Islak Bir Tarih ve Tanım: Buharı Tüten ve Dağılan İmgesiyle Islak Hamburgerin Taksim’de Keşfinin Hikayesi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Islak hamburgeri bugüne kadar yemiş; yemediyseniz ismini illa ki duymuşsunuzdur. Bu yazıda size İstanbul’un göbeği Taksim büfelerinden mis üzere çıkan ıslak hamburgerin ‘kazara’ icat ediliş kıssasını aktarıyorum. Tesadüfen mutfak kültürümüze giren bu lezzetin tanımını ve görüntüsünü sizin için yazıya ekliyorum.

Şimdiden afiyet olsun.
😋



Her şeyin tarihi olduğu üzere “ıslak hamburger” de bir tarihe sahiptir.


Hamburger her insanın epey severek yediği bir süratli yiyecekken bugün ıslak hamburgeri de konuşmanın vakti sizce gelmedi mi? İstanbullular, İstanbul’dan yolu geçenler bilir. Bilhassa Taksim ya da Bağdat Caddesi taraflarına gidenler. Sene 1990’lar. McDonalds ve Amerikan çeşidi burger çeşitleri heniz Türkiye’de yoklar. Millet de hamburgerleri şimdiki üzere Amerikan zincirlerinde değil kendine has irili ufaklı büfelerde yiyorlar.


Hamburgeri gölgede bırakan bir lezzet doğuyor.


Bu büfeler pek revaçta. Hamburgerler kapış kapış gidiyor. Onlardan biri de o yılların meşhur büfesi Kristal Büfe. Gün ortasında büfeye hamburger yemeğe gelen o kadar epeyce kişi oluyor ki bir süre daha sonra siparişleri yetiştirmekte zorluk çekiyorlar. Büfe sahipleri hem müşteriyi bekletmemek tıpkı vakitte satışı kaçırmamak için hamburgerleri istifleme sonucu alıyorlar. bu biçimdece ısıyı koruma edilen kutularda hamburgerleri biriktirmeye başlıyorlar.


Ey sıcak buhar sen nelere kadirsin!


Tabii büfe bu biçimdelar hamburgerin ketçap sosunu da kendi üretiyor. Kutunun içine konan hamburger ekmekleri, etin sıcak buharı yüzünden bir süre daha sonra yumuşamaya başlıyor. Yumuşayınca da sosu içine daha âlâ çekiyor ve lezzetli oluyor. vakit içinde müşteriler de bu ıslanmış hamburgeri daha hayli sevmeye başlıyorlar. Büfe, olağanda ağır vakit içinder için istiflenen hamburgerleri sakin vakit içinderda da müşterilere ıslak haliyle satıyor. Hamburgere olan talep günden güne artıyor.


Tesadüfen bulunan lezzet artık bilerek yapılıyor.


Talep artınca büfe, gerek olmamasına rağmen hamburgerleri kutunun ortasında bırakıp ekmeği nemlendiriyorlar. Sipariş geldikçe değil kutuda hamburger bitince eserleri tazeliyorlar.


Siparişler yetişmiyor.


Kristal Büfe’nin kurucusu Ahmet Yazıcı, ıslanmış hamburger tutunca günde neredeyse 10 bin adet ıslak hamburger satmaya başladı. Hamburger köftesi için kıyma ve sosu için salça yetişmiyordu. Dükkanın alt katında bir yandan köfteler hazırlanırken öbür yandan tencerede sos kaynıyor ve hazırlanıp üst gönderiliyordu. Sipariş telaşıyla köfte, sos ve ekmek birbirine karışıyordu ki beşerler vakit içinde buna ıslak hamburger demeye başladı. İşte ıslak hamburger tabiri buradan geliyor.


Islak hamburgerin sıcak ve dağılan imgesini hepiniz bilirsiniz.


Tarihte birden fazla yemeğin başına gelen şey burada da meydana geldi. Islak hamburger sıcak buharla sosun tesadüfen bir ortaya gelmesiyle ortaya çıktı. Günümüzde bir fazlaca hamburgerci artık ıslak hamburger yapmak için buharlı ısıtıcılarla hamburgeri bekletiyorlar. Hamburger de yumuşayıp neredeyse dağılacak kıvama geliyor.


Siz de konutta ıslak hamburger yapmak istiyorsanız çabucak tanımını verelim.


Taksim’den bütün dünyaya yayılan ve ıslama köftenin akrabası diyebileceğimiz bu hamburgeri artık siz de meskende yapabilirsiniz. İşte ıslak hamburger için size özel tanım;

Malzemeler:

Hamburger için:


  • 400 gram orta yağlı dana kıyma


  • 1 adet orta uzunluk kuru soğan (robotta çekilmiş)


  • 1 adet yumurta


  • 2 yemek kaşığı galeta unu


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber


  • 6 adet hamburger ekmeği
Sosu için:


  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ


  • 3 diş sarımsak


  • 1,5 su bardağı domates püresi


  • 3 yemek kaşığı ketçap


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1 çay kaşığı karabiber (silme)


  • 1 su bardağı su


  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (arzuya bakılırsa)
Islak Hamburger Tanımı Nasıl Yapılır?

1. Hamburger köftesi için karıştırma kabında 400 gr orta yağlı dana kıyma, 1 adet robottan geçirilmiş soğan, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı galeta unu, 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberle bir arada düzgünce yoğurun.

2. Üzerini kapatıp köfte harcını yarım saat buzdolabında dinlendirin.

3. Dinlenen köfte harcından eşit modüller alıp hamburger ekmeğinin büyüküğünde köfteler hazırlayın.

4. 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte 3 diş sarımsağı 2 dakika kadar kavurun.

5. 1,5 su bardağı domates püresi, 3 yemek kaşığı ketçap, 1’er çay kaşığı tuz, karabiber ve 1 su bardağı suyu da tencereye ek edip sosu güzelce kaynatın. Sosu gereğince şekerli değilse 1 tatlı kaşığı kadar şeker de ek edebilirsiniz.

6. Sos pişerken köfteleri de ısıtılmış tavada artlı önlü pişirin.

7. Sos piştikten daha sonra ekmeklerin iç kısımlarını sosa batırın ve buhar aparatı koyduğunuz tencereye yerleştirip köfteyle birleştirin.

8. Kalan sosu fırça sayesinde hamburger ekmeğine yedirin. Üzerlerini fırın kağıdıyla kapatıp yumuşayana kadar yaklaşık 6 dakika pişirin.


💭
💭
💭



Siz ıslak hamburgeri daha evvel denediniz mi ve nerede yediniz? Yorumlarınızı bekliyorum.


Islak Hamburger Tanımı – Onedio Yemek – Pratik Yemek Tarifleri
 
Üst