Darda kalanın karadaki yardımcısı Hızır ile denizlerin hakimi İlyas’ın kavuştukları gün olan Hıdırellez, neredeyse tüm kültürlerde epeyce değerli bir yere sahiptir… Bolluk, rahmet ve yeni başlangıçlar getirsin diye bugünde insalar çeşitli gelenekleri sürdürür. Pekala, Hıdırellez’de hangi yemekler yapılır? İşte Hıdırellez’in en meşhur yemekleri…
Baharın geldiğini bu mis üzere lezzeti tadınca anlayacaksınız. Bu pilavda bilhassa kuzu eti kullanılır. Mis üzere Hıdırellez pilavı tanımı:
Hıdırellez pilavı için materyaller:
1. Kuzu etlerini biraz suda bekletin ve yıkayın.
2. Düdüklü tencerede üzerine su ekleyip denetimli bir biçimde pişirin.
3. Pirinçleri yıkayıp nişastası çıkana kadar suda bekletin.
4. Bu sırada tüm yeşillikleri ince ince doğrayın.
5. Yağı tencereye alıp eritin, pirinçleri ekleyip kavurun.
6. Et suyu ve tuzunu ekleyip pişmeye bırakın.
7. Yarı pişen pirinci bir tepsiye alın ve üzerine etleri koyun. Yeşilliği de üzerine serpin ve karıştırın.
8. Bir kaşık salçayı suyla açın. Tepsiyi öncesinden ısıtılmış fırına alın. Etler kızarıp, pilav suyunu çekince, üzeri kurumadan fırından alın.
Rahmetin sembolü çörekler Hıdırellez’e renk katar. Hıdırellez çöreği tanımı:
Hıdırellez çöreği için materyaller:
1. Tüm gereçleri derin bir kaba alın.
2. Kulak göğsünden biraz daha sert bir hamur yapıp 21 bezeye ayırın.
3. Yarım saat kadar dinlendirin.
4. Her bir bezeyi tepsi büyüklüğünde açın.
5. İki yufkada bir sıvı yağ sürün.
6. Üst üste bu türlü yaptıktan daha sonra üzerine yumurta sarısıyla, biraz sıvı yağ karıştırıp sürün.
7. Çatalı dört beş yerine batırın ve 15 dk. kadar ılık fırında mayalandırın.
8. Üzeri kızarana kadar pişirip servis edin.
Hıdırellezde sevdiklerinizle paylaşacağınız bir tanım… Hıdırellez kurabiyesi tanımı:
Hıdırellez kurabiyesi için materyaller:
1. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın.
2. Yoğurt, sıvı yağ ve toz şekeri katın.
3. Tuz ve kabartma tozunu ek edin.
4. Unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. (Kulak göğsü kıvamında ve ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz.)
5. Hamurdan pinpon topu büyüklüğünde modüller koparıp avuçlarınız içinde yuvarlayın ve üzerlerine hafifçeçe bastırın.
6. Hazırladığınız kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş ya da yağlanmış tepsiye ararlıklı olarak dizin.
7. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın ve kurabiyeleri sıcak fırında üzerleri sarı- kahverengi oluncaya kadar, en az 25 dakika pişirin.
Hıdırellez’de bulgur hayli değerli bir yere sahiptir. Meskenlerin şayet olmazsa olması bulgurdan Hıdırellez’e özel bulgur çorbası tanımı:
Bulgur çorbası için gereçler:
1. Bulgurları yıkayıp süzün.
2. Bir tencereye sıvı yağı dökün ve ince doğradığınmış kuru soğanı üzerine ekleyip orta ateşte biraz kavurun.
3. sonrasındasında rendelenmiş domatesleri ve domates salçasını da ekleyerek biraz kavurun.
4. daha sonra üzerine bulguru ek edip karıştırın.
5. Üzerine sıcak su, et bulyon ve tuzunu ekleyin.
6. Kısık ateşte bulgurlar pişene kadar kaynatın.
7. Servis tabağına aldıktan daha sonra üzerine dereotu serpin.
Hıdırellez onsuz olmaz… Tatar böreği olarak da bilinen Kalakay çöreği tanımı:
Kalakay çöreği için gereçler:
1. Un hariç öbür gereçleri derin bir kapta karıştırın.
2. Unu yavaşça ekleyerek ele yapışmayan sert bir hamur elde edin.
3. Hamuru 15-20 dk dinlendirin ve tepsi uzunluğunda elinizle açın.
4. Üzerine 1 yumurtanın sarısını sürüp kaşık yardımı ile üzerine çizikler atın.
5. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Gül ağacının altına dileklerinizi yazmayı unutmayın… her insanın dileklerinin gerçekleştiği günler dileriz! Öteki içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Baharın geldiğini bu mis üzere lezzeti tadınca anlayacaksınız. Bu pilavda bilhassa kuzu eti kullanılır. Mis üzere Hıdırellez pilavı tanımı:
Hıdırellez pilavı için materyaller:
1 kg kemikli kuzu eti
3 su bardağı pirinç
4-5 adet taze soğan
Bir tutam maydanoz
Bir tutam taze nane
Bir tutam dereotu
Yarım fincan zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı et suyu
1. 5 su bardağı kaynamış su
Tuz
1. Kuzu etlerini biraz suda bekletin ve yıkayın.
2. Düdüklü tencerede üzerine su ekleyip denetimli bir biçimde pişirin.
3. Pirinçleri yıkayıp nişastası çıkana kadar suda bekletin.
4. Bu sırada tüm yeşillikleri ince ince doğrayın.
5. Yağı tencereye alıp eritin, pirinçleri ekleyip kavurun.
6. Et suyu ve tuzunu ekleyip pişmeye bırakın.
7. Yarı pişen pirinci bir tepsiye alın ve üzerine etleri koyun. Yeşilliği de üzerine serpin ve karıştırın.
8. Bir kaşık salçayı suyla açın. Tepsiyi öncesinden ısıtılmış fırına alın. Etler kızarıp, pilav suyunu çekince, üzeri kurumadan fırından alın.
Rahmetin sembolü çörekler Hıdırellez’e renk katar. Hıdırellez çöreği tanımı:
Hıdırellez çöreği için materyaller:
1 yumurta beyazı (sarısı üzerine)
Yarım paket yaş maya
Bir çay kaşığı soda
Yarım su bardağı sıvı yağ
Bir su bardağı ılık süt
Bir tatlı kaşığı şeker
Yeteri kadar tuz
Aldığı kadar un
1. Tüm gereçleri derin bir kaba alın.
2. Kulak göğsünden biraz daha sert bir hamur yapıp 21 bezeye ayırın.
3. Yarım saat kadar dinlendirin.
4. Her bir bezeyi tepsi büyüklüğünde açın.
5. İki yufkada bir sıvı yağ sürün.
6. Üst üste bu türlü yaptıktan daha sonra üzerine yumurta sarısıyla, biraz sıvı yağ karıştırıp sürün.
7. Çatalı dört beş yerine batırın ve 15 dk. kadar ılık fırında mayalandırın.
8. Üzeri kızarana kadar pişirip servis edin.
Hıdırellezde sevdiklerinizle paylaşacağınız bir tanım… Hıdırellez kurabiyesi tanımı:
Hıdırellez kurabiyesi için materyaller:
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Yaklaşık 6-7 su bardağı un
1. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın.
2. Yoğurt, sıvı yağ ve toz şekeri katın.
3. Tuz ve kabartma tozunu ek edin.
4. Unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. (Kulak göğsü kıvamında ve ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz.)
5. Hamurdan pinpon topu büyüklüğünde modüller koparıp avuçlarınız içinde yuvarlayın ve üzerlerine hafifçeçe bastırın.
6. Hazırladığınız kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş ya da yağlanmış tepsiye ararlıklı olarak dizin.
7. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın ve kurabiyeleri sıcak fırında üzerleri sarı- kahverengi oluncaya kadar, en az 25 dakika pişirin.
Hıdırellez’de bulgur hayli değerli bir yere sahiptir. Meskenlerin şayet olmazsa olması bulgurdan Hıdırellez’e özel bulgur çorbası tanımı:
Bulgur çorbası için gereçler:
1 su bardağı ince kısırlık bulgur
1 adet kuru soğan
2 adet orta uzunluk domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet et bulyon ya da et suyu
2 yemek kaşığı sıvı yağ
9 su bardağı sıcak su
Tuz
Dereotu (isteğe bağlı)
1. Bulgurları yıkayıp süzün.
2. Bir tencereye sıvı yağı dökün ve ince doğradığınmış kuru soğanı üzerine ekleyip orta ateşte biraz kavurun.
3. sonrasındasında rendelenmiş domatesleri ve domates salçasını da ekleyerek biraz kavurun.
4. daha sonra üzerine bulguru ek edip karıştırın.
5. Üzerine sıcak su, et bulyon ve tuzunu ekleyin.
6. Kısık ateşte bulgurlar pişene kadar kaynatın.
7. Servis tabağına aldıktan daha sonra üzerine dereotu serpin.
Hıdırellez onsuz olmaz… Tatar böreği olarak da bilinen Kalakay çöreği tanımı:
Kalakay çöreği için gereçler:
2.5 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
100 gr oda ısında yumuşamış tereyağı
2 yumurta (1 adedinin sarısı üstüne sürülecek)
1 çay kaşığı karbonat
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
1. Un hariç öbür gereçleri derin bir kapta karıştırın.
2. Unu yavaşça ekleyerek ele yapışmayan sert bir hamur elde edin.
3. Hamuru 15-20 dk dinlendirin ve tepsi uzunluğunda elinizle açın.
4. Üzerine 1 yumurtanın sarısını sürüp kaşık yardımı ile üzerine çizikler atın.
5. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Gül ağacının altına dileklerinizi yazmayı unutmayın… her insanın dileklerinin gerçekleştiği günler dileriz! Öteki içeriklerimize de göz atabilirsiniz: