GST Koleksiyonu Ağustos’ta %11 Artarak 1,59 Lakh Crore’ye Yükseldi

Beykozlu

New member
GST koleksiyonları ağustos ayında yüzde 11 artarak 1,59 lakh crore rupisinin üzerine çıktı.


Yeni Delhi:

GST tahsilatları, artan uyumluluk ve kaçakçılığın azalması sayesinde Ağustos ayında yüzde 11 artarak 1,59 lakh crore’nin üzerine çıktı ve uzmanlar önümüzdeki bayram sezonunda daha yüksek temizlik işlemlerinin devam edeceğini tahmin ediyor.

Ağustos 2023’te toplanan brüt GST geliri 1.59.069 milyar Rupi olup, bunun Merkezi GST’si 28.328 milyar Rupi, Devlet GST’si 35.794 milyar Rupi, Entegre GST 83.251 milyar Rupi (mal ithalatından toplanan 43.550 milyar Rupi dahil) ve kesinti 11.695 milyar Rupi (malların ithalatında toplanan 1.016 milyar Rupi dahil).

“Ağustos 2023 ayı gelirleri, geçen yılın aynı ayına ait GST gelirlerinden yüzde 11 daha yüksek. Ay boyunca mal ithalatından elde edilen gelirler yüzde 3 daha yüksek, yurt içi işlemlerden elde edilen gelirler (hizmet ithalatı dahil) Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu kaynaklardan elde edilen gelirlerin geçen yılın aynı ayında elde edilen gelirlerden yüzde 14 daha yüksek olduğunu ifade etti.

Mal ve Hizmet Vergisi (GST) tahsilatı, Ağustos 2022’de 1,43 lakh crore rupisinin üzerindeydi.

Gelir Bakanı Sanjay Malhotra, vergi oranlarında herhangi bir artış olmamasına rağmen GST tahsilatlarının Nisan-Haziran çeyreğinde nominal GSYİH büyüme oranından daha fazla arttığını söyledi.

Malhotra, “Bunun nedeni daha iyi uyumluluk ve gelişmiş vergi toplama verimliliğidir” diyerek vergi kaçakçılığının ve kaçınmanın da düşük olduğunu ekledi.

Ayrı olarak hükümet, müşterileri alışveriş yaparken fatura aramaya teşvik etmek için ‘Mera Bill Mera Adhikaar’ uygulamasını da başlattı. Merkez ve Eyaletler, ödül planı için bu mali yılın geri kalan ayları için birlikte 30 milyar Rupi tutarında bir külliyat ayırdı.

Program, müşteriler arasında uyum davranışını artırmaya yardımcı olacak ve bir elektronik fatura oluşturulduktan sonra satışlar ve bu tür faturalardan toplanan GST, GST Ağının arka uç sisteminde tutulacağından kaçakçılığın azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Program Cuma günü 6 eyalette ve UT’lerde (Assam, Gujarat & Haryana ve Puducherry, Dadra Nagar Haveli ve Daman & Diu UT’leri) pilot olarak başlatıldı.

Malhotra, “İleriye dönük olarak, bu pilot plandan elde edilen sonuçlara ve öğrenilenlere dayanarak bu planı Hindistan genelinde uygulayacağız” dedi.

Program kapsamında her ay 810 şanslı çekiliş yapılacak. Çekilişler, ödül değeri 10.000 Rupi olan 800 GST faturası çekilişini ve her biri 10 lakh Rupisi ödüllü 10 çekilişi içeriyor.

Ayrıca, her çeyrekte her biri 1 crore Rs tutarında 2 adet büyük şans çekilişi yapılacak.

Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, ilk lansmanda tüketicilerin pilot programa aktif katılımıyla Mera Bill Mera Adhikaar uygulamasının 1,51 lakh’tan fazla indirildiğini söyledi.

Haryana Başbakan Yardımcısı Dushyant Chautala, “Bu girişim kapsamında fona yıllık bazda 30 milyon rupi tutarında bir kaynak tahsis edildi” dedi.

KPMG Ortağı ve Dolaylı Vergiler Ulusal Başkanı Abhishek Jain, yaklaşan bayram sezonuyla birlikte GST tahsilatlarının önümüzdeki aylarda daha iyi olmasının beklendiğini söyledi.

Deloitte Hindistan Ortağı MS Mani, ilk çeyrekteki iyi GSYİH büyümesinin ardından gelen bu GST tahsilatlarının, tüketim artışlarının yaşandığı bayram sezonunun başlangıcını müjdelediğini söyledi. Yurt içi işlemlerden kaynaklanan tahsilatlardaki artışın geçen yıla göre yüzde 14 oranında artması da diğer ekonomik verileri destekliyor.

Mani, “Tüm önemli üretim ve tüketim eyaletleri yüzde 10 ile 23 arasında değişen bir artış gösterdi, bu da yurt içi tüketimdeki genel artışın eyaletler arasında oldukça yaygın olduğunu gösteriyor.” diye ekledi.

ICRA Baş Ekonomisti Aditi Nayar, manşet GST rakamının ithalatın etkisiyle tahminlerimizden marjinal olarak düşük olduğunu söyledi. “Ancak bu yıl şu ana kadarki genel koleksiyonlar sağlam kalıyor.

EY Vergi Ortağı Saurabh Agarwal, gelirdeki istikrarlı artışın yalnızca tüketici talebindeki canlanmayı yansıtmadığını, aynı zamanda hükümetin sermaye harcamalarını artırmaya yönelik devam eden çabalarının da altını çizdiğini ve bunun da özel yatırımı teşvik ettiğini söyledi.

Agarwal, “Bununla birlikte, ortalamanın altındaki muson koşulları, yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları gibi faktörlerin gelecekteki büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebileceğini belirtmekte fayda var.” dedi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst