Bildiğiniz tüm zerzevatları unutmaya ya da zerzevat sandıklarımızın aslında meyve olabileceği gerçeğini duymaya hazır mısınız? Zerzevat sanılan bir fazlaca yiyecek, aslında zerzevat değilmiş. Gelin, zerzevat ve meyvenin ne olduğuna değindikten daha sonra hangi sebzelerin aslında meyve olduğunu inceleyelim. Bildiklerinizi unutmaya hazırsanız başlıyoruz!
Kaynak: 1
Peki, zerzevat ve meyve nedir?
Meyve, çiçekleme kararında bitkinin özel dokularında gelişen ve ortasında bitkinin üreme organlarından kesimler bulunduran besinlere verilen isim. Yani çiçekli bitkilerin yumurtalıklarından gelişen bir organmış. Zerzevatın ise bilimsel bir tanımlaması yok. Halk içinde kullanılan, daha doğrusu toplumsal bir tanımlamaya sahip zerzevat kavramı, ‘bitkinin yenilebilen kısımları’ olarak biliniyor. bir daha de bu son derece yanlış bir tanımlama. Zira her canlı, bitkinin birebir bölgelerini yemez. Bitkinin yenilebilir kısımları, her canlıya nazaran farklı ve bunun kararında bitkinin yenilmeyen bir kısmı kalmaz. Yani, çabucak herkesçe bilinen zerzevat tanımlaması da bu biçimdelikle kendini çürütür.
Halk içinde hangisi zerzevat, hangisi meyve olarak tanımlanıyor?
Peki, yediğiniz besinin meyve mi, yoksa zerzevat mi olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Aslında bu sorunun karşılığı, epey sıradan bir sınıflandırmaya dayanıyor. Yediğiniz besinin ortasında üreme emeliyle döllenmiş çekirdekler mevcutsa yediğiniz şey bir meyve, şayet bu çekirdekler yoksa yediğiniz besin aslında bir zerzevat. Şaşırtan örneklere hazırsanız bir alt satıra geçebilirsiniz!
senelerca zerzevat sandığımız domates aslında meyveymiş!
Evet evet yanlış görmediniz! Aslında zerzevat olarak bildiğimiz ve zerzevat olarak tükettiğimiz domates, halbuki bir meyveymiş. ‘Bu nasıl mümkün olabilir ki?’ söylemiş olduğinizi duyar üzereyiz. Şöyle ki domates, ortasında bahsetmiş olduğumiz çekirdekleri barındırdığı için, yapılan sınıflandırmaya bakılırsa meyve sayılıyor. Salçasını yaptığımız besinin meyve olması, her ne kadar inandırıcı gelmese de bilimsel tanımlamalar, domatesin meyve olduğu konusunda hemfikir.
Patlıcan meyvesine ne dersiniz?
Sebze sandığımız lakin aslında meyve olan besinlere bir öteki şaşırtan örneğimiz: patlıcan. bir daha bilimsel tanımlamalara göre patlıcan, ortasında çekirdekler bulundurduğu için meyve olarak kabul ediliyor. Yemeği yapılan bir besinin meyve olması, zihninizin kabullenmekte zorlanacağı bir durum olabilir.
Salatalık da zerzevat sanılan meyvelerden biri.
Evet salatalık! Her ne kadar zerzevat diye bilsek de aslında salatalık da çekirdekleri olan bir meyve. Meyve olarak kabul etmesi en kolay olanlardan biri olan salatalık, bir daha de tat olarak alışkın olduğumuz meyvelere benzemiyor.
Bezelye nasıl meyve olabilir?
‘senelerca zerzevat olarak bildiğimiz bezelye nasıl meyve olabilir? Üstelik tohum sayılan çekirdekleri nerede?’ diyebilirsiniz. halbukiki bezelyenin kendisi bir tohum! Bu yüzden ne kadar şaşırtan da olsa bilimsel tanımlamalara bakılırsa bezelye, bir meyve.
Kabak; zerzevat mi, yoksa meyve mi?
Çeşitli yemek tiplerinin içerisinde yer alan, yemeklere lezzet ve sıhhat katan kabak; yapılan sınıflandırmaya göre bir meyve. Bal kabağını daha kolay kabul edilebilir olsa da her insanın aşina olduğu yeşil kabağı nasıl meyve olarak düşünebilirsiniz ki? Form olarak bile bir meyveyi andırmıyor.
Buğday ve mısırın da meyve olduğunu söylesek…
Belki de en şaşırtan olanlardan örneklerden biri, buğday. Evet, hakikat okuyorsunuz. Buğday, hem bir tahıl hem bir meyve olarak bedellendiriliyor. Hatta ‘buğdaysı meyveler’ olarak da kategori edilen meyve cinsleri var. Mısır da buna dahil. Ayrıyeten her tahılın bir cins meyve olduğu da söylenenler içinde. Nasıl kategorize edilirse edilsin, mısır ya da buğday bir meyve olmaktan fazlaca uzak görünüyor!
Peki, bu tanımlamalara nasıl alışacağız?
‘Peki, artık ne yapacağız?’ söylemiş olduğinizi duyar üzereyiz. Merak etmeyin, meyveleri zerzevat olarak sınıflandırmak yalnızca size mahsus bir kusur değil. O denli ki ülkeler, aslında meyve olan sebzelerin vergilendirmesini yaparken bile zerzevat üzerinden yapıyor. Bu algının değiştirilmesi ise pek güç. Bilhassa bu vakte kadar birçok meyveyi zerzevat olarak kabul etmişken bütün toplumlara bunun yanlışsız olmadığını anlatmak hayli güç olsa gerek.
Kaynak: 1
Peki, zerzevat ve meyve nedir?
Meyve, çiçekleme kararında bitkinin özel dokularında gelişen ve ortasında bitkinin üreme organlarından kesimler bulunduran besinlere verilen isim. Yani çiçekli bitkilerin yumurtalıklarından gelişen bir organmış. Zerzevatın ise bilimsel bir tanımlaması yok. Halk içinde kullanılan, daha doğrusu toplumsal bir tanımlamaya sahip zerzevat kavramı, ‘bitkinin yenilebilen kısımları’ olarak biliniyor. bir daha de bu son derece yanlış bir tanımlama. Zira her canlı, bitkinin birebir bölgelerini yemez. Bitkinin yenilebilir kısımları, her canlıya nazaran farklı ve bunun kararında bitkinin yenilmeyen bir kısmı kalmaz. Yani, çabucak herkesçe bilinen zerzevat tanımlaması da bu biçimdelikle kendini çürütür.
Halk içinde hangisi zerzevat, hangisi meyve olarak tanımlanıyor?
Peki, yediğiniz besinin meyve mi, yoksa zerzevat mi olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Aslında bu sorunun karşılığı, epey sıradan bir sınıflandırmaya dayanıyor. Yediğiniz besinin ortasında üreme emeliyle döllenmiş çekirdekler mevcutsa yediğiniz şey bir meyve, şayet bu çekirdekler yoksa yediğiniz besin aslında bir zerzevat. Şaşırtan örneklere hazırsanız bir alt satıra geçebilirsiniz!
senelerca zerzevat sandığımız domates aslında meyveymiş!
Evet evet yanlış görmediniz! Aslında zerzevat olarak bildiğimiz ve zerzevat olarak tükettiğimiz domates, halbuki bir meyveymiş. ‘Bu nasıl mümkün olabilir ki?’ söylemiş olduğinizi duyar üzereyiz. Şöyle ki domates, ortasında bahsetmiş olduğumiz çekirdekleri barındırdığı için, yapılan sınıflandırmaya bakılırsa meyve sayılıyor. Salçasını yaptığımız besinin meyve olması, her ne kadar inandırıcı gelmese de bilimsel tanımlamalar, domatesin meyve olduğu konusunda hemfikir.
Patlıcan meyvesine ne dersiniz?
Sebze sandığımız lakin aslında meyve olan besinlere bir öteki şaşırtan örneğimiz: patlıcan. bir daha bilimsel tanımlamalara göre patlıcan, ortasında çekirdekler bulundurduğu için meyve olarak kabul ediliyor. Yemeği yapılan bir besinin meyve olması, zihninizin kabullenmekte zorlanacağı bir durum olabilir.
Salatalık da zerzevat sanılan meyvelerden biri.
Evet salatalık! Her ne kadar zerzevat diye bilsek de aslında salatalık da çekirdekleri olan bir meyve. Meyve olarak kabul etmesi en kolay olanlardan biri olan salatalık, bir daha de tat olarak alışkın olduğumuz meyvelere benzemiyor.
Bezelye nasıl meyve olabilir?
‘senelerca zerzevat olarak bildiğimiz bezelye nasıl meyve olabilir? Üstelik tohum sayılan çekirdekleri nerede?’ diyebilirsiniz. halbukiki bezelyenin kendisi bir tohum! Bu yüzden ne kadar şaşırtan da olsa bilimsel tanımlamalara bakılırsa bezelye, bir meyve.
Kabak; zerzevat mi, yoksa meyve mi?
Çeşitli yemek tiplerinin içerisinde yer alan, yemeklere lezzet ve sıhhat katan kabak; yapılan sınıflandırmaya göre bir meyve. Bal kabağını daha kolay kabul edilebilir olsa da her insanın aşina olduğu yeşil kabağı nasıl meyve olarak düşünebilirsiniz ki? Form olarak bile bir meyveyi andırmıyor.
Buğday ve mısırın da meyve olduğunu söylesek…
Belki de en şaşırtan olanlardan örneklerden biri, buğday. Evet, hakikat okuyorsunuz. Buğday, hem bir tahıl hem bir meyve olarak bedellendiriliyor. Hatta ‘buğdaysı meyveler’ olarak da kategori edilen meyve cinsleri var. Mısır da buna dahil. Ayrıyeten her tahılın bir cins meyve olduğu da söylenenler içinde. Nasıl kategorize edilirse edilsin, mısır ya da buğday bir meyve olmaktan fazlaca uzak görünüyor!
Peki, bu tanımlamalara nasıl alışacağız?
‘Peki, artık ne yapacağız?’ söylemiş olduğinizi duyar üzereyiz. Merak etmeyin, meyveleri zerzevat olarak sınıflandırmak yalnızca size mahsus bir kusur değil. O denli ki ülkeler, aslında meyve olan sebzelerin vergilendirmesini yaparken bile zerzevat üzerinden yapıyor. Bu algının değiştirilmesi ise pek güç. Bilhassa bu vakte kadar birçok meyveyi zerzevat olarak kabul etmişken bütün toplumlara bunun yanlışsız olmadığını anlatmak hayli güç olsa gerek.