yararları saymakla bitmeyen çikolata, büyük küçük herkesi keyifli eder. Çikolata hakkında daha evvel duymadığınız birbirinden enteresan ayrıntıları sizler için hazırladık. Çikolata niye beyazlar? Çikolatanın bozulduğu nasıl anlaşılır? Beyazlayan çikolata nasıl düzelir? üzere sorularınıza yanıt arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Öncelikle çikolata nedir?
Çikolata, tropikal kakao ağacının meyvesinden elde edilen kakao yağı ve kakao tozundan yapılan bir eserdir. Buradaki kilit nokta, çikolatanın yağ olarak yalnızca kakao yağı içermesidir. Kakao yağı haricinde öbür bitkisel yağlarla yapılan eserler çikolata değildir.
İlk çikolata 1848 yılında piyasaya sürülmüş.
Çikolatanın hammaddesi olan kakao ağaçları, 500 ile 800 metre rakımlarda, sıcak ve nemli ortamda yetişen ağaçların gölgesinde yetişir. Yenilebilir çikolatayı kimin icat ettiğini bilmiyoruz. Lakin 1848 yılında J.S.Frei isimli birinin ‘Chocolat Delicieux Manager’ markasıyla günümüz çikolatasının birinci meselai piyasaya sürdüğü biliniyor. İsviçreli fabrikatörler Daniel ve Henry Nestle birinci sütlü çikolatayı ise bundan 25 yıl daha sonra üretti.
Çikolata nasıl saklanır?
Çikolata olağan kaidelerde buzdolabında saklanmamalı fakat hava şartları üzere dış etmenler niçiniyle çikolatayı buzdolabında saklamak zorunda kalabiliyoruz. Bu durumda dikkat etmemiz gereken hava almayan bir kutunun içerisinde buzdolabında saklamak olacaktır. Ayrıyeten çikolata 16-20 derecede uygun şartlarda saklanabilir.
Çikolata niye beyazlar?
Çikolatanın beyazlamasının en değerli sebebi; uygun saklama şartının olmamasıdır. Uygun olmayan saklama şartları örnek verecek olursak;
Çikolatalar 20 derecenin üzerinde saklandığında, çikolatanın içerisindeki yağ erir ve çikolatanın üzerinde yüzerek beyaz bir katman oluşturur. Çikolatanın tadı birebir kalır. Lakin çikolata neme maruz kaldığında ortasında bulunan şeker, nem tarafınca çözülür ve çikolatanın yüzebir daha yükselir. Bu da çikolatayı beyazlatacaktır.
Beyazlaşmış çikolata yenir mi?
Beyaz çikolata yemek sıhhat açısından sorun teşkil etmez. Mikrobiyolojik bozulma yahut küflenme durumu değildir. Lakin hem berbat görünümü tıpkı vakitte yüzeyindeki yağların damakta makûs tat bırakması tüketimine pürüz olmaktadır.
Çikolatanın bozulduğu nerden anlaşılır?
Şekli, tadı ve kokusu çikolatanın bozulduğunu gösterir. Kokusu değişmiş çikolatayı yemeyin. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolatalar yenir mi?
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata eserleri, çok bir beyazlama yok ise tüketilebilir, eritilip kaplama yahut süsleme maksatlı kullanılabilir. Daha ileri boyutlarda, yağ bozulmaları ve kimyasal değişimler ortaya çıkabilir.
Kaliteli bir çikolatanın içeriğinde en az %30 kakao bulunmalıdır.
Kaliteli bir çikolatanın içeriğinde en az % 30 kakao bulunmalıdır. Bu ölçü yükseldikçe çikolatanın da kalitesi artıyor. 100 gram bitter çikolata 515 kalori, sütlü çikolata 545 kalori, fındıklı çikolata 543 kalori, beyaz çikolata (içeriğinde kakao bulunmuyor, yalnızca kakao yağı içeriyor) 537 kalori içeriyor. 100 gr sütlü çikolata 262 mg kalsiyum içeriyor. Tıpkı ölçü bitter çikolatada 300 magnezyum ve 10 gramında 3,3 gr yağ bulunuyor. Sütlü çikolatanın yüzde 44.5’i şeker, yüzde 22’si süt tozu, yüzde 15’i kakao kütlesi, 18’i kakao yağı, yüzde 0.47’si lesitin, yüzde 0.03’ü ise etil vanilindir.
Çikolatanın faydaları nelerdir?
Öncelikle çikolata nedir?
Çikolata, tropikal kakao ağacının meyvesinden elde edilen kakao yağı ve kakao tozundan yapılan bir eserdir. Buradaki kilit nokta, çikolatanın yağ olarak yalnızca kakao yağı içermesidir. Kakao yağı haricinde öbür bitkisel yağlarla yapılan eserler çikolata değildir.
İlk çikolata 1848 yılında piyasaya sürülmüş.
Çikolatanın hammaddesi olan kakao ağaçları, 500 ile 800 metre rakımlarda, sıcak ve nemli ortamda yetişen ağaçların gölgesinde yetişir. Yenilebilir çikolatayı kimin icat ettiğini bilmiyoruz. Lakin 1848 yılında J.S.Frei isimli birinin ‘Chocolat Delicieux Manager’ markasıyla günümüz çikolatasının birinci meselai piyasaya sürdüğü biliniyor. İsviçreli fabrikatörler Daniel ve Henry Nestle birinci sütlü çikolatayı ise bundan 25 yıl daha sonra üretti.
Çikolata nasıl saklanır?
Çikolata olağan kaidelerde buzdolabında saklanmamalı fakat hava şartları üzere dış etmenler niçiniyle çikolatayı buzdolabında saklamak zorunda kalabiliyoruz. Bu durumda dikkat etmemiz gereken hava almayan bir kutunun içerisinde buzdolabında saklamak olacaktır. Ayrıyeten çikolata 16-20 derecede uygun şartlarda saklanabilir.
Çikolata niye beyazlar?
Çikolatanın beyazlamasının en değerli sebebi; uygun saklama şartının olmamasıdır. Uygun olmayan saklama şartları örnek verecek olursak;
Sıcak yaz aylarında, gerekli iklimlendirme ekipmanı olmayan depolar, taşıma araçları, satış noktaları,
Kış aylarında ısıtma araçlarına (soba, kalorifer vb.) epeyce yakın duran eserler,
Ürün satın alındıktan daha sonra uygun olmayan taşıma (sıcak otomobil içi, uzun mühlet el sıcaklığına maruz kalma, sıcak bir eserin yanında taşıma vb.),
Ev ortamında uygun olmayan sıcaklık koşulları
Çikolatalar 20 derecenin üzerinde saklandığında, çikolatanın içerisindeki yağ erir ve çikolatanın üzerinde yüzerek beyaz bir katman oluşturur. Çikolatanın tadı birebir kalır. Lakin çikolata neme maruz kaldığında ortasında bulunan şeker, nem tarafınca çözülür ve çikolatanın yüzebir daha yükselir. Bu da çikolatayı beyazlatacaktır.
Beyazlaşmış çikolata yenir mi?
Beyaz çikolata yemek sıhhat açısından sorun teşkil etmez. Mikrobiyolojik bozulma yahut küflenme durumu değildir. Lakin hem berbat görünümü tıpkı vakitte yüzeyindeki yağların damakta makûs tat bırakması tüketimine pürüz olmaktadır.
Çikolatanın bozulduğu nerden anlaşılır?
Şekli, tadı ve kokusu çikolatanın bozulduğunu gösterir. Kokusu değişmiş çikolatayı yemeyin. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolatalar yenir mi?
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata eserleri, çok bir beyazlama yok ise tüketilebilir, eritilip kaplama yahut süsleme maksatlı kullanılabilir. Daha ileri boyutlarda, yağ bozulmaları ve kimyasal değişimler ortaya çıkabilir.
Kaliteli bir çikolatanın içeriğinde en az %30 kakao bulunmalıdır.
Kaliteli bir çikolatanın içeriğinde en az % 30 kakao bulunmalıdır. Bu ölçü yükseldikçe çikolatanın da kalitesi artıyor. 100 gram bitter çikolata 515 kalori, sütlü çikolata 545 kalori, fındıklı çikolata 543 kalori, beyaz çikolata (içeriğinde kakao bulunmuyor, yalnızca kakao yağı içeriyor) 537 kalori içeriyor. 100 gr sütlü çikolata 262 mg kalsiyum içeriyor. Tıpkı ölçü bitter çikolatada 300 magnezyum ve 10 gramında 3,3 gr yağ bulunuyor. Sütlü çikolatanın yüzde 44.5’i şeker, yüzde 22’si süt tozu, yüzde 15’i kakao kütlesi, 18’i kakao yağı, yüzde 0.47’si lesitin, yüzde 0.03’ü ise etil vanilindir.
Çikolatanın faydaları nelerdir?
Beyindeki serotin oranını yükselterek hafıza ve algılama gücünü arttırır.
Antioksidan vazifesi gorerek kalbi ziyanlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır.
İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum yardımıyla tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Kanser hücrelerini azaltır.
Enerji verir.
İçinde bulunan ve rahatlatıcı bir tesiri olan triptofan yardımıyla gerilimi azaltır, memnunluk verir.
Aşırı çikolata yemenin en büyük ziyanı istenmeyen kilolardır. Katkı unsurlu, kuruyemişlerle bezenmiş çikolataların fazla tüketilmesi birlikteinde obeziteyi ve selüliti getirebilir.
Çikolata tüketildikten daha sonra diş paklığına itina göstermezseniz dişleriniz çürür.
Çok fazla çikolata yemek vücudunuzun işlevlerinde azalma meydana getirebilir.
Aşırı çikolata tüketmek birtakım hastalıklarınızı yinedan tetikleyebilir.
Çikolatayı daima yemek bu besine karşı bağımlılık ortaya çıkarabilir.
Çok fazla çikolata yemek kalp sıhhatinizi da tehlikeye sokabilir.