Aslında bir beslenme tipi olan Akdeniz diyeti, bilhassa kalp damar, obezite, Alzheimer ve diyabet üzere hastalıklara karşı öneriliyor. Bunun yanında hamilelik vakitte ortaya çıkabilecek riskleri de azaltıyor. Akdeniz diyeti nedir? Akdeniz diyetinin yararları nelerdir? işte ayrıntılar…
Akdeniz diyeti ile hem gebelik diyabeti hem gebelik zehirlenmesi riski azalıyor.
Akdeniz diyetinin, ana içeriği sızma zeytinyağıdır. Ayrıyeten bu diyet doymamış yağ asitleri, tahıllar, sebzeler bakımından zengindir.
Gebelik diyabeti, hamilelikte birinci sefer ortaya çıkan ve doğum daha sonrasında düzelen bir hastalıktır. Şayet bu hastalığın takibi sağlanmazsa hem bebek birebir vakitte annenin sıhhati tehlikeye giriyor.
Hamilelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi hamileliğin çoklukla 20. haftasından daha sonra ortaya çıkıyor. Bu zehirlenme cinsinde kan basıncının yükselmesi niçiniyle böbreklerde hasarlar meydana geliyor ve hem anne birebir vakitte bebeğin sıhhati tehlikeye giriyor.
Sebze, baklagil ve balık açısından güçlü bir beslenme biçimi olan Akdeniz diyeti, bilhassa de 35 yaş üstü gebelerde gebelik zehirlenmesi ve diyabeti riskinin azalmasını sağlıyor. Yapılan biroldukça araştırmada bu iki hastalığa yakalanmak istemeyen gebelerin beslenme tertiplerini de değiştirmesi gerektiğini gösteriyor.
Melbourne’daki Monash Üniversitesi’nden bir araştırmacı olan çalışma muharriri Simon Alesi, Akdeniz Diyetinin doğurganlığı artırabileceğini ve çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler için yarar sağlayabileceğini gösteriyor” demiştir.
Avustralya’daki araştırmacılar da, Akdeniz diyetinin beraberinde erkeklerde doğurganlığa, yardımcı üreme teknolojisi ile muvaffakiyet bahtını ve sperm kalitesini güzelleştirebileceğini bildiriyorlar.
Akdeniz diyeti nedir?
Akdeniz diyeti, Akdeniz havzası etrafında gelişen eski uygarlıkların yemek kültürlerinden ismini almıştır. Yani aslında bir beslenme modelidir. Yağ alımının ana kaynağı olarak zeytinyağı sistemli olarak tüketilir. Akdeniz diyeti; bitkisel besinler, tahıllar, meyveler, sebzeler, baklagiller ve yağlı tohumlar tüketimine dayanır. Kırmızı et ve başka et mamüllerinin nispeten hudutlu tüketimini dengelemeyi amaçlarken, orta seviyede balık, deniz eserleri ve süt eserleri tüketilir.
Akdeniz diyetinin faydaları nelerdir?
Akdeniz diyeti, herkes için uygundur. Kalp hastaları için düzgün olan Akdeniz diyetinin yapılan biroldukça çalışmada, çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde değerli rol oynadığı kanıtlanmıştır. Bilhassa obezite, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, Alzheimer ve kanser hastalıklarında önerilir. Akdeniz diyetinin yüksek seviyede antioksidan, doymamış yağ asitleri, düşük güç içermesi ve posadan varlıklı olması sebebiyle, bu hastalıkların tedavisinde kıymetli rol oynar.
Akdeniz diyeti nasıl yapılır?
Akdeniz diyeti, uygulaması en kolay diyetlerden biridir. Çok özel ve sıkıntı yiyeceklerden oluşmaz. Dikkat edilmesi gereken nokta; yiyecek seçimi, pişirilme yolu ve porsiyon denetimidir.
Akdeniz diyeti ile hem gebelik diyabeti hem gebelik zehirlenmesi riski azalıyor.
Akdeniz diyetinin, ana içeriği sızma zeytinyağıdır. Ayrıyeten bu diyet doymamış yağ asitleri, tahıllar, sebzeler bakımından zengindir.
Gebelik diyabeti, hamilelikte birinci sefer ortaya çıkan ve doğum daha sonrasında düzelen bir hastalıktır. Şayet bu hastalığın takibi sağlanmazsa hem bebek birebir vakitte annenin sıhhati tehlikeye giriyor.
Hamilelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi hamileliğin çoklukla 20. haftasından daha sonra ortaya çıkıyor. Bu zehirlenme cinsinde kan basıncının yükselmesi niçiniyle böbreklerde hasarlar meydana geliyor ve hem anne birebir vakitte bebeğin sıhhati tehlikeye giriyor.
Sebze, baklagil ve balık açısından güçlü bir beslenme biçimi olan Akdeniz diyeti, bilhassa de 35 yaş üstü gebelerde gebelik zehirlenmesi ve diyabeti riskinin azalmasını sağlıyor. Yapılan biroldukça araştırmada bu iki hastalığa yakalanmak istemeyen gebelerin beslenme tertiplerini de değiştirmesi gerektiğini gösteriyor.
Melbourne’daki Monash Üniversitesi’nden bir araştırmacı olan çalışma muharriri Simon Alesi, Akdeniz Diyetinin doğurganlığı artırabileceğini ve çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler için yarar sağlayabileceğini gösteriyor” demiştir.
Avustralya’daki araştırmacılar da, Akdeniz diyetinin beraberinde erkeklerde doğurganlığa, yardımcı üreme teknolojisi ile muvaffakiyet bahtını ve sperm kalitesini güzelleştirebileceğini bildiriyorlar.
Akdeniz diyeti nedir?
Akdeniz diyeti, Akdeniz havzası etrafında gelişen eski uygarlıkların yemek kültürlerinden ismini almıştır. Yani aslında bir beslenme modelidir. Yağ alımının ana kaynağı olarak zeytinyağı sistemli olarak tüketilir. Akdeniz diyeti; bitkisel besinler, tahıllar, meyveler, sebzeler, baklagiller ve yağlı tohumlar tüketimine dayanır. Kırmızı et ve başka et mamüllerinin nispeten hudutlu tüketimini dengelemeyi amaçlarken, orta seviyede balık, deniz eserleri ve süt eserleri tüketilir.
Akdeniz diyetinin faydaları nelerdir?
Kabızlığı önler.
Balık ve deniz eserleri, zeytinyağı tüketiminden dolayı kalp ve damar sıhhatine yeterli gelir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı hami tesir gösterir.
Depresyona karşı korur ve gerilimden kurtulmanıza yardımcı olur.
Sağlıklı kilo vermenize yardımcıdır.
Mevsiminde ve kızartmadan yapılmış balıklar
Kavrulmamış yağlı tohumlar
Az ölçüde yumurta
Sebze ve meyveler
Süt ve eserleri (özellikle az yağlı olanlar)
Tam tahıllı ekmekler ve tahıllar
Kuru baklagiller
Az ölçüde tavuk, hindi ve kırmızı et
Zeytin ve zeytinyağı
En az 2-3 litre su
Tereyağı, kuyruk yağ, iç yağ, margarin üzere katı yağlar
Şeker ve şeker içeren yiyecek ve içecekler
Hazır paketli ve katkı unsurlu yiyecekler
Kızarmış ve kavrulmuş yiyecekler
İşlenmiş et eserleri ve işlenmiş öteki yiyecekler
Akdeniz diyeti, herkes için uygundur. Kalp hastaları için düzgün olan Akdeniz diyetinin yapılan biroldukça çalışmada, çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde değerli rol oynadığı kanıtlanmıştır. Bilhassa obezite, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, Alzheimer ve kanser hastalıklarında önerilir. Akdeniz diyetinin yüksek seviyede antioksidan, doymamış yağ asitleri, düşük güç içermesi ve posadan varlıklı olması sebebiyle, bu hastalıkların tedavisinde kıymetli rol oynar.
Akdeniz diyeti nasıl yapılır?
Akdeniz diyeti, uygulaması en kolay diyetlerden biridir. Çok özel ve sıkıntı yiyeceklerden oluşmaz. Dikkat edilmesi gereken nokta; yiyecek seçimi, pişirilme yolu ve porsiyon denetimidir.
Günde 3 ana öğünün yanına 1-2 orta öğün eklenebilir.
Ara öğünlerde duruma nazaran kavrulmamış kuruyemişler ve meyve tüketilebilir.
Sebze ve meyve yüklü bir beslenme yapılmalı ve sebzeler haşlama, fırın, buhar üzere sağlıklı tekniklerle pişirilmelidir.
Haftada en az 2-3 defa balık tüketilmeli ve kızartma yapılmamalıdır.
Tereyağı, margarin, kuyruk yağı üzere hayvansal kaynaklı yağlar tüketilmemeli, yağ tüketimi zeytinyağından karşılanmalıdır.
Kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır.
Günde 2-3 litre su tüketilmelidir.
Karbonhidrat olarak şeker tüketilmemeli, gereksinim kompleks karbonhidratlardan (tam tahıllı, çavdarlı, tam buğday unlu ekmekler, tahıllar) karşılanmalıdır.
Protein muhtaçlığının bir kısmı bitkisel kaynaklı proteinlerden karşılanmalıdır.