Grip (İnfluenza) Nedir ?

Felaket

New member
Grip (İnfluenza) Nedir ?
Grip hepimizin bildiği üzere sıkça yaşanan enfeksiyonel bir rahatsızlıktır. Gribin tıp dilindeki ismi ise influenza’dır. Daha çok kış aylarında görülmekle birlikte hastanın solunum yollarına yerleşerek akut ve virütik bir hastalıktır. Dünya üzerinde yaş, cins yada ırk ayrımı gözetmeden bütün insanlarda görülebilmektedir. Ortalama olarak her 2-3 yılda bir salgın yapar. Grip (İnfluenza) virüsünün farklı tipleri vardır. ( A, B, C, D ) tipinde 4 tip grip bulunmaktadır. Vücutta Ateş, Öksürük, Geniz Akıntısı ve Halsizlik gibi durumlara yol açmaktadır. Özellikle kış aylarında grip’e yakalanmış hastalardan oldukça uzak durmak önemlidir. Üzerinizi hava şartlarına uygun (Kalın) giyinmek önemli bir durumdur. İnfluenza virüsü soğuk algınlığından farklı olmakla birlikte soğuk algınlığına oranla daha ağır bir hastalık dönemi geçirmenize yol açacaktır. Öksürük, Tokalaşma gibi yakın temas durumlarına kolayca geçebilen grip kapalı ortamlarda çok daha hızlı yayılmaktadır.

Grip’in Etkileri ve Bulaşma Yolları
Gribin etkileri RNA virüslerinden mikrovirüs influenzadır. Bahsetmiş olduğumuz gibi dört çeşit serotipi bulunmaktadır. İnsanlar üzerinde A tipi İnfluenza hastalık yapmaktadır. Virüsün kuluçka süreci 1 ila 3 gün arasında değişmektedir. Ağız, Burun ve boğaz bölgelerinde bulunan virüsler, çabucak ve kolayca yayılabilmektedir. Bulaşması dış ortam etkisine bağlı olmamakla birlikte direkt, hava yolu ile bulaşmaktadır.

Grip Nedir

Klinik Belirtileri Nedir ?
Virüs epitel hücrelere girip toksinleri ile birlikte hastanın kanına karışmaktadır. Bu durum ile birlikte klinik belirtiler gözlemlenir.

Üşüme
Titreme
Yüksek Ateş
Halsizlik
Kırgınlık
Baş, Kas ve Eklem Ağrıları
Boğaz Kuruluğu, Kızarıklığı, Ağrı ve Yanma
Not* : Çocuklarda bu belirtilerin yanı sıra ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilmektedir. Ayrıca küçük çocuklarda iştahsızlık ve uykusuzluk gibi durumlara’da yol açabilmektedir.

Klinik Tanı
Hasatlık belirtileri dolayısıyla farklı hastalıklar ile karıştırılabilmektedir. Çocuklar, Yaşlılar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan ve kronik hastalığı (Şeker, Kalp, Böbrek) Daha ağır geçmektedir. Ayrıca hastalık küçük gibi görünse dahi ölümlere dahi yol açabilmektedir.

Laboratuvar Bulguları; Lenfositlerde azalma, Eozinofillerin kaybolması ve lökopeni gibi durumlar hastalığın kanıtıdır.

Grip İçin Neler Yapılmalıdır

Grip İçin Ne Gibi Tedaviler Uygulanmalıdır ?
Gribin (İnfluenza) virüsünün özel bir tedavisi yoktur. Hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekmektedir.

Bol Bol Sıvı Tüketmek
C vitamini bulunduran taze meyveleri ve içecekleri tüketmek (Portakal, Mandalina, Portakal Suyu, Kivi, Limon)
Yatak İstirahati
Odayı Güzel Havalandırmak
Doktorun Verdiği İlaçları Düzenli Olarak Kullanmak
Sık Sık Duş Almak
Battaniye ve Yorganlar Yardımıyla İyice Terlenerek Vücudunuzdan Virüsü Atabilirsiniz.
Grip Virüsünden Nasıl Korunulur
Sık sık yapı değişikliği gösteren grip virüsü için doğal bir bağışıklık bulunmamaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşı yaptırmaları oldukça önemlidir. Özellikle grip olan hastalarla yakın temas (Kucaklaşma, Tokalaşma) gibi yakın temas durumlarından uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca kapalı alan ve kalabalık ortamlardan uzak durmamızda fayda var. Ellerimizi iyice dezenfekte etmeden önce Göz, Ağız ve Burun bölgelerine dokunmamalıyız. Hasta kişiler ise çok önemli olmadıkça ortak kullanım alanlarından uzak durmalıdır. Hastaya bakan kişilerin ise kişisel temizliğine oldukça özen göstermeli, sık bir şekilde ılık tuzlu su ile gargara yapmalıdır.
 
Üst