Tarif hazırlamanın en değerli noktası yanlışsız materyalin gerçek bir biçimde ölçülerek kullanılmasıdır. 1 su bardağı un, 150 gram şeker, 250 ml su… Mutfakta yemek yaparken tanım ölçüleri başınızı mı karıştırıyor? Meskende hassas tartınız yoksa ve ölçüleri neye bakılırsa ayarlayacağınızı bilmiyorsanız bu içerik tam size nazaran.
1. Su Bardağı (CUP) – Mililitre (ML)
1 yemek kaşığı (çorba kaşığı) = 15 ml
3. Tatlı Kaşığı/Çay Kaşığı ( Tablespoon) – Mililitre (ML)
1 yemek kaşığı (çorba kaşığı) = 15 ml
Not: “Teaspoon” sözünün birebir çevirisi çay kaşığı demek. Bizdeki çay kaşıkları Amerika’dakilere oranla fazlaca daha ufak. Bizdeki tatlı kaşığı, hacimsel olarak Amerikan “teaspoon” ölçüsüne daha yakın.
4. Yemek Kaşığı ve Tatlı Kaşığını Su Bardağı Ölçüsüne Dönüştürme
Yabancı yemek kitaplarında fırın ısısı Celcius (C) yerine Fahrenheit (F) olarak belirtiliyor. Fahrenheit olarak belirtilmiş fırın ısısını Celcius cinsinden şöyleki hesaplayabilirsiniz:
Unu ölçü bardağına alırken dikkat etmeniz gereken noktalar var. Ölçü kaplarına nasıl aktardığınız yüklerinde fark yaratabilir. Bu sebeple, un, kakao, pudra şekeri, nişasta, toz kuruyemiş, baharat, kabartma tozu ve karbonat üzere gereçleri ölçerken, malzemeyi ölçü bardağının içine döküp zirvesini, bastırmadan, bir bıçakla süpürerek düzleyin.
Tereyağı marketlerde değişik gramajlarda satılıyor. Üzerinde gram olarak ölçüleri yazıyor ama tanımlarda 1 yemek kaşığı yazabiliyor. her insanın meskeninde farklı boyutlarda yemek kaşığı olduğundan dolayı tam ölçüyü tutturmak ne yazık ki kolay değil. Bu yüzden size vereceğimiz kaşık gramajlarına dikkat etmeniz kıymetli.
Yemek tanımlarında istenilen mayayı kullanmanız kıymetli. Lakin oldu ki elinizde istenilen mayadan yok ve yaş yada kuru maya kullanacaksınız. bu biçimde ölçülere şöyle dikkat etmeniz gerekiyor:
1. Su Bardağı (CUP) – Mililitre (ML)
1 su bardağı = 240 ml
3/4 su bardağı = 180 ml
2/3 su bardağı = 160 ml
1/2 su bardağı = 120 ml
1/3 su bardağı = 80 ml
1/4 su bardağı = 60 ml
1 yemek kaşığı (çorba kaşığı) = 15 ml
3. Tatlı Kaşığı/Çay Kaşığı ( Tablespoon) – Mililitre (ML)
1 yemek kaşığı (çorba kaşığı) = 15 ml
Not: “Teaspoon” sözünün birebir çevirisi çay kaşığı demek. Bizdeki çay kaşıkları Amerika’dakilere oranla fazlaca daha ufak. Bizdeki tatlı kaşığı, hacimsel olarak Amerikan “teaspoon” ölçüsüne daha yakın.
4. Yemek Kaşığı ve Tatlı Kaşığını Su Bardağı Ölçüsüne Dönüştürme
1 su bardağı = 16 yemek kaşığı = 48 tatlı kaşığı
3/4 su bardağı = 12 yemek kaşığı = 36 tatlı kaşığı
2/3 su bardağı = 11 yemek kaşığı = 32 tatlı kaşığı
1/2 su bardağı = 8 yemek kaşığı = 24 tatlı kaşığı
1/3 su bardağı = 5 yemek kaşığı = 16 tatlı kaşığı
1/4 su bardağı = 4 yemek kaşığı = 12 tatlı kaşığı
Yabancı yemek kitaplarında fırın ısısı Celcius (C) yerine Fahrenheit (F) olarak belirtiliyor. Fahrenheit olarak belirtilmiş fırın ısısını Celcius cinsinden şöyleki hesaplayabilirsiniz:
500 F = 260 C
475 F = 245 C
450 F = 235 C
425 F = 220 C
400 F = 205 C
375 F = 190 C
350 F = 180 C
325 F = 160 C
300 F = 150 C
275 F = 135 C
250 F = 120 C
225 F = 107 C
Unu ölçü bardağına alırken dikkat etmeniz gereken noktalar var. Ölçü kaplarına nasıl aktardığınız yüklerinde fark yaratabilir. Bu sebeple, un, kakao, pudra şekeri, nişasta, toz kuruyemiş, baharat, kabartma tozu ve karbonat üzere gereçleri ölçerken, malzemeyi ölçü bardağının içine döküp zirvesini, bastırmadan, bir bıçakla süpürerek düzleyin.
1 su bardağı un = 140 gram
3/4 su bardağı un = 105 gram
2/3 su bardağı un = 93 gram
1/2 su bardağı un = 70 gram
1/3 su bardağı un = 47 gram
1/4 su bardağı un = 35 gram
1 yemek kaşığı un = 9 gram
1 su bardağı şeker = 200 gram
3/4 su bardağı şeker = 150 gram
2/3 su bardağı şeker = 135 gram
1/2 su bardağı şeker = 100 gram
1/3 su bardağı şeker = 70 gram
1/4 su bardağı şeker = 50 gram
1 yemek kaşığı şeker = 13 gram
1 su bardağı kakao = 100 gram
3/4 su bardağı kakao = 75 gram
2/3 su bardağı kakao = 67 gram
1/2 su bardağı kakao = 50 gram
1/3 su bardağı kakao = 33 gram
1/4 su bardağı kakao = 25 gram
1 yemek kaşığı kakao = 6 gram
1 su bardağı nişasta = 120 gram
3/4 su bardağı nişasta = 90 gram
2/3 su bardağı nişasta = 80 gram
1/2 su bardağı nişasta = 60 gram
1/3 su bardağı nişasta = 40 gram
1/4 su bardağı nişasta = 30 gram
1 yemek kaşığı nişasta = 8 gram
1 su bardağı pudra şekeri = 160 gram
3/4 su bardağı pudra şekeri = 120 gram
2/3 su bardağı pudra şekeri = 107 gram
1/2 su bardağı pudra şekeri = 80 gram
1/3 su bardağı pudra şekeri = 53 gram
1/4 su bardağı pudra şekeri = 40 gram
1 yemek kaşığı pudra şekeri = 10 gram
2+1/2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 10 gram (1 paket)
2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 8 gram
1+3/4 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 7 gram
1+1/2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 6 gram
1+1/4 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 5 gram
1 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 4 gram
3/4 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 3 gram
1/2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 2 gram
1/4 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 1 gram
1 tatlı (çay) kaşığı karbonat = 7 gram
3/4 tatlı (çay) kaşığı karbonat = 5 gram (1 paket)
1/2 tatlı (çay) kaşığı karbonat = 3 gram
1/4 tatlı (çay) kaşığı karbonat = 2 gram
1 yemek kaşığı tuz= 24 gram
1 tatlı (çay) kaşığı tuz = 8 gram
3/4 tatlı (çay) kaşığı tuz = 6 gram
1/2 tatlı (çay) kaşığı tuz = 4 gram
1/4 tatlı (çay) kaşığı tuz = 2 gram
1 yemek kaşığı instant maya = 12 gram
2+1/2 tatlı (çay) kaşığı instant maya = 10 gram
2 tatlı (çay) kaşığı instant maya = 8 gram
1+3/4 tatlı (çay) kaşığı instant maya = 7 gram
1+1/2 tatlı (çay) kaşığı instant maya = 6 gram
1+1/4 tatlı (çay) kaşığı instant maya = 5 gram
1 tatlı (çay) kaşığı instant maya = 4 gram
3/4 tatlı (çay) kaşığı instant maya = 3 gram
1/2 tatlı (çay) kaşığı instant maya = 2 gram
1/4 tatlı (çay) kaşığı instant maya = 1 gram
1 su bardağı yoğurt = 240 gram
3/4 su bardağı yoğurt = 180 gram
2/3 su bardağı yoğurt = 160 gram
1/2 su bardağı yoğurt = 120 gram
1/3 su bardağı yoğurt = 80 gram
1/4 su bardağı yoğurt = 60 gram
1 yemek kaşığı yoğurt = 15 gram
Tereyağı marketlerde değişik gramajlarda satılıyor. Üzerinde gram olarak ölçüleri yazıyor ama tanımlarda 1 yemek kaşığı yazabiliyor. her insanın meskeninde farklı boyutlarda yemek kaşığı olduğundan dolayı tam ölçüyü tutturmak ne yazık ki kolay değil. Bu yüzden size vereceğimiz kaşık gramajlarına dikkat etmeniz kıymetli.
1 yemek kaşığı tereyağı = 15 gram
2 yemek kaşığı tereyağı = 30 gram
3 yemek kaşığı tereyağı = 40 gram
4 yemek kaşığı tereyağı = 55 gram
5 yemek kaşığı tereyağı = 70 gram
6 yemek kaşığı tereyağı = 85 gram
1/4 su bardağı tereyağı = 57 gram
1/3 su bardağı tereyağı = 76 gram
1/2 su bardağı tereyağı = 113 gram
2/3 su bardağı tereyağı = 151 gram
3/4 su bardağı tereyağı = 170 gram
1 su bardağı tereyağı = 227 gram
1 stick tereyağı = 1/2 su bardağı = 113 gram
50 gram tereyağı = 3,5 yemek kaşığı
100 gram tereyağı = 7 yemek kaşığı
125 gram tereyağı = 9 yemek kaşığı
150 gram tereyağı = 2/3 su bardağı
200 gram tereyağı = 3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı
250 gram tereyağı = 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı
1 su bardağı su = 240 gram
3/4 su bardağı su = 180 gram
2/3 su bardağı su = 160 gram
1/2 su bardağı su = 120 gram
1/3 su bardağı su = 80 gram
1/4 su bardağı su = 60 gram
1 yemek kaşığı su = 15 gram
1 su bardağı bal (veya pekmez) = 320 gram
3/4 su bardağı bal (veya pekmez) = 240 gram
2/3 su bardağı bal (veya pekmez) = 213 gram
1/2 su bardağı bal (veya pekmez) = 160 gram
1/3 su bardağı bal (veya pekmez) = 107 gram
1/4 su bardağı bal (veya pekmez) = 80 gram
1 yemek kaşığı bal (veya pekmez) = 20 gram
1 su bardağı reçel = 330 gram
3/4 su bardağı reçel = 248 gram
2/3 su bardağı reçel = 220 gram
1/2 su bardağı reçel = 165 gram
1/3 su bardağı reçel = 110 gram
1/4 su bardağı reçel = 83 gram
1 yemek kaşığı reçel = 21 gram
1 su bardağı süt = 240 gram
3/4 su bardağı süt = 180 gram
2/3 su bardağı süt = 160 gram
1/2 su bardağı süt = 120 gram
1/3 su bardağı süt = 80 gram
1/4 su bardağı süt = 60 gram
1 yemek kaşığı süt = 15 gram
1 su bardağı zeytinyağı = 216 gram
3/4 su bardağı zeytinyağı = 162 gram
2/3 su bardağı zeytinyağı = 144 gram
1/2 su bardağı zeytinyağı = 108 gram
1/3 su bardağı zeytinyağı = 72 gram
1/4 su bardağı zeytinyağı = 54 gram
1 yemek kaşığı zeytinyağı = 14 gram
1 su bardağı krema = 240 gram
3/4 su bardağı krema = 180 gram
2/3 su bardağı krema = 160 gram
1/2 su bardağı krema = 120 gram
1/3 su bardağı krema = 80 gram
1/4 su bardağı krema = 60 gram
1 yemek kaşığı krema = 15 gram
1 su bardağı ceviz içi = 90 gram
3/4 su bardağı ceviz içi = 68 gram
2/3 su bardağı ceviz içi = 60 gram
1/2 su bardağı ceviz içi = 45 gram
1/3 su bardağı ceviz içi = 30 gram
1/4 su bardağı ceviz içi = 23 gram
1 su bardağı toz Antep fıstığı = 90 gram
3/4 su bardağı toz Antep fıstığı = 68 gram
2/3 su bardağı toz Antep fıstığı = 60 gram
1/2 su bardağı toz Antep fıstığı = 45 gram
1/3 su bardağı toz Antep fıstığı = 30 gram
1/4 su bardağı toz Antep fıstığı = 23 gram
1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı = 6 gram
1 su bardağı Hindistan Cevizi (rendelenmiş) = 80 gram
3/4 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 60 gram
2/3 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 53 gram
1/2 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 40 gram
1/3 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 27 gram
1/4 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 20 gram
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 5 gram
1 su bardağı susam (veya keten tohumu yahut haşhaş tohumu) = 160 gram
3/4 su bardağı susam = 120 gram
2/3 su bardağı susam = 107 gram
1/2 su bardağı susam = 80 gram
1/3 su bardağı susam = 53 gram
1/4 su bardağı susam = 40 gram
1 yemek kaşığı susam = 10 gram
1 su bardağı çam fıstığı (veya çekirdek içi) = 140 gram
3/4 su bardağı çam fıstığı = 105 gram
2/3 su bardağı çam fıstığı = 93 gram
1/2 su bardağı çam fıstığı = 70 gram
1/3 su bardağı çam fıstığı = 47 gram
1/4 su bardağı çam fıstığı = 35 gram
1 yemek kaşığı çam fıstığı = 9 gram
1 su bardağı yulaf ezmesi = 80 gram
3/4 su bardağı yulaf ezmesi = 60 gram
2/3 su bardağı yulaf ezmesi = 53 gram
1/2 su bardağı yulaf ezmesi = 40 gram
1/3 su bardağı yulaf ezmesi = 27 gram
1/4 su bardağı yulaf ezmesi = 20 gram
1 yemek kaşığı toz tarçın (veya zencefil yahut yenibahar) = 9 gram
1 tatlı (çay) kaşığı toz tarçın = 3 gram
3/4 tatlı (çay) kaşığı toz tarçın = 2 gram
1/2 tatlı (çay) kaşığı toz tarçın = 2 gram
1/4 tatlı (çay) kaşığı toz tarçın = 1 gram
1 yemek kaşığı toz jelatin = 12 gram
1 tatlı (çay) kaşığı toz jelatin = 4 gram
3/4 tatlı (çay) kaşığı toz jelatin = 3 gram
1/2 tatlı (çay) kaşığı toz jelatin = 2 gram
1/4 tatlı (çay) kaşığı toz jelatin = 1 gram
1 adet büyük uzunluk yumurta (kabuksuz) = 55 gram
1 adet büyük uzunluk yumurtanın sarısı = 20 gram
1 adet büyük uzunluk yumurtanın beyazı = 35 gram
Yemek tanımlarında istenilen mayayı kullanmanız kıymetli. Lakin oldu ki elinizde istenilen mayadan yok ve yaş yada kuru maya kullanacaksınız. bu biçimde ölçülere şöyle dikkat etmeniz gerekiyor:
- 100 gram yaş maya = 33 gram instant maya (yani tam tamına tanımda belirtilen yaş mayanın üçte biri kadar instant kuru maya kullanacaksınız)
- 41,25 gram faal kuru maya = 33 gram instant kuru maya
- 100 gram yaş maya = 41,25 gram etkin kuru maya = 33 gram instant kuru maya