En âlâ çiğ köfteyi hangi yöre yapar üzere tartışmalar daima olarak devam etse de çiğ köftenin asıl bulunuş öyküsünün 4000 yıl öncesine dayandığını kaç kişi biliyor? İşte çiğ köftenin bulunuş kıssası…
Çiğ köfte denildiği vakit akla birinci vakit içinderda Adıyaman ve Şanlıurfa geliyor.
Bu yörelere ilişkin bir yemek olan çiğ köfte şayet yeterli yapılırsa muazzam bir lezzetle başınızı döndürebilir. Günümüzde hala Adıyaman ve Şanlıurfa içinde çip köftenin kökenine dair tartışmalar devam etse de çip köftenin 4000 yıl geriye dayanan asıl öyküsünü biliyor musunuz?
Hz. İbrahim ve Kral Nemrut periyoduna kadar uzanan çiğ köftenin bulunuş öyküsünde rivayete bakılırsa Kral Nemrut, İbrahim’i tek ilaha inandığı için yakmaya karar verir.
Bunun üzerine halkına buyruk veren Nemrut, krallığındaki tüm ağaç ve odunları büyük bir meydanda toplatma sonucu alır. Olağan bunun için tüm krallıkta ateş yakılmasını ve doğal olarak yemek pişirilmesini yasaklamış olur.
Hz. İbrahim’in yakılması için toplatılan odun ve ağaçlar yüzünden halk yiyecek muhtaçlıklarını ateş olmadan gidermek zorunda kalır, ama bu olanlardan habersiz bir avcı, akşam yemeği için fazlacatan geyik avlamıştır.
Avladığı geyiği konuta getirerek eşinden pişirmesini isteyen avcı, eşinden ateş yakmanın yasak olduğunu zira tüm yakılacak odunların meydanda toplatıldığını öğrenir.
Bunun üzerine aç kalmamak için diğer bir yol arayan avcı, avladığı geyiğin sağ art budunu alır ve taşla döverek ezmeye başlar.
Ezdiği geyik etinin üzerine bulgur, biber ve tuz ekleyerek düzgünce yoğuran avcı, bu biçimdece çiğ köfteyi bulmuş olur.
Yani rivayete nazaran birinci çiğ köfte yaklaşık 4000 yıl evvel bir avcı ve ailesi tarafınca yakacak odun bulamadıkları için bulunmuştur.
Söz konusu kıssası Şanlıurfa Valiliği tarafınca 1997 yılında bir makale olarak yayınlanmıştır.
Çiğ köfte günümüze kadar bir epey değişimden geçti ve her yöre bu tarife kendinden bir şeyler kattı. Biz de sizler için Adıyaman tarzı etli çiğ köfte tanımını paylaşıyoruz!
Malzemeler
elbet siz Şanlıurfa ve diğer bir yörenin çiğ köfte tanımını de deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Çiğ köfte denildiği vakit akla birinci vakit içinderda Adıyaman ve Şanlıurfa geliyor.
Bu yörelere ilişkin bir yemek olan çiğ köfte şayet yeterli yapılırsa muazzam bir lezzetle başınızı döndürebilir. Günümüzde hala Adıyaman ve Şanlıurfa içinde çip köftenin kökenine dair tartışmalar devam etse de çip köftenin 4000 yıl geriye dayanan asıl öyküsünü biliyor musunuz?
Hz. İbrahim ve Kral Nemrut periyoduna kadar uzanan çiğ köftenin bulunuş öyküsünde rivayete bakılırsa Kral Nemrut, İbrahim’i tek ilaha inandığı için yakmaya karar verir.
Bunun üzerine halkına buyruk veren Nemrut, krallığındaki tüm ağaç ve odunları büyük bir meydanda toplatma sonucu alır. Olağan bunun için tüm krallıkta ateş yakılmasını ve doğal olarak yemek pişirilmesini yasaklamış olur.
Hz. İbrahim’in yakılması için toplatılan odun ve ağaçlar yüzünden halk yiyecek muhtaçlıklarını ateş olmadan gidermek zorunda kalır, ama bu olanlardan habersiz bir avcı, akşam yemeği için fazlacatan geyik avlamıştır.
Avladığı geyiği konuta getirerek eşinden pişirmesini isteyen avcı, eşinden ateş yakmanın yasak olduğunu zira tüm yakılacak odunların meydanda toplatıldığını öğrenir.
Bunun üzerine aç kalmamak için diğer bir yol arayan avcı, avladığı geyiğin sağ art budunu alır ve taşla döverek ezmeye başlar.
Ezdiği geyik etinin üzerine bulgur, biber ve tuz ekleyerek düzgünce yoğuran avcı, bu biçimdece çiğ köfteyi bulmuş olur.
Yani rivayete nazaran birinci çiğ köfte yaklaşık 4000 yıl evvel bir avcı ve ailesi tarafınca yakacak odun bulamadıkları için bulunmuştur.
Söz konusu kıssası Şanlıurfa Valiliği tarafınca 1997 yılında bir makale olarak yayınlanmıştır.
Çiğ köfte günümüze kadar bir epey değişimden geçti ve her yöre bu tarife kendinden bir şeyler kattı. Biz de sizler için Adıyaman tarzı etli çiğ köfte tanımını paylaşıyoruz!
Malzemeler
500 gr çiğ köftelik yağsız kıyma
5 çay bardağı çiğ köftelik esmer bulgur
2 kuru soğan
4 diş sarımsak
250 gr domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1.5 su bardağı isot
Yarım demet maydanoz
Çeyrek demet taze nane
Yarım su bardağı soğuk su
Yoğurmak için buz
elbet siz Şanlıurfa ve diğer bir yörenin çiğ köfte tanımını de deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun!