Yeni gelinlerin en büyük kederlerinden biri yemek yapmaktır. ‘Ne pişirsem? Nasıl pişirsem? Yapabilir miyim sanki?’ diye kara kara düşünen yeni gelinlere, birbirinden lezzetli ve imali sıradan çorba tanımlarını ayrıntı detay yazdık. Bu sağlıklı çorbaları hem fazlaca süratli hazırlayacak birebir vakitte tatlarıyla herkesi mest edeceksiniz.
1. Şehriyeli Tavuk Çorbası
Hazırlanma Mühleti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 15 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
1. Tavuk etini tuzsuz bir biçimde haşlayın. Suyu biraz fazla ekleyin zira haşlanan sudan 5 bardak alarak çorba için kullanacaksınız. (yaklaşık 1 litre)
2. Tavuk haşlandıktan daha sonra küçük modüllere ayırın ve başka bir tabağa koyun.
3. sonrasındasında, çorbanızı yapacağınız tencereyi ocağa yerleştirin.
4. Margarin ve sıvı yağı ekleyin.
5. Margarin eridikten daha sonra unu ekleyin. Topaklanmaması için yeterlice kavurun.
6. Evvelden ayırdığınız 5 bardak tavuk suyunu ve evvelde küçük kesimlere böldüğünüz tavukları ekleyin.
7. Güzelce karıştırın ve kaynadıktan daha sonra şehriyeleri ekleyin.
8. Şehriyeleri yaklaşık 10-15 dakika pişinceye kadar kaynatın.
9. Tuz ekleyin ve çorbanız piştikten daha sonra tencerenin kapağını kapatarak dinlenmeye bırakın. Mis üzere şehriyeli tavuk çorbanız hazır.
Afiyet olsun!
2. Düğün Çorbası
Hazırlanma Mühleti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 30 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
1. Fazla yağları alınmış, bol suda yıkadığınız kuzu gerdan etini derin bir tencereye yerleştirin. Üzerini geçecek kadar su ilavesiyle kısık ateşte haşlamaya bırakın. Haşlama esnasında tencerenin yüzebir daha çıkan köpükleri kevgir sayesinde alın.
2. Çorbanın terbiyesini hazırlamak için un, yoğurt, yumurta sarısı ve taze sıkılmış limon suyunu başka bir kasede düzgünce çırpın ve tuzunu da ekleyip karıştırın.
3. Haşlanmış kuzu gerdan etinin kemiklerini ayıklayın, etlerini ince şeritlere ayırın. İsteğe nazaran haşlama suyunu başka bir tencereye süzün. Hazırladığınız yoğurtlu terbiye karışımını çorba tenceresine yavaş yavaş ekleyip süratlice karıştırın. Eti de ekleyip kısık ateşte, kimi bazı karıştırarak kıvam alana dek pişirin.
4. Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritip toz kırmızı biberi kısık ateşte yakın. Kıvam alan sıcak çorbaya kızgın tereyağını ek edip karıştırdıktan daha sonra servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine kuru nane serperek servis edin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta:
Hazırlanma Mühleti: 10 dakika
Pişirme Müddeti: 25 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
1. Zeytinyağını tencerede ısıtın. Unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Su ve doğranmış domatesi ek edip tuz ve karabiberle tatlandırın. Üzeri fokurdamaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın ve el blenderi ile çırpın.
2. Labne peyniri ve kremayı çırpın. Çorbayı kaselere paylaştırıp birer kaşık peynirli krema ekleyip isteğe göre roka ile süsleyin. Servis yapın.
Afiyet olsun.
4. Kremalı Brokoli Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 25 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
1. Et suyunu tencerede kaynatın. Brokoliyi iri çiçekler halinde ayırıp yıkayın ve et suyuna ek edin. Tuz ekleyin, brokoliler canlı kalacak biçimde pişirin.
2. Süt, süt kreması ve unu derin bir kasede mikserle çırpın. Daima karıştırarak kaynamakta olan çorbaya azar azar ek edin. 5-6 dakika daha pişirip ateşten alın. Blenderden geçirip sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
5. Zerzevat Çorbası
Hazırlanma Mühleti: 5 dakika
Pişirme Müddeti: 10 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
– 1 adet soğan
– 3 küçük havuç
– 3 diş sarımsak
– 5 adet Brüksel lahanası
– 1 dolu avuç brokoli(saplarıyla bir arada,)
– 1 orta uzunluk pancar
– 2 avuç kırmızı mercimek
– 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
– 1 silme çay kaşığı tuz
– Yarım çay kaşığı karabiber
– 3 avuç haşlanmış nohut( daha da zenginleştirmek isterseniz)
Üzerine:
– 1-2 kısım taze yahut kuru nane
– 1-2 kol taze soğan
– Tuz
– Karabiber
– Pul biber
– Limon
– Yoğurt
Yapılışı:
1. Tencerenin altını açıp içine 2-3 çorba kaşığı zeytinyağını koyun.
2. İçine 3 küçük havucu kabaca doğrayıp ekleyin. Üzerine, 1 adet pancarı, 5 adet Brüksel lahanasını 4 modüle bölerek ilave edin.
3. En son 1 avuç brokoliyi saplarıyla bir arada kabaca bölerek ekleyin. 2.3 dakika güzelce kavurun.
4. Üzerine soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı ekleyin ve 1 dakika daha kavurun.
5. Kırmızı mercimeği de yıkadıktan daha sonra, tuz ve karabiberle bir arada ekleyin ve üzerine 3 parmak geçecek kadar su ek edip pişmeye bırakın.
6. 15 dakika pişirdikten daha sonra el blenderı ile pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çekin.
Çorbanız hazır. Üzerini istediğiniz gereç ile süsleyebilirsiniz. Taze soğan ve çırpılmış yoğurt epeyce yakışcaktır.
Afiyet olsun.
6. Yayla Çorbası
Hazırlanma Mühleti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 20 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
1. Pirinci yıkayıp süzün. Et suyunu tencereye aktarıp bir taşım kaynattıktan daha sonra pirinci ek edin. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
2. Derin bir kasede yoğurt, 1 yumurtanın sarısı ve unu çırpın. Kaynamakta olan et suyuna azar azar ekleyerek koyu bir kıvam elde edinceye kadar daima karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.
3. Üzeri için tereyağını tavada eritip nane ve toz kırmızı biberi kavurun. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üst kısımlarına tereyağında kavrulmuş baharatı gezdirerek dökün.
Püf Nokta:
7. kremalı Mantar Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 5 dakika
Pişirme Mühleti: 15 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
1. Mantarlar ince doğranır ve tereyağında kavurun. Kararması için limon suyu ekleyin.
2. Tencerede, tereyağı ve zeytinyağında ince doğranmış soğanları kavurun. Un eklenerek kavurmaya devam edin.
3. Üzerine 3 parmak geçecek kadar su ek edin.
4. Pişen mantarların üzerine krema, tuz ve karabiber ek edin.
5. Bir taşım kaynatın ve ocaktan alın. Servis ederken üzerine dereotu serpin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta:
Krema sevmeyenler alternatif olarak süt de kullanabilirler.
8. Tarhana Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 5 dakika
Pişirme Mühleti: 15 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
– 3 yemek kaşığı toz tarhana
– 5 su bardağı su
– 1 yemek kaşığı salça
– 50 gram tereyağı
– Tuz
– Nane
Yapılışı:
1. Tarhanayı suyla açın.
2. Tencerede yağ, nane ve salçayı hafifçeçe karıştırıldıktan daha sonra 4 su bardağı suyu ve ezilmiş tarhanayı ek edin.
3. Tuzu da ekledikten daha sonra topaklanmaması için devamlı karıştırın.
4. Kaynayınca karıştırmayı bırakın ve 5 dakika daha kaynatın.
Afiyet olsun.
9. Mercimek Çorbası
Hazırlanma Müddeti:10 dakika
Pişirme Mühleti: 30 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
1. Derin bir tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. İri doğranmış 1 adet büyük soğanı sıvı yağ ile birlikte kavurun.
2. Kavrulan soğanlara 1 yemek kaşığı unu ekleyin ve kokusu çıkıp, renk alana kadar kavurma sürecini sürdürün. İri kesimler halinde doğradığınız birer adet havuç ve patatesi tencereye aktarıp karıştırmaya devam edin.
3. Tuz, karabiber ve bol suda yıkadıktan daha sonra suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı mercimeği de ek edin ve son defa güzelce karıştırın.
4. 6 su bardağı sıcak suyu da tencereye ek edin.
5. Akabinde kapağını kapatın, patates ve havuçlar yumuşayana kadar orta ara karıştırarak 30 dakika kadar pişirin.
6. Çorba piştikten daha sonra pürüzsüz bir kıvam alması için el blenderından geçirin. 5 dakika daha pişirdikten daha sonra ocaktan alın.
7. 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı tereyağını bir tavada kızdırın. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biberi ekleyin ve 2 dakika yağı kızdırdıktan daha sonra ocaktan alın.
8. Hazırladığınız yağı Çorbanın üzerine ek edin.
Afiyet olsun.
10. Yoğurt Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 5 dakika
Pişirme Mühleti: 30 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
1. Tencerede margarini eritin.
2. Margarin eridikten daha sonra üzerine unu koyup bir süre daha kavurun ve çabucak sonrasında soğumasını bekleyin.
3. Soğuyan un ve yağın üzerine 2 su bardağı yoğurt ve 1 yumurta sarısını ekleyerek düzgünce çırpın. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar 2-3 dakika boyunca çırpın.
4. Pürüzsüz bir kıvam elde ettiğiniz karışımın üzerine yavaş yavaş yavaş sıcak suyu ekleyin.
5. Kaynayana kadar daima karıştırın.
6. Kaynadıktan daha sonra tuzunu ek edin. Altını kısın.
7. Sos tavasında yağı kızıdırın ve kuru naneyi atıp altını kapatın.
8. Çorbanız hazır nane sosunu üzerine gezdirip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Püf Nokta:
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 40 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
1.Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın. Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
2. 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye dökün.
3. Yaklaşık 30 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
4. Başka bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
5. Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
6. Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.
7. 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
8. Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.
9. Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
10. daha sonra süratlice karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
11. Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
12. Balkabağı çorbası
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 30 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
– 3-4 ince dilim bal kabağı
– 1 adet orta uzunluk kuru soğan
– 1 adet havuç
– 1 adet patates
– Toz zencefil
– Toz zerdeçal
– Karabiber
– Pul biber
– Tuz
– Zeytinyağı
Yapılışı:
1. Bal kabağı, kuru soğan, patates ve havuçları küp küp doğrayın.
2. Tencereye zeytinyağını koyun, zeytinyağı kızınca zerzevatları ekleyin ve orta ara karıştırın.
3. Tencereye istenilen istediğiniz yoğunluk ölçüsüne bakılırsa sıcak su ekleyin ve pişmeye bırakın.
4. Sebzeler yumuşayınca baharatları ekleyin.
5. Pişen çorbanızı pürüzsüz kıvam alıncaya kadar blenderdan çekin.
Afiyet olsun.
13. Sebzeli Kabak Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 20 dakika
Pişirme Mühleti: 30 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
1. Zerzevatları kabaca doğrayın.
2. Tencereye zeytinyağ koyun, yağ kızınca zerzevatları ek edin ve kavurun.
3. Üzerine baharatları ekleyin.
4. Kısık ateşte sebzeler suyunu bırakıncaya ve yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
5. Yumuşayan sebzelere sıcak su ve süt ekleyin. Pişmeye bırakın.
6. Pişen zerzevatları blenderdan geçirin.
7. Fesleğen ve pul biberle süslenerek sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta:
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 30 dakika
Porsiyon: 5 Kişilik
Malzemeler:
1. İnce doğramış soğanları zeytinyağında kavurun. Üzerine patates ve bezelyeyi de ekleyin kavurmaya devam edin. (dereotunu burada ekleyebilirsiniz)
2. Üzerine su ekleyin ve zerzevatları pişmeye bırakın.
3. Pişen çorbanızı blendırdan geçirin. Çorbanız hazır.
Afiyet olsun.
15. Un Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 20 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
1 salçalık kırmızı biber1 çorba kaşığı mısır özü yağı1 kase ufalanmış lor peyniri
Yapılışı:
1. Tereyağını tencerede eritip unu kavurun.
2. Tavuk suyunu azar azar ek ederek çırpma teli sayesinde daima çırparak bir taşım kaynatın.
3. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15 dakika daha kaynatın.
4. Üzeri için yağı sos tenceresinde ısıtıp zar halinde doğranmış salçalık biberi kavurun.
5. Ocaktan alıp lor peynirini ek edin. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine peynirli karışımı yayın. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
1. Şehriyeli Tavuk Çorbası
Hazırlanma Mühleti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 15 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
1 tavuk göğsü yahut 2 tavuk budu (ikisinden birini tercih edebilirsiniz)
Tavuk suyu (5 bardak)
Un (1 dolu yemek kaşığı)
Margarin yahut tereyağı (1.5 yemek kaşığı)
Sıvı yağ ( 2 yemek kaşığı)
Tel şehriye (1.5 kahve fincanı)
Karabiber (servis sırasında)
Tuz
1. Tavuk etini tuzsuz bir biçimde haşlayın. Suyu biraz fazla ekleyin zira haşlanan sudan 5 bardak alarak çorba için kullanacaksınız. (yaklaşık 1 litre)
2. Tavuk haşlandıktan daha sonra küçük modüllere ayırın ve başka bir tabağa koyun.
3. sonrasındasında, çorbanızı yapacağınız tencereyi ocağa yerleştirin.
4. Margarin ve sıvı yağı ekleyin.
5. Margarin eridikten daha sonra unu ekleyin. Topaklanmaması için yeterlice kavurun.
6. Evvelden ayırdığınız 5 bardak tavuk suyunu ve evvelde küçük kesimlere böldüğünüz tavukları ekleyin.
7. Güzelce karıştırın ve kaynadıktan daha sonra şehriyeleri ekleyin.
8. Şehriyeleri yaklaşık 10-15 dakika pişinceye kadar kaynatın.
9. Tuz ekleyin ve çorbanız piştikten daha sonra tencerenin kapağını kapatarak dinlenmeye bırakın. Mis üzere şehriyeli tavuk çorbanız hazır.
Afiyet olsun!
2. Düğün Çorbası
Hazırlanma Mühleti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 30 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
500 g kuzu gerdan eti
6 su bardağı su
2 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1/2 adet taze sıkılmış limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı kırmızı tatlı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı nane
Düğün Çorbası
1. Fazla yağları alınmış, bol suda yıkadığınız kuzu gerdan etini derin bir tencereye yerleştirin. Üzerini geçecek kadar su ilavesiyle kısık ateşte haşlamaya bırakın. Haşlama esnasında tencerenin yüzebir daha çıkan köpükleri kevgir sayesinde alın.
2. Çorbanın terbiyesini hazırlamak için un, yoğurt, yumurta sarısı ve taze sıkılmış limon suyunu başka bir kasede düzgünce çırpın ve tuzunu da ekleyip karıştırın.
3. Haşlanmış kuzu gerdan etinin kemiklerini ayıklayın, etlerini ince şeritlere ayırın. İsteğe nazaran haşlama suyunu başka bir tencereye süzün. Hazırladığınız yoğurtlu terbiye karışımını çorba tenceresine yavaş yavaş ekleyip süratlice karıştırın. Eti de ekleyip kısık ateşte, kimi bazı karıştırarak kıvam alana dek pişirin.
4. Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritip toz kırmızı biberi kısık ateşte yakın. Kıvam alan sıcak çorbaya kızgın tereyağını ek edip karıştırdıktan daha sonra servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine kuru nane serperek servis edin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta:
Terbiye karışımını sıcak et suyuna azar azar ekleyerek süratlice karıştırın. bu biçimdece kesilmesini önleyebilirsiniz.
Çorba kıvam almaya başladığında tabanının tutmaması için sık sık karıştırın.
Hazırlanma Mühleti: 10 dakika
Pişirme Müddeti: 25 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
200 gr doğranmış domates konservesi
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
2 diş ezilmiş sarımsak
100 gr labne peyniri
30 ml krema
Yarım demet roka
Tuz
Karabiber
1. Zeytinyağını tencerede ısıtın. Unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Su ve doğranmış domatesi ek edip tuz ve karabiberle tatlandırın. Üzeri fokurdamaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın ve el blenderi ile çırpın.
2. Labne peyniri ve kremayı çırpın. Çorbayı kaselere paylaştırıp birer kaşık peynirli krema ekleyip isteğe göre roka ile süsleyin. Servis yapın.
Afiyet olsun.
4. Kremalı Brokoli Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 25 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
200 gr brokoli
1.5 çorba kaşığı margarin
5 su bardağı et suyu
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı süt kreması
1 kahve fincanı un
Tuz
1. Et suyunu tencerede kaynatın. Brokoliyi iri çiçekler halinde ayırıp yıkayın ve et suyuna ek edin. Tuz ekleyin, brokoliler canlı kalacak biçimde pişirin.
2. Süt, süt kreması ve unu derin bir kasede mikserle çırpın. Daima karıştırarak kaynamakta olan çorbaya azar azar ek edin. 5-6 dakika daha pişirip ateşten alın. Blenderden geçirip sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
5. Zerzevat Çorbası
Hazırlanma Mühleti: 5 dakika
Pişirme Müddeti: 10 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
– 1 adet soğan
– 3 küçük havuç
– 3 diş sarımsak
– 5 adet Brüksel lahanası
– 1 dolu avuç brokoli(saplarıyla bir arada,)
– 1 orta uzunluk pancar
– 2 avuç kırmızı mercimek
– 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
– 1 silme çay kaşığı tuz
– Yarım çay kaşığı karabiber
– 3 avuç haşlanmış nohut( daha da zenginleştirmek isterseniz)
Üzerine:
– 1-2 kısım taze yahut kuru nane
– 1-2 kol taze soğan
– Tuz
– Karabiber
– Pul biber
– Limon
– Yoğurt
Yapılışı:
1. Tencerenin altını açıp içine 2-3 çorba kaşığı zeytinyağını koyun.
2. İçine 3 küçük havucu kabaca doğrayıp ekleyin. Üzerine, 1 adet pancarı, 5 adet Brüksel lahanasını 4 modüle bölerek ilave edin.
3. En son 1 avuç brokoliyi saplarıyla bir arada kabaca bölerek ekleyin. 2.3 dakika güzelce kavurun.
4. Üzerine soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı ekleyin ve 1 dakika daha kavurun.
5. Kırmızı mercimeği de yıkadıktan daha sonra, tuz ve karabiberle bir arada ekleyin ve üzerine 3 parmak geçecek kadar su ek edip pişmeye bırakın.
6. 15 dakika pişirdikten daha sonra el blenderı ile pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çekin.
Çorbanız hazır. Üzerini istediğiniz gereç ile süsleyebilirsiniz. Taze soğan ve çırpılmış yoğurt epeyce yakışcaktır.
Afiyet olsun.
6. Yayla Çorbası
Hazırlanma Mühleti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 20 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
8 su bardağı et suyu
1.5 kahve fincanı un
1 çay bardağı kırık pirinç
4 su bardağı yoğurt
1 yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı nane
15 gr tereyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1. Pirinci yıkayıp süzün. Et suyunu tencereye aktarıp bir taşım kaynattıktan daha sonra pirinci ek edin. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
2. Derin bir kasede yoğurt, 1 yumurtanın sarısı ve unu çırpın. Kaynamakta olan et suyuna azar azar ekleyerek koyu bir kıvam elde edinceye kadar daima karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.
3. Üzeri için tereyağını tavada eritip nane ve toz kırmızı biberi kavurun. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üst kısımlarına tereyağında kavrulmuş baharatı gezdirerek dökün.
Püf Nokta:
- Kıvamı tutturabilmek için, süzme yoğurt kullanın.
7. kremalı Mantar Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 5 dakika
Pişirme Mühleti: 15 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
500 gr mantar
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı un
1/2 limon suyu
1 paket krema
Karabiber
1. Mantarlar ince doğranır ve tereyağında kavurun. Kararması için limon suyu ekleyin.
2. Tencerede, tereyağı ve zeytinyağında ince doğranmış soğanları kavurun. Un eklenerek kavurmaya devam edin.
3. Üzerine 3 parmak geçecek kadar su ek edin.
4. Pişen mantarların üzerine krema, tuz ve karabiber ek edin.
5. Bir taşım kaynatın ve ocaktan alın. Servis ederken üzerine dereotu serpin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta:
Krema sevmeyenler alternatif olarak süt de kullanabilirler.
8. Tarhana Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 5 dakika
Pişirme Mühleti: 15 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
– 3 yemek kaşığı toz tarhana
– 5 su bardağı su
– 1 yemek kaşığı salça
– 50 gram tereyağı
– Tuz
– Nane
Yapılışı:
1. Tarhanayı suyla açın.
2. Tencerede yağ, nane ve salçayı hafifçeçe karıştırıldıktan daha sonra 4 su bardağı suyu ve ezilmiş tarhanayı ek edin.
3. Tuzu da ekledikten daha sonra topaklanmaması için devamlı karıştırın.
4. Kaynayınca karıştırmayı bırakın ve 5 dakika daha kaynatın.
Afiyet olsun.
9. Mercimek Çorbası
Hazırlanma Müddeti:10 dakika
Pişirme Mühleti: 30 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet kuru soğan (iri doğranmış)
1 yemek kaşığı un
1 adet havuç (iri doğranmış)
1 adet patates (büyük uzunluk, iri doğranmış)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1,5 su bardağı kırmızı ya da sarı mercimek
6 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1. Derin bir tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. İri doğranmış 1 adet büyük soğanı sıvı yağ ile birlikte kavurun.
2. Kavrulan soğanlara 1 yemek kaşığı unu ekleyin ve kokusu çıkıp, renk alana kadar kavurma sürecini sürdürün. İri kesimler halinde doğradığınız birer adet havuç ve patatesi tencereye aktarıp karıştırmaya devam edin.
3. Tuz, karabiber ve bol suda yıkadıktan daha sonra suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı mercimeği de ek edin ve son defa güzelce karıştırın.
4. 6 su bardağı sıcak suyu da tencereye ek edin.
5. Akabinde kapağını kapatın, patates ve havuçlar yumuşayana kadar orta ara karıştırarak 30 dakika kadar pişirin.
6. Çorba piştikten daha sonra pürüzsüz bir kıvam alması için el blenderından geçirin. 5 dakika daha pişirdikten daha sonra ocaktan alın.
7. 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı tereyağını bir tavada kızdırın. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biberi ekleyin ve 2 dakika yağı kızdırdıktan daha sonra ocaktan alın.
8. Hazırladığınız yağı Çorbanın üzerine ek edin.
Afiyet olsun.
10. Yoğurt Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 5 dakika
Pişirme Mühleti: 30 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı margarin
3 su bardağı su
Sıvı yağ
Kuru nane
1. Tencerede margarini eritin.
2. Margarin eridikten daha sonra üzerine unu koyup bir süre daha kavurun ve çabucak sonrasında soğumasını bekleyin.
3. Soğuyan un ve yağın üzerine 2 su bardağı yoğurt ve 1 yumurta sarısını ekleyerek düzgünce çırpın. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar 2-3 dakika boyunca çırpın.
4. Pürüzsüz bir kıvam elde ettiğiniz karışımın üzerine yavaş yavaş yavaş sıcak suyu ekleyin.
5. Kaynayana kadar daima karıştırın.
6. Kaynadıktan daha sonra tuzunu ek edin. Altını kısın.
7. Sos tavasında yağı kızıdırın ve kuru naneyi atıp altını kapatın.
8. Çorbanız hazır nane sosunu üzerine gezdirip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Püf Nokta:
- Sıcak suyu karıştırarak yavaş yavaş ek etmelisiniz. Yavaş yavaş eklemezseniz yoğurt kesilir.
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 40 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
2 çay bardağı kırmızı mercimek
3 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı bulgur
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
9 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı pul biber
1.Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın. Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
2. 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye dökün.
3. Yaklaşık 30 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
4. Başka bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
5. Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
6. Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.
7. 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
8. Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.
9. Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
10. daha sonra süratlice karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
11. Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
12. Balkabağı çorbası
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 30 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
– 3-4 ince dilim bal kabağı
– 1 adet orta uzunluk kuru soğan
– 1 adet havuç
– 1 adet patates
– Toz zencefil
– Toz zerdeçal
– Karabiber
– Pul biber
– Tuz
– Zeytinyağı
Yapılışı:
1. Bal kabağı, kuru soğan, patates ve havuçları küp küp doğrayın.
2. Tencereye zeytinyağını koyun, zeytinyağı kızınca zerzevatları ekleyin ve orta ara karıştırın.
3. Tencereye istenilen istediğiniz yoğunluk ölçüsüne bakılırsa sıcak su ekleyin ve pişmeye bırakın.
4. Sebzeler yumuşayınca baharatları ekleyin.
5. Pişen çorbanızı pürüzsüz kıvam alıncaya kadar blenderdan çekin.
Afiyet olsun.
13. Sebzeli Kabak Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 20 dakika
Pişirme Mühleti: 30 dakika
Porsiyon: 4 Kişilik
Malzemeler:
1 adet yeşil kabak
1 adet kırmızı soğan
1 adet havuç
1 adet patates
Brokoli
Zeytinyağı
Karabiber
Tuz
1 çay bardağı doğal süt
Sıcak su
Taze fesleğen
Pul Biber
1. Zerzevatları kabaca doğrayın.
2. Tencereye zeytinyağ koyun, yağ kızınca zerzevatları ek edin ve kavurun.
3. Üzerine baharatları ekleyin.
4. Kısık ateşte sebzeler suyunu bırakıncaya ve yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
5. Yumuşayan sebzelere sıcak su ve süt ekleyin. Pişmeye bırakın.
6. Pişen zerzevatları blenderdan geçirin.
7. Fesleğen ve pul biberle süslenerek sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta:
- İstediğiniz kıvamda şayet olmazsa üzerine sıcak su ek edebilirsiniz.
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 30 dakika
Porsiyon: 5 Kişilik
Malzemeler:
1,5 su bardağı bezelye
1 adet kuru soğan
1 adet patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 litre su (et ya da tavuk suyu da olur)
İsteğe nazaran dereotu
Tuz
1. İnce doğramış soğanları zeytinyağında kavurun. Üzerine patates ve bezelyeyi de ekleyin kavurmaya devam edin. (dereotunu burada ekleyebilirsiniz)
2. Üzerine su ekleyin ve zerzevatları pişmeye bırakın.
3. Pişen çorbanızı blendırdan geçirin. Çorbanız hazır.
Afiyet olsun.
15. Un Çorbası
Hazırlanma Müddeti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 20 dakika
Porsiyon: 6 Kişilik
Malzemeler:
8 su bardağı su
2 kahve fincanı un
30 gr tereyağı
1 salçalık kırmızı biber1 çorba kaşığı mısır özü yağı1 kase ufalanmış lor peyniri
Yapılışı:
1. Tereyağını tencerede eritip unu kavurun.
2. Tavuk suyunu azar azar ek ederek çırpma teli sayesinde daima çırparak bir taşım kaynatın.
3. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15 dakika daha kaynatın.
4. Üzeri için yağı sos tenceresinde ısıtıp zar halinde doğranmış salçalık biberi kavurun.
5. Ocaktan alıp lor peynirini ek edin. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine peynirli karışımı yayın. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.