Hindistan’ın 2047’ye Kadar Gelişmesi İçin Ortalama Yıllık %7,6 GSYİH Büyümesine İhtiyacı Var: RBI

Beykozlu

New member
2022-23 döneminde Hindistan yüzde 7,2’lik bir büyüme kaydetti.


Bombay:

Rezerv Bankası tarafından Temmuz bülteninde yayınlanan bir makalede, Hindistan’ın önümüzdeki 25 yıl içinde yıllık ortalama yüzde 7,6’lık reel GSYİH büyümesiyle 2047 yılına kadar gelişmiş bir ülke haline gelebileceği belirtildi.

Bununla birlikte, ‘Hindistan @ 100’ başlıklı makale, insanların mevcut sermaye stokları, altyapısı ve becerileri göz önüne alındığında görevin kolay olmayabilir.

Hindistan’ın bağımsızlığının 75. yılı olan 15 Ağustos 2022’de ulusa seslenen Başbakan Narendra Modi, önümüzdeki 25 yıl için 2047’ye kadar gelişmiş bir ülke olma vizyonunu ortaya koydu.

Harendra Behera, Dhanya V, Kunal Priyadarshi ve Sapna Goel tarafından yazılan makale, “Gelişmiş bir ekonomi haline gelmek için kişi başına gelir düzeyine ulaşmak için Hindistan’ın reel GSYİH’sının önümüzdeki 25 yıl içinde yılda yüzde 7,6 oranında büyümesi gerekiyor.”

Yazarlar, RBI’nin Ekonomi ve Politika Araştırma Departmanındandır.

Merkez bankası, makalede ifade edilen görüşlerin yazarlara ait olduğunu ve kendi görüşlerini yansıtmadığını söyledi.

2022-23 döneminde Hindistan yüzde 7,2’lik bir büyüme kaydetti. RBI’nin cari mali yıl için GSYİH büyüme tahmini yüzde 6,5.

Yazarlara göre makale, Hindistan’ın 2047-48’e kadar gelişmiş bir ülke olmasını sağlamak için gösterge niteliğinde bir yol haritası sunuyor.

“Hindistan, GSYİH içindeki payının mevcut yüzde 25,6 seviyesinden 2047-48 yılına kadar yüzde 35’e çıkması için sanayi sektörünü güçlendirerek ekonomik yapısını yeniden dengelemelidir.

“2047-48’de GSYİH içindeki sektörel payları sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 60 olmak üzere, tarım ve hizmetler faaliyetinin önümüzdeki 25 yılda sırasıyla yıllık yüzde 4,9 ve yüzde 13 oranında büyümesi gerekecek.” makale dedi.

Ayrıca, 2047 yılına kadar gelişmiş bir ülke olmak için Hindistan’ın kişi başına düşen GSYİH’sının mevcut seviyeden 8,8 kat artması gerektiğini söyledi. Yani şu anda 2.500 ABD doları olan kişi başına düşen GSYİH’nın 22.000 ABD dolarına çıkması gerekiyor.

Açıklamada, “Bu makale, önümüzdeki 25 yıl içinde büyümenin potansiyel itici güçlerini ve bunların etkili bir şekilde üstesinden gelmek için zamanında ve hedefe yönelik politika tepkileri gerektiren ortaya çıkabilecek zorlukları araştırıyor” denildi.

Ayrıca makale, kalkınmaya giden sürdürülebilir yolun fiziksel sermayeye yatırım ve üretkenliği artırmak için eğitim, altyapı, sağlık ve teknolojiyi kapsayan sektörlerde kapsamlı reformlar gerektirdiğini söyledi.

Devlet, özel sektör, sivil toplum ve vatandaşların işbirliği bu dönüşümün sürdürülmesi için çok önemlidir.

Bir ülkeyi ‘gelişmiş’ ülke olarak tanımlamak için benzersiz bir kriter kullanılmaz. Dünya Bankası, ülkeleri Kişi Başına Gelire (PCI) göre düşük gelirli, alt-orta gelirli, üst-orta gelirli ve yüksek gelirli olarak sınıflandırır.

Dünya Bankası sınıflandırmasına göre, 2022-23’te kişi başına düşen geliri 13.205 ABD Doları veya üzerinde olan bir ülke, yüksek gelirli ülke olarak sınıflandırılmaktadır.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ülkeleri iki ana gruba ayırır: Gelişmiş Ekonomiler (AE’ler) ve Yükselen Pazar ve Gelişmekte Olan Ekonomiler (EMDE’ler). Bu, üç kritere dayanmaktadır – kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla, ihracat çeşitliliği ve küresel finansal entegrasyon.

Makaleye göre, uzun bir süre boyunca yüksek büyüme elde etmek ekonomi tarihinde nadir görülen bir durum değildir ve sürdürülen yüksek büyüme evrelerinin dönemleri daha yenidir ve yüksek büyümenin sürdürülmesinde teknolojinin ve küreselleşmiş pazarların önemini vurgulamaktadır.

“Hindistan’ın yüzde 9,1’lik nominal kişi başına GSYİH büyüme hedefine ulaşması için önceki rekorunu aşması gerektiği belirtilebilir.”

Yazarlar, zorluklarla ilgili olarak, Hindistan’ın 2047’ye kadar gelişmiş bir ulusa giden yolunun, hem fiziksel hem de beşeri sermayeyi geliştirmeye önemli ölçüde bağlı olacağını söylediler.

Makalede, “Hindistan, önümüzdeki 25 yıl boyunca sürdürülen ortalama yüzde 7,6’lık ortalama reel GSYİH büyümesiyle 2047 yılına kadar gelişmiş bir ülke haline gelebilir” deniyor.

Makalede sunulan analiz, yapısal reformlar, yatırımlar, ekonominin lojistiği ve dijitalleşmesi, işgücünün becerilerinin artırılması ve sektörel politika girişimleri üzerindeki politika odağının büyümeyi artırıcı etkisiyle, Hindistan’ın 2047 yılına kadar gelişmiş bir ülke haline gelebileceğini gösteriyor. imalat, ihracat, turizm, eğitim ve sağlık sektörlerini kapsamaktadır.

Hindistan’ın geniş işgücü havuzunu üretken bir şekilde dahil etmek ve bilgi odaklı sektörlerde büyüme fırsatlarından yararlanmak için çok yönlü bir yaklaşım izlemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

()
 
Üst