Kavak mantarı olarak da bilinen istiridye mantarı eşsiz tadı ve sayısız faydasıyla sofraların baş tacı olmayı hak eden sebzelerden biri. Yaygın kanının tersine istiridye mantarları zehirli mantar çeşitleri içinde yer almaz. Tersine içeriğinde bulunan mineral kaynaklarıyla epey âlâ bir besindir. Gelin bir arada istiridye mantarı nedir, istiridye mantarı nasıl pişirilir birlikte bakalım…????
Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/…
İstiridye mantarı nedir?
İstiridye mantarları, hassas dokuya ve yavaşça bir tada sahip bir çeşit mantar çeşididir. Biçimi istiridye kabuğuna benzediği için bu ismi almıştır.
İstiridye mantarı dünyada üretilen en yaygın mantar cinslerinden biridir. Çoklukla kavak ağacının gövdesinde yetiştirilir, bu sebeple kavak mantarı olarak da bilinir.
İstiridye mantarının toplu üretimi birinci sefer I. Dünya Savaşı senelerında, Almanya’nın besin ıstırabına deva olarak yapılmıştır.
Savaş yıllarının akabinde hem besleyiciliğiyle tıpkı vakitte çok bereketli olmasıyla birlikte neredeyse tüm dünyaya yayılmış, özellike Uzak Doğu mutfağının yaygın kullandığı bir besin hususu haline dönüşmüştür.
Bu cins mantarların faydaları saymakla bitmez. Her şeydilk evvel istiridye mantarları âlâ bir lif, protein ve çeşitli vitamin ve mineral deposudur.
İstiridye mantarı bununla birlikte kuvvetli bir antioksidan deposudur. Yapılan araştırmalara göre hücresel hasarlara karşı bir bariyer oluşturur.
Birtakım araştırmalara nazaran sistemli bir biçimde istiridye mantarı tüketmek; yüksek tansiyon ve kolesterol üzere kalp hastalığına sebep olan risk faktörlerini azaltır.
İstiridye mantarı hem de kan şekerini düzenler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
faydaları saymakla bitmeyen istiridye mantarının tüm bunlara ek; anti-tümör, anti-inflamatuar ve bağırsak sıhhatini uygunlaştırıcı özellikleri de vardır.
Pekala, istiridye mantarı nasıl temizlenir?
İstiridye mantarları çoklukla pazarlarda ve marketlerde küme formunda satılır. Öncelikle mantarların sapı orta kısmından kesilir, üst kısmı nemli bir bezle silinir. Kökü olarak bilinen beyaz kısmı da ayrıyeten nemli bir bezle düzgünce temizlenir.
Şayet mantarlarınız fazlaca kirliyse onları suya batırıp çıkarın lakin pişirmedilk evvel uygunca kuruduğundan emin olun. Kurutma sürecini rastgele bir baskı uygulamadan yapın.
İstiridye mantarının tadı nasıldır? Nasıl pişirilir?
İstiridye mantarları kavurulunca ve kızartılınca tadı kırmızı ete misal. İstiridye mantarları tavada sote yapılarak, haşlanarak, kızartılarak, kavrularak, ızgara yapılarak, hatta çiğ bile tüketilebilir. Lakin çiğ tüketimde ağıza metal bir tat gelir, bizden söylemesi.Sotelenince ise dokusu yumuşar. Lakin her ne olursa olsun tadından hiç bir şey kaybetmez!
Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/…
İstiridye mantarı nedir?
İstiridye mantarları, hassas dokuya ve yavaşça bir tada sahip bir çeşit mantar çeşididir. Biçimi istiridye kabuğuna benzediği için bu ismi almıştır.
İstiridye mantarı dünyada üretilen en yaygın mantar cinslerinden biridir. Çoklukla kavak ağacının gövdesinde yetiştirilir, bu sebeple kavak mantarı olarak da bilinir.
İstiridye mantarının toplu üretimi birinci sefer I. Dünya Savaşı senelerında, Almanya’nın besin ıstırabına deva olarak yapılmıştır.
Savaş yıllarının akabinde hem besleyiciliğiyle tıpkı vakitte çok bereketli olmasıyla birlikte neredeyse tüm dünyaya yayılmış, özellike Uzak Doğu mutfağının yaygın kullandığı bir besin hususu haline dönüşmüştür.
Bu cins mantarların faydaları saymakla bitmez. Her şeydilk evvel istiridye mantarları âlâ bir lif, protein ve çeşitli vitamin ve mineral deposudur.
İstiridye mantarı bununla birlikte kuvvetli bir antioksidan deposudur. Yapılan araştırmalara göre hücresel hasarlara karşı bir bariyer oluşturur.
Birtakım araştırmalara nazaran sistemli bir biçimde istiridye mantarı tüketmek; yüksek tansiyon ve kolesterol üzere kalp hastalığına sebep olan risk faktörlerini azaltır.
İstiridye mantarı hem de kan şekerini düzenler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
faydaları saymakla bitmeyen istiridye mantarının tüm bunlara ek; anti-tümör, anti-inflamatuar ve bağırsak sıhhatini uygunlaştırıcı özellikleri de vardır.
Pekala, istiridye mantarı nasıl temizlenir?
İstiridye mantarları çoklukla pazarlarda ve marketlerde küme formunda satılır. Öncelikle mantarların sapı orta kısmından kesilir, üst kısmı nemli bir bezle silinir. Kökü olarak bilinen beyaz kısmı da ayrıyeten nemli bir bezle düzgünce temizlenir.
Şayet mantarlarınız fazlaca kirliyse onları suya batırıp çıkarın lakin pişirmedilk evvel uygunca kuruduğundan emin olun. Kurutma sürecini rastgele bir baskı uygulamadan yapın.
İstiridye mantarının tadı nasıldır? Nasıl pişirilir?
İstiridye mantarları kavurulunca ve kızartılınca tadı kırmızı ete misal. İstiridye mantarları tavada sote yapılarak, haşlanarak, kızartılarak, kavrularak, ızgara yapılarak, hatta çiğ bile tüketilebilir. Lakin çiğ tüketimde ağıza metal bir tat gelir, bizden söylemesi.Sotelenince ise dokusu yumuşar. Lakin her ne olursa olsun tadından hiç bir şey kaybetmez!