Kombu çayı Asya ülkelerinde, Kombucha ismi verilen bir mantarın fermente edilmesinden daha sonra tüketilmektedir. Bu çayı içmek için evvela kombu mantarının mayalanması gerekir. Kombu çayı ne işe fayda? Kombu çayı nasıl hazırlanır? Kombu çayı ne vakit içilmeli? üzere sorulara yanıt arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
gorebileceğiniz en sıradışı çay!
Çay ve şeker içeren özel bir solüsyon içerisine konulan kombucha mantarları, hazırlanırken bu sıvı içerisinde yaşar ve çoğalır. Kimilerine enteresan ve itici gelen bu durum; kambo çayının öteki çaylardan fazlaca farklı olduğunu gösteriyor.
Kombu çayı nasıl yapılır?
Malzemeler
1. Çelik bir tencereye 3 litre su doldurun ve ocağa koyun. Su kaynamaya başlayınca toz şekeri ekleyin ve karıştırarak 5 dakika bu türlü pişirin.
2. Karıştırmak için tahta kaşık yerine metal kaşık kullanın. 5 dakika daha sonra tenceredeki şekerli suyu ocaktan alın ve çayı ekleyin. Çayın büsbütün demlenmesi için yaklaşık 15 dakika bekledikten daha sonra metal bir kaşık sayesinde çayı karışımdan büsbütün çıkarın ve karışımı soğumaya bırakın.
3. Soğuyan bu karışımı kombu çayı yapmayı planladığınız büyük kavanoza aktarın. Kombu çayı suyunu ılık suyla çalkaladıktan daha sonra oda sıcaklığına getirilmiş kavanozdaki sıvıya damlatın.
4. Kavanozu steril bir bez yahut tülbent ile örtün ve kavanozun ağzını kapatmak için bezi lastik bir bantla sabitleyin. Çay bu türlü şişede 4-10 gün mayalanacaktır.
5. Bu esnada kavanozu direkt güneş ışığından uzak tutun ve oda sıcaklığında bekleyin. 4 gün daha sonra mayalanmış kombu çayınızın tadını çıkarabilirsiniz. Fakat ne kadar uzun müddet mayalanırsa o kadar tesirli olur, bu niçinle yemedilk evvel yaklaşık 7 ila 10 gün fermente etmesine müsaade verirseniz daha tesirli olur.
Kombu çayı nasıl tüketilmeli?
Çayı aç karnına içmeli, mümkünse taze sıkılmış portakal suyu üzere farklı meyve sularıyla karıştırarak tüketmelisiniz. Çayı bardağınıza alırken süzgeçten geçirmeyi ihmal etmemeli ve günde yarım su bardağını geçmeyecek kadar tüketmelisiniz.
Kombu çayı, cildin nem istikrarını korur.
Sağlıklı bir vücuda sahip yetişkin bireyler ve 3 yaşını doldurmuş çocuklar da kombu çayını rahat bir biçimde içebilirler. Ama şöyleki durumlarda:
Kombu çayınızı soğuk ve güneşin olmadığı bir bölgede saklamalısınız. Kombu çayını açtıktan daha sonra 5 gün ortasında tüketmeniz gerekmektedir. 2-3 haftadan daha fazla müddet bekleyeceklerse, vakit aralıklarıyla kavanozların kapaklarını açıp ortasında oluşan fazla havayı çıkarmanız gerekir. Mayalanan bir besin olduğu için kombu çayının ömrü pek uzun bir müddetdir. Bu niçinle kombu çayının son kullanma tarihlerini şişeleme tarihinden daha sonra 5-6 ay olarak düşünebilirsiniz.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
gorebileceğiniz en sıradışı çay!
Çay ve şeker içeren özel bir solüsyon içerisine konulan kombucha mantarları, hazırlanırken bu sıvı içerisinde yaşar ve çoğalır. Kimilerine enteresan ve itici gelen bu durum; kambo çayının öteki çaylardan fazlaca farklı olduğunu gösteriyor.
Kombu çayı nasıl yapılır?
Malzemeler
3 litre su (Kaynak ya da memba suyu olması tercih niçini)
Kombucha mayası
1,5 su bardağı toz şeker
9-10 poşet siyah çay ya da yeşil çay
1. Çelik bir tencereye 3 litre su doldurun ve ocağa koyun. Su kaynamaya başlayınca toz şekeri ekleyin ve karıştırarak 5 dakika bu türlü pişirin.
2. Karıştırmak için tahta kaşık yerine metal kaşık kullanın. 5 dakika daha sonra tenceredeki şekerli suyu ocaktan alın ve çayı ekleyin. Çayın büsbütün demlenmesi için yaklaşık 15 dakika bekledikten daha sonra metal bir kaşık sayesinde çayı karışımdan büsbütün çıkarın ve karışımı soğumaya bırakın.
3. Soğuyan bu karışımı kombu çayı yapmayı planladığınız büyük kavanoza aktarın. Kombu çayı suyunu ılık suyla çalkaladıktan daha sonra oda sıcaklığına getirilmiş kavanozdaki sıvıya damlatın.
4. Kavanozu steril bir bez yahut tülbent ile örtün ve kavanozun ağzını kapatmak için bezi lastik bir bantla sabitleyin. Çay bu türlü şişede 4-10 gün mayalanacaktır.
5. Bu esnada kavanozu direkt güneş ışığından uzak tutun ve oda sıcaklığında bekleyin. 4 gün daha sonra mayalanmış kombu çayınızın tadını çıkarabilirsiniz. Fakat ne kadar uzun müddet mayalanırsa o kadar tesirli olur, bu niçinle yemedilk evvel yaklaşık 7 ila 10 gün fermente etmesine müsaade verirseniz daha tesirli olur.
Kombu çayı nasıl tüketilmeli?
Çayı aç karnına içmeli, mümkünse taze sıkılmış portakal suyu üzere farklı meyve sularıyla karıştırarak tüketmelisiniz. Çayı bardağınıza alırken süzgeçten geçirmeyi ihmal etmemeli ve günde yarım su bardağını geçmeyecek kadar tüketmelisiniz.
Kombu çayı, cildin nem istikrarını korur.
Eğer kuru bir cildiniz var ise kombu çayını tüketmeniz önerilir.
Cilt maskesi yaptığınız durumlarda kombu çayından faydalanabilirsiniz. bu biçimdece kuru ciltlere nem, solgun ciltlere canlılık kazandırmış olursunuz.
- Saçlarınıza bakım yapacağınız günlerde saç maskeniz içine ekleyeceğiniz kombu çayı yardımıyla, saçlarınız da oluşan kepeklenme sıkıntısını engelleyebilirsiniz.
- Kombu çayının bağırsakları rahatlatma özelliği vardır. Bağırsak sorunlarıyla başınız sıkıntıdaysa nizamlı olarak kombu çayı tüketmeniz önerilir.
- Spor öncesinde içeceğiniz 1 fincan kombu çayı yardımıyla daha dinç biçimde antrenman yapabilirsiniz.
- Kış enfeksiyonlarından, çeşitli hastalıklardan korunmak ve daha sağlıklı bir yaşama sahip olmak için kombu çayını nizamlı olarak içebilirsiniz.
Kombu çayı, alerjinin niye olduğu tesirleri hafifçeletir.
Kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk üzere alerjik tepkileri hafifçeletmek için kombu çayını içebilir, dilerseniz cildinize sürebilirsiniz.
- Kombu çayının yapısında antioksidan hususlar bulunur. Antioksidan unsurlar yardımıyla bedeni toksin hususlardan arındırır. Sık sık idrara çıkmanızı sağlayan kombu çayı, ziyanlı hususların ve ödemin idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur
Sağlıklı bir vücuda sahip yetişkin bireyler ve 3 yaşını doldurmuş çocuklar da kombu çayını rahat bir biçimde içebilirler. Ama şöyleki durumlarda:
Kronik bir rahatsızlığı olan yahut hastalığı olan,
Hamile yahut emziren annelerde,
3 yaşın altındaki çocuklarda,
Kemoterapi bakılırsan hastalarda tüketmedilk önce mutlaka doktorunuza danışarak kullanmanızı öneriyoruz.
Kombu çayınızı soğuk ve güneşin olmadığı bir bölgede saklamalısınız. Kombu çayını açtıktan daha sonra 5 gün ortasında tüketmeniz gerekmektedir. 2-3 haftadan daha fazla müddet bekleyeceklerse, vakit aralıklarıyla kavanozların kapaklarını açıp ortasında oluşan fazla havayı çıkarmanız gerekir. Mayalanan bir besin olduğu için kombu çayının ömrü pek uzun bir müddetdir. Bu niçinle kombu çayının son kullanma tarihlerini şişeleme tarihinden daha sonra 5-6 ay olarak düşünebilirsiniz.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: