Geri Ödemeden Sonraki 30 Gün İçinde Mülkiyet Evraklarını Borçlulara İade Edin

Beykozlu

New member
Düzenlemeye Tabi Kuruluşlar, borçluya gecikilen her gün için 5.000 Rupi tutarında tazminat ödeyecektir.


Bombay:

Çarşamba günü Merkez Bankası, bankalara ve finans kuruluşlarına, borçlu tarafından kredinin tamamen geri ödenmesinden sonraki 30 gün içinde tüm orijinal taşınır veya taşınmaz mal belgelerini serbest bırakmaları ve herhangi bir sicilde kayıtlı masrafları kaldırmaları talimatını verdi.

RBI, bir bildirimde, talimata uyulmaması durumunda, Düzenlenmiş Kuruluşların (RE’ler) borçluya her gecikme günü için 5.000 Rupi oranında tazminat ödeyeceğini söyledi.

RBI, RE’lerin bu tür taşınır veya taşınmaz mal belgelerinin yayınlanmasında müşteri şikayetlerine ve anlaşmazlıklarına yol açan farklı uygulamalar takip ettiğini kaydetti.

Adil Uygulama Kuralları kapsamında ve işleri tekdüze hale getirmek için RBI, “RE’lerden tüm orijinal taşınır/taşınmaz mülk belgelerini yayınlamasını ve kredi hesabının tamamen geri ödenmesinden/kapanmasından sonraki 30 gün içinde herhangi bir sicilde kayıtlı masrafları kaldırmasını” istedi. Bunu yaparken gecikme olması durumunda, RE’nin borçluya bu gecikmenin nedenlerini bildireceği belirtildi.

Borçluya, kendi tercihine göre, orijinal taşınır/gayrimenkul belgelerinin kredi hesabına hizmet verilen banka şubesinden/şubesinden veya belgelerin mevcut olduğu herhangi bir RE ofisinden alınması seçeneği sunulacaktır. söz konusu.

Yürürlük tarihi veya sonrasında düzenlenecek kredi yaptırım yazılarında orijinal taşınır/taşınmaz mal belgelerinin iade tarihi ve yeri belirtilecek.

RBI, tek borçlunun veya ortak borçlunun olası ölümü sorununu ele almak amacıyla, RE’lerin orijinal taşınır/gayrimenkul belgelerinin yasal mirasçılara iadesi için iyi belirlenmiş bir prosedüre sahip olması gerektiğini söyledi.

Bu tür bir prosedürün, müşteri bilgilerine yönelik diğer benzer politika ve prosedürlerle birlikte RE’lerin web sitesinde görüntüleneceğini belirtti.

Bildirimde, orijinal taşınır/taşınmaz mal belgelerinin kaybı/hasarı ile ilgili olarak, RE’lerin borçluya bu tür belgelerin kopyalarını/onaylı kopyalarını almasında yardımcı olacağı ve tazminat ödemenin yanı sıra ilgili masrafları da üstleneceği belirtildi.

“Ancak, bu gibi durumlarda, RE’lere bu prosedürü tamamlamak için 30 günlük ek bir süre verilecek ve gecikmeli süre cezası bundan sonra (yani toplam 60 günlük sürenin ardından) hesaplanacaktır.” dedi.

Bu talimatlar uyarınca sağlanan tazminatın, borçlunun yürürlükteki herhangi bir yasa uyarınca başka herhangi bir tazminat alma hakkına halel getirmeyeceği belirtildi.

RBI, bu talimatların, orijinal taşınır/gayrimenkul mülk belgelerinin 1 Aralık 2023 tarihinde veya bu tarihten sonra açıklanması durumunda tüm durumlar için geçerli olacağını söyledi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst