faydaları Saymakla Bitmeyen Türkiye’nin En Düzgün Balları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
gayet lezzetli ve faydalı olan balı konutumuzdan eksik etmiyoruz. Pekala tadına bayıldığınız ve sık sık tükettiğiniz balı gereğince düzgün tanıyor musunuz? Sayısız yararı olan ve şifa dolu Türkiye’nin ballarını sizler için araştırdık. Balların üretildiği bölgeleri, insan sıhhatine faydalarını ve tüm özelliklerini bilgileriyla öğrenmenize yardımcı olacak ayrıntıları yazdık. Gelin daima bir arada Türkiye’nin birbirinden farklı ballarını öğrenelim.
👇



1. Akasya balı:


Üretildiği bölge:
Artvin yöresi

Artvin yöresinin ormanlarındaki Akasya ağaçlarının çiçek özlerinin toplanmasıyla oluşuyor. Doğal şartlarından dolayı kendine has bir aroması bulunuyor.

Kaçkar Akasya balı, öbür balların arında en yeterlisi niçini ise; yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanlarında yer alan kara kovanlardan elde ediliyor olması.

Petek ve süzme akasya balı olarak satılıyor.

Akasya balının faydaları: Özellikle hudut sistemini gözetici ve güçlendirici özelliği bulunuyor. Ağız yaralarının tedavisi, akciğer hastalıklarının uygunlaştırılması, bağırsak iltihabının, bel ağrılarının, cilt lekelerinin giderilmesi, hafızanın güçlendirilmesi ve kanın temizlenmesinde büyük yararı olduğu biliniyor.


2. Anzer balı:


Üretildiği bölge:
Ayder yaylası, Rize.

Rize, Ayder yaylasında üretilen bal, çok ünlü ve eşşiz özelliklere sahip. Ayder yaylasında ağaç bulunmuyor. Bu bölgede yaklaşık 450- 500 çeşit çiçek bulunuyor ve bunların içerisindeki 80-90 endemik çiçek yalnızca bu bölgede yer alıyor. Arılar, haziran ayının son haftasında çiçeklere ulaşıyor ve ağustos ayının son haftasına kadar ballarını tamamlıyorlar.

Herhangi bir katkı hususu bulunmayan ballar, ısıl süreç uygulanmadan sağılıyor. Sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkması durumunda bal içerisindeki enzimler ve polenler etkisiz hale geleceğinden Anzer balı, soğuk sağım tekniğiyle üretiliyor.

Anzer balının faydaları: Anzer balı, kahvaltılık bir bal değil. Ekseriyetle hastalıkların tedavisinde şifa niyetine tüketilir. Besin bedelleri pek yüksek ve kaliteli bir bal olduğu için abartılı bir biçimde kullanılmamalıdır. Güç ve yorgunluğu hafifçelettiği için sportmenler da sık sık kullanır.

yararları saymakla bitmeyen Anzer balının, antioksidan özelliği yalnızca kış hastalıklardan korumakla kalmıyor, bağışıklık sistemini sağlamlaştırdığı için bedene içten dışa bir müdafaa sağlıyor. Sindirim sistemine çok faydalı olan Anzer balı, ishali kesme özelliği ile de sıkça kullanılıyor. İçinde birfazlaca vitamin ve mineral bulunan Anzer balı, kış günlerinde de hastalıklardan koruyor.


3. Ayçiçek balı:


Üretildiği bölge:
Trakya bölgesi.

Ayçiçeği ağır olarak Trakya bölgesinde yetiştirilen bir bitki tipi. Arılar bu çiçekten nektar alırken bitkinin tozlaşmasına katkıda bulunuyor, döllenmesini sağlıyorlar ve bu türlü eser kalitesine katkı sağlamış oluyorlar.

Kovandan alındığında, altın sarısı bir renge sahip ve kendine öz bir tadı var. Çok çabuk şekerleniyor. Çiçek balıyla karıştırılıp satılıyor ve bununla birlikte helva sürecinde de kullanılıyor.

Ayçiçek balının faydaları: Doğal bir ateş düşürücü tesiri bulunuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. bununla birlikte akciğer ve birfazlaca kanser çeşidinin tedavisinde tüketilmesi öneriliyor. Güç verdiği için günlük tüketim için uygun.


4. Çam balı:


Üretildiği bölge:
Türkiye geneli.

Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ı ülkemizde yapılıyor. Çam balının en değerli özelliği, kıvamı bozulmadan ve donmadan senelerca saklanabilir olması.

Çam ağaçlarında yaşayan ve “basra” olarak bilinen canlıların salgıladığı tatlı unsurlar bal arıları tarafınca toplanır ve değiştirilir. Çam balının oluşumu iki evrede gerçekleşir. Bu bal çeşidi, öbür balların tersine arıların çiçeklerden topladığı nektarlardan değil, çam ağaçları üzerinde oluşan reçineleri işleyerek elde ettiği salgı balıdır. Ağır olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir. Koyu bulanık kahverengi renktedir. Keskin bir tadı vardır.

Çam balının faydaları: Besin bedeli çok yüksek olmasa da boğaz rahatsızlıklarına uygun gelir. Şekerlenmeye karşı sağlam olması niçini ile tıpta ve besin kesiminde biroldukça eserde kullanılır.


5. Çiçek balı:


Üretildiği bölge:
Türkiye geneli.

Çiçek balı, farklı ve karışık çiçek bitki örtüsünün bir ortada bulunduğu yerlerde üretiliyor. Yoğunluk olarak farklı bir çiçeğin ağır basmadığı yerlerde üretilen bal, çiçek balı olarak isimlendiriliyor.

Çiçek balının faydaları: Kanser hastalıkları, idrar yolları enfeksiyonu, kalp hastalığı ve sivilcelenme üzere cilt meseleleriyle çabada tesirli olan çiçek balı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. beraberinde kolestrol düşürücü tesiri bulunan çiçek balının, yaşlanmayı geciktirmesi ve kilo denetimine katkısı da bulunuyor.


6. Meczup bal (Ormangülü balı)


Üretildiği bölge:
Doğu Karadeniz

Ormangülü, Kaçkar Dağları’nın eteklerinde 1500-1800m. rakımlı ormanlık alanlarda yetişen bir bitki tipi. Bu bölgede kovanlar, ormanın bitip yaylanın başladığı yere yakın bir noktaya konulduğundan arılar, orman bitkilerinin çiçeklerinin yanı sıra yayla çiçeklerinden de bal üretebiliyor. Bu bal, yerli safkan ve Kafkas arıları tarafınca üretilen özel bir bal çeşidi. Kendine has aroması var. Ormangülü balı halk içinde “deli bal” olarak da biliniyor.

Deli balın faydaları: Tedavi edici ve tatlandırıcı olarak kullanıldığı bilinen mecnun bal; hudut bozuklukları, şeker hastalıkları, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak sorunlarıyla uğraşta çok tesirli. beraberinde sabahları aç karnına bir çay kaşığı bal tüketimi metabolizma hızlandırıcı tesire sahip.

Not: Deli balın az ölçüde tüketilmesi gerektiğini unutmayın. Günlük tüketiminiz 1 çay kaşığını aşmamalı.


7. Hayıt balı:


Üretildiği bölge:
Akdeniz bölgesi

Hayıt balı Akdeniz ikliminde yetişen, “beş parmak” otu da denilen ve haziran – temmuz aylarında çiçek açan hayıt bitkisinden elde ediliyor. Hayıt balı beğenilen kokulu, geç şekerlenen, son derece kaliteli koyu renkli bir bal çeşididir. Tüketildiğinde damakta hayıt bitkisinin özelliği olan yavaşça buruk bir tat bırakır.

Hayıt balının faydaları: Kansere karşı doğal bir gözetici ve bilhassa koyu renkli ballarda anti kanserojen özellikleri daha fazla. Biroldukca yararı olan hayıt bitkisinin balı tertipli tüketildiğinde beden direncini arttırıyor ve hastalıklara karşı muhafaza sağlıyor.


8. Ihlamur balı:


Üretildiği bölge:
Artvin, Rize, Yalova ve Bursa.

Bahar aylarında ıhlamur ağaçlarının etrafına yerleştirilen kovanlardaki arıların ıhlamur ağacı çiçeklerinden topladıkları nektarla elde ediliyor. Balın kıvamı başka ballara nazaran daha koyu, tat ve kokusu da farklı.

Ihlamur balının faydaları: Terlemeye yardımcı olduğundan soğuk algınlığı tedavisinde faydalı ve ateş düşürücü etkisinin yanında öksürüğe de düzgün geliyor. Dehşet ve tasayı azaltıcı tesiriyle depresyon ve gerilim tesirlerini azaltarak rahatlamaya yardımcı oluyor. bununla birlikte migren ağrılarında tesirlidir, kan basıncını düşürerek çarpıntıları giderir. Kalp ve damar hastalıklarında da tesirlidir.


9. Karabaş otu balı:


Üretildiği bölge:
Türkiye geneli.

Karabaş otu, nisan ayında açmaya başlayarak mayıs sonu haziran başlarına kadar çiçeklenmeye devam eder. Rengi genelde koyudur. Üretimi randımanı yağışlara bağlı olduğundan kolay elde edilemeyen nadir bal çeşitlerinden biridir. Arılar bu balı, karabaş otunun en verimli vaktinde topladıklarından nektarı yüksek kaliteli bir bal ortaya çıkar. İçerdiği saponinler, glikozidler, sineoller sebebiyle hayli bir varlıklı besin hususudur. Amino asit (prolin) bedeli başka ballardan 3-4 kat daha fazladır.

Karabaş otu balının faydaları: Damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Kalp damarlarını açarak kalbi kuvvetlendirir. Ağrı kesici özelliğe sahip olan karabaş otu balı, sonluluk halini istikrarlar, sara nöbetleri ve astım krizine âlâ gelir.


10. Karabuğday balı:


Üretildiği bölge:
Türkiye geneli.

2013 yılında Fransa’da düzenlediği bal yarışında oy birliğiyle dünyanın en güzel balı seçilen karabuğday balı, üretildiği alanın tamamında karabuğday ekili olan yerlerden elde ediliyor. Balın üretimi tek taraflıdır ve arı, birden fazla vitamini içeren karabuğday çiçeğinden tek istikametli beslenme yapar. bu biçimdece saf bir bal elde edilir ve karabuğday balı, karabuğday bitkisinin içerdiği tüm vitaminleri ve aminoasitleri kendi bünyesinde taşır. Saf beslenmeyle neredeyse kırmızı renkte, ağır aromalı ve yüksek vitamin pahalı bir bal ortaya çıkar.

Karabuğday balının faydaları: Yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle vitamin muhtaçlığını karşılamada doğal bir seçenektir. beraberinde içerdiği yüksek demir oranıyla kansızlığa karşı çok faydalıdır.


11. Karakovan balı:


Üretildiği bölge:
Karadeniz bölgesi.

İçi oyulmuş, iki tarafı tapayla kapatılmış bir kütüğün içine arıyı oturtmakla yapılan en doğal arıcılık tipi. Petekler doğal olduğundan süzmeden tüketilir, bu sayede mum ve balın yanı sıra polen de daha fazla tüketilmiş olur. Bu balın kalitesini belirleyen şey, kovanın ortasında bulunduğu floranın zenginliğidir.

Karakovan balının faydaları: Kış hastalıklarına karşı bedeni korur ve direnci artırır. Sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı alınabilir, bu midenizle boğazınızı temizler ve mide yaralarınızı güzelleştirir.

Not: Karakovan balı rastgele bir biçimde ısıtılmamalı ve pişirilmemelidir.


12. Keçiboynuzu balı:


Üretildiği bölge:
Türkiye geneli.

Keçiboynuzu balı, yoğunlukla keçiboynuzu ağaçlarının çiçeklerinden toplandığından monoflora keçiboynuzu balıdır.

Keçiboynuzu balının faydaları: Keçiboynuzu ağacı, kalsiyum bakımından epeyce zengindir. İçerdiği E vitamini yardımıyla öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa uygun geldiği bilinir. Balgam söktürür, bronşları açar, nefes darlığında çok tesirlidir. Sigara tiryakilerine harika yarar sağlar. Yüksek vitaminler ve minareler içerdiğinden diş ve diş etleri üzerinde olumlu tesirleri vardır, kalbe faydalıdır, çarpıntıyı önler, insan bedenine giren ışınımu dışarı atar.


13. Kekik balı:


Üretildiği bölge:
Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri.

Yüksek rakımlı yaylalarda yetişen kekiklerin nektarından elde edilir. Saf kekik otundan öz toplayan arılar tarafınca üretilen şeffaf, kekik kokulu, buruk tatlı bir baldır. Kekik balı, açık altın sarısı renginde olup tadı ve aroması çok güzeldir.

Kekik balının faydaları: Enzim içeriği bakımından epey varlıklı olan kekik balı, antiparaziter tesiriyle bilinir. Soğuk algınlığını kısa müddette giderir ve yara düzgünleştirici özelliği vardır. Karaciğer başta olmak üzere mide, astım ve egzama hastalıklarına güzel geldiği bilinir.


14. Kestane balı:


Üretildiği bölge:
Türkiye geneli.

Kestane ağacı yılda sırf 30-40 gün boyunca çiçekli kalıyor. Bu niçinle arıların kestane poleni toplama mühleti öteki bitkilere nazaran daha kısa. Koyu kahve renkli, buruk, biraz acı ve kestaneye has tadı ve kokusu olan bir baldır.

Kestane balının faydaları: Yaraların güzelleşmesinde epey tesirlidir. Bunun niçini ise; arıların üretim kademesinde bala glikoz oksidaz enzimini ek etmesi. Bu enzim balın ortasındaki şekerden az ölçüde hidrojen peroksidin üretilmesine yol açıyor. Balın ortasındaki hidrojen peroksit durmadan yenilendiği için de yaralardaki bakterilerin öldürülmesi için az ölçüde kestane balı kâfi oluyor. Ayrıyeten, adale ağrıları ve titremesi, uyuşmasının giderilmesinde tesirli olduğu, ayrıyeten kanın temizlenmesine ve kemiklerin kuvvetlenmesine de yardımcı olduğu klinik denemelerle kanıtlanmış.


15. Lavanta balı:


Üretildiği bölge:
Isparta ve Burdur köyleri.

Lavanta tarlalarına yerleştirilen kovanlarda yaşayan arılar tarafınca lavanta çiçeği nektarlarından toplanan polen tozlarından üretilir, doğal ve kıymetli bir baldır.

Lavanta balının faydaları: Düzenli kullanıldığında hudut sistemini güçlendirir. Sedef, egzama, vitiligo üzere cilt hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Hepatit B ve Hepatit C hastalıklarıyla gayrette tesirlidir. Mide ve karaciğere bağlı tüm hastalıklarda tesirlidir. Sindirim sistemini tertibe sokar, bağırsak florasını güçlendirir. Kalbi kuvvetlendirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.


16. Meşe balı:


Üretildiği bölge:
Trakya bölgesi.

Trakya bölgesindeki Istranca dağlarının eteklerinde, meşe ormanlarının bol olduğu yerlerde üretilmektedir. Meşe yapraklarının üzerine düşen basranın salgılanmasıyla oluşan sıvının arılar tarafınca toplanarak kovanlarına taşınması suretiyle elde edilir. Çabuk donmadığından kahvaltıda tüketilmesi uygun olan bir bal çeşididir.

Meşe balının faydaları: Doğal antioksidan unsur özelliği gösterir. Hür radikallerin niye olduğu tepkileri durdurarak yahut engelleyerek kanser, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları üzere bir fazlaca hastalıkların oluşumuna pürüz olur.


17. Narenciye (Anavarza) balı:


Üretildiği bölge:
Akdeniz yöresi.

Bol ölçülerde ve yüksek seviyede kalsiyum fosfat ve demir fosfat içerdiği belirlenen narenciye balı, açık sarı renkte ve akışkandır. Meyve ağaçlarına has bir koku ve lezzete sahiptir.

Narenciye balının faydaları: bol bol C vitamini içerir. Karaciğere olumlu tesiri vardır. Hudutları yatıştırmada ve kramp çözmede kıymetli bir tesir gösterir.


18. Püren balı:


Üretildiği bölge:
Akdeniz, Ege, Trakya ve Karadeniz bölgeleri.

Çiçekleri arılar için güçlü bir nektar ve polen kaynağı olan püren, ilkbahar ve sonbaharda çiçeklenen çeşitlere sahiptir. Püren balı kendine has aromalı, yavaşça acımtırak, pek kıvamlı ve kıymetlidir. Arıların bir maki tipi olan püren bitkisinin çiçeklerinden topladığı öz, bala vişne suyu tadı katar. bu biçimdece değişik ve beğenilen bir tat meydana gelir. Anzer balından daha sonra en pahalı ve üretimi az olan bir bal tipidir.

Püren balının faydaları: Karaciğer yağlanması ve idrar yolları rahatsızlıklarıyla gayrette tavsiye edilir. Yüksek güç veren bir özelliktedir.
 
Üst