soğanı ekleyerek orta ısılı ateşte daima karıştırarak 4-5 dakika kavurduktan daha sonra biberleri ek edin.
7. bir daha daima karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, kimyon ve toz kırmızı biberi serpiştirip karıştırın. Dilimlenmiş sosisleri ek edip tekrar karıştırın
8. Kenarda bekleyen mercimeği de ek edip sıcak biçimdeki et ya da tavuk suyunu da içine aktardıktan daha sonra ocağı kısın. Tencere ya da tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dakika kadar pişirdikten daha sonra ocaktan alın.
9. Sıcak biçimdeyken ince kıyılmış yeşil soğanı ekleyip karıştırın. Ilık olarak servise sunun.
Afiyet olsun.
11. Avokadolu Fanfin
Hazırlık Mühleti: 10 dk
Malzemeler:
1. Evvel yumurtaları yeterlice katılaşıncaya dek pişirin. Soyun ve bir mutfak robotuna koyup kuru fasulye tanesi oluncaya dek robotta çekin. Büyük bir kaseye boşaltıp bir kenarda bekletin.
2. Salatalıkları soyun ve spagetti üzere ince uzun biçimde dilimleyin. daha sonra da yumurtalarla karıştırın.
3. Avokadoyu soyup, çekirdeklerini çıkarın ve epeyce minik doğrayın. Bir diğer kaseye koyup üzerine limon suyu dökün ki kararmasın.
4. Sosu için ufak bir kaseye; hardal, zeytinyağı, bal, tuz ve limon suyunu koyup çatalla uygunca çırpın.
5. En son kademede avokadoyu da yumurtaların üzerine aktarıp, sosu döküp tüm gereçleri karıştırın.
Afiyet olsun.
12. Cevizli Batırık Sulusu
Hazırlık Mühleti: 45 dk
Malzemeler:
1. Bulguru derin ve geniş bir kaba koyup sıcak suyu üzerine aktarın. 10 dakika ıslatıp kabarmasını bekleyin.
2. Kabaran bulgurun içine salça, tahin, tuz, pul biber, kimyon, nar ekşisi ve limon suyunu katıp yoğurmaya başlayın.
3. Cevizi ve susamı yağsız tavada 5 dakika kadar kavurup lezzetlendirin ve içine ekleyin.
4. Bütün yeşillikleri epey incecik doğrayarak içine katın.
5. Domateslerin kabuklarını soyup küp doğrayarak ek edin.
6. Bütün materyalleri uygunca karıştırın.
7. En son yavaş yavaş soğuk su ek ederek çorba kıvamına gelene kadar karıştırın.
Afiyet olsun.
13. Cevizli Erikli Kırmızı Pancar
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Malzemeler:
1. Kırmızı pancarları elinize eldiven giyerek soyun, ikiye bölüp, ufak bir tencereye koyun.
2. Üzerine çıkacak kadar su, sirke, bütün sarımsakları koyun. Orta ısılı ateşte pancarları yumuşayıncaya dek pişirin.
3. Pişen pancarları soğutup, ince yarım ay yahut küp doğrayıp bir kabın içine koyun.
4. Taze erikleri yıkayıp ince yarım ay doğrayıp cevizle birlikte pancarların üzerine ekleyin.
5. Kekiği serpip, sos için zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edip yeterlice karıştırıp servise sunun.
Afiyet olsun.
14. Cevizli Zeytin
Hazırlık Mühleti: 10dk
Malzemeler:
1. Sıvı yağı ve pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarımsakları tavaya koyup 2 dakika kadar ısıtın. Zeytinleri çabucak katıp karıştırarak en az 12-15 dakika kavurun.
2. Zeytinler güzelce yumuşayınca fazlaca ince doğradığınız yeşil soğanı ve cevizi ek edip 5 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.
3. Baharatları ek edin.
Afiyet olsun…
15. Avokadolu Enginar
Hazırlık Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
1. Soyulmuş enginarları zeytinyağını koyduğunuz iki geniş tencereye çukur kısımları üst gelecek biçimde yerleştirin.
2. İnce yarım ay doğradığınız soğanları üzerine aktarın.
3. Limon suyunu sıkın, tuzunu serpiştirin.
4. Sıcak suyu her iki tencereye dökerek paylaştırın.
5. Tencerelerin kapaklarını kapatın, orta ısılı ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar haşlayın.
6. Öbür yandan sos için yumuşamış avokadoların çekirdeklerini çıkarıp robotun içine atın.
7. Üzerine soğuyan enginarın suyu, hardal, limon suyu, tuz ve pul biberi ekleyip püre oluncaya kadar çekin.
8. Pişen enginarları servis tabağına soğuyan enginarları tencereden çıkararak tek tek dizin.
9. Üzerine kaşıkla avokadolu karışımı paylaştırın.
10. Ilık olarak servise sunun.
Afiyet olsun.
16. Kabak Garnitürü
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
1. Kabakları dekor bıçağı ile kazıyın. Baş ve uç kısımlarını kesin. Yıkayın. Dörde bölün. Çekirdekli kısımlarını hafifçeçe oyarak alın. Parmak büyüklüğünde doğrayın.
2. Üzerini örtecek kadar tuzlu su ile 10 dakika pişirin ve süzdükten daha sonra bir kaba alıp eritilmiş tereyağı ile karıştırın.
Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
17. Kuskus
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
1. Derince bir tencerede kaynamakta olan bol bol tuzlu suya, kus kus makarnaları atın ve paketin üzerinde yazdığı müddet kadar haşladıktan daha sonra süzün ve bir kenara alın.
2. Makarnanız haşlanırken başka bir kaba, ince doğranmış maydanozları, taze soğanları, mısır, doğranmış turşuları, suyu süzülmüş garnitürü ve ince doğranmış köz biberleri alın
3. Haşlanmış ve süzülmüş kus kus makarna ile karıştırdığınız başka materyalleri harmanlayın.
4. Üstüne zeytinyağı, tuz ve bir adet limonun suyunu gezdirip, güzelce karıştırın.
Afiyet olsun.
18. Yoğurtlu Pirinç
Hazırlık Mühleti: 10 dk
Malzemeler:
1. Pirinci bir küçük tencerenin içerisine alın. Üzerine 1 su bardağı su ek ederek 10-15 dakika yavaşça yumuşayana kadar pişirin.
2. Akabinde çıkarıp süzdürün ve soğuk sudan geçirerek bir köşeye alın.
3. Pirinçlerinizi bir kaseye alın. Üzerine gerekli öteki gereçleri ek ederek güzelce karıştırın. Akabinde servis edin.
Afiyet olsun.
19. Yoğurtlu Mor Lahana
Hazırlık Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
1. Lahanayı yıkayın ve iri kesimlere böldükten daha sonra mutfak robotundan çekin.
2. Bir tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağını alın ve kıyılmış lahanaları bu yağda yaklaşık 10 dakika kadar kavurun.
3. Kavurduğunuz lahanayı soğuduktan daha sonra derince bir kaba alın ve üstüne sarımsağı rendeleyin. Akabinde doğranmış salatalık turşusunu, mısırı, doğranmış dereotunu, yoğurt, mayonez ve tuzu da ekleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağı da ekleyin.
4. Güzelce karıştırdıktan daha sonra bir servis tabağına alıp servis edin.
Afiyet olsun.
20. Köz Patlıcan Biber
Hazırlık Müddeti: 10 dk
Malzemeler:
1. Köz patlıcan ve biberleri doğrayın. Üzerine ince ince kıydığınız soğanları, konserve mısırı, minik doğranmış turşuları da ekleyin.
2. En son limon, zeytinyağı ve tuzu da ek edip karıştırın, servis edin.
Afiyet olsun.
1. İnce Bulgurlu Garnitür
Hazırlık Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak et suyu
1 kırmızı kapya biberi
3-4 kol dereotu
5-6 kısım fesleğen
1. Bulguru geniş bir kaseye alın. Üzerine et suyunu ek edip şişmesi için dinlendirin.
2. İnce kıydığınız kırmızı kapya biberi ve yeşillikleri ek ederek karıştırın.
3. Sosu için zeytinyağı ve limon suyunu bir sos kasesinde karıştırıp bulgurun üzerine gezdirin.
Afiyet olsun.
2. Ispanaklı Borani
Hazırlık Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
1 kg ıspanak
1 kase yoğurt ( 500 gr )
1 kahve fincanı pirinç ( bulgur )
3-4 diş sarımsak
1 orta uzunluk soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz / Kırmızı toz biber / Pulbiber
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1. Ispanakları sirkeli suda bekletip güzelce yıkayın.
2. Parmak kalınlığında doğrayın.
3. Bu ortada derin bir tavaya sıvıyağı alıp, rendelenmiş soğan ile sarımsaklardan bir dişini kıyarak ekleyin.
4. Soğan pembeleşip, sarımsağın kokusu çıkınca, ıspanakları suyunu elinizle sıktarak ek edin.
5. Üzerine bir tatlı kaşığı nispetinde tuz gezdirip orta ara karıştırarak kavrulmaya alın.
6. Ispanaklar terleyip çökmeye başlayınca pirincini yahut bulgurunu ek edip kapağını kapatın.
7. Ateşi kısığa alıp ıspanakların saldığı su ile pirincin / bulgurun pişmesini bekleyin.
8. Kavrulmuş ıspanaklı harcınızı ılınması için kenara alın.
9. Derince bir karıştırma kabında yoğurdunuza 2-3 diş, kıyılmış yahut dövülmüş sarımsak ek edip, güzelce çırpın.
10. Kavrulmuş ıspanaklarınızı yoğurda ek edip güzelce harmanlayın.
11. Bir sos tavasına tereyağı alıp ( dilerseniz tadını kırmak ve yanmaması için bir modül sıvıyağ da ek edebilirsiniz ) kızdırın.
12. Kırmızı toz biberi, isteğe göre biraz da pulbiberi ek edip yağda biraz çevirtip ateşten alın.
13. Servis tabağına aldığınız yoğurtlu ıspanağınızın üzerine gezdirip sunumu tamamlayın.
Afiyet olsun.
3. Yoğurtlu Kavrulmuş Semizotu Garnitürü
Hazırlık Mühleti: 20 dk
Malzemeler:
1 demet semizotu
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı toz biber
1 adet havuç
Tuz
1. Yemeklik doğradığınız soğanı ve havucu sıvı yağda kavurun. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
2. Toz biberi ekleyip karıştırın.
3. Yıkadığınız semizotlarını ince ince kıyıp soğanlara ekleyin ve güzelce karıştırın.
4. Tuzunu ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.
5. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sıvı yağda yakılmış toz biber gezdirerek servis yapın.
Afiyet Olsun.
4. Kuru Domatesli Garnitür
Hazırlık Müddeti: 10 dk
Malzemeler:
8 kesim kuru domates
4 yemek kaşığı kıyılmış siyah zeytin
4 yemek kaşığı kıyılmış yeşil zeytin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1. Domatesleri sıcak suda bekletip yumuşatın ve küp biçiminde doğrayın.
2. Servis tabağına alıp üzerine zeytinleri ve kekiği ekleyin.
3. Üzerine zeytinyağını gezdirip servis yapın.
Afiyet Olsun.
5. Polenta
Hazırlık Müddeti: 25 dk
Malzemeler:
1 su bardağı mısır irmiği
2 su bardağı su
1 çay kaşığı toz zerdeçal
1 tatlı kaşığı tuz
75 gram tereyağı
100 gram eski kaşar peyniri (rendelenmiş)
1. Polenta için, bir tencerenin içerisine su, tuz ve zerdeçalı koyarak kaynatın.
2. Su kaynamaya başladığında ocağı kısık ateşe alın ve karışıma mısır irmiğini ekleyin.
3. Su yine kaynayana kadar karıştırın. Su kaynadığında ocağın altını kısın ve ortalama 25 dakika pişirin.
4. Pişirme sürecinin sonlarına yanlışsız rendelenmiş kaşar peyniri ve tereyağını da ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.
5. Hazırladığınız polentayı kaselere yahut servis tabağına koyarak sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.
6. Egeli Taze Börülce
Hazırlık Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
1kg taze börülce
Yarım demet ince kıyılmış dereotu
2-3 yemek kaşığı tulum peyniri
5 diş sarımsak
1 adet limonun suyu
6 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz1
çay kaşığı kuru fesleğen, kuru nane
1 kase yoğurt
1. Taze börülcelerin uçlarını fasülye üzere kesip kılçıklarını ayıklayın. Bütün olarak ya da ortadan ikiye bölünmüş biçimde kaynayan bol tuzlu suda 20-25 dakika, düzgünce yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğuk sudan geçirip tekrar süzdükten daha sonra servis tabağına alın.
2. Üzerine incecik kıydığınız dereotunu ve var ise tulum peynirini serpiştirin.
Sosu hazırlamak için;
1. Dövülmüş sarımsakları, zeytinyağını ve limon suyunu küçük bir kaseye koyun. Bir taraftan çatalla çırpmaya devam ederken, tuz, fesleğen ve naneyi ekleyin.
3. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırın.
4. daha sonra da çırpılmış yoğurtla süsleyin. Soğuk olarak servise sunun.
Afiyet Olsun.
7. Labneli Pancar
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
200 gr labne
3-4 adet büyük uzunluk kırmızı pancar turşusu
1 adet orta uzunluk yeşil kabak
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1-2 diş sarımsak
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1. Pancar turşusunu, hayli küçük küpler halinde doğrayıp süzgeçte en az 10 dakika bekletin. (suyu yeterlice süzülmezse salatayı sulandırır)
2. Kabağı yıkayın ve rendeleyip suyunu avuçlarınız içinde sıkın.
3. Öteki taraftan, labneyi büyükçe bir kaseye aktarıp tel çırpıcı ya da çatal sayesinde çırpın. Tuzla dövdüğünüz sarımsakları ek edip karıştırın.
4. Süzgeçteki pancarları, kabağı ve ceviz içini ek edip uygunca karıştırın ve servis tabağına aktarın.
5. Üzerine sızma zeytinyağını gezdirin. Maydanoz yahut dereotu yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.
Afiyet Olsun.
8. Çeşnili Kurufasülye
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (Konserve de olabilir)
2-3 adet taze yeşil soğan
2 adet yeşil kıl biber (Sivri biber)
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
1 su bardağı ayıklanmış nar tanesi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı tuz, toz şeker
1. Haşlanmış fasulyeyi derin bir kabın içine koyun.
2.İyice yıkadığınız, incecik doğanmış yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu üzerine ek edin.
3. Yeşil sivri kıl biberi de epeyce ince doğrayarak katın.
4. Üzerine nar tanelerini ekleyip, karıştırın.
5. Sos için öbür bir ufak kasede; zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, sumak, tuz ve şekeri çatalla düzgünce çırpın. daha sonra da salata gereçlerinin üzerine gezdirip, karıştırın. Servise sunun.
Afiyet Olsun.
9. Közbiberli Begoviç
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
1 kavanoz konserve közlenmiş kırmızı biber
2 adet orta uzunluk salatalık
½ su bardağı ceviz içi
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
4 diş sarımsak
½ su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
4 – 5 çorba kaşığı rendelenmiş beyaz peynir
1. Biberleri kesme tahtası üzerinde isterseniz şerit şerit, isterseniz küp küp doğrayıp derin bir kaba koyun.
2. Salatalıkları kabuklarını soymadan rendeleyip biberin üzerine ekleyin.
3. Üzerine çekilmiş ceviz içi ve dövülmüş sarmısağı ek edin.
4. Tuz, pulbiber ve zeytinyağını katıp uygunca karıştırın.
5. Incecik kıyılmış dereotu ve maydanozu ek edip tekrar karıştırın.
6. Salatayı servis tabağına alıp üzerini ister beyaz peynirle, isterseniz yoğurtla süsleyerek servise sunun.
Afiyet olsun.
10. Mercimekli Hisarönü
Hazırlık Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
8 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yeşil ya da sarı dolmalık biber (kırmızı dolmalık biber de kullanabilirsiniz)
1 adet orta uzunluk kuru soğan
4-5 adet sosis
2 adet yeşil taze soğan
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kimyon, kırmızı toz biber
1 su bardağı et ya da tavuk suyu (sıcak su da kullanabilirsiniz)
1. Mercimeği yıkayıp süzdükten daha sonra 6 su bardağı suyla haşlanmaya bırakın. Uygunca yumuşayan mercimeği süzüp bir kenarda bekletin.
2. Başka taraftan, dolmalık biberlerin saplarını kesip, tohumlarını ayıkladıktan daha sonra, kibrit çöpü halinde şerit şerit doğrayın.
3. Kuru soğanı soyup ikiye böldükten daha sonra, incecik yarım aylar halinde dilimleyin.
4. Sosisleri ister halka halka, ister kibrit çöpü formunda dilimleyin.
5. Yeşil soğanları ayıkladıktan daha sonra ince ince doğrayın.
6. Zeytinyağını geniş bir tava ya da orta uzunluk bir tencerede kızdırıp soğanı ekleyerek orta ısılı ateşte daima karıştırarak 4-5 dakika kavurduktan daha sonra biberleri ek edin.
7. bir daha daima karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, kimyon ve toz kırmızı biberi serpiştirip karıştırın. Dilimlenmiş sosisleri ek edip tekrar karıştırın
8. Kenarda bekleyen mercimeği de ek edip sıcak biçimdeki et ya da tavuk suyunu da içine aktardıktan daha sonra ocağı kısın. Tencere ya da tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dakika kadar pişirdikten daha sonra ocaktan alın.
9. Sıcak biçimdeyken ince kıyılmış yeşil soğanı ekleyip karıştırın. Ilık olarak servise sunun.
Afiyet olsun.
11. Avokadolu Fanfin
Hazırlık Mühleti: 10 dk
Malzemeler:
10 adet yumurta3
3 adet avokado (yumuşamış)
1 adet iri uzunluk limonun suyu
10 adet orta uzunluk salatalık
1 tatlı kaşığı taneli hardal (ya da olağan hardal da olabilir)
1 Türk kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz
1 adet iri uzunluk limonun suyu
1. Evvel yumurtaları yeterlice katılaşıncaya dek pişirin. Soyun ve bir mutfak robotuna koyup kuru fasulye tanesi oluncaya dek robotta çekin. Büyük bir kaseye boşaltıp bir kenarda bekletin.
2. Salatalıkları soyun ve spagetti üzere ince uzun biçimde dilimleyin. daha sonra da yumurtalarla karıştırın.
3. Avokadoyu soyup, çekirdeklerini çıkarın ve epeyce minik doğrayın. Bir diğer kaseye koyup üzerine limon suyu dökün ki kararmasın.
4. Sosu için ufak bir kaseye; hardal, zeytinyağı, bal, tuz ve limon suyunu koyup çatalla uygunca çırpın.
5. En son kademede avokadoyu da yumurtaların üzerine aktarıp, sosu döküp tüm gereçleri karıştırın.
Afiyet olsun.
12. Cevizli Batırık Sulusu
Hazırlık Mühleti: 45 dk
Malzemeler:
2 su bardağı ince esmer bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi (1 su bardağı yer fıstığı)
½ su bardağı susam
1 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı nar ekşisi
1 adet limonun suyu
1 su bardağı tahin
1 tatlı kaşığı tuz, pul biber, kimyon
4-5 adet taze yeşil soğan
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
5 adet domates
var ise 8-10 yaprak taze reyhan (veya 1 yemek kaşığı kuru reyhan)
1. Bulguru derin ve geniş bir kaba koyup sıcak suyu üzerine aktarın. 10 dakika ıslatıp kabarmasını bekleyin.
2. Kabaran bulgurun içine salça, tahin, tuz, pul biber, kimyon, nar ekşisi ve limon suyunu katıp yoğurmaya başlayın.
3. Cevizi ve susamı yağsız tavada 5 dakika kadar kavurup lezzetlendirin ve içine ekleyin.
4. Bütün yeşillikleri epey incecik doğrayarak içine katın.
5. Domateslerin kabuklarını soyup küp doğrayarak ek edin.
6. Bütün materyalleri uygunca karıştırın.
7. En son yavaş yavaş soğuk su ek ederek çorba kıvamına gelene kadar karıştırın.
Afiyet olsun.
13. Cevizli Erikli Kırmızı Pancar
Hazırlık Müddeti: 20 dk
Malzemeler:
4-5 adet kırmızı pancar
½ çay bardağı elma sirkesi
3 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
2 adet iri kırmızı erik
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1 yemek kaşığı kuru kekik
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1. Kırmızı pancarları elinize eldiven giyerek soyun, ikiye bölüp, ufak bir tencereye koyun.
2. Üzerine çıkacak kadar su, sirke, bütün sarımsakları koyun. Orta ısılı ateşte pancarları yumuşayıncaya dek pişirin.
3. Pişen pancarları soğutup, ince yarım ay yahut küp doğrayıp bir kabın içine koyun.
4. Taze erikleri yıkayıp ince yarım ay doğrayıp cevizle birlikte pancarların üzerine ekleyin.
5. Kekiği serpip, sos için zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edip yeterlice karıştırıp servise sunun.
Afiyet olsun.
14. Cevizli Zeytin
Hazırlık Mühleti: 10dk
Malzemeler:
4 su bardağı file zeytin (siyah ya da yeşil olabilir)
½ su bardağı sıvıyağ
10 diş sarımsak
1 adet taze soğanın yeşil kısmı
½ su bardağı çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı kekik, kırmızı pul biber
1. Sıvı yağı ve pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarımsakları tavaya koyup 2 dakika kadar ısıtın. Zeytinleri çabucak katıp karıştırarak en az 12-15 dakika kavurun.
2. Zeytinler güzelce yumuşayınca fazlaca ince doğradığınız yeşil soğanı ve cevizi ek edip 5 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.
3. Baharatları ek edin.
Afiyet olsun…
15. Avokadolu Enginar
Hazırlık Mühleti: 30 dk
Malzemeler:
12 adet soyulmuş enginar
1 su bardağı zeytinyağı
12 su bardağı sıcak su
2 adet iri uzunluk kuru soğan
1 adet limon suyu
2 çay kaşığı tuz
3 adet yumuşamış avokado
1 su bardağı haşlanan enginarın suyu
1 tatlı kaşığı hardal
1 adet limon suyu
2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
1. Soyulmuş enginarları zeytinyağını koyduğunuz iki geniş tencereye çukur kısımları üst gelecek biçimde yerleştirin.
2. İnce yarım ay doğradığınız soğanları üzerine aktarın.
3. Limon suyunu sıkın, tuzunu serpiştirin.
4. Sıcak suyu her iki tencereye dökerek paylaştırın.
5. Tencerelerin kapaklarını kapatın, orta ısılı ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar haşlayın.
6. Öbür yandan sos için yumuşamış avokadoların çekirdeklerini çıkarıp robotun içine atın.
7. Üzerine soğuyan enginarın suyu, hardal, limon suyu, tuz ve pul biberi ekleyip püre oluncaya kadar çekin.
8. Pişen enginarları servis tabağına soğuyan enginarları tencereden çıkararak tek tek dizin.
9. Üzerine kaşıkla avokadolu karışımı paylaştırın.
10. Ilık olarak servise sunun.
Afiyet olsun.
16. Kabak Garnitürü
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
3-4 adet kabak
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
1. Kabakları dekor bıçağı ile kazıyın. Baş ve uç kısımlarını kesin. Yıkayın. Dörde bölün. Çekirdekli kısımlarını hafifçeçe oyarak alın. Parmak büyüklüğünde doğrayın.
2. Üzerini örtecek kadar tuzlu su ile 10 dakika pişirin ve süzdükten daha sonra bir kaba alıp eritilmiş tereyağı ile karıştırın.
Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
17. Kuskus
Hazırlık Mühleti: 15 dk
Malzemeler:
1 paket kuskus
2 adet közlenmiş kırmızı biber
1 kavanoz garnitür
1/2 demet maydanoz
1 adet mısır konservesi (küçük boy)
10 adet kornişon turşu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 adet limon
1. Derince bir tencerede kaynamakta olan bol bol tuzlu suya, kus kus makarnaları atın ve paketin üzerinde yazdığı müddet kadar haşladıktan daha sonra süzün ve bir kenara alın.
2. Makarnanız haşlanırken başka bir kaba, ince doğranmış maydanozları, taze soğanları, mısır, doğranmış turşuları, suyu süzülmüş garnitürü ve ince doğranmış köz biberleri alın
3. Haşlanmış ve süzülmüş kus kus makarna ile karıştırdığınız başka materyalleri harmanlayın.
4. Üstüne zeytinyağı, tuz ve bir adet limonun suyunu gezdirip, güzelce karıştırın.
Afiyet olsun.
18. Yoğurtlu Pirinç
Hazırlık Mühleti: 10 dk
Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı garnitür
2 yemek kaşığı mısır
1/2 adet kapya biber
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1. Pirinci bir küçük tencerenin içerisine alın. Üzerine 1 su bardağı su ek ederek 10-15 dakika yavaşça yumuşayana kadar pişirin.
2. Akabinde çıkarıp süzdürün ve soğuk sudan geçirerek bir köşeye alın.
3. Pirinçlerinizi bir kaseye alın. Üzerine gerekli öteki gereçleri ek ederek güzelce karıştırın. Akabinde servis edin.
Afiyet olsun.
19. Yoğurtlu Mor Lahana
Hazırlık Müddeti: 15 dk
Malzemeler:
1 adet küçük uzunluk mor lahana
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı konserve mısır 2
adet salatalık turşusu
2 tutam dereotu
1 diş sarımsak
2 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
1 tutam tuz
1. Lahanayı yıkayın ve iri kesimlere böldükten daha sonra mutfak robotundan çekin.
2. Bir tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağını alın ve kıyılmış lahanaları bu yağda yaklaşık 10 dakika kadar kavurun.
3. Kavurduğunuz lahanayı soğuduktan daha sonra derince bir kaba alın ve üstüne sarımsağı rendeleyin. Akabinde doğranmış salatalık turşusunu, mısırı, doğranmış dereotunu, yoğurt, mayonez ve tuzu da ekleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağı da ekleyin.
4. Güzelce karıştırdıktan daha sonra bir servis tabağına alıp servis edin.
Afiyet olsun.
20. Köz Patlıcan Biber
Hazırlık Müddeti: 10 dk
Malzemeler:
3 adet közlenmiş patlıcan
2 adet közlenmiş kırmızı biber
Konserve mısır
Taze soğan
Kornişon turşu
Limon suy
Zeytinyağ
Tuz
1. Köz patlıcan ve biberleri doğrayın. Üzerine ince ince kıydığınız soğanları, konserve mısırı, minik doğranmış turşuları da ekleyin.
2. En son limon, zeytinyağı ve tuzu da ek edip karıştırın, servis edin.
Afiyet olsun.