Çalışanları en çok zorlayan durumlardan biri konutta yemek yapmaktır. Akşam meskene gelince iş yorgunluğunun üzerine mutfağa girmek zulüm üzere gelir. Lakin boş vaktinizde evvelde hazırlayıp buzluğa atacağınız kimi tanımlarla bu anlarınızı kurtarabilirsiniz. İşte ayrıntılar…
1. Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi
Malzemeler
1. Minik küpler formunda doğradığınız soğanları bir tencerede yağda kavurun. Pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin. Akabinde kalan materyalleri ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişirin.
2. Harç ılınınca yaprakları düz yerde açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar harçtan koyup kenarları içeri katlayarak sıkıca ince biçimde sarın ve tencereye dizin. Süreç bittikten daha sonra sosunu üzerinde gezdirin.
3. Üzerine ağır tabak kapatıp 30-40 dakika kadar pişirin.
2. Fellah köfte tarifi
Malzemeler
1. Bulgurun şişip yumuşaması için 1 parmak geçecek kadar sıcak su ile ıslatıp kapağını kapatın.
2. Bu esnada robotun içine domates ve sarımsakları ekleyip çırpın. Yumuşayan bulgurun içine irmik, domates salçası, yumurta, un ve baharatları koyup yoğurun.
3. Geniş bir tencereye su koyun ve kaynaması için bekleyin. Yoğurduğunuz hamurdan ufak ufak modüller koparıp elinizde yuvarlayın ve parmağınızla ortalarına çukur açarak tabağa dizin.
4. Hazırladığınız köfteleri kaynayan suya atın. Pişen köfteleri sudan çıkarıp farklı bir tabağa koyun.
5. Bir tavaya sıvı yağ koyup ısıtın ve robotta çektiğiniz sarımsaklı sosu ek edip pişirmeye başlayın.
6. Üzerine domates salçasını ekleyin ve kavurun. Salçayı da düzgünce kavurduktan daha sonra nar ekşisini ve baharatları koyup karıştırın.
7. Servis tabağının altına evvel bir ölçü domates sosundan koyun, ondan sonrasında üzerine köfteleri dizin. Kalan sosu da en üste döktükten daha sonra doğranmış maydanozları serpip servis yapın.
8. Köftelerinizi şekillendirdikten daha sonra kısa bir süre sıcak suda şok haşlama yaptıktan daha sonra buzlukta dondurabilirsiniz.
9. Yiyeceğiniz vakit buzluktan çıkarıp kaynar suya atmanız ve uygunca pişince sosunu eklemeniz kâfi olacaktır.
3. İçli köfte tarifi
Malzemeler
1. Soğanları doğrayın. Yağı erittikten daha sonra soğanları atıp, pembeleşene kadar yağda çevirin. Kıymayı da ek edip kavurun. Domates salçası, karabiber ve tuzu koyup biraz daha kavurduktan daha sonra karışımı buzlukta donmaya bırakın.
2. Derin bir tepside bulguru ayıklayın. Üzerine epey az su ek ederek yoğurun. Azar azar unu katın. Tuz ve biber salçasını da ek ettikten daha sonra yoğurmaya devam edin.
3. Bulgur ele yapışmamaya başlayınca yumurta büyüklüğünde kesimler koparın ve bunlara yuvarlak biçim verin. Elinizi daima ıslatarak kahve tabağı formu verdiğiniz köftenin içine dondurulmuş içten 3-4 yemek kaşığı koyarak yumurta biçimi verin ve ağzını kapatın. Hazırladığınız içli köfteleri kaynar suya atıp kaynatın.
4. Köftelerinizi kucak kucak yapıp fazlasını pişirmeden buzlukta saklayabilirsiniz. Buzluktan çıkardığınızda direkt kaynar suya atıp haşlayacağınız köfteler birkaç dakika ortasında servise hazır olacaktır.
4. Kavurma tarifi
Malzemeler
1. Kuşbaşı eti tencereye koyup birinci olarak harlı ateşte rengi dönüp kendi suyunu salana kadar kavurun. Suyunu salınca kısık ateşe alıp içerisine tane karabiber, soğan ve defne yaprağını bırakıp yavaş yavaş pişmeye bırakın. Suyunu çekene kadar tencereyi sallayarak kavurun.
2. Suyunu çektikten daha sonra soğanı, defne yaprağını ve tane karabiberi ortasından çıkarıp, biraz sıvı yağ biraz da tereyağı ve tuz koyup yağda kavurup ocağınızı kapatın.
3. Servis esnasında isteğe bağlı olarak kekik ve çekilmiş karabiber ile servis yapın.
5. Sigara böreği tarifi
Malzemeler
1. Yufkaları üst üste koyup 6 yahut 8 eşit üçgen dilime kesin. Kesimleri üst üste koyun.
2. Yufkanın her yerine çırptığınız sostan sürdükten daha sonra uzun kenarına peynir koyun. Kenarları içe katlayarak yuvarlayın. Hepsini birebir uzunlukta yapmaya çalışın.
3. Tek porsiyonluk sayıda buzdolabı poşetlerine doldurun, buzluğa kaldırın. Gerektiğinde buzluktan çıkarıp buzu erimeden kızgın yağda pişirebilirsiniz.
6. Köfte tarifi
Malzemeler
1. Soğanı rendeleyip suyunu yeterlice sıkın. Büyükçe bir kapta tüm materyalleri uygunca karışacak biçimde yoğurun.
2. Form verip yan yana gelecek biçimde buzdolabı poşetlerine yahut kapaklı kaplara doldurup buzluğa yerleştirin.
7. Mantı tarifi
Malzemeler
1. Un, su ve tuzu yoğurup hayli sert bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp dinlenmesi için bekletin.
2. Bu sırada içi için soğanları rendeleyip suyunu düzgünce sıkın. Baharatlarla birlikte kıymayı düzgünce yoğurun.
3. Dinlenen hamuru 5 bezeye bölün. Her bezeyi unlanmış tezgahta merdaneyle açın. Bıçakla mantı için istediğiniz büyüklükte kare kare kesin. Her kareye kıymalı harçtan koyup uçlarını birbirine yapıştırın.
4. Mantıları tek kullanımlık ölçüde buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa yerleştirin. Gerektiğinde buzluktan çıkarıp çabucak haşlayabilirsiniz.
8. Taze fasulye tarifi
Malzemeler
1. Soğanı ince ince doğrayıp yağda kavurun. Üzerine küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip biraz pişirin. Temizlediğiniz fasulyeleri ek edip rengi dönene dek karıştırarak pişirip ocaktan alın.
2. Soğuduktan daha sonra tek kullanımlık ölçülerde buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa yerleştirin. Pişirmek istediğinizde üzerine su ve baharatını eklemeniz kâfi olacaktır.
9. Kuru dolma tarifi
MalzemelerHarç materyalleri:
1. Kuru patlıcanların üzerini örtecek kadar sıcak su ek edin ve 5 dakika kaynadıktan daha sonra biberleri de ekleyin. Daima birlikte 5 dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatın ve tencerenin de ağzını kapatıp 1 saat dinlendirin.
2. Soğanları, sarımsakları ve zeytinyağını bir tencereye alın, solana kadar kavurun.
3. Domates salçasını ek edin ve karıştırın, kokusu çıkınca pul biberi ekleyin. Pirinci de ekleyip tuzunu serpin. 1 su bardağı sıcak su ek edin ve yüksek ateşte çektirip altını kapatın.
4. Fıstığı da ek edin ve karıştırıp havalandırın.
5. Dolmaların suyunu süzdürün. Ilıyan dolma harcı ile patlıcan ve biberlerin 3’te ikisini doldurun.
6. Tencerenin tabanına ağızları kapalı olacak şekilde dizin. Üzerine ağırlık olması için bir tabak yerleştirin ve üzerini örtecek kadar soğuk su ek edin. Yarım limonun suyunu ek edin ve kaynamaya başlayınca bir ölçü altını kısın ancak her yerinden eşit kaynamaya devam etsin.
7. 20 dakika daha sonra fazla suyunu süzdürün ve 10 dakika dinlendirdikten daha sonra servis tabağına alıp servis edin.
10. Zeytinyağlı biber dolması tarifi
Malzemeler
1. Yarım su bardağı zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine alın ve 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan ile bir arada pembeleşinceye kadar kavurun.
2. 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da ekleyip renk alana kadar kavurmaya devam edin.
3. Dolmalık fıstıklar renk aldıktan daha sonra 1,5 su bardağı yıkanmış pirinci ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun.
4. 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı yenibahar, yarım tatlı kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı naneyi de ekledikten daha sonra son sefer karıştırın.
5. 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip, pirinçler canlı kalacak biçimde 7-8 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın.
6. Hazırladığınız dolma harcını, üst kapağını ve iç kısmını çıkardığınız yaklaşık 10- 15 adet dolmalık biberin içerisine doldurun. Ağız kısımlarında şişme ve pişme hissesi bırakmaya itina gösterin.
11. Dereotlu poğaça tarifi
Malzemeler
1. Mayalanmış poğaça hamurunu 2 dakika kıyılmış dereotu ile yoğurun. Ceviz büyüklüğünde modüller koparıp yuvarlayın ve elinizde açın.
2. Ortalarına birer tatlı kaşığı lor peyniri paylaştırın ve kapatıp yuvarlayın.
3. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı dizip bu türlü yarım saat daha dinlendirin. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika kızarana kadar pişirin.
12. Puf puf poğaça tarifi
Malzemeler
1. Un hariç bütün materyalleri bir kabın içine alarak karıştırıp mayayı eritin. Ununu da denetimli bir biçimde ek ederek sert olmayan ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakın.
2. İç gereci için peyniri çatal sayesinde ezerek ince kıyılmış maydanozla karıştırın.
3. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde topaklar alarak el yordamıyla açın. Ortasına iç harcından yerleştirip uçlarını birleştirerek kapatıp avucunuzda yuvarlayın. Poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizerek 15-20 dakika tepsi mayası için bekletin.
4. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımından sürüp 180 derece fırında 20-25 dakika denetimli bir biçimde pişirin. İyice soğuduktan daha sonra poşetleyerek dondurucuya kaldırabilirsiniz.
13. Yuvarlak börek tarifi
Malzemeler
1. Yıkayıp doğradığınız Ispanakları karıştırma kabına alın. Üzerine peynirleri rendeleyin.
2. Haşladığınız patatesleri rendeleyip üzerine ekleyin. Çökeleği ve baharatları ekleyip en son sıvı yağ ek edin. İyice harmanlayıp birbirine karışmasını sağlayın.
3. Sosu için olan materyalleri katıp karıştırın. Yufkaları hepsini üst üste koyup 4’e bölün.
3. 1 parçayı alıp fırça sayesinde sosu her yerine sürün. Uç kısmına iç harcı yayarak rulo yaparak sarın.
4. daha sonra da gül formu verip buz dolabı poşetine düzgün formda dizin. Hepsini bu türlü yapıp buzluğa atın.
14. Buzluk şekerparesi tarifi
Malzemeler
Hamuru için;
1. Karıştırma kabına oda sıcaklığındaki yağı ve pudra şekerini koyun, düzgünce karıştırın.
2. Yumurtaları ek edin, karıştırmaya devam edin.
3. Başka materyalleri de ek edin ve aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur elde edin.
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde kesimler alın ve yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizin ve üzerine ceviz ekleyip 180 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.
5. Fırından çıkan sıcak şekerpareleri büsbütün soğumaya bırakın ve hava almayan bir kaba koyup buzluğa koyun.
6. Şereflendireceğiniz zaman buzluktan çıkarın ve tepsiye dizin. O tepside buzunu çözdükten daha sonra sizde şerbetini kaynatın. Aşağı üst 1 saatte buzunu çözünüyor.
7. Şerbeti için, şekeri ve suyu bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan 8 dakika daha sonra bir kaç damla limon suyu ek edin. 3-4 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Ocağın altını kapatınca vanilyayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Şerbeti kaynakken çözünmüş olan şekerparelerinizin üzerine dökün. Bu evrede dökerken şayet çabucak çekiyorsa şerbetini denetimli dökün, şerbetin tamamını kullanmayın. Yani şekerparenin durumuna nazaran denetimli ayarlayın.
15. Peynirli tava böreği tarifi
Malzemeler
1. Tavanın tabanına 2 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip yayın. Birinci yufkayı tavayı ortalayarak, kenarları yanlardan sarkacak biçimde yayın. İkinci yufkayı özensiz parçalayıp tavadaki yufkanın yerine yayın.
2. Harç gereçlerini bir kaseye alarak güzelce karıştırın ve yufkanın üzerine ekleyin. Bir yufkayı daha parçalayarak peynirli harcın üzerine yerleştirin. Sütü ve yumurtayı karıştırıp yufkanın üstüne dökün.
3. Tavanın kenarlarından sarkan yufkaları böreğin üst kısmına katlayın. Tavayı kısık ateşe koyup altı kızardıktan daha sonra bir tabak sayesinde karşıt yüz edip başka tarafını pişirin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
1. Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi
Malzemeler
- 300 gram yaprak
3 büyük soğan
1 büyük bardak pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
Yenibahar
1 dilimlenmiş limon
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 bardak su
1. Minik küpler formunda doğradığınız soğanları bir tencerede yağda kavurun. Pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin. Akabinde kalan materyalleri ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişirin.
2. Harç ılınınca yaprakları düz yerde açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar harçtan koyup kenarları içeri katlayarak sıkıca ince biçimde sarın ve tencereye dizin. Süreç bittikten daha sonra sosunu üzerinde gezdirin.
3. Üzerine ağır tabak kapatıp 30-40 dakika kadar pişirin.
2. Fellah köfte tarifi
Malzemeler
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı ince köftelik bulgur
2,5 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 bardak sıcak su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı irmik
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
4 adet orta uzunluk domates
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1. Bulgurun şişip yumuşaması için 1 parmak geçecek kadar sıcak su ile ıslatıp kapağını kapatın.
2. Bu esnada robotun içine domates ve sarımsakları ekleyip çırpın. Yumuşayan bulgurun içine irmik, domates salçası, yumurta, un ve baharatları koyup yoğurun.
3. Geniş bir tencereye su koyun ve kaynaması için bekleyin. Yoğurduğunuz hamurdan ufak ufak modüller koparıp elinizde yuvarlayın ve parmağınızla ortalarına çukur açarak tabağa dizin.
4. Hazırladığınız köfteleri kaynayan suya atın. Pişen köfteleri sudan çıkarıp farklı bir tabağa koyun.
5. Bir tavaya sıvı yağ koyup ısıtın ve robotta çektiğiniz sarımsaklı sosu ek edip pişirmeye başlayın.
6. Üzerine domates salçasını ekleyin ve kavurun. Salçayı da düzgünce kavurduktan daha sonra nar ekşisini ve baharatları koyup karıştırın.
7. Servis tabağının altına evvel bir ölçü domates sosundan koyun, ondan sonrasında üzerine köfteleri dizin. Kalan sosu da en üste döktükten daha sonra doğranmış maydanozları serpip servis yapın.
8. Köftelerinizi şekillendirdikten daha sonra kısa bir süre sıcak suda şok haşlama yaptıktan daha sonra buzlukta dondurabilirsiniz.
9. Yiyeceğiniz vakit buzluktan çıkarıp kaynar suya atmanız ve uygunca pişince sosunu eklemeniz kâfi olacaktır.
3. İçli köfte tarifi
Malzemeler
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı un
Tuz
500 gram kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 orta uzunluk soğan
125 gram tereyağı
Karabiber
Tuz
1. Soğanları doğrayın. Yağı erittikten daha sonra soğanları atıp, pembeleşene kadar yağda çevirin. Kıymayı da ek edip kavurun. Domates salçası, karabiber ve tuzu koyup biraz daha kavurduktan daha sonra karışımı buzlukta donmaya bırakın.
2. Derin bir tepside bulguru ayıklayın. Üzerine epey az su ek ederek yoğurun. Azar azar unu katın. Tuz ve biber salçasını da ek ettikten daha sonra yoğurmaya devam edin.
3. Bulgur ele yapışmamaya başlayınca yumurta büyüklüğünde kesimler koparın ve bunlara yuvarlak biçim verin. Elinizi daima ıslatarak kahve tabağı formu verdiğiniz köftenin içine dondurulmuş içten 3-4 yemek kaşığı koyarak yumurta biçimi verin ve ağzını kapatın. Hazırladığınız içli köfteleri kaynar suya atıp kaynatın.
4. Köftelerinizi kucak kucak yapıp fazlasını pişirmeden buzlukta saklayabilirsiniz. Buzluktan çıkardığınızda direkt kaynar suya atıp haşlayacağınız köfteler birkaç dakika ortasında servise hazır olacaktır.
4. Kavurma tarifi
Malzemeler
1 kilogram kuzu yahut dana kuşbaşı et
2-3 adet defne yaprağı
1 adet kabuğu soyulmuş bütün soğan
Biraz sıvı yağ
Biraz tereyağı
Tane karabiber
Tuz
Kekik
1. Kuşbaşı eti tencereye koyup birinci olarak harlı ateşte rengi dönüp kendi suyunu salana kadar kavurun. Suyunu salınca kısık ateşe alıp içerisine tane karabiber, soğan ve defne yaprağını bırakıp yavaş yavaş pişmeye bırakın. Suyunu çekene kadar tencereyi sallayarak kavurun.
2. Suyunu çektikten daha sonra soğanı, defne yaprağını ve tane karabiberi ortasından çıkarıp, biraz sıvı yağ biraz da tereyağı ve tuz koyup yağda kavurup ocağınızı kapatın.
3. Servis esnasında isteğe bağlı olarak kekik ve çekilmiş karabiber ile servis yapın.
5. Sigara böreği tarifi
Malzemeler
İstediğiniz ölçüde yufka
Lor yahut ufalanmış beyaz peynir
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1. Yufkaları üst üste koyup 6 yahut 8 eşit üçgen dilime kesin. Kesimleri üst üste koyun.
2. Yufkanın her yerine çırptığınız sostan sürdükten daha sonra uzun kenarına peynir koyun. Kenarları içe katlayarak yuvarlayın. Hepsini birebir uzunlukta yapmaya çalışın.
3. Tek porsiyonluk sayıda buzdolabı poşetlerine doldurun, buzluğa kaldırın. Gerektiğinde buzluktan çıkarıp buzu erimeden kızgın yağda pişirebilirsiniz.
6. Köfte tarifi
Malzemeler
500 gram kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
1 avuç bayat ekmek
1 adet yumurta
2 diş sarımsak
Tuz
Pul biber
Karabiber
Kimyon
1. Soğanı rendeleyip suyunu yeterlice sıkın. Büyükçe bir kapta tüm materyalleri uygunca karışacak biçimde yoğurun.
2. Form verip yan yana gelecek biçimde buzdolabı poşetlerine yahut kapaklı kaplara doldurup buzluğa yerleştirin.
7. Mantı tarifi
Malzemeler
Hamuru için
9-10 bardak un
3-4 bardak ılık su
Tuz
1 kilogram kıyma
2 büyük soğan
Tuz
Pul biber
Karabiber
Nane
1. Un, su ve tuzu yoğurup hayli sert bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp dinlenmesi için bekletin.
2. Bu sırada içi için soğanları rendeleyip suyunu düzgünce sıkın. Baharatlarla birlikte kıymayı düzgünce yoğurun.
3. Dinlenen hamuru 5 bezeye bölün. Her bezeyi unlanmış tezgahta merdaneyle açın. Bıçakla mantı için istediğiniz büyüklükte kare kare kesin. Her kareye kıymalı harçtan koyup uçlarını birbirine yapıştırın.
4. Mantıları tek kullanımlık ölçüde buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa yerleştirin. Gerektiğinde buzluktan çıkarıp çabucak haşlayabilirsiniz.
8. Taze fasulye tarifi
Malzemeler
2 kilogram fasulye
1 büyük soğan
7-8 adet domates
Sıvı yağ
1. Soğanı ince ince doğrayıp yağda kavurun. Üzerine küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip biraz pişirin. Temizlediğiniz fasulyeleri ek edip rengi dönene dek karıştırarak pişirip ocaktan alın.
2. Soğuduktan daha sonra tek kullanımlık ölçülerde buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa yerleştirin. Pişirmek istediğinizde üzerine su ve baharatını eklemeniz kâfi olacaktır.
9. Kuru dolma tarifi
MalzemelerHarç materyalleri:
2 adet kıyılmış kuru soğan
6 diş kıyılmış sarımsak
1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
2 su bardağı 20 dakika sıcak suda bekletilmiş pirinç
4 çorba kaşığı kabuksuz antep fıstığı
Yeteri kadar tuz
15 adet kuru patlıcan
15 adet dolmalık kuru biber
Yarım adet limon suyu
1. Kuru patlıcanların üzerini örtecek kadar sıcak su ek edin ve 5 dakika kaynadıktan daha sonra biberleri de ekleyin. Daima birlikte 5 dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatın ve tencerenin de ağzını kapatıp 1 saat dinlendirin.
2. Soğanları, sarımsakları ve zeytinyağını bir tencereye alın, solana kadar kavurun.
3. Domates salçasını ek edin ve karıştırın, kokusu çıkınca pul biberi ekleyin. Pirinci de ekleyip tuzunu serpin. 1 su bardağı sıcak su ek edin ve yüksek ateşte çektirip altını kapatın.
4. Fıstığı da ek edin ve karıştırıp havalandırın.
5. Dolmaların suyunu süzdürün. Ilıyan dolma harcı ile patlıcan ve biberlerin 3’te ikisini doldurun.
6. Tencerenin tabanına ağızları kapalı olacak şekilde dizin. Üzerine ağırlık olması için bir tabak yerleştirin ve üzerini örtecek kadar soğuk su ek edin. Yarım limonun suyunu ek edin ve kaynamaya başlayınca bir ölçü altını kısın ancak her yerinden eşit kaynamaya devam etsin.
7. 20 dakika daha sonra fazla suyunu süzdürün ve 10 dakika dinlendirdikten daha sonra servis tabağına alıp servis edin.
10. Zeytinyağlı biber dolması tarifi
Malzemeler
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1,5 su bardağı pirinç
10 adet orta uzunluk dolmalık biber
2 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy domates (üzerlerini kapatmak için)
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı yenibahar
1. Yarım su bardağı zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine alın ve 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan ile bir arada pembeleşinceye kadar kavurun.
2. 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da ekleyip renk alana kadar kavurmaya devam edin.
3. Dolmalık fıstıklar renk aldıktan daha sonra 1,5 su bardağı yıkanmış pirinci ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun.
4. 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı yenibahar, yarım tatlı kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı naneyi de ekledikten daha sonra son sefer karıştırın.
5. 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip, pirinçler canlı kalacak biçimde 7-8 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın.
6. Hazırladığınız dolma harcını, üst kapağını ve iç kısmını çıkardığınız yaklaşık 10- 15 adet dolmalık biberin içerisine doldurun. Ağız kısımlarında şişme ve pişme hissesi bırakmaya itina gösterin.
11. Dereotlu poğaça tarifi
Malzemeler
1 paket poğaça hamuru
1 demet kıyılmış dereotu
1 kase lor peyniri
1 adet yumurta sarısı
Yeteri kadar çörek otu
1. Mayalanmış poğaça hamurunu 2 dakika kıyılmış dereotu ile yoğurun. Ceviz büyüklüğünde modüller koparıp yuvarlayın ve elinizde açın.
2. Ortalarına birer tatlı kaşığı lor peyniri paylaştırın ve kapatıp yuvarlayın.
3. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı dizip bu türlü yarım saat daha dinlendirin. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika kızarana kadar pişirin.
12. Puf puf poğaça tarifi
Malzemeler
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı zeytinyağı
Yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
6 buçuk su bardağına yakın un
Birkaç kısım ince kıyılmış maydanoz
Çeyrek kalıp peynir
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1. Un hariç bütün materyalleri bir kabın içine alarak karıştırıp mayayı eritin. Ununu da denetimli bir biçimde ek ederek sert olmayan ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakın.
2. İç gereci için peyniri çatal sayesinde ezerek ince kıyılmış maydanozla karıştırın.
3. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde topaklar alarak el yordamıyla açın. Ortasına iç harcından yerleştirip uçlarını birleştirerek kapatıp avucunuzda yuvarlayın. Poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizerek 15-20 dakika tepsi mayası için bekletin.
4. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımından sürüp 180 derece fırında 20-25 dakika denetimli bir biçimde pişirin. İyice soğuduktan daha sonra poşetleyerek dondurucuya kaldırabilirsiniz.
13. Yuvarlak börek tarifi
Malzemeler
- 5 adet yufka
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
3 adet haşlanmış patates
2 bağ ıspanak
2 kalıp köy peyniri
1 kase çökelek
1 su bardağı sıvı yağ
1. 5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı isot
1 tatlı kaşığı pul biber
1. Yıkayıp doğradığınız Ispanakları karıştırma kabına alın. Üzerine peynirleri rendeleyin.
2. Haşladığınız patatesleri rendeleyip üzerine ekleyin. Çökeleği ve baharatları ekleyip en son sıvı yağ ek edin. İyice harmanlayıp birbirine karışmasını sağlayın.
3. Sosu için olan materyalleri katıp karıştırın. Yufkaları hepsini üst üste koyup 4’e bölün.
3. 1 parçayı alıp fırça sayesinde sosu her yerine sürün. Uç kısmına iç harcı yayarak rulo yaparak sarın.
4. daha sonra da gül formu verip buz dolabı poşetine düzgün formda dizin. Hepsini bu türlü yapıp buzluğa atın.
14. Buzluk şekerparesi tarifi
Malzemeler
Hamuru için;
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
2 çay bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1, 5 çay bardağı irmik
Aldığı kadar un
3 su bardağı şeker
3, 5 su bardağı su
Çeyrek limonun suyu
1 paket vanilya (şerbet ocaktan alınınca eklenecek)
- Ceviz yada fındık
1. Karıştırma kabına oda sıcaklığındaki yağı ve pudra şekerini koyun, düzgünce karıştırın.
2. Yumurtaları ek edin, karıştırmaya devam edin.
3. Başka materyalleri de ek edin ve aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur elde edin.
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde kesimler alın ve yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizin ve üzerine ceviz ekleyip 180 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.
5. Fırından çıkan sıcak şekerpareleri büsbütün soğumaya bırakın ve hava almayan bir kaba koyup buzluğa koyun.
6. Şereflendireceğiniz zaman buzluktan çıkarın ve tepsiye dizin. O tepside buzunu çözdükten daha sonra sizde şerbetini kaynatın. Aşağı üst 1 saatte buzunu çözünüyor.
7. Şerbeti için, şekeri ve suyu bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan 8 dakika daha sonra bir kaç damla limon suyu ek edin. 3-4 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Ocağın altını kapatınca vanilyayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Şerbeti kaynakken çözünmüş olan şekerparelerinizin üzerine dökün. Bu evrede dökerken şayet çabucak çekiyorsa şerbetini denetimli dökün, şerbetin tamamını kullanmayın. Yani şekerparenin durumuna nazaran denetimli ayarlayın.
15. Peynirli tava böreği tarifi
Malzemeler
3 adet yufka
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı lor peyniri
1 su bardağı beyaz peynir
Çeyrek demet kıyılmış maydanoz
2 kol doğranmış taze soğan
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1. Tavanın tabanına 2 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip yayın. Birinci yufkayı tavayı ortalayarak, kenarları yanlardan sarkacak biçimde yayın. İkinci yufkayı özensiz parçalayıp tavadaki yufkanın yerine yayın.
2. Harç gereçlerini bir kaseye alarak güzelce karıştırın ve yufkanın üzerine ekleyin. Bir yufkayı daha parçalayarak peynirli harcın üzerine yerleştirin. Sütü ve yumurtayı karıştırıp yufkanın üstüne dökün.
3. Tavanın kenarlarından sarkan yufkaları böreğin üst kısmına katlayın. Tavayı kısık ateşe koyup altı kızardıktan daha sonra bir tabak sayesinde karşıt yüz edip başka tarafını pişirin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: