Değişik sosları ve tarifileriyle Kore mutfağı her vakit dikkat cazip olmuştur. Kore mutfağını merak edenler ve yakından takip edenler için birbirinden farklı lezzetleri bir ortada buluşturan bu özel tanımları sizler için derledik!
1. Acılı Tteokbokki
Malzemeler:
1. Dondurulmuş pirinç keklerini, soğuk suda 30 dakika bekleterek çözünmesini sağlayın.
2. 30 dakikanın daha sonra pirinç keklerini tek tek birbirinden ayırın. Pirinç keklerini süzgeçle sudan geçirin ve kenarda bekletin.
3. Bir kasenin içerisine esmer şeker, bal, soya sosu, goghujang ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyip karıştırın.
4.Tavaya 2.5 bardak balık suyu yahut suyu dökün. Yüksek ateşte kaynaması için bekletin.
5. Su kaynamaya başladığında, hazırladığınız sos karışımı ekleyin ve karıştırın.
6. Ocağı orta ateşe alarak 5 dakika bu türlü kaynatın.
7. Akabinde sıralı olarak pirinç keki, havuç, soğan ve dilimlenmiş lahanaları wok tavaya alın.
8. birtakım kimi karıştırarak yaklaşık 5-6 dakika daha kaynatın.
9. sonrasındasında yeşil soğanı da ekleyip 1-2 dakika karıştırın.
10. Sos ağırlaşmaya başladığında ocağın altını kapatıp yemeği servis tabağına alın.
11. Üzerine susam, yeşil soğan, kırmızı biber ve isteğe bakılırsa katı yumurta ekleyip servis edin.
Afiyet olsun.
2. Jajangmyeon (Siyah Fasulyeli Erişte)
Malzemeler:
1. birinci vakit içinderda patates, soğan ve kabağı soyun. Akabinde yıkayarak küçük küpler halinde doğrayın.
2. Tava sıvı yağ ekleyip ısıtın. Yağ ısındığında içerisine tavuğu ekleyin.
3. Tavukları karıştırarak kızartın. Kıtır bir kıvam aldığında patatesleri de üzerine ekleyin ve 1 dakika daha kavurun.
4. Akabinde soğan ve kabakları ekleyip karıştırmaya devam edin.
5. Jajang sosunun yarısını sebzelerin üzerine ek edin. Akabinde 1 su bardağı suyu ekleyin ve kapağını kapatarak 10 dakika pişirin.
6. Sosu için; Toz şeker, nişasta ve suyu bir kabın içerisinde karıştırın.
7. 10 dakika sonunda zerzevatları de sosun içerisine aktararak karıştırın.
8. Birkaç taşım daha kaynattıktan daha sonra altını kapatın.
9. Öteki bir tencerede makarna yahut noddle’ı haşlayın. Makarnalar piştikten daha sonra süzerek servis tabağına alın.
10. Makarnaların üst kısmına hazırladığınız sebzeli sosu dökün.
Afiyet olsun.
3. Kimchi (Kore Turşusu)
Malzemeler:
1. Çin marulunu yeterlice yıkayın ve dörde bölün. Akabinde bu yaprakları da büyük modüllere bölün.
2. ondan sonrasında marul yapraklarını tuzlayıp 30 dakika bekletin.
3. Havuç ve turpları ince uzun olacak biçimde kesin. Pırasa ve soğanı da ince ince doğrayın.
4. Marulları bol su ile duruladıktan daha sonra doğradığınız sebzelerle birlikte kabın içine alın.
5. Pirinç lapası için; 2 yemek kaşığı pirinç ununa, 2 bardak su ve 2 yemek kaşığı şeker ekleyin.
6. Ocakta pişene kadar kaynatın. Kaynayan pirinç lapasına 2 yemek kaşığı pul biber ekleyin.
7. Sarımsak, kuru soğan ve zencefili robottan geçirin. Akabinde pirinç lapasının içerisine ekleyin.
8. Pirinç lapasına 2 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırdıktan daha sonra, soğuması için kenarda bekletin.
9. Bu kademede isteğe nazaran balık sosu da ekleyebilirsiniz.
10. Doğradığınız zerzevatları pirinç lapasına ekleyip karıştırın.
11. Karışımı kavanoza doldurun ve kapağını kapatın.
12. Serin bir yerde 1 hafta koruma ettikten daha sonra tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.
4. Mandu (Kore Mantısı)
Malzemeler:
Hamuru için:
1. Hamur için; Un, ılık su ve yumurtayı bir kabın içine alın. Tüm gereçleri yoğurun.
2. Hamur yumuşak bir kıvama geldiğinde üzerini nemli bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
3. Dinlendirme sürecinin akabinde, hamuru 4 kesime ayırın.
4.Hamuru oklava sayesinde açın ve bardak ağzıyla yuvarlak olarak kesin.
5. İç harcı için; Kuru soğan, yeşil soğan ve pırasayı ince ince doğrayın.
6. Doğradığınız sebzelerin üzerine tofu, susam yağı, kıyma, tuz ve baharatları ekleyerek karıştırın.
7. Hazırladığınız iç harcı, yuvarlak halde kesilen hamurun ortasına yerleştirin.
8. Akabinde hamurları yarım ay olacak biçimde kapatın.
9. Büzgü görünümü için hamuru sıkıştırabilir, akabinde iki ucunu yuvarlak olacak biçimde birleştirebilirsiniz.
10. Hazırladığınız hamurları, kızgın yağda kızarttıktan daha sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
5. Fishcake
Malzemeler:
1. Soğan ve sarımsağın kabuklarını soyun.
2. Karides ve kalamarları temizlenmiş olarak alın. Birebir biçimde lisan balığında da kılçık kalmamasına itina gösterin.
3. Tüm materyalleri robottan geçirin.
4. Teflon tavaya bir ölçü zeytinyağı ekleyerek ısıtın.
5. Robotta parçalanan harcı bir tabağa alın ve elinizle yuvarlayarak köfte biçimi verin.
6. Hazırladığınız köfteleri zeytinyağında önlü artlı olacak biçimde kızartın.
7. Fishcake’leri limon dilimi ile bir arada servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
6. Kimbap
Malzemeler:
1. 1 kase pirinci, yağsız ve tuzsuz olarak haşlayın.
2. Pirincin üzerini geçecek biçimde su ekleyin. Fakat pişirme esnasında tabanının tutmaması için kimi birtakım karıştırın.
3. Pirinci haşladıktan daha sonra içerisine elma sirkesi, tuz ve epey az şeker atın.
4. Bir kasenin içerisine 2 adet yumurtayı kırın ve çırpın.
5. Az yağlı tavada yumurtaları pişirin. Pişen yumurtaları jülyen bir biçimde doğrayın.
6. Salatalık ve havuçları da jülyen doğrayın ve az yağlı tavada kavurun.
7. Tavuğu ise az tuzlu suda haşlayın.
8. Deniz yosununu serin. Üzerine haşlanmış pirinci 2 parmak boşluk olacak biçimde yosunun üzerine yayın.
9. Sırasıyla yumurta, havuç, salatalık ve tavukları da pirincin üzerine yayın.
10. sonrasındasında kenarlardan sarmaya başlayarak uzun bir rulo yağın.
11. Rulonun üzerine merdaneyle hafifçeçe bastırarak daha sıkı olmasını sağlayabilirsiniz.
12. Öteki yosunu ton balığı, son yosunu ise kimchi ile doldurarak sarabilirsiniz.
13. Akabinde sardığınız kimbapları küçük küçük dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
7. Yakwga
Malzemeler:
1. Un, tarçın, kabartma tozu, tuz ve zencefil tozunu eleyerek bir kaba ekleyin.
2. Farklı bir kabın içerisinde bal, portakal suyu, susam yağı ve suyu karıştırın.
3. Bu karışımı hamura ekleyerek yoğurun. Ele fazla yapışmayacak bir kıvam elde edin.
4. Mutfak tezgahına un serpiştirin ve hamuru epey kalın olmayacak biçimde açın.
5. Halli hamur kalıplarını bastırarak, hamurları kesin.
6. Kızartma yağını tavaya alarak bir ölçü ısıtın. Akabinde hamurları içine alın.
7. Maşa sayesinde hamurları önlü artlı çevirerek kızartın.
8. Şerbet için; Şerbet imalinde kullanacağınız materyalleri tencereye alarak 20 dakika kaynatın.
9. Hazırladığınız şerbeti ılıması için bir süre bekletin. Akabinde fırın tepsisine şerbeti dökün.
10. Kızarttığınız tatlıları şerbet içine koyarak 30 dakika bekletin.
11. 30 dakikanın akabinde hamurların öbür yüzünü çevirerek 30 dakika daha bekletin.
12. Üzerine antep fıstığı serpiştirerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
8. Bingsu
Malzemeler:
1. Tarife başlamadan 2 saat evvel sütü, buz kalıplarına dökerek dondurun.
2. Çileklerin saplarını kesin ve bol suyla durulayın.
3. Çileklerin suyunu süzdükten daha sonra 3-4 kesime bölün.
4. Dondurduğunuz sütü robottan çekerek kar kıvamına getirin.
5. Sütü servis tabağına yahut dondurma kasesine alın.
6. Çilekleri jöle ile karıştırın ve sütün üzerine yerleştirin.
7. En üst kısma ise dondurmayı yerleştirin.
Afiyet olsun.
9. Uzakdoğu Metodu Tavuk
Malzemeler:
1. Sos için gerekli olan tüm gereçleri bir kapta karıştırın ve kenara alın.
2. Jülyen doğranmış tavuk etlerini unlayın ve kızgın tavaya zeytinyağı koyup soteleyin. Tavuklar pişince kenara alın.
3. Birebir tavaya iri doğranmış kuşkonmazları ve mantarları ekleyip, yaklaşık 5 dakika kadar soteleyin.
4. Kuşkonmaz yumuşayınca sosu ek edin ve koyulaşana kadar 3-4 dakika pişirmeye devam edin. Akabinde tavukları ekleyin, 5-6 dakika daha pişirin ve üzerine bademleri ekleyip susam serpin.
5. Yanında haşlanmış pirinç makarnası ile servis yapın.
Afiyet olsun.
10. Ramen
Malzemeler:
1. birinci vakit içinderda bir tencerenin içerisine 2 bardak su ve tavukları ekleyin.
2. Üzerine rendelenmiş zencefil, sarımsak, tuz ve yeşil soğanı da ekleyerek yaklaşık 30 dakika haşlayın.
3. Akabinde suyun ortasından haşlanan tavukları alın ve didikleyin.
4. Suyu süzgeçten geçirerek diğer bir tencereye aktarın.
5. Suyun içerisine susam yağı ve soya yağını ek edin. Bu suyu 15 dakika boyunca kaynatın.
6. Farklı bir tencereye 2 bardak su ekleyin ve kaynatın. Su kaynamaya başladığında içerisine ramenleri ve kabartma tozunu ekleyin.
7. Ramen yumuşayıncaya kadar pişirin. Ramenleri süzdükten daha sonra bir kabın içerisine alın.
8. Susam yağıyla bir arada kaynayan sudan bir kepçe alın ve ramenin üzerine dökün.
9. Ramenlerin üzerine haşlanmış yumurta, haşlanmış tavuk kesimleri, soya filizi ve taze soğan ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
11. Bibimbap
Malzemeler:
1. Pirinçleri biz süzgece koyarak bol suyla tıkayın ve suyunu süzün.
2. Yıkadığınız pirinci tencereye aktarın ve üzerine 2 bardak su ekleyin.
3. Yüksek ateşte su kaynayana kadar pişirin. Su kaynadığında tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika daha pişirin.
4. Pilav suyunu çektiğinde tencereyi mutfak tezgahına alın ve kapağını kapalı tutarak demlemeye bırakın.
5. Ayçiçek yağını tavaya alın ve ısıtın. Üzerine soğan, rendelenmiş havuç ve kabakları alarak 10 dakika kadar kavurun.
6. Zerzevatları kavururken içerisine yarım çay kaşığı tuz ekleyin.
7. Farklı bir tencerede su kaynatın. Kaynar suya ıspanakları alarak 1 dakika haşlayın.
8. Pişirdiğiniz ıspanakları ılımaya başladığında elinizle sıkarak suyunu süzün.
9. Bir kasenin içerisine susam yağı, tuz ve sarımsak ezmesini alın. Üzerine ıspanakları ekleyerek harmanlayın.
10. Demlenen pilava ıspanağı, kavrulmuş zerzevatları, 1/2 yemek kaşığı susam yağını ve acı biber ezmesini ekleyin.
11. Bir tavaya epeyce az yağ ekleyerek 2 adet yumurtayı kırın. Beyaz kısımları pişene kadar, yaklaşık 2 dakika, pişirin.
12. Pilavın olduğu tabaktaki materyalleri büsbütün karıştırın. Servis tabağına aktarın.
13. Pişirdiğiniz yumurtaları da üzerine yerleştirerek servis edin.
Afiyet olsun.
12. Bibimguksu
Malzemeler:
1. Gochujang, mirin, soya sosu, bal, şeker ve susam yağını birlikte karıştırın. İsterseniz sarımsak ekleyebilirsiniz.
2. Kaynamış suyun içerisine soba eriştelerini ekleyin ve yaklaşık 3-4 dakika pişirin. ondan sonrasında eriştileri soğuk suda yıkayıp ve suyunu büsbütün süzün.
3. Bütün zerzevatları ince jülyen formunda doğrayın.
4. birinci vakit içinderda sos ve erişteyi uygunca birbirine yedirin. çabucak sonrasında kimchileri ekleyin.
5. Son olarak zerzevatları ekleyin ve susam yağı gezdirin.
Afiyet olsun.
13. Hotteok
Malzemeler:
1. ilk vakit içinderda bir kabın içerisine unu alın.
2. Unun içerisine tuzu, şekeri ve mayayı ekleyin. Güzelce karıştırın.
3. çabucak sonrasında ılık olan sütü yavaş yavaş karışıma ekleyin. Hamuru yoğurun.
4. Hamurun üzerini kapatıp 30-40 dakika boyunca dinlendirin.
5. Tarçın, esmer şeker ve kuruyemişleri harmanlayın.
6. Küçük bir kaseye yağ koyun ve hamuru almadan evvel yapışmaması için elinizi biraz yağlayın.
7. Hamurdan avuç içiniz kadar alın ve içine hazırladığınız karımla doldurun.
8. Tavaya yağı koyup kızdırın ve hazırladığın hamurları kızartın.
Afiyet olsun.
14. Jumeokbap
Malzemeler:
1. 2 su bardağı pirinci ve 2.5 su bardağı suyu tencereye ekleyip kısık ateşte pişirin.
2. Haşlanan pirincin içerisine 4 yemek kaşığı susam yağı ve 2 yemek kaşığı susamı ekleyip karıştırın.
3. 1 adet yosunu 4 modüle bölün ve tavada yosun yapraklarını artlı önlü 1 dakika ısıtın. sonrasındasında kıtır olan yarakları eliniz ile ovuşturun. bu türlü küçük yosun yaprakları elde edeceksiniz.
4. 1 yemek kaşığı yağı tavada ısıtın. ondan sonrasında kıymaları ve soya sosunu ekleyin. bu türlü etleri 3-4 dakika pişirdikten daha sonra doğradığınız havuçları ekleyin. Havuçlar ile birlikte 3-4 dakika daha pişirin.
5. Salatalığı dilimleyin.
6. Hazırladığınız materyallerle farklı başka pirinç topları yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
1. Acılı Tteokbokki
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç keki
1 su bardağı yeşil lahana (şerit halinde kesilmiş)
1 adet havuç (verev kesilmiş)
2.5 su bardağı balık suyu yahut su
2 adet yeşil soğan (küçük küçük doğranmış)
1 adet soğan (dilimlenmiş)
2 yemek kaşığı bal
2-3 yemek kaşığı goghujang
1 yemek kaşığı esmer şeker
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1 yemek kaşığı soya sosu
Yeşil soğan
Beyaz susam
Katı pişmiş yumurta (isteğe bakılırsa)
Kırmızı biber
1. Dondurulmuş pirinç keklerini, soğuk suda 30 dakika bekleterek çözünmesini sağlayın.
2. 30 dakikanın daha sonra pirinç keklerini tek tek birbirinden ayırın. Pirinç keklerini süzgeçle sudan geçirin ve kenarda bekletin.
3. Bir kasenin içerisine esmer şeker, bal, soya sosu, goghujang ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyip karıştırın.
4.Tavaya 2.5 bardak balık suyu yahut suyu dökün. Yüksek ateşte kaynaması için bekletin.
5. Su kaynamaya başladığında, hazırladığınız sos karışımı ekleyin ve karıştırın.
6. Ocağı orta ateşe alarak 5 dakika bu türlü kaynatın.
7. Akabinde sıralı olarak pirinç keki, havuç, soğan ve dilimlenmiş lahanaları wok tavaya alın.
8. birtakım kimi karıştırarak yaklaşık 5-6 dakika daha kaynatın.
9. sonrasındasında yeşil soğanı da ekleyip 1-2 dakika karıştırın.
10. Sos ağırlaşmaya başladığında ocağın altını kapatıp yemeği servis tabağına alın.
11. Üzerine susam, yeşil soğan, kırmızı biber ve isteğe bakılırsa katı yumurta ekleyip servis edin.
Afiyet olsun.
2. Jajangmyeon (Siyah Fasulyeli Erişte)
Malzemeler:
150 gram tavuk yahut kuzu eti
1 adet kabak
1 adet patates
1 paket jajang sosu
1 adet kuru soğan
1 su bardağı su
1 paket noddle/spagetti
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 çay bardağı su
1. birinci vakit içinderda patates, soğan ve kabağı soyun. Akabinde yıkayarak küçük küpler halinde doğrayın.
2. Tava sıvı yağ ekleyip ısıtın. Yağ ısındığında içerisine tavuğu ekleyin.
3. Tavukları karıştırarak kızartın. Kıtır bir kıvam aldığında patatesleri de üzerine ekleyin ve 1 dakika daha kavurun.
4. Akabinde soğan ve kabakları ekleyip karıştırmaya devam edin.
5. Jajang sosunun yarısını sebzelerin üzerine ek edin. Akabinde 1 su bardağı suyu ekleyin ve kapağını kapatarak 10 dakika pişirin.
6. Sosu için; Toz şeker, nişasta ve suyu bir kabın içerisinde karıştırın.
7. 10 dakika sonunda zerzevatları de sosun içerisine aktararak karıştırın.
8. Birkaç taşım daha kaynattıktan daha sonra altını kapatın.
9. Öteki bir tencerede makarna yahut noddle’ı haşlayın. Makarnalar piştikten daha sonra süzerek servis tabağına alın.
10. Makarnaların üst kısmına hazırladığınız sebzeli sosu dökün.
Afiyet olsun.
3. Kimchi (Kore Turşusu)
Malzemeler:
1 adet japon turpu
1 adet çin marulu
5-6 kol yeşil soğan
2 adet havuç
1 adet pırasa
5 cm kadar zencefil
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım bardak balık sosu (isteğe nazaran)
1. Çin marulunu yeterlice yıkayın ve dörde bölün. Akabinde bu yaprakları da büyük modüllere bölün.
2. ondan sonrasında marul yapraklarını tuzlayıp 30 dakika bekletin.
3. Havuç ve turpları ince uzun olacak biçimde kesin. Pırasa ve soğanı da ince ince doğrayın.
4. Marulları bol su ile duruladıktan daha sonra doğradığınız sebzelerle birlikte kabın içine alın.
5. Pirinç lapası için; 2 yemek kaşığı pirinç ununa, 2 bardak su ve 2 yemek kaşığı şeker ekleyin.
6. Ocakta pişene kadar kaynatın. Kaynayan pirinç lapasına 2 yemek kaşığı pul biber ekleyin.
7. Sarımsak, kuru soğan ve zencefili robottan geçirin. Akabinde pirinç lapasının içerisine ekleyin.
8. Pirinç lapasına 2 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırdıktan daha sonra, soğuması için kenarda bekletin.
9. Bu kademede isteğe nazaran balık sosu da ekleyebilirsiniz.
10. Doğradığınız zerzevatları pirinç lapasına ekleyip karıştırın.
11. Karışımı kavanoza doldurun ve kapağını kapatın.
12. Serin bir yerde 1 hafta koruma ettikten daha sonra tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.
4. Mandu (Kore Mantısı)
Malzemeler:
Hamuru için:
1 adet yumurta
4 su bardağı un
Göz sonucuna göre ılık su
250 gram kıyma
1 yemek kaşığı susam yağı ya da sıvı yağ
1/2 demet yeşil soğan
1 adet tofu
2 adet pırasa (ince doğranmış)
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1. Hamur için; Un, ılık su ve yumurtayı bir kabın içine alın. Tüm gereçleri yoğurun.
2. Hamur yumuşak bir kıvama geldiğinde üzerini nemli bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
3. Dinlendirme sürecinin akabinde, hamuru 4 kesime ayırın.
4.Hamuru oklava sayesinde açın ve bardak ağzıyla yuvarlak olarak kesin.
5. İç harcı için; Kuru soğan, yeşil soğan ve pırasayı ince ince doğrayın.
6. Doğradığınız sebzelerin üzerine tofu, susam yağı, kıyma, tuz ve baharatları ekleyerek karıştırın.
7. Hazırladığınız iç harcı, yuvarlak halde kesilen hamurun ortasına yerleştirin.
8. Akabinde hamurları yarım ay olacak biçimde kapatın.
9. Büzgü görünümü için hamuru sıkıştırabilir, akabinde iki ucunu yuvarlak olacak biçimde birleştirebilirsiniz.
10. Hazırladığınız hamurları, kızgın yağda kızarttıktan daha sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
5. Fishcake
Malzemeler:
50 gram çiğ kalamar
200 gram lisan balığı (kılçıkları temizlenmiş)
50 gram çiğ karides
Yarım soğan
1 diş soyulmuş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam karabiber
30 gram mısır nişastası
30 gram un (1 çay bardağından 2 parmak eksik)
1 adet yumurta beyazı
1. Soğan ve sarımsağın kabuklarını soyun.
2. Karides ve kalamarları temizlenmiş olarak alın. Birebir biçimde lisan balığında da kılçık kalmamasına itina gösterin.
3. Tüm materyalleri robottan geçirin.
4. Teflon tavaya bir ölçü zeytinyağı ekleyerek ısıtın.
5. Robotta parçalanan harcı bir tabağa alın ve elinizle yuvarlayarak köfte biçimi verin.
6. Hazırladığınız köfteleri zeytinyağında önlü artlı olacak biçimde kızartın.
7. Fishcake’leri limon dilimi ile bir arada servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
6. Kimbap
Malzemeler:
3 adet deniz yosunu
1 adet salatalık
1 adet havuç
Yağsız, tuzsuz pilav (haşlanmış)
Haşlanmış tavuk
Kimchi
2 adet yumurta
Ton balığı
1. 1 kase pirinci, yağsız ve tuzsuz olarak haşlayın.
2. Pirincin üzerini geçecek biçimde su ekleyin. Fakat pişirme esnasında tabanının tutmaması için kimi birtakım karıştırın.
3. Pirinci haşladıktan daha sonra içerisine elma sirkesi, tuz ve epey az şeker atın.
4. Bir kasenin içerisine 2 adet yumurtayı kırın ve çırpın.
5. Az yağlı tavada yumurtaları pişirin. Pişen yumurtaları jülyen bir biçimde doğrayın.
6. Salatalık ve havuçları da jülyen doğrayın ve az yağlı tavada kavurun.
7. Tavuğu ise az tuzlu suda haşlayın.
8. Deniz yosununu serin. Üzerine haşlanmış pirinci 2 parmak boşluk olacak biçimde yosunun üzerine yayın.
9. Sırasıyla yumurta, havuç, salatalık ve tavukları da pirincin üzerine yayın.
10. sonrasındasında kenarlardan sarmaya başlayarak uzun bir rulo yağın.
11. Rulonun üzerine merdaneyle hafifçeçe bastırarak daha sıkı olmasını sağlayabilirsiniz.
12. Öteki yosunu ton balığı, son yosunu ise kimchi ile doldurarak sarabilirsiniz.
13. Akabinde sardığınız kimbapları küçük küçük dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
7. Yakwga
Malzemeler:
1.5 su bardağı un
3 yemek kaşığı bal
2 yemek portakal çiçeği suyu
Yarım tatlı kaşığı toz zencefil
Yarım tatlı kaşığı tarçın
Bir tutam tuz
4 yemek kaşığı su
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı bal
2 su bardağı su
Yarım tatlı kaşığı tarçın
3-4 damla limon suyu
- Sıvı yağ
1. Un, tarçın, kabartma tozu, tuz ve zencefil tozunu eleyerek bir kaba ekleyin.
2. Farklı bir kabın içerisinde bal, portakal suyu, susam yağı ve suyu karıştırın.
3. Bu karışımı hamura ekleyerek yoğurun. Ele fazla yapışmayacak bir kıvam elde edin.
4. Mutfak tezgahına un serpiştirin ve hamuru epey kalın olmayacak biçimde açın.
5. Halli hamur kalıplarını bastırarak, hamurları kesin.
6. Kızartma yağını tavaya alarak bir ölçü ısıtın. Akabinde hamurları içine alın.
7. Maşa sayesinde hamurları önlü artlı çevirerek kızartın.
8. Şerbet için; Şerbet imalinde kullanacağınız materyalleri tencereye alarak 20 dakika kaynatın.
9. Hazırladığınız şerbeti ılıması için bir süre bekletin. Akabinde fırın tepsisine şerbeti dökün.
10. Kızarttığınız tatlıları şerbet içine koyarak 30 dakika bekletin.
11. 30 dakikanın akabinde hamurların öbür yüzünü çevirerek 30 dakika daha bekletin.
12. Üzerine antep fıstığı serpiştirerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
8. Bingsu
Malzemeler:
Dondurulmuş süt (4 küp)
3 yemek kaşığı çilek
Maraş dondurması (2 yemek kaşığı)
Jöle (isteğe bakılırsa)
1. Tarife başlamadan 2 saat evvel sütü, buz kalıplarına dökerek dondurun.
2. Çileklerin saplarını kesin ve bol suyla durulayın.
3. Çileklerin suyunu süzdükten daha sonra 3-4 kesime bölün.
4. Dondurduğunuz sütü robottan çekerek kar kıvamına getirin.
5. Sütü servis tabağına yahut dondurma kasesine alın.
6. Çilekleri jöle ile karıştırın ve sütün üzerine yerleştirin.
7. En üst kısma ise dondurmayı yerleştirin.
Afiyet olsun.
9. Uzakdoğu Metodu Tavuk
Malzemeler:
350 g jülyen doğranmış tavuk göğüs eti
1 yemek kaşığı un
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
5-6 kuşkonmaz
8-10 mantar
Yarım su bardağı iç badem
1 yemek kaşığı susam
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
2 diş ince kıyılmış sarımsak
1/2 su bardağı su
- Haşlanmış pirinç makarnası
1. Sos için gerekli olan tüm gereçleri bir kapta karıştırın ve kenara alın.
2. Jülyen doğranmış tavuk etlerini unlayın ve kızgın tavaya zeytinyağı koyup soteleyin. Tavuklar pişince kenara alın.
3. Birebir tavaya iri doğranmış kuşkonmazları ve mantarları ekleyip, yaklaşık 5 dakika kadar soteleyin.
4. Kuşkonmaz yumuşayınca sosu ek edin ve koyulaşana kadar 3-4 dakika pişirmeye devam edin. Akabinde tavukları ekleyin, 5-6 dakika daha pişirin ve üzerine bademleri ekleyip susam serpin.
5. Yanında haşlanmış pirinç makarnası ile servis yapın.
Afiyet olsun.
10. Ramen
Malzemeler:
400 gram tavuk
2 yemek kaşığı soya sosu
1 paket ramen (noodle da kullanabilirsiniz.)
2 diş sarımsak
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı zencefil (rendelenmiş)
4-5 kol taze soğan
1 yemek kaşığı susam yağı
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
100 gram soya filizi
3-4 kısım taze soğan (yalnızca yeşil kısımları)
1. birinci vakit içinderda bir tencerenin içerisine 2 bardak su ve tavukları ekleyin.
2. Üzerine rendelenmiş zencefil, sarımsak, tuz ve yeşil soğanı da ekleyerek yaklaşık 30 dakika haşlayın.
3. Akabinde suyun ortasından haşlanan tavukları alın ve didikleyin.
4. Suyu süzgeçten geçirerek diğer bir tencereye aktarın.
5. Suyun içerisine susam yağı ve soya yağını ek edin. Bu suyu 15 dakika boyunca kaynatın.
6. Farklı bir tencereye 2 bardak su ekleyin ve kaynatın. Su kaynamaya başladığında içerisine ramenleri ve kabartma tozunu ekleyin.
7. Ramen yumuşayıncaya kadar pişirin. Ramenleri süzdükten daha sonra bir kabın içerisine alın.
8. Susam yağıyla bir arada kaynayan sudan bir kepçe alın ve ramenin üzerine dökün.
9. Ramenlerin üzerine haşlanmış yumurta, haşlanmış tavuk kesimleri, soya filizi ve taze soğan ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
11. Bibimbap
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
2 adet yumurta
2 su bardağı su
1 adet kabak (şerit halinde kesilmiş)
1 adet havuç (şerit halinde kesilmiş)
1/2 demet ıspanak (yıkanmış)
2 adet kuru soğan (ince kesilmiş)
1/2 yemek kaşığı susam yağı
1/2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı sarımsak ezmesi
1 yemek kaşığı acı biber ezmesi
Tuz
1. Pirinçleri biz süzgece koyarak bol suyla tıkayın ve suyunu süzün.
2. Yıkadığınız pirinci tencereye aktarın ve üzerine 2 bardak su ekleyin.
3. Yüksek ateşte su kaynayana kadar pişirin. Su kaynadığında tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika daha pişirin.
4. Pilav suyunu çektiğinde tencereyi mutfak tezgahına alın ve kapağını kapalı tutarak demlemeye bırakın.
5. Ayçiçek yağını tavaya alın ve ısıtın. Üzerine soğan, rendelenmiş havuç ve kabakları alarak 10 dakika kadar kavurun.
6. Zerzevatları kavururken içerisine yarım çay kaşığı tuz ekleyin.
7. Farklı bir tencerede su kaynatın. Kaynar suya ıspanakları alarak 1 dakika haşlayın.
8. Pişirdiğiniz ıspanakları ılımaya başladığında elinizle sıkarak suyunu süzün.
9. Bir kasenin içerisine susam yağı, tuz ve sarımsak ezmesini alın. Üzerine ıspanakları ekleyerek harmanlayın.
10. Demlenen pilava ıspanağı, kavrulmuş zerzevatları, 1/2 yemek kaşığı susam yağını ve acı biber ezmesini ekleyin.
11. Bir tavaya epeyce az yağ ekleyerek 2 adet yumurtayı kırın. Beyaz kısımları pişene kadar, yaklaşık 2 dakika, pişirin.
12. Pilavın olduğu tabaktaki materyalleri büsbütün karıştırın. Servis tabağına aktarın.
13. Pişirdiğiniz yumurtaları da üzerine yerleştirerek servis edin.
Afiyet olsun.
12. Bibimguksu
Malzemeler:
30 gr mor lahana
30 gr havuç
1 adet olağan uzunluk salatalık
15 gr marul
15 gr turp
100 gr soba eriştesi
2 yemek kaşığı doğranmış kimchi
1 yemek kaşığı gochujang
1 yemek kaşığı mirin
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı susam yağı
1. Gochujang, mirin, soya sosu, bal, şeker ve susam yağını birlikte karıştırın. İsterseniz sarımsak ekleyebilirsiniz.
2. Kaynamış suyun içerisine soba eriştelerini ekleyin ve yaklaşık 3-4 dakika pişirin. ondan sonrasında eriştileri soğuk suda yıkayıp ve suyunu büsbütün süzün.
3. Bütün zerzevatları ince jülyen formunda doğrayın.
4. birinci vakit içinderda sos ve erişteyi uygunca birbirine yedirin. çabucak sonrasında kimchileri ekleyin.
5. Son olarak zerzevatları ekleyin ve susam yağı gezdirin.
Afiyet olsun.
13. Hotteok
Malzemeler:
160 gr un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
150 ml ılık süt
30 gr esmer şeker
2 yemek kaşığı kuruyemiş (tercihe nazaran; fındık ,fıstık, badem, ceviz vb.)
1 yemek kaşığı tarçın
1. ilk vakit içinderda bir kabın içerisine unu alın.
2. Unun içerisine tuzu, şekeri ve mayayı ekleyin. Güzelce karıştırın.
3. çabucak sonrasında ılık olan sütü yavaş yavaş karışıma ekleyin. Hamuru yoğurun.
4. Hamurun üzerini kapatıp 30-40 dakika boyunca dinlendirin.
5. Tarçın, esmer şeker ve kuruyemişleri harmanlayın.
6. Küçük bir kaseye yağ koyun ve hamuru almadan evvel yapışmaması için elinizi biraz yağlayın.
7. Hamurdan avuç içiniz kadar alın ve içine hazırladığınız karımla doldurun.
8. Tavaya yağı koyup kızdırın ve hazırladığın hamurları kızartın.
Afiyet olsun.
14. Jumeokbap
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
100 gr kıyma
1 adet yosun
1 adet salatalık
1 adet havuç
2 yemek kaşığı soya sosu
4 yemek kaşığı susam yağı
2 yemek kaşığı susam
1 çay kaşığı tuz
1. 2 su bardağı pirinci ve 2.5 su bardağı suyu tencereye ekleyip kısık ateşte pişirin.
2. Haşlanan pirincin içerisine 4 yemek kaşığı susam yağı ve 2 yemek kaşığı susamı ekleyip karıştırın.
3. 1 adet yosunu 4 modüle bölün ve tavada yosun yapraklarını artlı önlü 1 dakika ısıtın. sonrasındasında kıtır olan yarakları eliniz ile ovuşturun. bu türlü küçük yosun yaprakları elde edeceksiniz.
4. 1 yemek kaşığı yağı tavada ısıtın. ondan sonrasında kıymaları ve soya sosunu ekleyin. bu türlü etleri 3-4 dakika pişirdikten daha sonra doğradığınız havuçları ekleyin. Havuçlar ile birlikte 3-4 dakika daha pişirin.
5. Salatalığı dilimleyin.
6. Hazırladığınız materyallerle farklı başka pirinç topları yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.