Tıp lisanında ovulasyon olarak tanımlanan yumurtlama, ergenlik ile menopoz devirleri içinde belli aralıklarla her sağlıklı bayanda görülen doğal bir durum. Adet döngüsü, farklı bir deyişle menstrüasyon her 21 ila 35 günde bir gerçekleşiyor. Adet döngüsünün tam ortasında ise yumurtlama oluyor. Yumurtlama periyodunda bir hayli farklı belirti ortaya çıksa da bu belirtiler, bazı bireylerde ağır bir biçimde hissedilirken, kimilerinde epey rahat geçerek hissedilmeyebiliyor. Ovulasyon sürecini sağlıklı bir biçimde geçirmek, doğurganlığı etkileyen bir durum olduğu için beslenmenize dikkat etmeniz ve yumurta kalitenizi müdafaanız değerli. Biz de sizler için yumurtlama döneminize uygun gelecek besinleri araştırdık. Bu sağlıklı besinlerle yumurtalama periyodunuzu rahat geçirebilir ve yumurta kalitenizi arttırarak korunmasını sağlayabilirsiniz. Bayanlar için değerli olan bu besinlere gelin daima bir arada göz atalım.
Yumurtlama periyodu (ovulasyon) belirtileri nelerdir?
Ovulasyon gerçekleştiği vakit bayan bedeninde birtakım değişiklikler meydana geliyor. Bunlar;
Uzmanlar bilhassa folik asit, omega 3 yağ asitleri, çinko, magnezyum, selenyum ile A, B, D ve E vitamini içeren besinlerin yumurta sayısını ve kalitesini arttığını söylüyor.
Sebzeler:
Özellikle yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine yük verebilirsiniz. İçerdikleri folik asit yardımıyla yumurta kalitesini arttırıyorlar. Yeşil yapraklı sebzeler ayrıyeten düşük riskini de azaltıyor.
Yumurtlama devrinde hayvansal proteinden hayli bitkisel proteinlerin tüketilmesi öneriliyor. niçini ise, çok ölçüde hayvansal protein tüketiminin yumurta kalitesini düşürmesi.
Yapılan bilimsel araştırmalarda, magnezyum içeren besinlerin yumurtlamayı desteklediği, hatta gebe kalmayı kolaylaştırdığı ispatlanmıştır. Ayrıyeten içeriğindeki bol magnezyum, bu vakitte yaşanan karın ağrılarını azaltıyor.
Yapılan bilimsel çalışmalar, çinkonun da, magnezyum üzere doğurganlığı artıran minerallerden olduğunu kanıtlamış.
Tüm vitaminler yumurtlama periyodunu takviyeler ama B vitamini içeren besinlere biraz daha yük vermelisiniz. B vitamini tarafından varlıklı olan besinler:
Hem manzaraları birebir vakitte lezzetleriyle iştah kabartan kırmızı meyveleri tüketmeye itina göstermelisiniz. beraberinde kuvvetli antioksidan özelliklerinin olduğunu da hatırlatmakta yarar var.
Omega 3 yağ asitleri üreme sıhhatinden beyin sıhhatine, depresyondan kemik gelişmenine kadar bedene birfazlaca yararı var. Balık haricinde pek epeyce besinde de bulunuyor.
Yumurta bayan sıhhati için değerli bir besin. Omega 3 yağ asitleri, kolin, folik asit ve D vitamini bakımından güçlü. İçerdiği vitamin, mineral, amino asitler ve bileşenler yardımıyla polikistik over sendromu ve miyomun tesirlerini azaltıyor.
Muz, potasyum ve B6 vitamini bakımından varlıklı olmasından dolayı bayanlarda yumurta kalitesini arttırıyor.
İncir:
İncir, içerdiği vitamin ve mineraller açısından epey varlıklı bir besindir. Tüm beden sıhhati için yararlıdır.
Antioksidan bedeli yüksek meyvelerden biri olan nar, C vitamini bakımından güçlü.
Yumurtlama periyodu (ovulasyon) belirtileri nelerdir?
Ovulasyon gerçekleştiği vakit bayan bedeninde birtakım değişiklikler meydana geliyor. Bunlar;
Karnın alt bölgesinde ağrı
Karnın alt bölgesinde yanma hissi
Karnın alt bölgesinde şişlik
Bazal beden ısısında artış
Memelerde hassasiyet
Cinsel istekte artış
Rahim ağzı açıklığında artış
Tat ve kokulara karşı olağandan daha hassas olma
Uzmanlar bilhassa folik asit, omega 3 yağ asitleri, çinko, magnezyum, selenyum ile A, B, D ve E vitamini içeren besinlerin yumurta sayısını ve kalitesini arttığını söylüyor.
Sebzeler:
Özellikle yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine yük verebilirsiniz. İçerdikleri folik asit yardımıyla yumurta kalitesini arttırıyorlar. Yeşil yapraklı sebzeler ayrıyeten düşük riskini de azaltıyor.
Ispanak, pazı ve brokoli başta olmak üzere biroldukça yeşil yapraklı zerzevatın içeriğinde çokça C vitamini ve folik asit bulunur.
Havuç, içeriğinde çokça bulunan beta karoten yardımıyla havuç da bu süreçte size takviye olabilecek besinlerden.
Brüksel lahanası ile beyaz lahana da yumurta kalitesini olumlu istikamette etkiliyor. kucak kucak tüketmelisiniz.
Yumurtlama devrinde hayvansal proteinden hayli bitkisel proteinlerin tüketilmesi öneriliyor. niçini ise, çok ölçüde hayvansal protein tüketiminin yumurta kalitesini düşürmesi.
- Mercimek, bezelye, fasulye, nohut, kinoa, fındık, fıstık, ceviz, Antep fıstığı, kabak çekirdeği, karabuğday tüketimine yük verin.
Yapılan bilimsel araştırmalarda, magnezyum içeren besinlerin yumurtlamayı desteklediği, hatta gebe kalmayı kolaylaştırdığı ispatlanmıştır. Ayrıyeten içeriğindeki bol magnezyum, bu vakitte yaşanan karın ağrılarını azaltıyor.
Doğal maden suları magnezyum tarafından varlıklı içeceklerdir. Günde 1 bardak maden suyu tüketmeye ihtimam gösterebilirsiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata, avokado, muz, yulaf, domates, taze fasulye, enginar tüketebilirsiniz.
Yapılan bilimsel çalışmalar, çinkonun da, magnezyum üzere doğurganlığı artıran minerallerden olduğunu kanıtlamış.
- Kırmızı et, kabak çekirdeği, kabuklu deniz eserleri, sarımsak, ıspanak, bezelye, yoğurt, peynir vb. süt eserleri, mantar, yer fıstığı, badem, fındık, susam, barbunya, nohut tüketebilirsiniz.
Tüm vitaminler yumurtlama periyodunu takviyeler ama B vitamini içeren besinlere biraz daha yük vermelisiniz. B vitamini tarafından varlıklı olan besinler:
- Tam tahıllar, narenciyeler, avokado, muz, fasulye ve mercimek üzere baklagiller, yumurta, süt ve süt eserleri, badem, fındık üzere kuruyemişler, et çeşitleri.
Hem manzaraları birebir vakitte lezzetleriyle iştah kabartan kırmızı meyveleri tüketmeye itina göstermelisiniz. beraberinde kuvvetli antioksidan özelliklerinin olduğunu da hatırlatmakta yarar var.
- C vitamini ve folik asit bakımından güçlü çilek, yaban mersini, karadut, frambuaz üzere kırmızı renkli meyveler ya da orman meyveleri.
Omega 3 yağ asitleri üreme sıhhatinden beyin sıhhatine, depresyondan kemik gelişmenine kadar bedene birfazlaca yararı var. Balık haricinde pek epeyce besinde de bulunuyor.
- Somon ve uskumru balığı başta olmak üzere balık çeşitlerinde, yumurta, ceviz, keten tohumu, chia, keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağında bol bol bulunuyor.
Yumurta bayan sıhhati için değerli bir besin. Omega 3 yağ asitleri, kolin, folik asit ve D vitamini bakımından güçlü. İçerdiği vitamin, mineral, amino asitler ve bileşenler yardımıyla polikistik over sendromu ve miyomun tesirlerini azaltıyor.
- Günde en az 1 yumurta tüketmeye ihtimam gösterin.
Muz, potasyum ve B6 vitamini bakımından varlıklı olmasından dolayı bayanlarda yumurta kalitesini arttırıyor.
İncir:
İncir, içerdiği vitamin ve mineraller açısından epey varlıklı bir besindir. Tüm beden sıhhati için yararlıdır.
- İçerdiği amino asitler yardımıyla hücre gelişmenini destekleyerek yumurtlamaya yardımcı olur.
Antioksidan bedeli yüksek meyvelerden biri olan nar, C vitamini bakımından güçlü.
C vitamini, progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı oluyor.
döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı oluyor.
Cinsel isteği de arttırdığı biliniyor.