Kış günlerinin gelmesiyle bir arada sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan çorbaların, bilmediğimiz tedavi edici taraflarını, hangi hastalığa âlâ geldiklerini sizler için araştırdık. İçimizi ısıtan birebir vakit da hem lezzetli birebir vakitte sıhhatimiz için yararlı olan çorbalar kış günlerinde hastalıklara karşı kurtarıcınız olacak!
1. Domates Çorbası
En tanınan sebzelerden birisi olan domates, beraberinde yüksek ölçüde antioksidan içeriğiyle en faydalı besinler içinde yer almaktadır.
Yüksek oranda lif içermesi niçiniyle;
Mercimek çorbasından pek farklı olmayan ezogelin çorbası;
Türk mutfağının en sevilen çorbalarından olan tarhana tahılların fermentasyonu kararı oluşan tarhana probiyotik özellikte bir besindir.
Yayla çorbasının içerisinde yüksek oranda bulunan yoğurt yardımıyla vitamin kaynağı bir çorbadır. Yoğurt, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfordan varlıklı bir besindir.
Brokoli içerdiği hususlar açısından insan sıhhati üzerinde epey faydalıdır. Vitamin pahaları açısından; A, C ve E vitaminlerini içermektedir. İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir.
A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra çinko, fosfor, bakır, mangan ve selenyum mineralleri bakımından fazlaca güçlü olan kereviz, insan bedeni için en besleyici sebzeler içinde yer almaktadır. Bin bir kaygıya deva olan kereviz, biroldukca hastalığı engelleyerek insanların sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesini desteklemektedir.
B1 ve C vitaminleri bakımından epey varlıklı olan kabağın içeriğinde potasyum ve fosfor mineralleri de bol bol bulunmaktadır. İçeriğinde nişasta, çinko ve bitkisel protein barındıran kabak, lif bakımından da en güçlü besinler içinde yer aldığı için kabızlığı engellemektedir.
A, B, C ve E vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir, iyot ve fosfor minerallerini bol bol barındıran ıspanak, protein bakımından da en varlıklı besinler içinde yer almaktadır.
A, B, D, P ve K vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum, fosfor, kalsiyum ve bakır minerallerini bol bol barındıran mantarın, dünya genelinde on binlerce çeşidi bulunmaktadır. Protein bakımından da etin yerini tutacak kadar güçlü bir besindir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek beden direncini artırmakta ve hastalıklara karşı korumaktadır.
Balık, omega-3 bakımından hayli varlıklı olduğu için balık çorbası da tam bir omega-3 kaynağıdır.
Tavuk suyu çorba, bedenin gücünü istikrarlar ve artırır. Çorba hazırlanırken içine ayrıyeten ek edilen sebzelerle tavuk suyunun besin kıymeti yükselirken, güçlü bedelli protein ile de beden direncine katkı sağlar.
bol bol nişasta içeren besinler içinde yer alan pirinç, kalori bedeli yüksek olduğu için tam bir güç kaynağıdır. B1, B2, C ve E vitaminleri bakımından hayli güçlü olan pirinç, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, kalsiyum ve fosfor minerallerini de bol bol içeriğinde barındırmaktadır.
Besin kıymeti ve kalorisi yüksek bir zerzevat olan nohut, Yuvalama çorbasının esas beslecisi baklagilindendir. bol bol nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor üzere mineraller açısından zengindir.
Yörük çorbasının içerisinde yer alan nohut, besin pahası ve kalorisi yüksek bir zerzevat olan nohut pek besleyicidir. bol bol nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor üzere mineraller açısından zengindir.
1. Domates Çorbası
En tanınan sebzelerden birisi olan domates, beraberinde yüksek ölçüde antioksidan içeriğiyle en faydalı besinler içinde yer almaktadır.
Domateste bulunan likopen isimli bileşen kalp ve damarlar için epey kıymeti bulunan antioksidan takviyesini sağlamaktadır. hem de içermiş olduğu A, C ve E vitaminleri ile hür radikallere karşı hücrelerimizi korumaktadır.
Domateste bulunan ‘chromium’ isimli husus ise kan şekerisin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.
Kansızlık ve kan basıncının dengelenmesi için bilhassa önerilen domates çorbasının hem kansere karşı birebir vakitte yüksek tansiyona karşı tesirli bir besin olduğu da araştırmacılar tarafınca belirlenmiştir.
Yüksek oranda lif içermesi niçiniyle;
Diyabet (şeker hastaları) hastaları için pahalı bir besindir. İnsulin ve kan şekerini düşürmede yardımcıdır.
Kalın bağırsakların çalışmasını nizama sokarak, hemoroit ve başka karın bağırsak meselelerinde düzgünleştirici tesirler yapmaktadır.
LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür. bu biçimdelikle kalp krizi geçirme riskini azaltıp kalp dostu bir besindir.
Mercimeğin içermiş olduğu demir ve folik asit niçiniyle anemi (kansızlık) bireyler için kıymetli bir besindir.
Ayrıca mercimeğin yüksek oranda içermiş olduğu potasyum ile kan basıncını düşürücü tesirler yaparak yüksek tansiyonu olan bireyler için hoş bir besindir.
Mercimek çorbasından pek farklı olmayan ezogelin çorbası;
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Kansızlara faydalıdır.
Anne sütünü attırır.
Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur.
Yüksek oranda lif içermesi niçiniyle bağırsakları çalıştırarak bedendeki ziyanlı hususların uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Türk mutfağının en sevilen çorbalarından olan tarhana tahılların fermentasyonu kararı oluşan tarhana probiyotik özellikte bir besindir.
Yüksek oranda kalori içermesi ve iştah açıcı özelliğiyle halsiz ve zayıf bireylere besleyici olmasından dolayı önerilmektedir.
İçeriğindeki bulgur ve yoğurttan dolayı âlâ bir protein, kalsiyum, B1 ve B2 vitamini deposudur. Bu niçinle çocuk beslenmesinde de değerli bir yere sahiptir.
Yoğurt tüketmeyen bireyler için tarhana çorbası yeterli bir alternatiftir.
Diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde glisemik indeksinin beyaz ekmekten düşük olması ve doyurucu özelliğinin fazla olması niçiniyle tavsiye edilen bir besindir.
Yayla çorbasının içerisinde yüksek oranda bulunan yoğurt yardımıyla vitamin kaynağı bir çorbadır. Yoğurt, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfordan varlıklı bir besindir.
Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirici tesiriyle bedeni kanserden, mide ve bağırsak hastalıklarından; mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine kadar biroldukca hastalıklardan korumaktadır.
Yoğurt büyüme gelişme çağında diş ve kemik gelişmenini hızlandırır, raşitizmden korur, kemikleri güçlendirir ve kırılmaları önler.
Yoğurt, bebeklere altıncı aydan daha sonra ek olarak verilen birinci besinlerden biridir. bu biçimdece bebeklerin kemik ve diş gelişmenine yardımcı olur.
Bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Bağırsaklarda faydalı mikropların oluşumunu hızlandırır, isbiçimden korur.
Brokoli içerdiği hususlar açısından insan sıhhati üzerinde epey faydalıdır. Vitamin pahaları açısından; A, C ve E vitaminlerini içermektedir. İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir.
Brokoli içerdiği kimi indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açısından başka bir değer taşımaktadır. Bu sayede bedenimizdeki hormon istikrarını ayarlayıcı özelliğe sahiptir. Bilhassa menopoz devrindeki bayanların östrojen hormonunun sistemli çalışmasındaki tesir brokolide bulunan bitkisel hormonlardan da yararlanmaktadır.
Brokolinin kendine mahsus olan selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında (toksin atıcı) ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynamaktadır. Kabızlığı önleyicidir.
A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra çinko, fosfor, bakır, mangan ve selenyum mineralleri bakımından fazlaca güçlü olan kereviz, insan bedeni için en besleyici sebzeler içinde yer almaktadır. Bin bir kaygıya deva olan kereviz, biroldukca hastalığı engelleyerek insanların sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesini desteklemektedir.
Kandaki gerilimi hormonlarını azaltır ve hudut yorgunluğunu giderir.
Vücudu kuvvetlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir.
İştah açıcıdır.
Ağız kokusunu giderir.
Öksürüğü keser.
Kanı temizler.
Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir.
Sivilceleri azaltır. Gaz söktürücüdür.
Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır.
Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür.
Mideyi kuvvetlendirir.
Ağrıları giderir.
Cilde tazelik ve parlaklık verir.
Unutkanlığa karşı faydalıdır.
Anne sütünü arttırır.
Romatizma ve gut şikayetlerini azaltır.
B1 ve C vitaminleri bakımından epey varlıklı olan kabağın içeriğinde potasyum ve fosfor mineralleri de bol bol bulunmaktadır. İçeriğinde nişasta, çinko ve bitkisel protein barındıran kabak, lif bakımından da en güçlü besinler içinde yer aldığı için kabızlığı engellemektedir.
Etkili bir idrar söktürücüdür.
Mide ve bağırsakları yumuşattığı üzere basur ve prostat şikayetlerinin azalmasında pek tesirlidir.
Böbrek ve mesanedeki iltihap oluşumlarını söküp atmaktadır.
Vücudun kan yapmasına yardımcı olduğu üzere zihni de açmaktadır.
Sinirlerin yatışmasında pek tesirlidir.
Göğsün yumuşamasına ve öksürüğün kesilmesine yardımcı olmaktadır.
Kan şekerini ve yüksek tansiyonu düşürdüğü için diyabet ve hipertansiyon hastaları için kıymetli bir besindir.
Cinsel gücün artmasına yardımcı olduğu için doğurganlığı artırmaktadır.
A, B, C ve E vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir, iyot ve fosfor minerallerini bol bol barındıran ıspanak, protein bakımından da en varlıklı besinler içinde yer almaktadır.
kuvvetli bir zihin için ıspanak ve ıspanak çorbası sistemli tüketilmelidir.
Yorgunluk hissini gidererek günün zinde geçirilmesine yardımcı olmaktadır.
Vücut direncini artırdığı üzere bedeni güçlendirmektedir.
İlerleyen yaşla bir arada görülen öğrenme kuvvetliklerini engellemektedir.
Kanserle savaşan ıspanak, kansızlığa, soğuk algınlığına, boğaz ağrısına, göğüs rahatsızlıklarına, kalp ve damar hastalıklarına hayli yeterli geldiği üzere ağız sıhhatini korumaktadır.
A, B, D, P ve K vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum, fosfor, kalsiyum ve bakır minerallerini bol bol barındıran mantarın, dünya genelinde on binlerce çeşidi bulunmaktadır. Protein bakımından da etin yerini tutacak kadar güçlü bir besindir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek beden direncini artırmakta ve hastalıklara karşı korumaktadır.
Bedensel gelişmenin yanı sıra zihinsel gelişimi de desteklemektedir.
kuvvetli gözler ve beden için mantar çorbası içilmelidir.
Öğrenme kabiliyetini artırdığı için öğrencilere sistemli olarak mantar çorbası içirilmesi tavsiye edilmektedir.
Demir minerali bakımından fazlaca güçlü bir besin olduğu için kansızlığa yani anemiye fazlaca düzgün gelmektedir.
Yorgunluk hissini gidermektedir.
Kandaki kolesterol düzeyini düşürdüğü için kalp ve damar rahatsızlıklarıyla kalp krizine karşı korumaktadır.
Balık, omega-3 bakımından hayli varlıklı olduğu için balık çorbası da tam bir omega-3 kaynağıdır.
İçeriğindeki omega3 yağı yardımıyla kalbi korur.
Alzheimer’a karşı pek tesirlidir.
Kan basıncını düşürerek kalp ritmini düzenler.
Zihin yorgunluğunu giderir.
Kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar.
Bağışıklık sistemine faydalıdır.
Kandaki şeker düzeyini sisteme sokar.
Tavuk suyu çorba, bedenin gücünü istikrarlar ve artırır. Çorba hazırlanırken içine ayrıyeten ek edilen sebzelerle tavuk suyunun besin kıymeti yükselirken, güçlü bedelli protein ile de beden direncine katkı sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Gribe karşı koruru.
A vitamini tarafından varlıklı olduğu için gözlere kuvvet verir.
Kan yapan özelliğe sahiptir.
Mideyi kuvvetlendirir, gastrit üzere rahatsızlıkların güzelleşmesine yardımcı olur. * Mısır püskülü idrar söktürür, böbrek taşlarının kolay düşürülmesini sağlar.
Mısırözü yağında doymamış yağ asitleri bol bol bulunduğu için kolesterolü düşürür, damar sertliğini önler.
bol bol nişasta içeren besinler içinde yer alan pirinç, kalori bedeli yüksek olduğu için tam bir güç kaynağıdır. B1, B2, C ve E vitaminleri bakımından hayli güçlü olan pirinç, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, kalsiyum ve fosfor minerallerini de bol bol içeriğinde barındırmaktadır.
Hazmı rahatlatarak sindirime yardımcı olmaktadır.
Yüksek tansiyonu düşürdüğü için hipertansiyon hastaları nizamlı pirinç tüketmelidir.
Vücuttaki fazla suyu çektiğinden dolayı toksik hususları süratle bedenden atmaktadır.
İshalin kesilmesinde fazlaca tesirlidir.
Kanseri engelleyen hususlar içerdiğinden dolayı kanser hücrelerine karşı bedeni korumaktadır. Bilhassa bağırsak kanserine karşı tesirli bir muhafaza sağlamaktadır.
Kandaki kolesterol düzeyini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.
Böbrekler için en faydalı besinler içinde pirinçte yer almaktadır.
Besin kıymeti ve kalorisi yüksek bir zerzevat olan nohut, Yuvalama çorbasının esas beslecisi baklagilindendir. bol bol nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor üzere mineraller açısından zengindir.
Vücudu kuvvetlendirir.
Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
İştah açar.
Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür.
Anne sütünü arttırır.
Vücuttaki damarları açar.
Cinsel isteği ve gücü arttırır.
Sesi açar ve öksürüğü keser.
Göğüs kanserine karşı hamidir.
Vücutta fazla su toplanmasını önler.
Östrojen hormonunu dengeleyici tesiri ile bilhassa menopoz devrinde faydalıdır.
Yörük çorbasının içerisinde yer alan nohut, besin pahası ve kalorisi yüksek bir zerzevat olan nohut pek besleyicidir. bol bol nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor üzere mineraller açısından zengindir.
Vücudu kuvvetlendirir.
Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
İştah açar.
Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür.
Anne sütünü arttırır.
Vücuttaki damarları açar.
Cinsel isteği ve gücü arttırır.
Sesi açar ve öksürüğü keser.
Göğüs kanserine karşı esirgeyicidir.
Vücutta fazla su toplanmasını önler.
Östrojen hormonunu dengeleyici tesiri ile bilhassa menopoz periyodunda faydalıdır.