Cenazelerde her meskende helva kavuruluyor ve taziyeye gelen konuklara ikram ediliyor. Hatta daha sonrasında meyyitin, yedinci helvası, kırkıncı helvası, elli ikinci helvası diye pek hayli sefer yapılmaya devam ediyor. Pekala, meyyitin akabinde niye helva kavuruyoruz? Helva kavurma geleneği nereden geldi? tüm bilgileriyla sizler için araştırdık. Gelin daima bir arada cenazelerde helva kavurma ne manaya geliyor öğrenelim.
Helva kavurma geleneği nasıl ortaya çıktı?
Cenazelerde helva kavurma geleneği, binlerce yıl evvel ortaya çıkmış. Arkeoloji alanında yapılan çalışmalar, Anadolu’nun dünyanın en güçlü mutfak kültürlerinden birine sahip olduğunu söylüyor. Van’da 3000 yıl öncesine dayanan mezarlarda bulunan çanak ve çömlekler, meyyitin ruhu için sevdiği yemeklerin gömülürken mezara koyulduğunu kanıtlamış.
Ölenin arkdasından yemek yapmak, Anadolu’da binlerce yıl öncesine giden bir dayanışmanın modülü.
niçin helva kavururuz?
Helva kavurma sürecine Anadolu’nun farklı yerlerinde ‘can helvası’, ‘can aşı’, ‘kazma-kürek helvası’ ve ‘hayır’ biçimlerinde de isimlendiriliyor.
Cenazenin birinci gününden itibaren, yedinci, kırkıncı, elli ikinci günlerinde ve mevt yıldönümlerinde helva kavuruluyor. Verilen helvayla bir arada edilen dualarla, ölen kişinin acılarının kaybolduğuna inanılıyor.
Ayrıca, her insanın helvayı kavurmak için başına geçmesi, yardımlaşma ve paylaşma külçeşidinin en kıymetli göstergelerinden biri.
Helva kokusu.
Helvanın kavrulurken çıkan kokusunun meyyitin ruhunu doyurduğu, helvanın kendisinin de ölüyü ziyarete gelenleri doyurduğuna inanılıyor.
Helvayı kavurmak.
Ölü helvası geleneği, ölenin yakınları, komşuları ve tanıdıklarının ortak dayanağıyla sürdürülür. bu biçimdece acıya ortak olunurken, akraba ve yakınlar ölene karşı son nazaranvlerini de yerine getirmiş olurlar.
Helvanın üretimine yardım ederek, gerecine katkı koyarak, dağıtarak ve yiyerek yapılan hayra ortak olunur.
İrmik helvasının faydaları:
İrmik helvası, pek hayli tatlıya nazaran daha sağlıklı ve lif bakımından zengindir. İçinde yüksek ölçüde karbonhidrat bulunduğu için güç deposudur.
hem de kan şekerini düzenler, kas ve hudut sistemine âlâ gelir ve tokluk hissi verir.
İrmik helvası tanımı:
Malzemeler
1. Tavaya tereyağını alarak eritelim.
2. Üzerine irmik ek edip orta ateşte 3 dakika kavuralım.
3. Ocağın altını kısarak 3 dakika daha kavurmaya devam edelim.
4. ondan sonrasında toz şekeri de ekleyip 4 dakika daha kavuralım.
5. Ocağı en kısık ateşe alarak suyu ekleyelim.
6. 1-2 dakika karıştırarak kaynatalım.
7. Helvamız akışken hale gelince ocağı kapatalım.
8. Tavanın kapağını kapatıp dinlenmeye bırakalım.
9. İrmik helvamız servise hazır.
Afiyet olsun.
Helva kavurma geleneği nasıl ortaya çıktı?
Cenazelerde helva kavurma geleneği, binlerce yıl evvel ortaya çıkmış. Arkeoloji alanında yapılan çalışmalar, Anadolu’nun dünyanın en güçlü mutfak kültürlerinden birine sahip olduğunu söylüyor. Van’da 3000 yıl öncesine dayanan mezarlarda bulunan çanak ve çömlekler, meyyitin ruhu için sevdiği yemeklerin gömülürken mezara koyulduğunu kanıtlamış.
Ölenin arkdasından yemek yapmak, Anadolu’da binlerce yıl öncesine giden bir dayanışmanın modülü.
niçin helva kavururuz?
Helva kavurma sürecine Anadolu’nun farklı yerlerinde ‘can helvası’, ‘can aşı’, ‘kazma-kürek helvası’ ve ‘hayır’ biçimlerinde de isimlendiriliyor.
Cenazenin birinci gününden itibaren, yedinci, kırkıncı, elli ikinci günlerinde ve mevt yıldönümlerinde helva kavuruluyor. Verilen helvayla bir arada edilen dualarla, ölen kişinin acılarının kaybolduğuna inanılıyor.
Ayrıca, her insanın helvayı kavurmak için başına geçmesi, yardımlaşma ve paylaşma külçeşidinin en kıymetli göstergelerinden biri.
Helva kokusu.
Helvanın kavrulurken çıkan kokusunun meyyitin ruhunu doyurduğu, helvanın kendisinin de ölüyü ziyarete gelenleri doyurduğuna inanılıyor.
Helvayı kavurmak.
Ölü helvası geleneği, ölenin yakınları, komşuları ve tanıdıklarının ortak dayanağıyla sürdürülür. bu biçimdece acıya ortak olunurken, akraba ve yakınlar ölene karşı son nazaranvlerini de yerine getirmiş olurlar.
Helvanın üretimine yardım ederek, gerecine katkı koyarak, dağıtarak ve yiyerek yapılan hayra ortak olunur.
İrmik helvasının faydaları:
İrmik helvası, pek hayli tatlıya nazaran daha sağlıklı ve lif bakımından zengindir. İçinde yüksek ölçüde karbonhidrat bulunduğu için güç deposudur.
hem de kan şekerini düzenler, kas ve hudut sistemine âlâ gelir ve tokluk hissi verir.
İrmik helvası tanımı:
Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı irmik
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1. Tavaya tereyağını alarak eritelim.
2. Üzerine irmik ek edip orta ateşte 3 dakika kavuralım.
3. Ocağın altını kısarak 3 dakika daha kavurmaya devam edelim.
4. ondan sonrasında toz şekeri de ekleyip 4 dakika daha kavuralım.
5. Ocağı en kısık ateşe alarak suyu ekleyelim.
6. 1-2 dakika karıştırarak kaynatalım.
7. Helvamız akışken hale gelince ocağı kapatalım.
8. Tavanın kapağını kapatıp dinlenmeye bırakalım.
9. İrmik helvamız servise hazır.
Afiyet olsun.