Hazır Kahve Sevenler Buraya: Kahveye Bakış Açınızı Değiştirecek Granül Kahve Hakkında Bilinmeyen Tüm Ayrıntılar

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Bir tatlı kaşığı granül kahveyi bardağa koy, üzerine sıcak su ekle; damak tadına nazaran sütü şekerini de koy hop, saniyeler içerisinde kahveniz hazır! Ancak sanki bu kadar sıradan mi? Bakalım granül kahve nedir, nasıl bu kadar ömrümüzün ortasında gelin birlikte bakalım…????


Granül ya da bilinen öbür ismiyle instant kahve, özetle kahvenin posasından yapılan ve bir dizi kimyasal süreçlere maruz kalan bir içecek tipi.


Granül kahve üretiminde temel olarak iki yol izlenir: Bunlardan birincisi spreyle kurutma başkası ise dondurarak kurutmadır. Spreyle kurutmada kahve özü ısıtılmış tankların içerisine sprey üzere sıkılır. Bu süreçte kahve özü un kıvamına gelir ve akabinde kimyasal sürece uğrayarak granül kahveye dönüşür.


Dondurularak kurutma usulünde ise kahve, büyük tanklarda demlenir ve şok dondurucu ile anında dondurulur. Bu süreçten daha sonra havasız kurutma odalarına aktarılır ve kahveye ısı uygulanır. Çıkan buhar odadan boşaltılır ve altta kalan tortu granül kahvedir.


Yani aslında granül kahve olarak isimlendirdiğimiz kahve hem yepyeni kahve değil tıpkı vakitte bir ölçü kimyasal…


Granül kahvedeki kahve çekirdekleri kavrulurken ziyanlı bir kimyasal olan akrilamid oluşur. Bu da ister istemez hazır kahveyi olağan kahvenin iki katı kadar kimyasal içeren bir içeceğe dönüştürür. Yani epeyce ölçüde tüketilirse hudut sistemine ziyan verme ve kanser riskini artırma potansiyeline sahiptir.


Doğal geriye kalan sizin tercihiniz lakin biz granül kahvenin epey fazla tüketilmemesi taraftarıyız açıkçası!


Herkese sağlıklı, kâfi kafeinli günler dileriz! Başka içeriklerimize göz atmayı unutmayın…????
 
Üst