Hem sağlıklı tıpkı vakitte doyurucu salata tanımı arayanlar, beş çayında konukları için hangi salatayı yapabilirim? diye düşünenler için, birbirinden lezzetli ve doyurucu salata tanımlarını araştırdık. Rus salatasından farklı tanımlarla kinoa salatasına, yumurta salatasından daha evvel hiç denemediğiniz etimek salatasına kadar çeşit çeşit salatalar içeriğimizde. Bu tanımlarla sofralarınız renklenecek, lezzetiyle konuklarınızı şaşırtacaksınız.
1. Rus salatası
Kalabalık sofraların ve gün sofralarının en sevilen salatası.
Malzemeler:
1. ilk vakit içinderda sebzelerin kabuklarını soyarak küçük küçük küp biçiminde doğrayın. Patates geç pişeceği için haşlamaya birinci vakit içinderda ondan başlayın. Bezelye ve havuçları da haşlayın. Haşlanan sebzelerin suyunu süzün ve soğumaya bırakın. Doğradığınız tüm zerzevatları bir kaseye alın.
2. Üzerine küçük küpler halinde doğranan kornişon turşuları da ekleyin ve zerzevatları harmanlayın.
3. Küçük bir kasede yoğurt, mayonez, tuz ve karabiberi yeterlice karıştırın. Bu karışımı sebzelerin üzerine ekleyerek salatanızı hazır hale getirin.
Afiyet olsun.
2. Pancar salatası
Genellikle yemeklerin yanında yan gereç olarak kullanılan pancarın bir de bu lezzetli salatasını denemelisiniz.
Malzemeler:
1. Pancarları yıkadıktan daha sonra suda haşlayın ve soğumaya bırakın.
2. Tam soğuduktan daha sonra kabuğunu temizleyin ve rendenin ufak gözünden geçirin. Sarımsağı da rendeleyip pancara katın. Akabinde ceviz, tuz, karabiber ve mayonezle süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
3. Caprese makarna salatası
En kolay salata çeşitlerinden biri ve pek doyurucu.
Malzemeler:
1. Makarnayı paketteki talimatlara göre haşlayıp yapışmaması için epey az zeytinyağı ile karıştırıp soğumaya bırakın.
2. Geniş bir kapta soğuyan makarna, mozzeralla, ikiye böldüğünüz domatesler ve fesleğeni karıştırın.
3. Sos için; zeytinyağı, sirke, sarımsak, karabiber ve tuzu karıştırıp makarnanın üzerine dökün ve karıştırın. Balsamik sirke gezdirip servis edin.
Afiyet olsun.
4. Yumurta salatası
Doyurucu ve sağlıklı bir salata tanımı.
Malzemeler:
1. Yeşillikleri ince ince doğrayın.
2. Haşlanmış yumurtaları dilimleyin
3. Yumurtaları ve yeşillikleri karıştırma kabına alın
4. Üzerine zeytinyağı, isteğinize nazaran tuz, karabiber, pul biber, isot ekleyin
ve karıştırın.
Afiyet olsun.
5. Semizotlu ve çilekli kinoa salatası
Farklı tatlar denemeyi sevenler için zerzevat ve meyvenin ahengine bayılacağınız bir salata tanımı.
Malzemeler:
1. Kırmızı biber, sarı biber, salatalık ve mor lahanayı küçük küpler halinde doğrayıp bir karıştırma kabına alın.
2. Kinoa, zeytinyağı, beyaz şarap sirkesi ve istek ettiğiniz kadar tuzu ekleyip karıştırın.
3. Servis tabağına yıkanmış ve suyu süzülmüş semizotlarını yatak olarak yerleştirin.
4. Üzerine kinoa karışımını ve ikiye böldüğünüz çilekleri yerleştirerek servis edin.
5. Semizotlu ve çilekli kinoa salatasını, esmer pirinçli pancar levrek ile birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
6. Niçoise salata
Fransız mutfağına mahsus, sağlıklı ve doyurucu salata.
Malzemeler:
1. Sosu için sirke, zeytinyağı, maydanoz, frenk soğanı, sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın.
2. Ton balığını sığ bir tabağa koyun ve sosun yarısını üzerine dökün. Balıkların marine olması için üzerini örtüp 1-2 saat soğutun.
3. Tavayı 5 dakika ısıtın. Ton balığını marine sosundan çıkarın. Balığın her iki yüzünü 4 dakika pişirin.
4. Marul yapraklarını geniş bir tabağa koyun ve marul, soğan, domates, patates, ton balığı, fasulye ve hamsi ekleyin.
5. Kalan sosun üzerine gezdirin ve yumurtaları, zeytinleri ve doğranmış fesleğen yapraklarını ek ederek servis edin.
Afiyet olsun.
7. Makarna salatası
Makarna sevenlerin vazgeçilmezi, hem pratik tıpkı vakitte doyurucu.
Malzemeler:
1. Makarnayı haşlayıp süzdükten daha sonra soğuması için bir köşede bekletin.
2. Yoğurt, mayonez, zeytinyağı, nane ve tuzu karıştırarak salata sosunu hazırlayın.
3. Doğranmış dereotu, salatalık turşusu ve konserve garnitürüyle birlikte soğuyan makarnayı bir kaseye aktarın. En son sosu da ekleyip konuklarınıza ikram edin.
Afiyet olsun.
8. Arpa şehriyeli tavuk salatası
Beş çayı sohbetlerinin vazgeçilmez salatalarından biri.
Malzemeler:
1. Tavuk etli sağlıklı salata tanımını listenize eklemeyi unutmayın. Tencereye yeteri kadar su alıp kaynatın. 1 su bardağı arpa şehriyeyi ekleyip haşlayın. ondan sonrasında suyunu süzün.
2. Derin bir kasenin içine arpa şehriyeyi, didiklediğiniz tavuk budunu, ince dilimlediğimizi mantarı, közlenmiş biberi, doğranmış taze soğanı, ince kıydığınız maydanozu ve dereotunu ekleyip karıştırın.
3. Üzerine limon suyunu, zeytinyağını, tuzu ve karabiberi ekleyip düzgünce karıştırın. Buzdolabında 30 dakika dinlendirdikten daha sonra servise hazır.
Afiyet olsun.
9. Vişneli kaşık salata
Her yemeğin yanına yakışacak bir salata.
Malzemeler:
1. Zerzevatları küp küp, yeşillikleri ince ince doğrayın. Bir kaba alın.
2. Zerzevatları bir kaba alarak limon, tuz, nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyerek düzgünce karıştırın ve yeşillikleri ek edin.
3. Dondurulmuş vişneleri robot yardımı ile çekerek kar kıvamına getirin ve salatanın üzerine koyarak servis edin.
Afiyet olsun.
10. Bulgurlu yaz salatası
Hem yavaşça birebir vakitte pratik bir tanım arıyorsanız bu salata tam size nazaran.
Malzemeler:
1. Bulguru kaynar suda şişip yumuşayana kadar haşlayın ve daha sonra soğumaya bırakın.
2. Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, nar ekşisi, ezilmiş sarımsak, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi karıştırıp salatanın sosunu hazırlayın.
3. Başka tüm materyalleri yıkayıp doğrayın ve hepsini kaseye doldurun. Bulguru ekleyin, sosu dökün ve harmanlayarak sunun.
Afiyet olsun.
11. Üç fasülye salatası
Bir porsiyonla bile tıka basa doyuracak bir salata.
Malzemeler:
1. Meksika fasulyesi, barbunya, nohut ve kuru fasulyeyi haşlayarak işe başlayın.
2. Haşlanan fasulyelerin sularını süzüp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
3. Bu sırada kırmızı soğanı doğrayıp tuz ve dilerseniz 1 çay kaşığı sumakla karıştırın.
4. Farklı bir kasede nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını karıştırarak bir sos hazırlayın. Bu sosu fasulyelerle karıştırın.
5. Son olarak soğanları ve iri iri doğradığınız maydanozları da ek edip karıştırın ve servis edin.
Afiyet olsun.
12. Etimek salatası
Etimek dilimlerini bu sefer salatada kullanıyoruz. Görünüşü ve lezzetiyle konuklarınızı mest edecek bir tanım.
Malzemeler:
1. Yoğurt ve mayonezi karıştırıp dövdüğünüz sarımsakları ekleyin ve garnitürlerin suyunu süzerek karışıma dahil edin.
2. Borcamın en altına bu sosu yayın. daha sonra bir kat etimek, bir kat yoğurtlu sos olacak biçimde borcamı doldurun.
3. Haşlanmış patatesleri tavada kavurun ve yumurtaları ekleyerek kavurmaya devam edin.
4. Rendelenmiş havuç, patatesli yumurta ve pancarı salatanın üzerine dizin ve konuklarınıza ikram edin.
Afiyet olsun.
13. Kırmızı lahana salatası
gayet besleyici ve yemeklerin yanına yakışan bir salata tanımı.
Malzemeler:
1. Kırmızı lahanayı bıçak yardımı ile ince ince doğrayın.
2. ondan sonrasında derin bir kabın içerisine lahanaları koyun.
3. Üzerine sirke ve tuzu ekleyin.
4. Rengi dönüp, lahanalar yumuşayana kadar eliniz ile lahanaları ovun.
5. Diğer bir kabın için limonu sıkın ve yumuşayan kırmızı lahananın üzerine ekleyin.
6. Son olarak zeytinyağı koyup, uygunca karıştırın.
Afiyet olsun.
14. Yoğurtlu kuskus salatası
Ben bu salatayı daha evvel niye denemedim dedirtecek lezzette bir salata tanımı.
Malzemeler:
1. Kuskus makarnayı tuz eklediğiniz bol suda haşlayın.
2. Makarna haşlanırken maydonozu ince ince kıyın. Kapya biber ve kornişon turşuyu minik minik doğrayın. Sarımsakları ezin.
3. Derin bir karıştırma kabına doğradığınız tüm malzemeyi koyun. Mısır, sarımsak, yoğurt, mayonez, haşladığınız kuskusu ve tuzu ekleyerek karıştırın.
4. Karışımı bir kek kalıbına alın ve buzdolabına kaldırıp 1 saat kadar dinlendirin.
5. Hazırladığınız salatayı geniş bir servis tabağına karşıt çevirin.
6. İnce kıyım doğradığınız dereotu, salatalık ve köz biber ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
15. Sezar salata
Restoranların en ünlü salatasını bir de kendiniz yapın.
Malzemeler:
1. Mayonez, ançuez, sarımsak, hardal, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi el blenderı ile pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Endivyenleri yıkayıp süzdürün. Geniş bir kaseye alın. Hazırladığınız sosu üzerine döküp uygunca karıştırın.
2. Ekmekleri fırın ızgiçinde kızartın. Zeytinyağını tavada ısıtıp kekik ve pul biber ekleyin. Kızarmış ekmekleri ilave edip 1-2 dakika kavurun.
3. Salatayı servis tabağına alın. Üzerine dilimlenmiş kiraz domatesleri, rendelenmiş parmesan peyniri ve ekmekleri serpiştirip servis yapın.
Afiyet olsun.
16. Yeşil mercimek salatası
Yüksek ölçüde demir içeren ve pek yararlı olan mercimeğin bir de salatasını denemelisiniz.
Malzemeler:
1. Öncelikle mercimekleri bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Akabinde tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
2. sonrasındasında haşlanan mercimekleri süzerek bir kaseye alın. Taze soğan, kıyılmış maydanoz ve dereotu, nar tanesi ekleyip harmanlayın.
3. Zeytinyağı, tuz, karabiber, ve limon suyunu bir kapta karıştırın ve salatanın üzerinde gezdirin. Tüm gereçleri ekleyerek karıştırın.
Afiyet olsun.
17. Brokoli salatası
Sağlıklı ve soyurucu ayrıyeten uzun müddet tok tutacak bir salata.
Malzemeler:
1. Brokolileri çiçeklerine ayırın, güzelce yıkayın ve kaynar suda 4 dakika kadar haşlayın. Süzün ve soğuk sudan geçirdikten daha sonra bir kenarda soğumaya bırakın.
2. Biberleri közleyin, kabuklarını soyun ve dilimleyip bir derin kaseye alın.Üstüne soğumuş brokolileri, mısırı, doğranmış turşuyu ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırın.
3. Yağ, balzamik ve limon suyunu da ekledikten daha sonra güzelce harmanlayın ve servis edin.
Afiyet olsun.
18. Yer fıstıklı patlıcan salatası
Herkes bu salatanın tanımını soracak!
Malzemeler:
1. Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun ve bir kaseye alıp üzerine limon suyu ekleyerek 15 dakika bekletin.
2. Akabinde sularını bıçakla sıkıp ince ince doğrayın.
3. Sarımsakları rendeleyip domatesleri küçük küçük doğrayın.
4. Farklı bir sos kasesinde sirke, zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, galeta unu ve tuzu karıştırın.
5. Yer fıstığının yarısını ek edip bir süre daha karıştırın ve patlıcanlarla bir ortaya getirin.
6. Son bir defa güzelce karıştırdıktan daha sonra servis kasesine alın. Kalan yer fıstıkları ve kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
19. Tartar soslu tavuklu kereviz salatası
Hem salata tıpkı vakitte meze olarak kullanabileceğiniz lezzetli ve farklı bir tanım.
Malzemeler:
1. Tavuk göğsünü haşladıktan daha sonra ince ince titin.
2. Rendelenen kerevizi, kereviz sapını, tavuğu ve yaban mersini bir kapta uygunca harmanlayın.
3. Tartar sos ve süzme yoğurdu karıştırıp salatanın üzerine dökün.
Afiyet olsun.
20. Yoğurtlu patates salatası
Bildiğiniz patates salatalarını unutun ve kesinlikle bu tanımı deneyin.
Malzemeler:
1. Patatesleri yarım saat haşladıktan daha sonra kabuklarını soyun ve iri modüllere ayırın. Soğumaya bırakın.
2. Mor lahanayı doğrayıp yumuşaması ve acılığını atması için tuzla ovun.
3. Soğan ve dereotlarını da doğrayarak hazırlayın.
4. Zeytinyağı, yoğurt, mayonez, hardal, bal, elma sirkesi, kurutulmuş zerzevat çeşnisini karıştırarak sosu hazırlayın.
5. Tüm malzemeyi patateslerle karıştırın ve sunuma hazırlayın.
Afiyet olsun.
1. Rus salatası
Kalabalık sofraların ve gün sofralarının en sevilen salatası.
Malzemeler:
3 tane orta uzunluk patates
2 tane havuç
1 su bardağı bezelye (ister dondurulmuş kullanın isterseniz konserve)
6 – 7 tane kornişon salatalık turşusu
5 yemek kaşığı mayonez
5 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1. ilk vakit içinderda sebzelerin kabuklarını soyarak küçük küçük küp biçiminde doğrayın. Patates geç pişeceği için haşlamaya birinci vakit içinderda ondan başlayın. Bezelye ve havuçları da haşlayın. Haşlanan sebzelerin suyunu süzün ve soğumaya bırakın. Doğradığınız tüm zerzevatları bir kaseye alın.
2. Üzerine küçük küpler halinde doğranan kornişon turşuları da ekleyin ve zerzevatları harmanlayın.
3. Küçük bir kasede yoğurt, mayonez, tuz ve karabiberi yeterlice karıştırın. Bu karışımı sebzelerin üzerine ekleyerek salatanızı hazır hale getirin.
Afiyet olsun.
2. Pancar salatası
Genellikle yemeklerin yanında yan gereç olarak kullanılan pancarın bir de bu lezzetli salatasını denemelisiniz.
Malzemeler:
3 adet kırmızı pancar
2 diş sarımsak (Rendelenmiş)
3 yemek kaşığı mayonez
6 yemek kaşığı toz ceviz
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1. Pancarları yıkadıktan daha sonra suda haşlayın ve soğumaya bırakın.
2. Tam soğuduktan daha sonra kabuğunu temizleyin ve rendenin ufak gözünden geçirin. Sarımsağı da rendeleyip pancara katın. Akabinde ceviz, tuz, karabiber ve mayonezle süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
3. Caprese makarna salatası
En kolay salata çeşitlerinden biri ve pek doyurucu.
Malzemeler:
1/2 paket fusilli makarna
1 kase mozzarella, kesimlere ayrılmış
1 kase kiraz domates
Bir tutam fesleğen
Balsamik sirke
4 kaşık zeytinyağı
3 kaşık üzüm sirkesi
1 diş sarımsak, ezilmiş
Tuz, karabiber
1. Makarnayı paketteki talimatlara göre haşlayıp yapışmaması için epey az zeytinyağı ile karıştırıp soğumaya bırakın.
2. Geniş bir kapta soğuyan makarna, mozzeralla, ikiye böldüğünüz domatesler ve fesleğeni karıştırın.
3. Sos için; zeytinyağı, sirke, sarımsak, karabiber ve tuzu karıştırıp makarnanın üzerine dökün ve karıştırın. Balsamik sirke gezdirip servis edin.
Afiyet olsun.
4. Yumurta salatası
Doyurucu ve sağlıklı bir salata tanımı.
Malzemeler:
5 yumurta
5 adet küçük taze soğan
Bir tutam maydanoz
Bir tutam taze nane
zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber, isot
1. Yeşillikleri ince ince doğrayın.
2. Haşlanmış yumurtaları dilimleyin
3. Yumurtaları ve yeşillikleri karıştırma kabına alın
4. Üzerine zeytinyağı, isteğinize nazaran tuz, karabiber, pul biber, isot ekleyin
ve karıştırın.
Afiyet olsun.
5. Semizotlu ve çilekli kinoa salatası
Farklı tatlar denemeyi sevenler için zerzevat ve meyvenin ahengine bayılacağınız bir salata tanımı.
Malzemeler:
100 g semizotu
75 g kırmızı kinoa (haşlanmış, soğutulmuş)
25 g kırmızı biber
25 g sarı biber
25 g salatalık
25 g mor lahana
50 g çilek
Bir kaşık sızma zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı beyaz şarap sirkesi
Tuz
1. Kırmızı biber, sarı biber, salatalık ve mor lahanayı küçük küpler halinde doğrayıp bir karıştırma kabına alın.
2. Kinoa, zeytinyağı, beyaz şarap sirkesi ve istek ettiğiniz kadar tuzu ekleyip karıştırın.
3. Servis tabağına yıkanmış ve suyu süzülmüş semizotlarını yatak olarak yerleştirin.
4. Üzerine kinoa karışımını ve ikiye böldüğünüz çilekleri yerleştirerek servis edin.
5. Semizotlu ve çilekli kinoa salatasını, esmer pirinçli pancar levrek ile birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
6. Niçoise salata
Fransız mutfağına mahsus, sağlıklı ve doyurucu salata.
Malzemeler:
450 gr taze ton balığı
8 adet bebek patates, haşlanmış ve dörde bölünmüş
10 adet cherry domates
115 gr taze fasulye, ekstra ince kesilmiş, pişirilmiş ve süzülmüş
4 adet Yedikule marul, uzunlamasına dörde bölünmüş
1 adet kırmızı soğan, ince dilimlenmiş
4 yumurta, oda sıcaklığındaki kaynar suda 6 dakika haşlanmış, ikiye bölünmüş
6 adet ançüez Uzunlamasına ince şeritler halinde kesilmiş
16 adet salamura çekirdeksiz siyah zeytin
8 fesleğen yaprağı, doğranmış
7 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı taze doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı taze doğranmış frenk soğanı
2 diş sarımsak, soyulmuş ve ince doğranmış
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı öğütülmüş karabiber
1. Sosu için sirke, zeytinyağı, maydanoz, frenk soğanı, sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın.
2. Ton balığını sığ bir tabağa koyun ve sosun yarısını üzerine dökün. Balıkların marine olması için üzerini örtüp 1-2 saat soğutun.
3. Tavayı 5 dakika ısıtın. Ton balığını marine sosundan çıkarın. Balığın her iki yüzünü 4 dakika pişirin.
4. Marul yapraklarını geniş bir tabağa koyun ve marul, soğan, domates, patates, ton balığı, fasulye ve hamsi ekleyin.
5. Kalan sosun üzerine gezdirin ve yumurtaları, zeytinleri ve doğranmış fesleğen yapraklarını ek ederek servis edin.
Afiyet olsun.
7. Makarna salatası
Makarna sevenlerin vazgeçilmezi, hem pratik tıpkı vakitte doyurucu.
Malzemeler:
1 paket sebzeli burgu makarna
1 su bardağı konserve haşlanmış garnitür
6 adet kornişon turşu
1/4 demet dereotu
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
1. Makarnayı haşlayıp süzdükten daha sonra soğuması için bir köşede bekletin.
2. Yoğurt, mayonez, zeytinyağı, nane ve tuzu karıştırarak salata sosunu hazırlayın.
3. Doğranmış dereotu, salatalık turşusu ve konserve garnitürüyle birlikte soğuyan makarnayı bir kaseye aktarın. En son sosu da ekleyip konuklarınıza ikram edin.
Afiyet olsun.
8. Arpa şehriyeli tavuk salatası
Beş çayı sohbetlerinin vazgeçilmez salatalarından biri.
Malzemeler:
2 haşlanmış tavuk budu
1 su bardağı arpa şehriye
6-7 konserve mantar
1 çay bardağı ceviz
2 közlenmiş kırmızıbiber
Yarım su bardağı mısır
1/3 demet maydanoz
4-5 kol dereotu
3-4 taze soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz
Karabiber
1. Tavuk etli sağlıklı salata tanımını listenize eklemeyi unutmayın. Tencereye yeteri kadar su alıp kaynatın. 1 su bardağı arpa şehriyeyi ekleyip haşlayın. ondan sonrasında suyunu süzün.
2. Derin bir kasenin içine arpa şehriyeyi, didiklediğiniz tavuk budunu, ince dilimlediğimizi mantarı, közlenmiş biberi, doğranmış taze soğanı, ince kıydığınız maydanozu ve dereotunu ekleyip karıştırın.
3. Üzerine limon suyunu, zeytinyağını, tuzu ve karabiberi ekleyip düzgünce karıştırın. Buzdolabında 30 dakika dinlendirdikten daha sonra servise hazır.
Afiyet olsun.
9. Vişneli kaşık salata
Her yemeğin yanına yakışacak bir salata.
Malzemeler:
2 adet domates
1 adet salatalık
1 adet köy biberi
1 adet limon
1 tutam taze nane
1 tutam maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı vişne (Dondurulmuş)
1. Zerzevatları küp küp, yeşillikleri ince ince doğrayın. Bir kaba alın.
2. Zerzevatları bir kaba alarak limon, tuz, nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyerek düzgünce karıştırın ve yeşillikleri ek edin.
3. Dondurulmuş vişneleri robot yardımı ile çekerek kar kıvamına getirin ve salatanın üzerine koyarak servis edin.
Afiyet olsun.
10. Bulgurlu yaz salatası
Hem yavaşça birebir vakitte pratik bir tanım arıyorsanız bu salata tam size nazaran.
Malzemeler:
1 su bardağı pilavlık bulgur
4 adet orta uzunluk salatalık
2 adet orta uzunluk domates
1 adet orta uzunluk közlenmiş kırmızı biber turşusu
4 kısım taze soğan
1/4 demet dereotu
1/4 demet nane
1/4 demet maydanoz
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1. Bulguru kaynar suda şişip yumuşayana kadar haşlayın ve daha sonra soğumaya bırakın.
2. Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, nar ekşisi, ezilmiş sarımsak, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi karıştırıp salatanın sosunu hazırlayın.
3. Başka tüm materyalleri yıkayıp doğrayın ve hepsini kaseye doldurun. Bulguru ekleyin, sosu dökün ve harmanlayarak sunun.
Afiyet olsun.
11. Üç fasülye salatası
Bir porsiyonla bile tıka basa doyuracak bir salata.
Malzemeler:
1 su bardağı Meksika fasulyesi
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı barbunya
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 adet kırmızı soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı mısır (haşlanmış)
1 yemek kaşığı nohut
1/2 demet maydanoz
1 adet limon suyu
1. Meksika fasulyesi, barbunya, nohut ve kuru fasulyeyi haşlayarak işe başlayın.
2. Haşlanan fasulyelerin sularını süzüp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
3. Bu sırada kırmızı soğanı doğrayıp tuz ve dilerseniz 1 çay kaşığı sumakla karıştırın.
4. Farklı bir kasede nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını karıştırarak bir sos hazırlayın. Bu sosu fasulyelerle karıştırın.
5. Son olarak soğanları ve iri iri doğradığınız maydanozları da ek edip karıştırın ve servis edin.
Afiyet olsun.
12. Etimek salatası
Etimek dilimlerini bu sefer salatada kullanıyoruz. Görünüşü ve lezzetiyle konuklarınızı mest edecek bir tanım.
Malzemeler:
2 paket etimek
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı pancar (rendelenmiş)
7 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
1 adet konserve haşlanmış garnitür
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tereyağı
1 tutam tuz
1 adet patates (haşlanmış, rendelenmiş)
2 adet havuç
1. Yoğurt ve mayonezi karıştırıp dövdüğünüz sarımsakları ekleyin ve garnitürlerin suyunu süzerek karışıma dahil edin.
2. Borcamın en altına bu sosu yayın. daha sonra bir kat etimek, bir kat yoğurtlu sos olacak biçimde borcamı doldurun.
3. Haşlanmış patatesleri tavada kavurun ve yumurtaları ekleyerek kavurmaya devam edin.
4. Rendelenmiş havuç, patatesli yumurta ve pancarı salatanın üzerine dizin ve konuklarınıza ikram edin.
Afiyet olsun.
13. Kırmızı lahana salatası
gayet besleyici ve yemeklerin yanına yakışan bir salata tanımı.
Malzemeler:
1/2 orta uzunluk kırmızı lahana
1 adet küçük uzunluk limon
2 yemek kaşığı sirke
1/2 yemek kaşığı tuz
Zeytinyağı
1. Kırmızı lahanayı bıçak yardımı ile ince ince doğrayın.
2. ondan sonrasında derin bir kabın içerisine lahanaları koyun.
3. Üzerine sirke ve tuzu ekleyin.
4. Rengi dönüp, lahanalar yumuşayana kadar eliniz ile lahanaları ovun.
5. Diğer bir kabın için limonu sıkın ve yumuşayan kırmızı lahananın üzerine ekleyin.
6. Son olarak zeytinyağı koyup, uygunca karıştırın.
Afiyet olsun.
14. Yoğurtlu kuskus salatası
Ben bu salatayı daha evvel niye denemedim dedirtecek lezzette bir salata tanımı.
Malzemeler:
Yarım paket kuskus makarna
Yarım demet maydanoz
2 adet közlenmiş kapya biber
5-6 adet kornişon turşu
5 yemek kaşığı mısır konservesi
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı mayonez (isteğe bakılırsa)
5-6 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme)
Tuz
Çeyrek demet dereotu
Salatalık
Közlenmiş kapya biber
1. Kuskus makarnayı tuz eklediğiniz bol suda haşlayın.
2. Makarna haşlanırken maydonozu ince ince kıyın. Kapya biber ve kornişon turşuyu minik minik doğrayın. Sarımsakları ezin.
3. Derin bir karıştırma kabına doğradığınız tüm malzemeyi koyun. Mısır, sarımsak, yoğurt, mayonez, haşladığınız kuskusu ve tuzu ekleyerek karıştırın.
4. Karışımı bir kek kalıbına alın ve buzdolabına kaldırıp 1 saat kadar dinlendirin.
5. Hazırladığınız salatayı geniş bir servis tabağına karşıt çevirin.
6. İnce kıyım doğradığınız dereotu, salatalık ve köz biber ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
15. Sezar salata
Restoranların en ünlü salatasını bir de kendiniz yapın.
Malzemeler:
1 su bardağı küp doğranmış ekmek
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Kekik
Kırmızı pul biber
1 demet endivyen
4 modül ançuez
1 diş sarımsak
Yarım limonun suyu
Yarım çay kaşığı hardal
Yarım çay bardağı rendelenmiş
Parmesan peyniri
Tuz
Karabiber
Kiraz domates
2 yemek kaşığı mayonez
1. Mayonez, ançuez, sarımsak, hardal, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi el blenderı ile pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Endivyenleri yıkayıp süzdürün. Geniş bir kaseye alın. Hazırladığınız sosu üzerine döküp uygunca karıştırın.
2. Ekmekleri fırın ızgiçinde kızartın. Zeytinyağını tavada ısıtıp kekik ve pul biber ekleyin. Kızarmış ekmekleri ilave edip 1-2 dakika kavurun.
3. Salatayı servis tabağına alın. Üzerine dilimlenmiş kiraz domatesleri, rendelenmiş parmesan peyniri ve ekmekleri serpiştirip servis yapın.
Afiyet olsun.
16. Yeşil mercimek salatası
Yüksek ölçüde demir içeren ve pek yararlı olan mercimeğin bir de salatasını denemelisiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
5-6 taze soğan (ince doğranmış)
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Yarım su bardağı nar tanesi
1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz
Karabiber
1. Öncelikle mercimekleri bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Akabinde tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
2. sonrasındasında haşlanan mercimekleri süzerek bir kaseye alın. Taze soğan, kıyılmış maydanoz ve dereotu, nar tanesi ekleyip harmanlayın.
3. Zeytinyağı, tuz, karabiber, ve limon suyunu bir kapta karıştırın ve salatanın üzerinde gezdirin. Tüm gereçleri ekleyerek karıştırın.
Afiyet olsun.
17. Brokoli salatası
Sağlıklı ve soyurucu ayrıyeten uzun müddet tok tutacak bir salata.
Malzemeler:
500 gram brokoli
4 adet salatalık turşusu
1 adet mısır konservesi (küçük boy)
2 adet közlenmiş kırmızı biber
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı balzamik sirke
1. Brokolileri çiçeklerine ayırın, güzelce yıkayın ve kaynar suda 4 dakika kadar haşlayın. Süzün ve soğuk sudan geçirdikten daha sonra bir kenarda soğumaya bırakın.
2. Biberleri közleyin, kabuklarını soyun ve dilimleyip bir derin kaseye alın.Üstüne soğumuş brokolileri, mısırı, doğranmış turşuyu ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırın.
3. Yağ, balzamik ve limon suyunu da ekledikten daha sonra güzelce harmanlayın ve servis edin.
Afiyet olsun.
18. Yer fıstıklı patlıcan salatası
Herkes bu salatanın tanımını soracak!
Malzemeler:
5 adet patlıcan
1/2 adet limon suyu
1 adet domates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı galeta unu
1 su bardağı yer fıstığı
1/2 çay kaşığı tuz
- 1/4 demet dereotu
1. Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun ve bir kaseye alıp üzerine limon suyu ekleyerek 15 dakika bekletin.
2. Akabinde sularını bıçakla sıkıp ince ince doğrayın.
3. Sarımsakları rendeleyip domatesleri küçük küçük doğrayın.
4. Farklı bir sos kasesinde sirke, zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, galeta unu ve tuzu karıştırın.
5. Yer fıstığının yarısını ek edip bir süre daha karıştırın ve patlıcanlarla bir ortaya getirin.
6. Son bir defa güzelce karıştırdıktan daha sonra servis kasesine alın. Kalan yer fıstıkları ve kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
19. Tartar soslu tavuklu kereviz salatası
Hem salata tıpkı vakitte meze olarak kullanabileceğiniz lezzetli ve farklı bir tanım.
Malzemeler:
1/2 adet tavuk göğsü
1/2 adet yeşil elma
1 adet büyük uzunluk kereviz
2 yemek kaşığı tartar sos
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 avuç doğranmış kuru yaban mersini
2 kısım kereviz sapı
1 tatlı kaşığı tuz
1. Tavuk göğsünü haşladıktan daha sonra ince ince titin.
2. Rendelenen kerevizi, kereviz sapını, tavuğu ve yaban mersini bir kapta uygunca harmanlayın.
3. Tartar sos ve süzme yoğurdu karıştırıp salatanın üzerine dökün.
Afiyet olsun.
20. Yoğurtlu patates salatası
Bildiğiniz patates salatalarını unutun ve kesinlikle bu tanımı deneyin.
Malzemeler:
4 adet patates
1/2 adet küçük uzunluk mor lahana
4 kol taze soğan
1/4 demet dereotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
1 çay kaşığı bal
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı kurutulmuş zerzevat çeşnisi
1 çay kaşığı tuz
1. Patatesleri yarım saat haşladıktan daha sonra kabuklarını soyun ve iri modüllere ayırın. Soğumaya bırakın.
2. Mor lahanayı doğrayıp yumuşaması ve acılığını atması için tuzla ovun.
3. Soğan ve dereotlarını da doğrayarak hazırlayın.
4. Zeytinyağı, yoğurt, mayonez, hardal, bal, elma sirkesi, kurutulmuş zerzevat çeşnisini karıştırarak sosu hazırlayın.
5. Tüm malzemeyi patateslerle karıştırın ve sunuma hazırlayın.
Afiyet olsun.