Dünya mutfağını sevenler ve farklı tatlar arayanlar için MasterChef’de yapılmış en lezzetli yemek tanımlarını araştırdık. Dünya mutfağının en sevilen tanımlarını basitçe hazırlayarak aşçılığınızı konuşturabilir, sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz. Bu ağız sulandıran yemekleri epeyce seveceksiniz! Hazırsanız iştah kabartan enfes tanımlara daima birlikte göz atalım.
1. Hindistan: Pani Puri
Malzemeler:
Harç için;
1. birinci vakit içinderda patatesleri haşlamaya bırakın.
2. Hamur imali ile tarife devam edin. Materyallerin tamamını bir karıştırma kabına alın ve kıvam alana kadar yoğurun.
3. Üzerini bir bez ile kapatarak 15-20 dakika dinlendirin.
4. Tezgah üzerinde açın ve bardak ağızı ile yuvarlaklar kesin.
5. Bir tava da sıvı yağı kızdırın ve gerili önlü hamurları kızartın.
6. Haşlanan patatesleri dilimlere bölün ve bir kaba alın.
7. Soğanları küçük küçük doğrayın ve haşlanan patateslerin içerisine atın.
8. Kişnişleri ince ince doğrayın ve ek edin.
9. Baharatları ve nohutu ekleyerek karıştırın. Bir spatula yardımı ile biraz ezebilirsiniz.
10. Sos için olan materyaller su içerinde açılarak karıştırılır ve bir tabağa alınır.
11. Kızaran hamurlara parmak ile delikler açılır.
12. İçerisine harç yerleştirilir, sosun içine daldırarak tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.
2. İspanya: Fideo
Malzemeler:
1. Öncelikle tencerenin içerisine yağı alın ve hafifçeçe kızarmasını bekleyin.
2. Akabinde tel şehriyeleri ekleyip renk alana kadar kızartın.
3. Rendelenmiş domatesin yarısını ve 240 ml suyu tencereye ekleyin.
4. Üzerine sarımsak, kimyon, pul biber ve toz biberi de ek edin.
5. Birkaç sefer karıştırdıktan daha sonra orta ateşte pişmeye bırakın.
6. Kalan domates rendesi ve suyu bir kabın içerisinde karıştırın.
7. Karışımı, tencereye ek ederek kıvam alıncaya kadar pişirin.
8. sonrasındasında servis tabaklarına alarak sıcak bir biçimde servis edin.
Afiyet olsun.
3. Fransa: Haluski
Malzemeler:
1. Fırını 150 derece de ısıtın.
2. Tencerede tuzlu su kaynatın ve içerisinde noodleları yavaşça sert kalacak biçimde pişirin. Süzün.
3. Bir tavada 100 gr tereyağını eritin ve soğanları kavurun.
4. Diğer bir tavada kalan tereyağını eritin ve lahanaları yumuşayana kadar pişirin, baharatları ekleyerek tatlandırın.
5. Lahanaları ve pişmiş noodleları bir tavada karıştırarak pişirin.
6. Renk alana kadar fırında 30 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
4. Fransa: Ciğer Terin
Malzemeler:
1. Şeker ve suyu tencereye alarak renk değiştirene kadar pişirin.
2. Arpacık soğanları içerisine ekleyin. Arpacık soğanlar renk alana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
3. 20 dakika buzdolabında bekletin.
4. Bir tavada tereyağını eritin. Tavuk ciğerlerini ekleyin, tuz ve karabiber ek edin. Renk alana kadar pişirin. Soğutun.
5. Mutfak robotunda ciğer ve soğanları püre haline gelene kadar karıştırın. Yavaş yavaş tereyağını ekleyin. Püreyi süzerek bir kaba alın.
6. Kaba aktarın ve 1 gece sertleşene kadar bekletin. Soğuduğunda turşu ve ekşi mayalı ekmek ile birlikte servis edin.
Afiyet olsun.
5. Mısır: Koshari
Malzemeler:
1. Pirinç ve mercimeği iki yarı kapta ılık suda ıslatılarak 1 saat bekletin.
2. Makarnayı bol tuzlu suda haşlayıp süzün. Pişen makarnaları yapışmamaları için yağda kavurun.
3. Sarımsakları ezin. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsakları, sıvı yağ ile birlikte tencerede kavurun. Kavrulan soğan ve sarımsakları kenara alın.
4. Sos için tencereye tereyağı, su, tuz, karanfil, beyaz sirke, domates salçası ve ezilmiş sarımsakları ekleyerek 20 dakika pişirin.
5. Soğan ve sarımsağın kavrulduğu tencereye tereyağı, su, tuz, karanfil, beyaz sirke, domates salçası, ezilmiş sarımsak ve süzülen pirinç ve mercimek ilave edilerek 20 dakika pişirin.
6. Kat kat dizin ve en üstüne kızarmış soğan ve sarımsak ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
6. Amerika: Jambalaya
Malzemeler:
1. Tencereye zeytinyağı ve tereyağını alın, sosisleri 5 dakika pişirin. Akabinde paprika, kimyon, pul biber ve soğanı ekleyerek kavurun.
2. Patates, domates, biberler, taze soğan, defne yaprağı ve tuz da ekleyerek güzelce harmanlayın.
3. Pirinci ek edin. Tüm malzemeyi karıştırın.
4. Üzerine tavuk suyu ve olağan su ekleyerek pişmeye bırakın.
5. Pişmesine yaklaşık 10 dakika kala karidesleri ekleyin ve karıştırın.
Afiyet olsun.
7. Meksika: Chili Con Carne
Malzemeler:
1. Tencereye yağı alın. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı ekleyerek kavurun.
2. Domatesleri küp küp doğrayın.
3. Jalapeno biberleri küçük kesimlere bölün.
4. Kıyma ekleyerek k kavrulmaya devam edin.
5. Meksika fasulyesi ve konserve mısır haricindeki materyallerin tümünü üzerine ekleyerek 10 dakika daha pişirin.
6. En son Meksika fasulyesi ve mısırı ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.
Afiyet olsun.
8. Tayland: Pad See Ew
Malzemeler:
1. Brokoliler küçük kesimlere bölünür.
2. 1 yemek kaşığı yağı tavada ısıtın, sarımsakları ekleyin çabucak peşinden tavukları ekleyin beyaza dönene kadar pişirin.
3. Brokolileri ekleyin ve tavuklar pişene kadar pişirin.
4. Birebir tavada materyalleri kenara kaydırarak yumurta kırın karıştırarak pişirin.
5. Bütün gereçleri bir tabağa alarak birebir tavaya 2 yemek kaşığı yağı ekleyin.
6. Pirinç noodlerını gerisinde yazan talimatlara nazaran pişirin ve pişen noodleları ısınan tavaya alın.
7. Sos için olan bütün gereçleri bir kaba alın ve şeker eriyene kadar çırpın, tavaya dökün ve noodle ile karıştırın.
8. Hazırlanan zerzevat ve tavukta eklenerek harmanlanır.
9. İsteğe göre taze soğan ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
9. Fas: Kefta Tajine
Malzemeler:
Köfte için:
1. Köftenin bütün gereçleri bir kaba koyularak yoğurulur. Hazırlanan köfte harcı dolapta dinlendirilir.
2. Tencereye zeytinyağı koyulur ve ezilmiş sarımsak eklenir peşinden çabucak rendelenmiş domatesler eklenir.
3. Domatesler kaynamaya başlayınca domates sos için olan kalan gereçler eklenir.
4. Köfte kiraz büyüklüğünde porsiyonlanır.
5. Domates sosuna eklenir ve ek su koyularak kapalı kapakta pişirilir.
6. Köftelerin pişme durumuna nazaran ek su eklemesi yapılabilir.
7. Piştikten daha sonra 4 adet yumurta kırılır. Yumurtaların beyazlarının pişmesi beklenir.
8. Taze kişniş ve maydanozla servis edilir.
Afiyet olsun.
10. Kore: Bulgogi
Malzemeler:
1. Öncelikle eti döner üzere ince ince dilimleyin. Kasaptan dilimlenmiş olarak da satın alabilirsiniz.
2. Taze soğan ve sarımsağı ince bir biçimde doğrayıp bir kabın içine alın.
3. Armudu sarımsağın üzerine rendeleyin. Üzerine şeker, karabiber, soya sosu ve kavrulmuş susamı ekleyerek karıştırın.
4. Hazırladığınız sosu etin üzerine dökün ve güzelce marine edin. ondan sonrasında eti buzdolabında 1 saat dinlendirin.
5. Soğanları ince bir biçimde doğradıktan daha sonra tavaya sıvıyağı ek edin.
6. Soğanları tavada kavurduktan daha sonra içerisine 1 kol taze soğan da ekleyebilirsiniz.
7. Akabinde üzerine eti ek edip suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çektiğinde her tarafını kızartın.
8. Kızarttığınız eti servis tabağına alın. Üzerine susam ve yeşil soğan ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
11. Arnavut: Mişöriz
Malzemeler:
1. birinci vakit içinderda bütün tavuğu bol su ile yıkadıktan daha sonra düdüklü tencereye yerleştirin.
2. Tencerenin içerisine tavuğun üzerini geçecek biçimde suyla doldurun ve kapağını kapatarak yaklaşık 30 dakika pişirin.
3. Tavuk pişerken, soğanı küp küp doğrayın. Bir tavanın içerisine tereyağını ekleyerek eritin.
4. Yağ eridiğinde doğradığınız soğanları da üzerine ekleyerek ve pembeleşene kadar kavurun.
5. Akabinde kırmızı biber, baharat ve salçayı ekleyin. Salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
6. Pirinçleri yıkayıp süzdükten daha sonra salçalı karışımın üzerine ek edin ve ortalama 5 dakika daha kavurmaya devam edin.
7. Yuvarlak ve büyük bir fırın tepsisine pirinçleri ekleyin ve tepsiye yayın.
8. Tavuğu pişirdiğiniz sudan 6 su bardağı alarak pirincin üzerine ekleyin.
9. Evvelden ısıtılmış 180 dereceli fırında pilavı yaklaşık 10 dakika pişirin.
10. Bu müddet ortasında pilav suyunu çekmeye başlayacaktır. 10 dakika daha sonra pilavı fırından çıkartın.
11. Pilavın üzerine kabaca doğradığınız tavukları yerleştirin.
12. Fırının ayarını 200 dereceye çıkartın ve tepsiyi tekrar fırına atarak yaklaşık 20 dakika daha pişirin.
13. Pişirme sürecinin akabinde pilavı fırından çıkartın ve üzerine öbür bir tepsi ile kapatarak 10 dakika demlemeye bırakın.
14. Akabinde mişörizi sıcak bir biçimde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
12. İrlanda: Colcannon
Malzemeler:
1. birinci vakit içinderda patatesleri bir tencereye koyun ve üzerini geçecek biçimde su ekleyin.
2. Patatesler yumuşayıncaya kadar bu türlü pişirin.
3. Lahanaları da farklı bir tencereye koyun ve ortalama 15 dakika kaynatın.
4. Farklı bir tavanın içerisine dilimlenmiş pırasa ve soya sütünü ekleyerek 15 dakika pişirin.
5. Patatesler piştikten daha sonra kabuklarını soyun ve çatalla ezerek püre haline getirin.
6. Farklı bir kapta pırasa, soya sütü, karabiber, tuz ve hindistan cevizini karıştırın.
7. Üzerine lahanaları ekleyerek püre kıvamına getirin.
8. sonrasındasında patatesleri de ek edin.
Afiyet olsun.
13. Peru: Ceviche
Malzemeler:
1. Öncelikle fileto halinde alınan levrekleri küçük kesimlere bölün.
2. Bir kasenin içerisine limon, lime suyu ve levrekleri alın.
3. Levreği limon suyu ile marine ettikten daha sonra üzerini kapatarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
4. Limon suyu ile pişen levreğin suyunu süzün.
5. Bu esnada mango, biber, soğan ve avokadoyu küp küp doğrayın.
6. Maydanoz ve frenk soğanını da ince ince kıydıktan daha sonra öbür gereçler ile karıştırın.
7. Karışımın içerisine levrek, zeytinyağı ve limon suyunu ek ederek gereçleri özdeşleşinceye kadar harmanlayın.
8. Karışıma tuz ve karabiber ekleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
14. Hindistan: Tikka Masala Soslu Tavuk
Malzemeler:
1. Tavuğu bir tavaya alıp tuz, toz kırmızı biber, toz kakule ve limon suyu ile marine edin. Ocaktan alıp soğutun ve buzdolabında 6 saat bekletin.
2. Süzme yoğurt, besin boyası ve garam masalayı bir kaseye alıp karıştırın. Marine edilmiş tavukları ekleyip bu karışımla ovun.
3. Tavukları önce 250 dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika ya da şişlere geçirip ızgarada yeterlice pişirin. Servis tabağına alın.
4. Yağı bir tavada ısıtın. Tane kimyon ve soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
5. Zencefil ve sarımsağı ekleyip 5 dakika daha soteleyin. Tavukların üzerine ekleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
1. Hindistan: Pani Puri
Malzemeler:
Harç için;
3 adet patates
1 adet soğan
5 kol taze kişniş
Tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvıyağı
1 çay kaşığı karbonat
½ su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı demirhindi püresi
1 su bardağı su
2 kaşık şeker
Tuz
Karabiber
Pul biber
1. birinci vakit içinderda patatesleri haşlamaya bırakın.
2. Hamur imali ile tarife devam edin. Materyallerin tamamını bir karıştırma kabına alın ve kıvam alana kadar yoğurun.
3. Üzerini bir bez ile kapatarak 15-20 dakika dinlendirin.
4. Tezgah üzerinde açın ve bardak ağızı ile yuvarlaklar kesin.
5. Bir tava da sıvı yağı kızdırın ve gerili önlü hamurları kızartın.
6. Haşlanan patatesleri dilimlere bölün ve bir kaba alın.
7. Soğanları küçük küçük doğrayın ve haşlanan patateslerin içerisine atın.
8. Kişnişleri ince ince doğrayın ve ek edin.
9. Baharatları ve nohutu ekleyerek karıştırın. Bir spatula yardımı ile biraz ezebilirsiniz.
10. Sos için olan materyaller su içerinde açılarak karıştırılır ve bir tabağa alınır.
11. Kızaran hamurlara parmak ile delikler açılır.
12. İçerisine harç yerleştirilir, sosun içine daldırarak tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.
2. İspanya: Fideo
Malzemeler:
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket tel şehriye
½ çay kaşığı kimyon
1 diş ezilmiş sarımsak
280 gr domates rendesi
1 yemek kaşığı pul biber
360 ml su
1. Öncelikle tencerenin içerisine yağı alın ve hafifçeçe kızarmasını bekleyin.
2. Akabinde tel şehriyeleri ekleyip renk alana kadar kızartın.
3. Rendelenmiş domatesin yarısını ve 240 ml suyu tencereye ekleyin.
4. Üzerine sarımsak, kimyon, pul biber ve toz biberi de ek edin.
5. Birkaç sefer karıştırdıktan daha sonra orta ateşte pişmeye bırakın.
6. Kalan domates rendesi ve suyu bir kabın içerisinde karıştırın.
7. Karışımı, tencereye ek ederek kıvam alıncaya kadar pişirin.
8. sonrasındasında servis tabaklarına alarak sıcak bir biçimde servis edin.
Afiyet olsun.
3. Fransa: Haluski
Malzemeler:
1 paket (450 gr) noodle
220 gr tereyağı, bölünmüş
2 büyük soğan, doğranmış
2 adet küçük lahana, ince ince kesilmiş
Tuz ve karabiber
1. Fırını 150 derece de ısıtın.
2. Tencerede tuzlu su kaynatın ve içerisinde noodleları yavaşça sert kalacak biçimde pişirin. Süzün.
3. Bir tavada 100 gr tereyağını eritin ve soğanları kavurun.
4. Diğer bir tavada kalan tereyağını eritin ve lahanaları yumuşayana kadar pişirin, baharatları ekleyerek tatlandırın.
5. Lahanaları ve pişmiş noodleları bir tavada karıştırarak pişirin.
6. Renk alana kadar fırında 30 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
4. Fransa: Ciğer Terin
Malzemeler:
50 gr şeker
5 yemek kaşığı su
10 adet arpacık soğan, ince doğranmış
300 gr tereyağı
800 gr tavuk ciğer, temizlenmiş
Tuz, karabiber
Kornişon tuşu
Kızarmış ekşi mayalı ekmek
1. Şeker ve suyu tencereye alarak renk değiştirene kadar pişirin.
2. Arpacık soğanları içerisine ekleyin. Arpacık soğanlar renk alana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
3. 20 dakika buzdolabında bekletin.
4. Bir tavada tereyağını eritin. Tavuk ciğerlerini ekleyin, tuz ve karabiber ek edin. Renk alana kadar pişirin. Soğutun.
5. Mutfak robotunda ciğer ve soğanları püre haline gelene kadar karıştırın. Yavaş yavaş tereyağını ekleyin. Püreyi süzerek bir kaba alın.
6. Kaba aktarın ve 1 gece sertleşene kadar bekletin. Soğuduğunda turşu ve ekşi mayalı ekmek ile birlikte servis edin.
Afiyet olsun.
5. Mısır: Koshari
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı makarna
1 su bardağı yeşiil mercimek
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1 adet soğan
2 adet karanfil
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1. Pirinç ve mercimeği iki yarı kapta ılık suda ıslatılarak 1 saat bekletin.
2. Makarnayı bol tuzlu suda haşlayıp süzün. Pişen makarnaları yapışmamaları için yağda kavurun.
3. Sarımsakları ezin. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsakları, sıvı yağ ile birlikte tencerede kavurun. Kavrulan soğan ve sarımsakları kenara alın.
4. Sos için tencereye tereyağı, su, tuz, karanfil, beyaz sirke, domates salçası ve ezilmiş sarımsakları ekleyerek 20 dakika pişirin.
5. Soğan ve sarımsağın kavrulduğu tencereye tereyağı, su, tuz, karanfil, beyaz sirke, domates salçası, ezilmiş sarımsak ve süzülen pirinç ve mercimek ilave edilerek 20 dakika pişirin.
6. Kat kat dizin ve en üstüne kızarmış soğan ve sarımsak ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
6. Amerika: Jambalaya
Malzemeler:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
250 gr karides
150 gr sosis, dilimlenmiş
2 adet domates, küp doğranmış
1 adet soğan, doğranmış
2 adet taze soğan, ince doğranmış
1 adet yeşil biber, küçük doğranmış
1 adet patates, küp küp doğranmış (evvelde haşlanmış)
2 diş sarımsak-ince doğranmış
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı paprika
1 çay kaşığı kimyon
1 adet defne yaprağı
1 tutam kırmızı acı biber
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
1 su bardağı tavuk suyu
1. Tencereye zeytinyağı ve tereyağını alın, sosisleri 5 dakika pişirin. Akabinde paprika, kimyon, pul biber ve soğanı ekleyerek kavurun.
2. Patates, domates, biberler, taze soğan, defne yaprağı ve tuz da ekleyerek güzelce harmanlayın.
3. Pirinci ek edin. Tüm malzemeyi karıştırın.
4. Üzerine tavuk suyu ve olağan su ekleyerek pişmeye bırakın.
5. Pişmesine yaklaşık 10 dakika kala karidesleri ekleyin ve karıştırın.
Afiyet olsun.
7. Meksika: Chili Con Carne
Malzemeler:
1 adet soğan
350 gr kıyma
2 diş sarımsak
400 gr haşlanmış Meksika fasulyesi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
½ çay kaşığı kimyon
½ çay kaşığı pul biber
15 adet jalapeno
300 gr domates
3-4 yemek kaşığı mısır
1 çay bardağı su
1. Tencereye yağı alın. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı ekleyerek kavurun.
2. Domatesleri küp küp doğrayın.
3. Jalapeno biberleri küçük kesimlere bölün.
4. Kıyma ekleyerek k kavrulmaya devam edin.
5. Meksika fasulyesi ve konserve mısır haricindeki materyallerin tümünü üzerine ekleyerek 10 dakika daha pişirin.
6. En son Meksika fasulyesi ve mısırı ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.
Afiyet olsun.
8. Tayland: Pad See Ew
Malzemeler:
200 gr pirinç noodle
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş ezilmiş sarımsak
1 adet yumurta
4 kol brokoli
150 gr kuşbaşı doğranmış tavuk
3 yemek kaşığı soya sos
2 çay kaşığı sirke
2 yemek kaşığı istiridye sosu
2 çay kaşığı şeker
2 yemek kaşığı su
1. Brokoliler küçük kesimlere bölünür.
2. 1 yemek kaşığı yağı tavada ısıtın, sarımsakları ekleyin çabucak peşinden tavukları ekleyin beyaza dönene kadar pişirin.
3. Brokolileri ekleyin ve tavuklar pişene kadar pişirin.
4. Birebir tavada materyalleri kenara kaydırarak yumurta kırın karıştırarak pişirin.
5. Bütün gereçleri bir tabağa alarak birebir tavaya 2 yemek kaşığı yağı ekleyin.
6. Pirinç noodlerını gerisinde yazan talimatlara nazaran pişirin ve pişen noodleları ısınan tavaya alın.
7. Sos için olan bütün gereçleri bir kaba alın ve şeker eriyene kadar çırpın, tavaya dökün ve noodle ile karıştırın.
8. Hazırlanan zerzevat ve tavukta eklenerek harmanlanır.
9. İsteğe göre taze soğan ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
9. Fas: Kefta Tajine
Malzemeler:
Köfte için:
500 gram kıyma (dana ve kuzu karışık)
1 adet orta uzunluk kuru soğan
1 adet yeşil biber (ince doğranmış)
5-6 kısım kişniş
5-6 kısım maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı tarçın
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı su
5 adet büyük uzunluk domates
3 yemek kaşığı ince doğramış maydanoz
3 yemek kaşığı ince doğranmış kişniş
1 adet defne yaprağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
5 diş sarımsak
½ çay kaşığı kırmızı toz biber
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı kimyon
½ çay bardağı ılık su
1. Köftenin bütün gereçleri bir kaba koyularak yoğurulur. Hazırlanan köfte harcı dolapta dinlendirilir.
2. Tencereye zeytinyağı koyulur ve ezilmiş sarımsak eklenir peşinden çabucak rendelenmiş domatesler eklenir.
3. Domatesler kaynamaya başlayınca domates sos için olan kalan gereçler eklenir.
4. Köfte kiraz büyüklüğünde porsiyonlanır.
5. Domates sosuna eklenir ve ek su koyularak kapalı kapakta pişirilir.
6. Köftelerin pişme durumuna nazaran ek su eklemesi yapılabilir.
7. Piştikten daha sonra 4 adet yumurta kırılır. Yumurtaların beyazlarının pişmesi beklenir.
8. Taze kişniş ve maydanozla servis edilir.
Afiyet olsun.
10. Kore: Bulgogi
Malzemeler:
1 kg dana eti (süt danası)
2 kısım taze soğan
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı toz şeker (tercihen esmer şeker)
1/2 kore armudu/normal armut
2 adet soğan
6 yemek kaşığı soya sosu
Sıvı yağ
Karabiber
Kavrulmuş susam
1. Öncelikle eti döner üzere ince ince dilimleyin. Kasaptan dilimlenmiş olarak da satın alabilirsiniz.
2. Taze soğan ve sarımsağı ince bir biçimde doğrayıp bir kabın içine alın.
3. Armudu sarımsağın üzerine rendeleyin. Üzerine şeker, karabiber, soya sosu ve kavrulmuş susamı ekleyerek karıştırın.
4. Hazırladığınız sosu etin üzerine dökün ve güzelce marine edin. ondan sonrasında eti buzdolabında 1 saat dinlendirin.
5. Soğanları ince bir biçimde doğradıktan daha sonra tavaya sıvıyağı ek edin.
6. Soğanları tavada kavurduktan daha sonra içerisine 1 kol taze soğan da ekleyebilirsiniz.
7. Akabinde üzerine eti ek edip suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çektiğinde her tarafını kızartın.
8. Kızarttığınız eti servis tabağına alın. Üzerine susam ve yeşil soğan ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
11. Arnavut: Mişöriz
Malzemeler:
3 su bardağı pirinç
Bütün tavuk (700 gram)
1 yemek kaşığı domates salçası
6 su bardağı tavuk suyu
100 gram tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 adet kuru soğan
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1. birinci vakit içinderda bütün tavuğu bol su ile yıkadıktan daha sonra düdüklü tencereye yerleştirin.
2. Tencerenin içerisine tavuğun üzerini geçecek biçimde suyla doldurun ve kapağını kapatarak yaklaşık 30 dakika pişirin.
3. Tavuk pişerken, soğanı küp küp doğrayın. Bir tavanın içerisine tereyağını ekleyerek eritin.
4. Yağ eridiğinde doğradığınız soğanları da üzerine ekleyerek ve pembeleşene kadar kavurun.
5. Akabinde kırmızı biber, baharat ve salçayı ekleyin. Salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
6. Pirinçleri yıkayıp süzdükten daha sonra salçalı karışımın üzerine ek edin ve ortalama 5 dakika daha kavurmaya devam edin.
7. Yuvarlak ve büyük bir fırın tepsisine pirinçleri ekleyin ve tepsiye yayın.
8. Tavuğu pişirdiğiniz sudan 6 su bardağı alarak pirincin üzerine ekleyin.
9. Evvelden ısıtılmış 180 dereceli fırında pilavı yaklaşık 10 dakika pişirin.
10. Bu müddet ortasında pilav suyunu çekmeye başlayacaktır. 10 dakika daha sonra pilavı fırından çıkartın.
11. Pilavın üzerine kabaca doğradığınız tavukları yerleştirin.
12. Fırının ayarını 200 dereceye çıkartın ve tepsiyi tekrar fırına atarak yaklaşık 20 dakika daha pişirin.
13. Pişirme sürecinin akabinde pilavı fırından çıkartın ve üzerine öbür bir tepsi ile kapatarak 10 dakika demlemeye bırakın.
14. Akabinde mişörizi sıcak bir biçimde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
12. İrlanda: Colcannon
Malzemeler:
5 adet büyük patates
3 adet pırasa (dilimlenmiş)
1 adet lahana
1 su bardağı soya sütü
Karabiber
Tuz
1/4 çay kaşığı hindistan cevizi (isteğe bakılırsa)
1. birinci vakit içinderda patatesleri bir tencereye koyun ve üzerini geçecek biçimde su ekleyin.
2. Patatesler yumuşayıncaya kadar bu türlü pişirin.
3. Lahanaları da farklı bir tencereye koyun ve ortalama 15 dakika kaynatın.
4. Farklı bir tavanın içerisine dilimlenmiş pırasa ve soya sütünü ekleyerek 15 dakika pişirin.
5. Patatesler piştikten daha sonra kabuklarını soyun ve çatalla ezerek püre haline getirin.
6. Farklı bir kapta pırasa, soya sütü, karabiber, tuz ve hindistan cevizini karıştırın.
7. Üzerine lahanaları ekleyerek püre kıvamına getirin.
8. sonrasındasında patatesleri de ek edin.
Afiyet olsun.
13. Peru: Ceviche
Malzemeler:
2 adet levrek yahut somon (derisi alınmış fileto)
1 lime suyu
1 limon suyu
5-6 adet frenk soğanı
1 chilli biberi
1/2 kapya biber
1/2 kırmızı biber
1 adet avokado
1 adet mango
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Tuz
Karabiber
1. Öncelikle fileto halinde alınan levrekleri küçük kesimlere bölün.
2. Bir kasenin içerisine limon, lime suyu ve levrekleri alın.
3. Levreği limon suyu ile marine ettikten daha sonra üzerini kapatarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
4. Limon suyu ile pişen levreğin suyunu süzün.
5. Bu esnada mango, biber, soğan ve avokadoyu küp küp doğrayın.
6. Maydanoz ve frenk soğanını da ince ince kıydıktan daha sonra öbür gereçler ile karıştırın.
7. Karışımın içerisine levrek, zeytinyağı ve limon suyunu ek ederek gereçleri özdeşleşinceye kadar harmanlayın.
8. Karışıma tuz ve karabiber ekleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
14. Hindistan: Tikka Masala Soslu Tavuk
Malzemeler:
500 gr kemiksiz tavuk kalça
10 gr kırmızı toz biber
5 gr garam masala
5 gr toz yeşil kakule
5 gr toz kimyon
2 limonun suyu
200 gr süzme yoğurt
1 gr portakal rengi besin boyası
Tuz
250 gr soğan
100 gr domates
50 gr domates püresi
50 gr süzme yoğurt
5 gr toz kırmızı biber
50 gr toz kişniş
5 gr kimyon tohumu
20 gr zencefil
20 gr sarımsak ezmesi
100 ml sıvıyağ
Tuz
1. Tavuğu bir tavaya alıp tuz, toz kırmızı biber, toz kakule ve limon suyu ile marine edin. Ocaktan alıp soğutun ve buzdolabında 6 saat bekletin.
2. Süzme yoğurt, besin boyası ve garam masalayı bir kaseye alıp karıştırın. Marine edilmiş tavukları ekleyip bu karışımla ovun.
3. Tavukları önce 250 dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika ya da şişlere geçirip ızgarada yeterlice pişirin. Servis tabağına alın.
4. Yağı bir tavada ısıtın. Tane kimyon ve soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
5. Zencefil ve sarımsağı ekleyip 5 dakika daha soteleyin. Tavukların üzerine ekleyip servis yapın.
Afiyet olsun.