Palamutun tam mevsimi gelmişken palamutu kullanarak yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tanımları sizler için yazdık. Palamut tava nasıl yapılır? Fırında palamut nasıl yapılır? Palamut en hoş nasıl pişirilir? üzere sorularınıza karşılık arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin.
1. Fırında palamut tarifi
Malzemeler
1. Balıkları temizleyip yıkayın. Soğanı piyazlık doğrayıp biraz tuzla ovun. Domates ve biberleri küçük küçük doğrayıp maydanozu kıyın. Tuz, karabiber ve limon suyu ek edip tüm malzemeyi bir kapta harmanlayın.
2. Balıkları fırın tepsisine dizin.
3. Hazırladığınız karışımı palamutların üzerine dökün. Evvelce ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
2. Palamut tava tarifi
Malzemeler
1. Palamutu istediğimiz biçimde kesip temizledikten daha sonra üzerine tuz serpip una bulayın.
2. Kızgın yağda pembeleşene kadar kızartın. İstediğiniz salata ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
3. Palamut buğulama tarifi
Malzemeler
1. Tencereye zeytinyağını ekleyin ve üzerine mor soğanları yerleştirin.
2. Üzerine beyaz soğanları ve biberleri ekleyin.
3. Üzerine balıkları ve domatesleri dizin. Limonları da ekleyin.
4. Defne yapraklarını, suyu ve tereyağı kesimlerini da ekleyin. Ortalarına sarımsak dilimlerini ve limon suyunu ek edin. Tuz ve karabiberi ekleyin.
5. Bu etapta kullandığınız tencere fırına sağlam ise fırına da verebilirsiniz. Bu tanımı direkt fırın kabı ile de yapabilirsiniz. Fırında pişme müddeti 190 derecede 20-25 dakika kadar sürecektir. Ocakta pişirmek isterseniz tencerenin kapağını kapatarak evvel içerisindeki su kaynayana kadar yüksek ateşte, akabinde kısık ateşte yarım saat pişirin.
4. Palamut lakerda tarifi
Malzemeler
1. Balığın gövde kısmını çıkartın ve 3 eşit kesime bölün. Omurga kısmında bulunan ilikleri bir kısım sayesinde temizleyin.
2. Balığın ortasında bulunan koyu kahverengi parçayı, bıçakla üçgen biçiminde keserek çıkartın.
3. Balıkları buz ve tuz dolu bir suyun içerisinde ortalama 4 saat bekletin. Her saat başında suyunu değiştirin. Balıkları buzlu sudan çıkarttıktan daha sonra kağıt havluya koyun ve kuruması için 3-4 saat bekletin.
4. Cam bir kavanozun tabanına kaya tuzu serpiştirin. Balıkların beyaz kısımlarının tuza değmesine ihtimam gösterin.
5. Balıkları sıkı bir biçimde yan yana dizin. Üzerine tane karabiber ve defne yaprağı ekledikten daha sonra yine kaya tuzu ekleyin.
6. Elinizdeki tüm balıkları kavanozlara yerleştirin. Kavanozun içine balıkların yükünden daha ağır olan bir taş kesimi yerleştirin. Taşın üzeriher neyse tahta kesimi yerleştirin ve kavanozu pak bir bezle kapatın.
7. Kavanozları serin güneş görmeyen bir yerde yaklaşık 20 gün bekletin. 20 günün sonunda balıkları kavanozdan çıkartın ve derisini ayırdıktan daha sonra dilimleyin.
8. Soğuk su dolu bir kaba, dilimlediğiniz balıkları yerleştirin. Bu suyu da 2-3 saatte bir değiştirin. Balıkları soğuk su ortasında buzdolabında 1 gece bekletin. (Bu süreç fazla tuzun atılması içindir.)
9. Balıkları sudan çıkarttıktan daha sonra zeytinyağı dolu bir kaba koyarak buzdolabında 1 haftaya kadar koruma edebilirsiniz.
10. Hazırladığınız balıkları lime, kırmızı soğan ve nane ile bir arada servis edin. Afiyet olsun.
5. Palamut kokoreç tarifi
Malzemeler
1. Balıklarınızı fileto biçimde balıkçıdan alın.
2. Palamutun kılçıklarını çıkartın. Yüzgeçlerini de çıkartıp una bulayın ve yağda kızartın.
3. Tüm zerzevatları küp küp doğrayın ve tavada kızartın.
4. Pişirdiğiniz balığı tahtaya koyun ve üzerine zerzevatları ekleyin hepsini birlikte harmanlayarak yeniden kıyın baharatları bu etapta eklemeyi unutmayın.
5. sonrasındasında tüm materyalleri tavada ısıtın ve ekmek ortasına koyarak yiyin afiyet olsun.
6. Galeta unlu palamut tarifi
Malzemeler
1. Balığı ayıklayıp yıkayarak kevgire alıp düzgünce süzdürün.
2. Genişçe bir kabın ortasında sos materyallerini karıştırın. Balıkları sosun içine alarak her tarafına bulayın. Ağzını streçleyerek dolapta 1-2 saat dinlendirip sosunu düzgünce çekmesini bekleyin.
3. Sosunu çeken balıkları bir tabağın içine aldığınız galeta ununa bulayın. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin. 180 derece fırında 20 dakika denetimli bir biçimde balıklarınız kızarana kadar yakmadan pişirin. Pişen balıklarınız servise hazırdır.
7. Güveçte palamut tarifi
Malzemeler
1. Temizlediğiniz palamutları büyüklüklerine bakılırsa 2-3 cm kalınlığında dilimlere ayırın.
2. Bir adet soğanı halka halka doğrayın ve halkaları birbirinden ayırın. İki adet domatesi, 2 adet biberi ince ince dilimleyin ve sarımsakları küp küp doğrayın. Limonu halka formunda doğrayın.
3. Güveç kabına dilimlediğiniz balıkları dizin, ortalarına da sırayla dilimlediğiniz limon, domates ve soğanları dizin.
4. Bir tutam maydanoz, 4-5 adet defne yaprağını ve 4 diş sarımsağı balıkların ortalarına koyun. Üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı dökün. daha sonra da dilediğiniz kadar tuz atın.
5. 1 bardak sıcak suyu dökün. Evvelden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 dakika pişirin. Servis yaparken etlerin üzerine güveçteki sostan da biraz eklemeyi unutmayın.
8. Sebzeli palamut tarifi
Malzemeler
1. Birinci evvel patatesleri yuvarlak yuvarlak kesip, tavaya dizin.
2. Akabinde palamutları yuvarlak yuvarlak doğrayıp, patatesin üzerine dizin. hemen sonrasında domates ve en son soğanları dizin.
3. Yarım su bardağı kadar salçalı su dökün ve pişirmeye bırakın.
4. Servis ederken üzerine maydanoz ek edin.
9. Fırında soslu sebzeli palamut tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle 3-4 adet iri soğanı halkalar halinde kesip yağlanmış borcama dizin.
2. Üzerine halka doğranmış domatesleri ve ikiye kesilmiş yeşil biberleri yerleştirip biraz zeytinyağı gezdirip tuz serpin.
3. çabucak sonrasında sosunu hazırlayın. Domates, biberler ve sarımsağı robotta sos kıvamında olacak biçimde çekin. Bir kaba aktarıp, içine limon suyunu ekleyin.
4. Soğanı rendeleyin ve suyunu avcunuzla sıkarak, sosa ekleyip posasını atın. Patatesleri soyun. Karabiber ve pul biber dışındaki tüm baharatları sosa katıp karıştırın.
5. Bir parmak genişliğinde kesilmiş balıkların her iki tarafını da sosa yeterlice batırın. Kalan sosu da balıkların üzerine serpiştirip üzerlerine karabiber ve pul biber ekleyin.
6. 220 derecede evvelinde ısıtılmış fırında, 45 dakika pişirelim.
10. Palamut pilaki tarifi
Malzemeler
1. Geniş bir tencereye ay biçiminde doğranmış soğanları ve rendelenmiş sarımsakları alın. Zeytinyağını ekleyip kısık ateşte yavaşça karamelize olana kadar pişirin.
2. Soğanların üzerine dilim dilim kesilmiş domatesleri ek edip kavurmaya devam edin. Ardından tuz, tane karabiberi ekleyin.
3. Defne yapraklarını da ek edin.
4. Dilimlenmiş palamutları, limon suyu ve suyunu da ek edin.
5. Balıkların üzerine kıyılmış maydanozu serpiştirin ve limon dilimleri ile süsleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika kısık ateşte pişirin.
11. Palamut dolması tarifi
Malzemeler
1. Palamudun içini temizleyin. Bol suyla yıkayıp suyunu süzün.
2. Soğanları piyazlık, sarımsak ve maydanozu kıyın.
3. Domateslerin kabuğu soyup çekirdeklerini çıkarın ve küp doğrayın.
4. Tüm materyalleri bir kapta harmanlayın. Bu karışımı palamutun içine doldurun. Izgarada pişirin. Sıcak servis yapın.
12. Palamut köftesi tarifi
Malzemeler
1. Palamutu temizleyip bol suyla yıkayın. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ek edin. Kılçıkları kolay kolay ayrılacak kadar haşlayıp ocaktan alın.
2. Suyunu süzüp siyah etini, derisini ve kılçıklarını temizleyin. Kalan eti bir kaba alın. Ekmek içini hafifçeçe ıslatıp balık etine ekleyin.
3. Soğanı rendeleyip fazla suyunu süzün ve ek edin. hafifçeçe yumurtayı ekleyip tüm malzemeyi karıştırın.
4. Çam fıstığı, kuş üzümü, tarçın, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde kesimler koparıp elinizde yassılaştırın.
5. Galeta ununa bulayıp zeytinyağında her iki tarafını da kızartın. Sıcak servis yapın.
13. Palamut pane tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle temizlenmiş palamut dilimlerini düzgünce yıkayıp süzülmesi için kenara alın. Ayçiçek yağını bir tavaya alıp ısıtın.
2. Palamutları evvel una, sonrasındasında çırpılmış yumurtaya ve son olarak çıtır pane harcına bulayın ve arkalı-önlü kızartın.
3. Minik minik doğradığınız kuru domatesleri sıcak su dolu bir kaseye alarak yaklaşık 15 dakika bekletip süzerek kenara alın.
4. Geniş bir kapta, iri kırılmış ceviz modülleri, ezilmiş sarımsakları ve zeytinyağını karıştırın.
5. Üzerine kuru domatesleri ekleyip tuz, nar ekşisi ve kekik ilave ederek tüm materyaller özdeşleşinceye kadar karıştırın.
6. Kızarttığınız palamut paneleri servis tabağına alarak yanında kuru domates mezesiyle birlikte süsleyin.
14. Palamut çorbası tarifi
Malzemeler
1. Palamut filetoyu kuşbaşı iriliğinde doğrayın. Patates ve havuçları soyup küp küp doğrayın.
2. Suyu tencereye alıp ısıtın. Balık, havuç ve patatesi ekleyip 10 dakika pişirin.
3. Küçük bir kasede unu epeyce az suyla ezin. Gereğince tuzla bir arada çorbaya ek edip karıştırın.
4. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumurta sarısı ve limon suyunu bir kâsede uygunca çırpın.
5. Çorbaya azar azar ve daima karıştırarak ek edin. Tencereyi ocaktan indirip çorbayı kâselere paylaştırın. Taze çekilmiş karabiber serpip servis yapın.
6. Terbiyeli palamut çorbasını, mısır ekmeği ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
15. Kağıtta palamut tarifi
Malzemeler
1. Zeytinyağı, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi büyük bir kapta karıştırın. Palamutları marine edin.
2. Soğan, domates, limon ve zeytinleri halka doğrayın.
3. Yağlı kağıda palamutu ve başka gereçleri yerleştirin.Tuz, karabiber, doğranmış maydanoz ve zeytinyağı ek edip, önce 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
1. Fırında palamut tarifi
Malzemeler
4 adet palamut
4 adet soğan
3 adet domates
4 adet sivri biber
2 adet limon
Yarım demet maydanoz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1. Balıkları temizleyip yıkayın. Soğanı piyazlık doğrayıp biraz tuzla ovun. Domates ve biberleri küçük küçük doğrayıp maydanozu kıyın. Tuz, karabiber ve limon suyu ek edip tüm malzemeyi bir kapta harmanlayın.
2. Balıkları fırın tepsisine dizin.
3. Hazırladığınız karışımı palamutların üzerine dökün. Evvelce ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
2. Palamut tava tarifi
Malzemeler
1 tane büyük uzunluk palamut
Un
Sıvı yağ
Tuz
1. Palamutu istediğimiz biçimde kesip temizledikten daha sonra üzerine tuz serpip una bulayın.
2. Kızgın yağda pembeleşene kadar kızartın. İstediğiniz salata ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
3. Palamut buğulama tarifi
Malzemeler
2 adet orta uzunluk palamut balığı(halka dilimlenmiş)
2 adet mor soğan (iri doğranmış)
1 adet beyaz soğan (iri doğranmış)
3 adet yeşil biber(orta irilikte doğranmış)
2 diş sarımsak(dilimlenmiş)
2 adet büyük uzunluk domates(halka dilimlenmiş)
1/4 adet limonun suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
2-3 adet defne yaprağı
5-6 dilim limon
1 yemek kaşığı tereyağı
1. Tencereye zeytinyağını ekleyin ve üzerine mor soğanları yerleştirin.
2. Üzerine beyaz soğanları ve biberleri ekleyin.
3. Üzerine balıkları ve domatesleri dizin. Limonları da ekleyin.
4. Defne yapraklarını, suyu ve tereyağı kesimlerini da ekleyin. Ortalarına sarımsak dilimlerini ve limon suyunu ek edin. Tuz ve karabiberi ekleyin.
5. Bu etapta kullandığınız tencere fırına sağlam ise fırına da verebilirsiniz. Bu tanımı direkt fırın kabı ile de yapabilirsiniz. Fırında pişme müddeti 190 derecede 20-25 dakika kadar sürecektir. Ocakta pişirmek isterseniz tencerenin kapağını kapatarak evvel içerisindeki su kaynayana kadar yüksek ateşte, akabinde kısık ateşte yarım saat pişirin.
4. Palamut lakerda tarifi
Malzemeler
1 adet palamut
3-4 adet defne yaprağı
500 gram kaya tuzu
1 yemek kaşığı tane karabiber
2-3 dilim lime
Dilimlenmiş kırmızı soğan
1. Balığın gövde kısmını çıkartın ve 3 eşit kesime bölün. Omurga kısmında bulunan ilikleri bir kısım sayesinde temizleyin.
2. Balığın ortasında bulunan koyu kahverengi parçayı, bıçakla üçgen biçiminde keserek çıkartın.
3. Balıkları buz ve tuz dolu bir suyun içerisinde ortalama 4 saat bekletin. Her saat başında suyunu değiştirin. Balıkları buzlu sudan çıkarttıktan daha sonra kağıt havluya koyun ve kuruması için 3-4 saat bekletin.
4. Cam bir kavanozun tabanına kaya tuzu serpiştirin. Balıkların beyaz kısımlarının tuza değmesine ihtimam gösterin.
5. Balıkları sıkı bir biçimde yan yana dizin. Üzerine tane karabiber ve defne yaprağı ekledikten daha sonra yine kaya tuzu ekleyin.
6. Elinizdeki tüm balıkları kavanozlara yerleştirin. Kavanozun içine balıkların yükünden daha ağır olan bir taş kesimi yerleştirin. Taşın üzeriher neyse tahta kesimi yerleştirin ve kavanozu pak bir bezle kapatın.
7. Kavanozları serin güneş görmeyen bir yerde yaklaşık 20 gün bekletin. 20 günün sonunda balıkları kavanozdan çıkartın ve derisini ayırdıktan daha sonra dilimleyin.
8. Soğuk su dolu bir kaba, dilimlediğiniz balıkları yerleştirin. Bu suyu da 2-3 saatte bir değiştirin. Balıkları soğuk su ortasında buzdolabında 1 gece bekletin. (Bu süreç fazla tuzun atılması içindir.)
9. Balıkları sudan çıkarttıktan daha sonra zeytinyağı dolu bir kaba koyarak buzdolabında 1 haftaya kadar koruma edebilirsiniz.
10. Hazırladığınız balıkları lime, kırmızı soğan ve nane ile bir arada servis edin. Afiyet olsun.
5. Palamut kokoreç tarifi
Malzemeler
Yarım adet palamut
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
2 adet sivri biber
1 küçük uzunluk soğan
2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1’er çay kaşığı tuz, kekik, pul biber, kimyon, sumak, kırmızı toz biber
1. Balıklarınızı fileto biçimde balıkçıdan alın.
2. Palamutun kılçıklarını çıkartın. Yüzgeçlerini de çıkartıp una bulayın ve yağda kızartın.
3. Tüm zerzevatları küp küp doğrayın ve tavada kızartın.
4. Pişirdiğiniz balığı tahtaya koyun ve üzerine zerzevatları ekleyin hepsini birlikte harmanlayarak yeniden kıyın baharatları bu etapta eklemeyi unutmayın.
5. sonrasındasında tüm materyalleri tavada ısıtın ve ekmek ortasına koyarak yiyin afiyet olsun.
6. Galeta unlu palamut tarifi
Malzemeler
- 2 büyük uzunluk palamut balığı
1 buçuk yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı domates sosu
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığının ucuyla karabiber, kimyon
1 tatlı kaşığı taze kekik salamurası
Tuz
- 2 yemek kaşığı galeta unu
1. Balığı ayıklayıp yıkayarak kevgire alıp düzgünce süzdürün.
2. Genişçe bir kabın ortasında sos materyallerini karıştırın. Balıkları sosun içine alarak her tarafına bulayın. Ağzını streçleyerek dolapta 1-2 saat dinlendirip sosunu düzgünce çekmesini bekleyin.
3. Sosunu çeken balıkları bir tabağın içine aldığınız galeta ununa bulayın. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin. 180 derece fırında 20 dakika denetimli bir biçimde balıklarınız kızarana kadar yakmadan pişirin. Pişen balıklarınız servise hazırdır.
7. Güveçte palamut tarifi
Malzemeler
3 adet domates
3 adet palamut
1 tutam maydanoz
1 adet sivri biber
1 adet soğan
1 adet yeşil limon
4/5 adet defne yaprağı
4 diş sarımsak
1 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
1. Temizlediğiniz palamutları büyüklüklerine bakılırsa 2-3 cm kalınlığında dilimlere ayırın.
2. Bir adet soğanı halka halka doğrayın ve halkaları birbirinden ayırın. İki adet domatesi, 2 adet biberi ince ince dilimleyin ve sarımsakları küp küp doğrayın. Limonu halka formunda doğrayın.
3. Güveç kabına dilimlediğiniz balıkları dizin, ortalarına da sırayla dilimlediğiniz limon, domates ve soğanları dizin.
4. Bir tutam maydanoz, 4-5 adet defne yaprağını ve 4 diş sarımsağı balıkların ortalarına koyun. Üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı dökün. daha sonra da dilediğiniz kadar tuz atın.
5. 1 bardak sıcak suyu dökün. Evvelden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 dakika pişirin. Servis yaparken etlerin üzerine güveçteki sostan da biraz eklemeyi unutmayın.
8. Sebzeli palamut tarifi
Malzemeler
1 adet büyük uzunluk palamut
2 adet domates
1 adet büyük uzunluk soğan
2 adet patates
Bir tutam maydanoz
2 yemek kaşığı salça
1. Birinci evvel patatesleri yuvarlak yuvarlak kesip, tavaya dizin.
2. Akabinde palamutları yuvarlak yuvarlak doğrayıp, patatesin üzerine dizin. hemen sonrasında domates ve en son soğanları dizin.
3. Yarım su bardağı kadar salçalı su dökün ve pişirmeye bırakın.
4. Servis ederken üzerine maydanoz ek edin.
9. Fırında soslu sebzeli palamut tarifi
Malzemeler
2 adet palamut
3 kaşık zeytinyağı
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil biber
1 adet domates
1 adet kuru soğan
3-4 diş sarımsak
Yarım adet limon suyu
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
4 adet kuru soğan
4 adet domates
6 adet sivri biber
2 adet patates
1. Öncelikle 3-4 adet iri soğanı halkalar halinde kesip yağlanmış borcama dizin.
2. Üzerine halka doğranmış domatesleri ve ikiye kesilmiş yeşil biberleri yerleştirip biraz zeytinyağı gezdirip tuz serpin.
3. çabucak sonrasında sosunu hazırlayın. Domates, biberler ve sarımsağı robotta sos kıvamında olacak biçimde çekin. Bir kaba aktarıp, içine limon suyunu ekleyin.
4. Soğanı rendeleyin ve suyunu avcunuzla sıkarak, sosa ekleyip posasını atın. Patatesleri soyun. Karabiber ve pul biber dışındaki tüm baharatları sosa katıp karıştırın.
5. Bir parmak genişliğinde kesilmiş balıkların her iki tarafını da sosa yeterlice batırın. Kalan sosu da balıkların üzerine serpiştirip üzerlerine karabiber ve pul biber ekleyin.
6. 220 derecede evvelinde ısıtılmış fırında, 45 dakika pişirelim.
10. Palamut pilaki tarifi
Malzemeler
1 adet büyük uzunluk palamut (halka dilim)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
3 adet soğan
2 adet domates
1 çay kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
4 adet defne yaprağı
1/2 çay bardağı su
1/2 adet limonun suyu
1/2 demet maydanoz
1/2 adet limon(dilimlenmiş)
1. Geniş bir tencereye ay biçiminde doğranmış soğanları ve rendelenmiş sarımsakları alın. Zeytinyağını ekleyip kısık ateşte yavaşça karamelize olana kadar pişirin.
2. Soğanların üzerine dilim dilim kesilmiş domatesleri ek edip kavurmaya devam edin. Ardından tuz, tane karabiberi ekleyin.
3. Defne yapraklarını da ek edin.
4. Dilimlenmiş palamutları, limon suyu ve suyunu da ek edin.
5. Balıkların üzerine kıyılmış maydanozu serpiştirin ve limon dilimleri ile süsleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika kısık ateşte pişirin.
11. Palamut dolması tarifi
Malzemeler
1 adet palamut
2 orta uzunluk domates
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak
2 adet kırmızı soğan
1. Palamudun içini temizleyin. Bol suyla yıkayıp suyunu süzün.
2. Soğanları piyazlık, sarımsak ve maydanozu kıyın.
3. Domateslerin kabuğu soyup çekirdeklerini çıkarın ve küp doğrayın.
4. Tüm materyalleri bir kapta harmanlayın. Bu karışımı palamutun içine doldurun. Izgarada pişirin. Sıcak servis yapın.
12. Palamut köftesi tarifi
Malzemeler
1 büyük uzunluk palamut
1 dilim bayat ekmek içi
1 yumurta
1 tatlı kaşığı çam fıstığı
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
Yarım demet kıyılmış maydanoz
Tuz
Karabiber
1 limonun suyu
3 yemek kaşığı galeta unu
1. Palamutu temizleyip bol suyla yıkayın. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ek edin. Kılçıkları kolay kolay ayrılacak kadar haşlayıp ocaktan alın.
2. Suyunu süzüp siyah etini, derisini ve kılçıklarını temizleyin. Kalan eti bir kaba alın. Ekmek içini hafifçeçe ıslatıp balık etine ekleyin.
3. Soğanı rendeleyip fazla suyunu süzün ve ek edin. hafifçeçe yumurtayı ekleyip tüm malzemeyi karıştırın.
4. Çam fıstığı, kuş üzümü, tarçın, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde kesimler koparıp elinizde yassılaştırın.
5. Galeta ununa bulayıp zeytinyağında her iki tarafını da kızartın. Sıcak servis yapın.
13. Palamut pane tarifi
Malzemeler
1 dilimlenmiş palamut
Yarım su bardağı un
2 yumurta
1 paket çıtır pane harcı
- Ayçiçek yağı
10-12 kuru domates
6 adet ceviz
3 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Nar ekşisi
Kekik
1. Öncelikle temizlenmiş palamut dilimlerini düzgünce yıkayıp süzülmesi için kenara alın. Ayçiçek yağını bir tavaya alıp ısıtın.
2. Palamutları evvel una, sonrasındasında çırpılmış yumurtaya ve son olarak çıtır pane harcına bulayın ve arkalı-önlü kızartın.
3. Minik minik doğradığınız kuru domatesleri sıcak su dolu bir kaseye alarak yaklaşık 15 dakika bekletip süzerek kenara alın.
4. Geniş bir kapta, iri kırılmış ceviz modülleri, ezilmiş sarımsakları ve zeytinyağını karıştırın.
5. Üzerine kuru domatesleri ekleyip tuz, nar ekşisi ve kekik ilave ederek tüm materyaller özdeşleşinceye kadar karıştırın.
6. Kızarttığınız palamut paneleri servis tabağına alarak yanında kuru domates mezesiyle birlikte süsleyin.
14. Palamut çorbası tarifi
Malzemeler
6 su bardağı su
2 palamut fileto
2 orta uzunluk patates
2 orta uzunluk havuç
2 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
Tuz, taze çekilmiş karabiber
1. Palamut filetoyu kuşbaşı iriliğinde doğrayın. Patates ve havuçları soyup küp küp doğrayın.
2. Suyu tencereye alıp ısıtın. Balık, havuç ve patatesi ekleyip 10 dakika pişirin.
3. Küçük bir kasede unu epeyce az suyla ezin. Gereğince tuzla bir arada çorbaya ek edip karıştırın.
4. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumurta sarısı ve limon suyunu bir kâsede uygunca çırpın.
5. Çorbaya azar azar ve daima karıştırarak ek edin. Tencereyi ocaktan indirip çorbayı kâselere paylaştırın. Taze çekilmiş karabiber serpip servis yapın.
6. Terbiyeli palamut çorbasını, mısır ekmeği ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
15. Kağıtta palamut tarifi
Malzemeler
1 palamut fileto
1 adet domates
2-3 maydanoz yaprağı
1 adet limon
Yarım adet soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
Tuz
Karabiber
1. Zeytinyağı, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi büyük bir kapta karıştırın. Palamutları marine edin.
2. Soğan, domates, limon ve zeytinleri halka doğrayın.
3. Yağlı kağıda palamutu ve başka gereçleri yerleştirin.Tuz, karabiber, doğranmış maydanoz ve zeytinyağı ek edip, önce 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: