İspanya Anayasa Mahkemesi, bir yasa tasarısını bloke etti

Beykozlu

New member
İspanya’da Anayasa Mahkemesi, Yargıçlar ve Savcılar Yüksek Heyeti ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçiminde değişiklik önbakılırsan yasa tasarıyla ilgili muhalefetteki sağ partilerin itiraz müracaatının görüşülmesini kabul ederek, ülke demokrasi tarihinde birinci kere bir yasa tasarısını parlamentoda oylanmadan askıya aldı.

Anayasa Mahkemesinin olağan mühletinden epeyce daha kısa müddette toplanıp 5’e karşı 6 oyla aldığı ve parlamentodaki oylama süreci sona ermeyen bir yasa tasarısını bloke etmesinden dolayı birinci olan karar, İspanya’da devlet kurumları içinde krize niye olurak, hukuk devleti ve demokrasi tartışmalarını başlattı.

Ülkedeki azınlık sol koalisyon hükümetinin 15 Aralık’ta mecliste onaylattığı Anayasa Mahkemesi ile Yargıçlar ve Savcılar Yüksek Konseyi üyelerinin seçiminde değişiklik önnazarann yasa tasarısı, sağcı partilerin itirazını görüşmeyi oylayarak kabul eden Anayasa Mahkemesinin sonucuyla otomatik olarak askıya alınarak, 22 Aralık’ta Senato’da yapılması gereken oylama durduruldu.

Mahkeme, hükümetteki Sosyalist Personel Partisi (PSOE) ve Unidas Podemos partilerinin sunduğu, Anayasa Mahkemesinin iki üyesinin (biri mahkeme başkanı) bakılırsav müddetleri dolmalarından dolayı bu sonucu alma yetkileri olmadığı sebebi öne sürülerek oylama haricinde tutulmaları talebini reddetti.

Diğer yandan İspanyol basını, Anayasa Mahkemesinin 10 saatten çok süren toplantısı daha sonrasında aldığı sonucu, ülke tarihinde birinci sefer bir yasa tasarısının askıya alınmasından dolayı “tarihi” ve “siyasi deprem” olarak yorumladı.

Karara tepkiler

İtirazı yapan partilerden ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) Anayasa Mahkemesinin sonucunı “zafer” ve “demokrasinin daha da güçlenmesi” olarak değerlendirirken, çok sağcı Vox partisinin başkanı Santiago Abascal “hemen çabucak kazanılmış bir şey yok zira Sanchez (Başbakan Pedro Sanchez) Anayasa Mahkemesinin sonucunı görmezden gelme kabiliyetine sahip.” açıklamasında bulundu.

Hükümet kanadı ise Anayasa Mahkemesinin sonucunın devlet kurumlarını, ülke demokrasisini önemli bir krize sürükleyebileceğini savunarak, muhalefetteki sağ partileri ülkenin üç erkini gayrimeşrulaştırmakla suçladı.

Meclis Lideri Meritxell Batet ve Senato Lideri Ander Gil de farklı başka yaptıkları açıklamada, “ülke demokrasi sisteminin telafisi sıkıntı olan ve geçmişte emsali görülmemiş bir ziyana uğratıldığını” savunarak, Anayasa Mahkemesini eleştirdi.

Gil, “İspanya’nın 44 yıllık demokrasi tarihinde parlamentolar asla yasama yetkisinden yoksun edilmemiştir. Anayasa Mahkemesinin taktiksel kullanması bu kurumun fonksiyonunu bozar ve pozisyonuna ziyan verir.” derken, Batet de “mümkün olan en kısa müddette dinlenmeyi ve parlamentonun özerkliğini savunmak için argümanlarını mahkemede sunmayı umduklarını” söylemiş oldu.

Söz konusu yasa tasarısı Anayasa Mahkemesi son sonucunı verene kadar askıda kalacak.

İspanya’da ülkenin iki büyük siyasi partisi iktidardaki PSOE ve muhalefetteki PP’nin ortalarında anlaşamamasından dolayı Yargıçlar ve Savcılar Yüksek Şurasının üyeleri misyon müddetleri dbulunmasına karşın 4 yıldır yenilenemiyor.
 
Üst