Her Yeni Gelinin Bilmesi Gereken İmali Çok Pratik Birbirinden Enfes Ana Yemek Tanımları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Yeni evlenen ve yemek yapmakla ortası uygun olmayan gelinler için daha evvel pratik çorba tanımları hazırlamıştık. Artık de sizi, ana yemek için ne pişirsem? kaygısından kurtaracak, en çok yarım saatinizi alacak epey sıradan yemek tanımları hazırladık. Hem fazlaca pratik tıpkı vakitte lezzetli bu tanımlarla yemek yapmak fazlaca keyifli ve kolay olacak. Gelin daima bir arada bu hoş tanımlara göz atalım.


1. Fırında Kaşarlı Karnabahar Tarifi


Hazırlık Mühleti:
15 dakika

Pişirme Müddeti: 25 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Malzemeler:

  • 1 adet orta uzunluk karnabahar
Sosu İçin:


  • 1 su bardağı yoğurt


  • 1 su bardağı süt


  • 1 çay bardağı un


  • 2 adet yumurta


  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin:

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:

1. Karnabaharları çiçeklerine ayırıp güzelce yıkayın. Akabinde içi su dolu bir tencereye alın ve yavaşça yumuşayana kadar 10 dakika kadar haşlayın.Çok yavaşça yumuşayan karnabaharları tencereden alıp süzgeçten geçirin. Bir köşede ılınmaya bırakın.

2. Geniş bir kasenin ortasında yumurtaları, sütü, yoğurdu, unu, baharatları, rendelenmiş kaşar peyniri yarısını ve tuzu güzelce karıştırıp sosu hazırlayın.

3. yavaşça haşlanmış karnabaharları sosun içerisine koyup güzelce karıştır. daha sonra, fırın tepsinize karnabaharları sosuyla bir arada dökün.

4. Karnabaharlar piştiğinde üzerine rendelenmiş kaşarın kalanını serpin ve kaşar peyniri güzelce eriyip kızarana kadar pişirmeye devam edin.

5. Kaşar peynirler eriyince yemeğinizi fırından çıkarıp servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


2. Patatesli Havuçlu Mantı Tarifi


Hazırlık Mühleti:
15 dakika

Pişirme Mühleti: 30 dakika

Porsiyon: 8 kişilik

Malzemeler:

Mantı İçin:


  • 4 adet patates


  • 2 adet havuç


  • 1 tutam maydanoz


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üstüne:


  • 3 diş sarımsak


  • 2 su bardağı yoğurt


  • 1 yemek kaşığı domates salçası


  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 100 gram kıyma


  • 1 tutam tuz


  • 1 tutam karabiber
Yapılışı:

1. Patatesleri yıkayın ve bir tencereye alın, üstlerini geçecek kadar su ek edin ve pişmeye bırakın.

2. Patatesler pişene dek yaklaşık 20 dakika bu türlü haşlayın.

3. Patatesler haşlanırken havucu alın, kabuğunu soyun ve rendenin en ince tarafıyla rendeleyin.

4. Küçük bir tavaya zeytinyağını alıp, havuçların diriliği geçene dek soteleyin.

5. Haşlanmış olan patateslerin kabuklarını soyun ve ezerek püre haline getirin.

6. İnce ince doğradığınız bir tutam maydanozu ekleyerek güzelce karıştırın.

7. Sotelenmiş havuçları da alın ve karıştırın.

8. Baharatlarını da ek edin ve güzelce yoğurduktan daha sonra elleriniz ıslatın.

9. Bu karışımdan minik minik toplar yaparak yuvarlayın, bir servis tabağına alın.

10. Bir tavaya zeytinyağını alın, kıymayı tavaya alın ve güzelce kavurun.

11. Salçayı ekleyip hafifçeçe kavurun, baharatları ve suyu ekleyin, güzelce karıştırıp fokurdayana dek bekleyin ve altını kapatın.

12. Sarımsakları yoğurdun içine rendeleyin, tuzunu da katıp karıştırın. Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu patates toplarının üstüne gezdirin.

13. Hazırladığınız bu sosu da yoğurtladığınız patateslerin üstüne gezdirin.

Afiyet olsun.


3. Sahanda Pirzola Tarifi


Hazırlık Mühleti:
15 dakika

Pişirme Mühleti: 20 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Malzemeler:


  • 1 paket Kuzu Pirzola


  • 2 çay kaşığı kekik


  • 2 rendelenmiş domates


  • 20 gr tereyağı


  • 1 tatlı kaşığı domates salçası


  • 2 çay kaşığı toz kırmızıbiber


  • Tuz
Yapılışı:

1. Sos için, tereyağını sos tenceresinde eritin. Rendelenmiş domateslerle salçayı ekleyip 2-3 dakika pişirin.

2. Tuz ve toz kırmızıbiberle tatlandırıp ocaktan alın. Pirzolaları ızgarada pişirin.

3. Tuz ve kekikle tatlandırıp ocaktan alın. Isıya güçlü sahana evvel hazırlamış olduğunuz domates sosunu yayın.

4. Üzerine pirzolaları yerleştirin. Kekik serpip önce ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 5 dakika pişirin. İsteğe nazaran, limon dilimleriyle süsleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


4. Patlıcan Musakka Tarifi


Hazırlık Müddeti:
15 dakika

Pişirme Mühleti: 20 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Malzemeler:


  • 4 tane orta uzunluk çekirdeksiz patlıcan


  • 1 tane orta uzunluk soğan (isteğe bağlı büyük uzunlukta olabilir)


  • 300 gr az yağlı kıyma


  • 3 tane yeşil köy biberi (çarliston biber de olur)


  • 1 tane büyük uzunluk domates


  • 2 diş sarımsak


  • 1 yemek kaşığı salça


  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Tuz


  • Karabiber


  • Kimyon


  • Pul biber


  • Sıcak su
Yapılışı:

1. Öncelikle patlıcanları bol suda yıkayın. Patlıcanları yıkadıktan daha sonra, uzunlamasına alacalı olarak soyun. Bu süreç yemeğin manzarasının daha hoş olmasını sağlayacaktır.

2. sonrasındasında halka halka doğrayın ve tuzlu suda en az yarım saat bekletin. (Tuzlu su patlıcanın acısını alacaktır.)

3. Patlıcanlar uygunca kurulandıktan daha sonra, kızgın yağda kızartmaya başlayın.

4. Kıymaları bir tencerenin içerisine alın ve rengi değişene kadar kavurun.

5. Kıymaya 3 kaşık zeytinyağı ekleyerek kavurmaya devam edin. Üzerine ince ince küp formunda doğranmış soğanlar, biberler, sarımsak, salça ve rendelenmiş domates ekleyin.

6. Karışımı, kaynayıncaya kadar pişirin ve fokurdamaya başlayınca üzerine yarım su bardağı kadar sıcak su ekleyin.

7. Yemek suyunu çekince, baharatları da ekleyerek 5 dakika kadar pişirin ve altını kapatın.

8. Geniş tabanlı bir tencerenin tabanına patlıcanları dizin. Üzerine kıymalı karışımı ekleyerek yayın. Son olarak 1 su bardağı kadar sıcak su ek edin ve tencereyi kısık ocağa alın.

9. Yemeğinizi suyunu çekene kadar, 15-20 dakika üzere bir vakitte, hiç karıştırmadan kısık ateşte pişirin.

10. Patlıcan musakkayı ocaktan aldıktan daha sonra biraz dinlendirip servis edebilirsiniz.

11. Dilerseniz son evreyi fırın tepsisinde yaparak patlıcan musakkayı fırınlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.


5. Çökertme Kebabı Tarifi


Hazırlık Müddeti:
20 dakika

Pişirme Müddeti: 25 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Malzemeler:


  • 1 kg patates


  • 600 gr biftek


  • 2 soğan


  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Tuz


  • Karabiber


  • Kimyon


  • Kırmızı pul biber


  • Kekik
Kızartmak İçin:

  • Ayçiçek yağı
Sos İçin:


  • 3 domates


  • 1 su bardağı domates püresi


  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Tuz


  • Karabiber


  • Üzeri için


  • Sarımsaklı yoğurt


  • Maydanoz
Yapılışı:

1. Patateslerin kabuklarını soyup kibrit çöpü kalınlığında doğrayın ve tuzlu suda 30 dakika bekletin. Suyunu döküp patatesleri düzgünce kurulayın ve kızgın yağda kızartın.

2. Kızaran patatesleri kağıt havlu üzerine alın. Soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.

3. Etleri şerit halinde kesin ve soğanlara ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pul biber ekleyin.

4. Sos için, domatesleri rendeleyip zeytinyağında kavurun. Domates püresini ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.

5. Servis tabağına patatesleri yayın. Üzerine etleri yerleştirip sarımsaklı yoğurt gezdirin. Sos ekleyin ve maydanoz ile süsleyin.

6. Çökertme kebabının yanına ne yapılır diyenlerdenseniz, yemeğinizi kıl biber turşusu ile bir arada servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


6. Sulu Köfte Tarifi


Hazırlık Mühleti:
20 dakika

Pişirme Müddeti: 20 dakika

Porsiyon: 6 kişilik

Malzemeler:


  • 500 gr kıyma


  • 3 kuru soğan


  • 1 çay bardağı kırık pirinç


  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ


  • 1 kahve fincanı sirke


  • 2 çay kaşığı karabiber


  • Tuz


  • Kimyon


  • 3 çorba kaşığı domates salçası


  • 2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:

1. ilk vakit içinderda kıymayı derin bir kaba alın. Pirinci yıkayıp süzün. Kıymanın içerisine pirinç, tuz, kimyon ve karabiberi ek edip yoğurun.

2. Sirkeyi düz bir tabağa dökün. Elinizi sirke ile ıslatarak köfte harcından küçük kesimler koparın ve avucunuzun ortasında yuvarlayın.

3. Bu esnada soğanları ince ince doğrayın. Sıvı yağı tencerede ısıtıp doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.

4. Salça, karabiber, tuz ve 2 bardak sıcak suyu ek edip karıştırarak kaynatın. Hazırladığınız köfte harcını kaynamakta olan salçalı sosta pişirin.

Afiyet olsun.


7. Kıymalı Makarna Tarifi


Hazırlık Mühleti:
15 dakika

Pişirme Müddeti: 15 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Malzemeler:

  • 1 paket spagetti makarna
Sosu İçin:


  • Yarım çay bardağı zeytinyağı


  • 1 soğan


  • 2 diş sarımsak


  • 250 g kıyma


  • 1 yemek kaşığı domates salçası


  • 1 tatlı kaşığı biber salçası


  • 1 kol kereviz sapı


  • 1 küçük havuç


  • Tuz


  • Karabiber
Yapılışı:

1. Spagetti makarnayı haşlayın ve suyunu süzün.

2. Sosu için zeytinyağını bir sos tenceresinde ısıtın. Küp küp doğradığınız soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun.

3. Kıyma ve salçaları da bu karışıma ek edip kıymanın rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.

4. İnce doğranmış kereviz sapı ve rendelenmiş havucu ekleyerek harcı tuz ve karabiberle tatlandırın.

5. Makarnayı haşladığınız sudan bir kepçe kadar ek edip sos suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu süzdüğünüz makarnayı kıymalı sosa ekleyip güzelce karıştırın.

Afiyet olsun.

Püf Nokta:


  • Makarnaları haşlarken yapışmaması için tencerenin içerisine az ölçüde zeytinyağı damlatabilirsiniz.


  • Makarnaları süzdükten daha sonra soğuk su ile durulamayın. Bunun yerine bir kenarda soğuması için bekletebilirsiniz.
8. Klasik Anne Köftesi Tarifi


Hazırlık Müddeti:
15 dakika

Pişirme Mühleti: 10 dakika

Porsiyon: 6 kişilik

Malzemeler:


  • 1 soğan


  • Yarım demet maydanoz


  • 500 gr dana kıyma


  • 1 yumurta


  • 1 çay kaşığı zeytinyağı


  • 1 çay kaşığı kimyon


  • 1 çay kaşığı karabiber


  • 1.5 yemek kaşığı galeta unu


  • Tuz
Yapılışı:

1. Köfte harcını hazırlamak için, soğanları rendeleyin ve maydanozları ince ince kıyın. İsterseniz, bir diş sarımsak da ekleyebilirsiniz.

2. Soğan, maydanoz, kıyma, yumurta, zeytinyağı ve tuzu bir kaba alıp düzgünce yoğurun. Bu sırada istediğiniz baharatları da ekleyerek yoğurmaya devam edin.

3. Hazırladığınız harcın üzerini streç sinemayla kapatarak yarım saat buzdolabında dinlendirin.

4. Akabinde harçtan ceviz büyüklüğünde modüller koparıp yuvarlayın. 1 cm olacak biçimde üzerine bastırarak yassılaştırın.

5. Tüm harcı tıpkı biçimde hazırladıktan daha sonra ızgara yahut az yağ eklenmiş tavada pişirin. Pişen köfteleri kap içine alarak sıcak bir biçimde servis edin.

Afiyet olsun.


9. Taze Biberiyeli Somon Tarifi


Hazırlık Mühleti:
10 dakika

Pişirme Mühleti: 20 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Malzemeler:


  • 700-800 g somon fileto


  • 3 diş sarımsak


  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 5 kısım taze biberiye (İnce kıyılmış)


  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu


  • Deniz tuzu (Taze çekilmiş)


  • Beyaz kuşkonmaz
Yapılışı:

1. Sarımsağı bir tutam tuzla bir arada ezin.

2. Taze biberiye, sarımsak püresi, rendelenmiş limon kabuğu ve 3-4 yemek kaşığı zeytinyağını küçük bir sos kabında karıştırın.

3. Somon filetoyu yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Her tarafına taze biberiyeli sostan sürün.

4. Kuşkonmazları da tepsinin kenarlarına yerleştirin. Evvelden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 20 dakika pişirip sıcak servis edin.

Afiyet olsun.


10. Sulu Tavuk Yemeği Tarifi


Hazırlık Mühleti:
15 dakika

Pişirme Müddeti: 30 dakika

Porsiyon: 6 kişilik

Malzemeler:


  • 6 adet tavuk but


  • 2 adet soğan


  • 1 adet defne yaprağı


  • 3 diş sarımsak


  • 2 adet kırmızı biber


  • 2 adet yeşil biber


  • 1 yemek kaşığı domates salçası


  • 1 yemek kaşığı biber salçası


  • 2 havuç


  • 2 patates


  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ ya da zeytinyağı


  • Tuz


  • Karabiber
Yapılışı:

1. Yağı tencereye alın. Isınınca yemeklik doğranan soğan ve ezilen sarımsakları ekleyerek kavurun.

2. Salça ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.

3. Patates ve soğan kabuklarını soyun ve küpler halinde doğrayın.

4. Biberleri doğrayın, tencereye ekleyerek güzelce karıştırın.

5. Son olarak defne yaprağı, baharatlar, butlar ve suyu da eklenerek kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin.

Afiyet olsun.


11. Tavuk Sote Tarifi


Hazırlık Müddeti:
15 dakika

Pişirme Müddeti: 25 dakika

Porsiyon: 2 kişilik

Malzemeler:


  • 300 gram tavuk göğsü (kuşbaşı)


  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ


  • 1 adet doğranmış domates


  • 1 adet soğan


  • 1 adet yeşil biber


  • 1 çay kaşığı karabiber


  • 1/2 adet kırmızı biber


  • 1 çay kaşığı kuru nane


  • 1 çay kaşığı pul biber


  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:

1. Tavanın içerisine 2 kaşık sıvı yağ ekleyin. Akabinde kuşbaşı doğranmış tavukları ek edin ve yüksek ateşte soteleyin.

2. Tavuklar pişerken içerisine evvelinde doğranmış soğanı ek edin.

3. Evvelden doğranmış yeşil biber ve kırmızı biberi ekleyerek karıştırmaya devam edin.

4. çabucak sonrasında doğranmış domatesleri ekleyerek güzelce karıştırın.

5. Tavuklar suyunu çekmeye başladığında nane, pul biber, karabiber üzere sevdiğiniz baharatları ek edin ve özleşene kadar karıştırın.

6. Tavuklar gereğince piştiğinde tavayı ocaktan alın.

Tavuk soteyi, pirinç pilavı eşliğinde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


12. Etli Bezelye Yemeği Tarifi


Hazırlık Müddeti:
20 dakika

Pişirme Mühleti: 30 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Malzemeler:


  • 300 g kuşbaşı dana eti


  • 300 g iç bezelye


  • 5~6 kuru domates


  • 2~3 kuru biber


  • 1 soğan


  • 2 diş sarımsak


  • 1 tatlı kaşığı biber salçası


  • Tuz


  • Karabiber
Üzeri İçin:

  • 1 demet dereotu
Yapılışı:

1. Yemeklik doğradığınız soğan ve kuşbaşı dana etini zeytinyağında soteleyin. Etlerin renkleri dönmeye başlayınca salçayı ek edip karıştırın.

2. Üzerini bir parmak geçecek kadar su ek edip kaynatın. Kaynadıktan daha sonra altını kısıp kapağı kapalı olarak 20 – 25 dakika pişirin.

3. Ayıkladığınız bezelye, iri doğradığınız sarımsak, kuru domates ve kuru biberi ekleyip 15 dakika daha pişirin. Üzerini ince kıydığınız dereotu ile süsleyin.

Afiyet olsun.


13. Tavuklu Bamya Yemeği Tarifi


Hazırlık Mühleti:
15 dakika

Pişirme Mühleti: 20 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Malzemeler:


  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Yarım limonun suyu


  • 750 g bamya


  • 1 soğan


  • 500 g kuşbaşı tavuk göğüs eti


  • Yarım dolmalık yeşil biber


  • Yarım dolmalık kırmızı biber


  • 2 domates


  • Tuz


  • Karabiber


  • İsot
Yapılışı:

1. Zeytinyağının yarısı ve limon suyunu yapışmaz yüzeyli bir tavada ısıtın. Yıkayıp ayıkladığınız bamyaları ek edin.

2. Kısık ateşte renkleri yavaşça dönünceye kadar kavurun. Piyazlık doğradığınız soğanları başka bir tencereye alın.

3. Kalan zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Kuşbaşı tavuk etleri, jülyen doğradığınız biberler ve küp doğradığınız domatesleri ek edin.

4. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp 6-7 dakika daha pişirip ocaktan alın. Derin olmayan bir tencereye kavurduğunuz bamyaları ortası boş kalacak biçimde dizin.

5. Ortasına tavuklu harcı ek edin. Üzerine çıkacak kadar su ek edip kısık ateşte bamyalar uygunca yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.


14. Sebzeli Güveç Tarifi


Hazırlık Mühleti:
15 dakika

Pişirme Mühleti: 20 dakika

Porsiyon: 2 kişilik

Malzemeler:


  • 1 adet soğan


  • 2 adet patlıcan


  • 2 adet patates


  • 1 adet kabak


  • 3 adet orta boy domates


  • 5 diş sarımsak


  • 1 yemek kaşığı domates salçası


  • 1 çay bardağı zeytinyağı


  • 1 tatlı kaşığı karabiber


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • – 2,5 çay bardağı su
Yapılışı:

1. Patlıcanları alacalı bir biçimde soyun ve tuzlu suyun içerisinde acısı çıkana kadar 15 dakika kadar bekletin. Akabinde suyunu süzdürün.

2. Patates, soğan, domates ve kabağı da küp küp doğrayın. Patlıcanın suyunu süzüp yıkayın. Tüm zerzevatları bir kabın içerisine aktarın.

3. Bir kaseye suyu, zeytinyağını, baharatları ekleyin ve üstlerine de sarımsakları rendeleyip güzelce karıştırın.

4. Hazırladığınız bu karışımı sebzelerin üstüne gezdirin ve elinizle güzelce harmanlayın.

5. Hazırladığınız zerzevatları bir güveç tenceresine alın ve kapağını da kapadıktan daha sonra, öncesinden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın.

6. Pişme müddetinin sonunda fırından alın ve sıcak sıcak servis edin.

Afiyet olsun.


15. Tek Tencere Pilavı Tarifi


Hazırlık Müddeti:
10 dakika

Pişirme Mühleti: 20 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Malzemeler:


  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ


  • 4 adet tavuk but


  • 1 adet soğan (küp doğranmış)


  • 300 gram kültür mantarı (doğranmış)


  • 1,5 su bardağı baldo pirinç (suda bekletilmiş, süzülmüş)


  • 2 yemek kaşığı tereyağı


  • 1,5 çay kaşığı tuz


  • 1,5 çay kaşığı kekik


  • 1/2 çay kaşığı karabiber


  • 1/2 çay kaşığı yenibahar


  • 2 su bardağı su
Yapılışı:

1. Geniş bir tencerede sıvı yağı ısıtın. Tavuk butları gerili önlü kızartın ve tencerenin kapağını kapatarak bir süre pişirin.

2. Tavuk butları tencereden alın ve tencerenin içine küp doğranmış soğanları ekleyin. Biraz kavurun ve mantarları ek edin.

3. Mantarları da kavurduktan daha sonra pirinçleri ekleyin. Tereyağını koyun.

4. Tereyağı eriyene kadar hepsini güzelce karıştırın. Üzerine baharatları serpin.

5. Karıştırın ve 2 su bardağı suyu üzerine gezdirin.

6. Fokurdayan su ve pilava, öncesinde hazırladığınız butları ekleyin.

7. Kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin, 10 dakika dinlendirin.

Afiyet olsun.
 
Üst