Her Gün Yemek Yapmaya Üşenenler İçin Buzlukta Saklanabilecek Birbirinden Lezzetli Yemek Tanımları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Çalışanları en çok zorlayan durumlardan biri konutta yemek yapmaktır. Akşam meskene gelince iş yorgunluğunun üzerine mutfağa girmek zulüm üzere gelir. Lakin boş vaktinizde evvelde hazırlayıp buzluğa atacağınız kimi tanımlarla bu anlarınızı kurtarabilirsiniz. İşte ayrıntılar…


1. Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi


Malzemeler


  • 300 gram yaprak
İçi için:


  • 3 büyük soğan


  • 1 büyük bardak pirinç


  • 1 çay bardağı sıvı yağ


  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık


  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü


  • 1 tatlı kaşığı toz şeker


  • Tuz


  • Karabiber


  • Yenibahar
Sosu için:


  • 1 dilimlenmiş limon


  • Yarım çay bardağı sıvı yağ


  • 1 bardak su
Zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır?

1. Minik küpler formunda doğradığınız soğanları bir tencerede yağda kavurun. Pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin. Akabinde kalan materyalleri ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişirin.

2. Harç ılınınca yaprakları düz yerde açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar harçtan koyup kenarları içeri katlayarak sıkıca ince biçimde sarın ve tencereye dizin. Süreç bittikten daha sonra sosunu üzerinde gezdirin.

3. Üzerine ağır tabak kapatıp 30-40 dakika kadar pişirin.


2. Fellah köfte tarifi


Malzemeler



  • 1 yemek kaşığı domates salçası


  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur


  • 2,5 yemek kaşığı un


  • 1 adet yumurta


  • 1 bardak sıcak su


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1 çay kaşığı kimyon


  • 1 çay kaşığı karabiber


  • Yarım su bardağı irmik
Domates sosu için:


  • 4 diş sarımsak


  • 1 yemek kaşığı domates salçası


  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi


  • 4 adet orta uzunluk domates
Üzeri için:


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1 çay kaşığı pul biber
Fellah köfte nasıl yapılır?

1. Bulgurun şişip yumuşaması için 1 parmak geçecek kadar sıcak su ile ıslatıp kapağını kapatın.

2. Bu esnada robotun içine domates ve sarımsakları ekleyip çırpın. Yumuşayan bulgurun içine irmik, domates salçası, yumurta, un ve baharatları koyup yoğurun.

3. Geniş bir tencereye su koyun ve kaynaması için bekleyin. Yoğurduğunuz hamurdan ufak ufak modüller koparıp elinizde yuvarlayın ve parmağınızla ortalarına çukur açarak tabağa dizin.

4. Hazırladığınız köfteleri kaynayan suya atın. Pişen köfteleri sudan çıkarıp farklı bir tabağa koyun.

5. Bir tavaya sıvı yağ koyup ısıtın ve robotta çektiğiniz sarımsaklı sosu ek edip pişirmeye başlayın.

6. Üzerine domates salçasını ekleyin ve kavurun. Salçayı da düzgünce kavurduktan daha sonra nar ekşisini ve baharatları koyup karıştırın.

7. Servis tabağının altına evvel bir ölçü domates sosundan koyun, ondan sonrasında üzerine köfteleri dizin. Kalan sosu da en üste döktükten daha sonra doğranmış maydanozları serpip servis yapın.

8. Köftelerinizi şekillendirdikten daha sonra kısa bir süre sıcak suda şok haşlama yaptıktan daha sonra buzlukta dondurabilirsiniz.

9. Yiyeceğiniz vakit buzluktan çıkarıp kaynar suya atmanız ve uygunca pişince sosunu eklemeniz kâfi olacaktır.


3. İçli köfte tarifi


Malzemeler



  • 1 su bardağı ince bulgur


  • 1 yemek kaşığı biber salçası


  • 1 su bardağı un


  • Tuz
İç harcı için:


  • 500 gram kıyma


  • 1 yemek kaşığı domates salçası


  • 1 orta uzunluk soğan


  • 125 gram tereyağı


  • Karabiber


  • Tuz
İçli köfte nasıl yapılır?

1. Soğanları doğrayın. Yağı erittikten daha sonra soğanları atıp, pembeleşene kadar yağda çevirin. Kıymayı da ek edip kavurun. Domates salçası, karabiber ve tuzu koyup biraz daha kavurduktan daha sonra karışımı buzlukta donmaya bırakın.

2. Derin bir tepside bulguru ayıklayın. Üzerine epey az su ek ederek yoğurun. Azar azar unu katın. Tuz ve biber salçasını da ek ettikten daha sonra yoğurmaya devam edin.

3. Bulgur ele yapışmamaya başlayınca yumurta büyüklüğünde kesimler koparın ve bunlara yuvarlak biçim verin. Elinizi daima ıslatarak kahve tabağı formu verdiğiniz köftenin içine dondurulmuş içten 3-4 yemek kaşığı koyarak yumurta biçimi verin ve ağzını kapatın. Hazırladığınız içli köfteleri kaynar suya atıp kaynatın.

4. Köftelerinizi kucak kucak yapıp fazlasını pişirmeden buzlukta saklayabilirsiniz. Buzluktan çıkardığınızda direkt kaynar suya atıp haşlayacağınız köfteler birkaç dakika ortasında servise hazır olacaktır.


4. Kavurma tarifi


Malzemeler



  • 1 kilogram kuzu yahut dana kuşbaşı et


  • 2-3 adet defne yaprağı


  • 1 adet kabuğu soyulmuş bütün soğan


  • Biraz sıvı yağ


  • Biraz tereyağı


  • Tane karabiber


  • Tuz


  • Kekik
Kavurma nasıl yapılır?

1. Kuşbaşı eti tencereye koyup birinci olarak harlı ateşte rengi dönüp kendi suyunu salana kadar kavurun. Suyunu salınca kısık ateşe alıp içerisine tane karabiber, soğan ve defne yaprağını bırakıp yavaş yavaş pişmeye bırakın. Suyunu çekene kadar tencereyi sallayarak kavurun.

2. Suyunu çektikten daha sonra soğanı, defne yaprağını ve tane karabiberi ortasından çıkarıp, biraz sıvı yağ biraz da tereyağı ve tuz koyup yağda kavurup ocağınızı kapatın.

3. Servis esnasında isteğe bağlı olarak kekik ve çekilmiş karabiber ile servis yapın.


5. Sigara böreği tarifi


Malzemeler



  • İstediğiniz ölçüde yufka


  • Lor yahut ufalanmış beyaz peynir
Sosu için:


  • 1 çay bardağı süt


  • 1 çay bardağı sıvı yağ


  • 1 adet yumurta
Sigara böreği nasıl yapılır?

1. Yufkaları üst üste koyup 6 yahut 8 eşit üçgen dilime kesin. Kesimleri üst üste koyun.

2. Yufkanın her yerine çırptığınız sostan sürdükten daha sonra uzun kenarına peynir koyun. Kenarları içe katlayarak yuvarlayın. Hepsini birebir uzunlukta yapmaya çalışın.

3. Tek porsiyonluk sayıda buzdolabı poşetlerine doldurun, buzluğa kaldırın. Gerektiğinde buzluktan çıkarıp buzu erimeden kızgın yağda pişirebilirsiniz.


6. Köfte tarifi


Malzemeler



  • 500 gram kıyma


  • 1 adet soğan


  • 1 yemek kaşığı salça


  • Yarım demet maydanoz


  • 1 avuç bayat ekmek


  • 1 adet yumurta


  • 2 diş sarımsak


  • Tuz


  • Pul biber


  • Karabiber


  • Kimyon
Köfte nasıl yapılır?

1. Soğanı rendeleyip suyunu yeterlice sıkın. Büyükçe bir kapta tüm materyalleri uygunca karışacak biçimde yoğurun.

2. Form verip yan yana gelecek biçimde buzdolabı poşetlerine yahut kapaklı kaplara doldurup buzluğa yerleştirin.


7. Mantı tarifi


Malzemeler



  • Hamuru için


  • 9-10 bardak un


  • 3-4 bardak ılık su


  • Tuz
İçi için:


  • 1 kilogram kıyma


  • 2 büyük soğan


  • Tuz


  • Pul biber


  • Karabiber


  • Nane
Kıymalı mantı nasıl yapılır?

1. Un, su ve tuzu yoğurup hayli sert bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp dinlenmesi için bekletin.

2. Bu sırada içi için soğanları rendeleyip suyunu düzgünce sıkın. Baharatlarla birlikte kıymayı düzgünce yoğurun.

3. Dinlenen hamuru 5 bezeye bölün. Her bezeyi unlanmış tezgahta merdaneyle açın. Bıçakla mantı için istediğiniz büyüklükte kare kare kesin. Her kareye kıymalı harçtan koyup uçlarını birbirine yapıştırın.

4. Mantıları tek kullanımlık ölçüde buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa yerleştirin. Gerektiğinde buzluktan çıkarıp çabucak haşlayabilirsiniz.


8. Taze fasulye tarifi


Malzemeler



  • 2 kilogram fasulye


  • 1 büyük soğan


  • 7-8 adet domates


  • Sıvı yağ
Taze fasulye nasıl yapılır?

1. Soğanı ince ince doğrayıp yağda kavurun. Üzerine küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip biraz pişirin. Temizlediğiniz fasulyeleri ek edip rengi dönene dek karıştırarak pişirip ocaktan alın.

2. Soğuduktan daha sonra tek kullanımlık ölçülerde buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa yerleştirin. Pişirmek istediğinizde üzerine su ve baharatını eklemeniz kâfi olacaktır.


9. Kuru dolma tarifi


MalzemelerHarç materyalleri:



  • 2 adet kıyılmış kuru soğan


  • 6 diş kıyılmış sarımsak


  • 1/2 su bardağı sızma zeytinyağı


  • 1 çorba kaşığı domates salçası


  • 1 tatlı kaşığı pul biber


  • 2 su bardağı 20 dakika sıcak suda bekletilmiş pirinç


  • 4 çorba kaşığı kabuksuz antep fıstığı


  • Yeteri kadar tuz
Diğer materyaller:


  • 15 adet kuru patlıcan


  • 15 adet dolmalık kuru biber


  • Yarım adet limon suyu
Kuru dolma nasıl yapılır?

1. Kuru patlıcanların üzerini örtecek kadar sıcak su ek edin ve 5 dakika kaynadıktan daha sonra biberleri de ekleyin. Daima birlikte 5 dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatın ve tencerenin de ağzını kapatıp 1 saat dinlendirin.

2. Soğanları, sarımsakları ve zeytinyağını bir tencereye alın, solana kadar kavurun.

3. Domates salçasını ek edin ve karıştırın, kokusu çıkınca pul biberi ekleyin. Pirinci de ekleyip tuzunu serpin. 1 su bardağı sıcak su ek edin ve yüksek ateşte çektirip altını kapatın.

4. Fıstığı da ek edin ve karıştırıp havalandırın.

5. Dolmaların suyunu süzdürün. Ilıyan dolma harcı ile patlıcan ve biberlerin 3’te ikisini doldurun.

6. Tencerenin tabanına ağızları kapalı olacak şekilde dizin. Üzerine ağırlık olması için bir tabak yerleştirin ve üzerini örtecek kadar soğuk su ek edin. Yarım limonun suyunu ek edin ve kaynamaya başlayınca bir ölçü altını kısın ancak her yerinden eşit kaynamaya devam etsin.

7. 20 dakika daha sonra fazla suyunu süzdürün ve 10 dakika dinlendirdikten daha sonra servis tabağına alıp servis edin.


10. Zeytinyağlı biber dolması tarifi


Malzemeler



  • 1/2 su bardağı zeytinyağı


  • 2 adet kuru soğan


  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık


  • 1,5 su bardağı pirinç


  • 10 adet orta uzunluk dolmalık biber


  • 2 su bardağı sıcak su


  • 1 adet orta boy domates (üzerlerini kapatmak için)


  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • 1 tatlı kaşığı nane


  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker


  • 1/2 çay kaşığı karabiber


  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

1. Yarım su bardağı zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine alın ve 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan ile bir arada pembeleşinceye kadar kavurun.

2. 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da ekleyip renk alana kadar kavurmaya devam edin.

3. Dolmalık fıstıklar renk aldıktan daha sonra 1,5 su bardağı yıkanmış pirinci ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun.

4. 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı yenibahar, yarım tatlı kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı naneyi de ekledikten daha sonra son sefer karıştırın.

5. 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip, pirinçler canlı kalacak biçimde 7-8 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın.

6. Hazırladığınız dolma harcını, üst kapağını ve iç kısmını çıkardığınız yaklaşık 10- 15 adet dolmalık biberin içerisine doldurun. Ağız kısımlarında şişme ve pişme hissesi bırakmaya itina gösterin.


11. Dereotlu poğaça tarifi


Malzemeler



  • 1 paket poğaça hamuru


  • 1 demet kıyılmış dereotu


  • 1 kase lor peyniri
Üzeri İçin


  • 1 adet yumurta sarısı


  • Yeteri kadar çörek otu
Dereotlu poğaça nasıl yapılır?

1. Mayalanmış poğaça hamurunu 2 dakika kıyılmış dereotu ile yoğurun. Ceviz büyüklüğünde modüller koparıp yuvarlayın ve elinizde açın.

2. Ortalarına birer tatlı kaşığı lor peyniri paylaştırın ve kapatıp yuvarlayın.

3. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı dizip bu türlü yarım saat daha dinlendirin. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika kızarana kadar pişirin.


12. Puf puf poğaça tarifi


Malzemeler



  • 2 su bardağı ılık süt


  • 1 su bardağı zeytinyağı


  • Yarım paket yaş maya


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • 2 tatlı kaşığı şeker


  • 6 buçuk su bardağına yakın un
İç materyali için ;


  • Birkaç kısım ince kıyılmış maydanoz


  • Çeyrek kalıp peynir
Üzeri için ;


  • 1 yumurta sarısı


  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
Puf puf poğaça nasıl yapılır?

1. Un hariç bütün materyalleri bir kabın içine alarak karıştırıp mayayı eritin. Ununu da denetimli bir biçimde ek ederek sert olmayan ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakın.

2. İç gereci için peyniri çatal sayesinde ezerek ince kıyılmış maydanozla karıştırın.

3. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde topaklar alarak el yordamıyla açın. Ortasına iç harcından yerleştirip uçlarını birleştirerek kapatıp avucunuzda yuvarlayın. Poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizerek 15-20 dakika tepsi mayası için bekletin.

4. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımından sürüp 180 derece fırında 20-25 dakika denetimli bir biçimde pişirin. İyice soğuduktan daha sonra poşetleyerek dondurucuya kaldırabilirsiniz.


13. Yuvarlak börek tarifi


Malzemeler


  • 5 adet yufka
Sosu için;


  • 1 su bardağı süt


  • 1 su bardağı yoğurt


  • 1 su bardağı sıvı yağ


  • 2 adet yumurta
İç harcı için;


  • 3 adet haşlanmış patates


  • 2 bağ ıspanak


  • 2 kalıp köy peyniri


  • 1 kase çökelek


  • 1 su bardağı sıvı yağ


  • 1. 5 tatlı kaşığı tuz


  • 1 tatlı kaşığı karabiber


  • 1 yemek kaşığı isot


  • 1 tatlı kaşığı pul biber
Yuvarlak börek nasıl yapılır?

1. Yıkayıp doğradığınız Ispanakları karıştırma kabına alın. Üzerine peynirleri rendeleyin.

2. Haşladığınız patatesleri rendeleyip üzerine ekleyin. Çökeleği ve baharatları ekleyip en son sıvı yağ ek edin. İyice harmanlayıp birbirine karışmasını sağlayın.

3. Sosu için olan materyalleri katıp karıştırın. Yufkaları hepsini üst üste koyup 4’e bölün.

3. 1 parçayı alıp fırça sayesinde sosu her yerine sürün. Uç kısmına iç harcı yayarak rulo yaparak sarın.

4. daha sonra da gül formu verip buz dolabı poşetine düzgün formda dizin. Hepsini bu türlü yapıp buzluğa atın.


14. Buzluk şekerparesi tarifi


Malzemeler

Hamuru için;



  • 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)


  • 2 çay bardağı pudra şekeri


  • 2 yumurta


  • 1 paket kabartma tozu


  • 1, 5 çay bardağı irmik


  • Aldığı kadar un
Şerbeti için;


  • 3 su bardağı şeker


  • 3, 5 su bardağı su


  • Çeyrek limonun suyu


  • 1 paket vanilya (şerbet ocaktan alınınca eklenecek)
Üzeri için;

  • Ceviz yada fındık
Buzluk şekerparesi nasıl yapılır?

1. Karıştırma kabına oda sıcaklığındaki yağı ve pudra şekerini koyun, düzgünce karıştırın.

2. Yumurtaları ek edin, karıştırmaya devam edin.

3. Başka materyalleri de ek edin ve aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur elde edin.

4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde kesimler alın ve yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizin ve üzerine ceviz ekleyip 180 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.

5. Fırından çıkan sıcak şekerpareleri büsbütün soğumaya bırakın ve hava almayan bir kaba koyup buzluğa koyun.

6. Şereflendireceğiniz zaman buzluktan çıkarın ve tepsiye dizin. O tepside buzunu çözdükten daha sonra sizde şerbetini kaynatın. Aşağı üst 1 saatte buzunu çözünüyor.

7. Şerbeti için, şekeri ve suyu bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan 8 dakika daha sonra bir kaç damla limon suyu ek edin. 3-4 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Ocağın altını kapatınca vanilyayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Şerbeti kaynakken çözünmüş olan şekerparelerinizin üzerine dökün. Bu evrede dökerken şayet çabucak çekiyorsa şerbetini denetimli dökün, şerbetin tamamını kullanmayın. Yani şekerparenin durumuna nazaran denetimli ayarlayın.


15. Peynirli tava böreği tarifi


Malzemeler



  • 3 adet yufka


  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
İç malzemeleri


  • 1 su bardağı lor peyniri


  • 1 su bardağı beyaz peynir


  • Çeyrek demet kıyılmış maydanoz


  • 2 kol doğranmış taze soğan
Sos malzemeleri


  • 1 adet yumurta


  • 1 su bardağı süt
Peynirli tava böreği nasıl yapılır?

1. Tavanın tabanına 2 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip yayın. Birinci yufkayı tavayı ortalayarak, kenarları yanlardan sarkacak biçimde yayın. İkinci yufkayı özensiz parçalayıp tavadaki yufkanın yerine yayın.

2. Harç gereçlerini bir kaseye alarak güzelce karıştırın ve yufkanın üzerine ekleyin. Bir yufkayı daha parçalayarak peynirli harcın üzerine yerleştirin. Sütü ve yumurtayı karıştırıp yufkanın üstüne dökün.

3. Tavanın kenarlarından sarkan yufkaları böreğin üst kısmına katlayın. Tavayı kısık ateşe koyup altı kızardıktan daha sonra bir tabak sayesinde karşıt yüz edip başka tarafını pişirin.


Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
 
Üst