Sıcak havalarda hararetinizi alıp içinizi ferahlatacak soğuk çorbalar ülkü bir seçim oluyor. Siz de besleyiciliği ve sağlıklı oluşu ile gönlünüze taht kuracak birbirinden lezzetli yoğurtlu soğuk çorbalar hazırlamak ister misiniz? Yanıtınız ‘Evet’ ise şifa deposu yoğurtlu çorba tanımlarının bütün bilgileri sizlerle!
1. Soğuk Ayran Aşı Çorbası Tarifi
MALZEMELER
● 1 gece boyunca suda bekletilmiş 1 su bardağı buğday
● 1 su bardağı haşlanmış nohut
● 3 su bardağı yoğurt
● Baklagiller için sıcak su
● Tuz
● 1 tatlı kaşığı kuru nane
● 1 tutam dereotu
● 4 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
● Tencereye evvelinde suda beklettiğiniz buğdayı koyun ve üzerini geçecek kadar sıcak su ek edip pişmeye bırakın.
● Buğdayların pişmesine yakın nohutları da tencereye ekleyin ve 5 dakika kadar birlikte pişirin.
● Pişen baklagilleri süzerek soğumaya bırakın.
● Geniş bir kâsede yoğurt, yeteri kadar tuz, nane, dereotu ve suyu karıştırın.
● Yoğurt karışımının içerisine soğuyan nohut ve buğdayı da ekleyerek servis edebilirsiniz.
2. Arpa Şehriyeli Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi
MALZEMELER
● 1 su bardağı arpa şehriye
● Çorba için 1 litre su
● Arpa şehriyeleri haşlamak için 2 su bardağı sıcak su
● 1 kâse yoğurt
● 1 çorba kaşığı tereyağı
● 2 diş sarımsak
● Tuz
● Kuru nane
HAZIRLANIŞI
● Bir tencereye sıcak su ve arpa şehriyeyi ek edin ve arpa şehriyeler yumuşayıp haşlanana kadar pişirin.
● Ocaktan aldığınız arpa şehriyeleri süzün ve birbirine yapışmaması için soğuk sudan geçirin.
● Geniş bir kaba yoğurdu koyun ve suyu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın.
● Karışımın içine arpa şehriye ve tuzu da ek ederek karıştırmaya devam edin.
● Küçük bir sos tavasına tereyağını ekleyin.
● Tereyağı eridiğinde ince ince kıydığınız sarımsakları da sos tavasına koyun.
● Sarımsakların kokusu çıkmaya başlayınca naneyi de tereyağın içine katın.
● Çorbayı küçük kâselere koyun ve üzerine hazırladığınız tereyağı sosundan dökerek servis edin.
3. İnce Bulgurlu Soğuk Çorba Tarifi
MALZEMELER
● 4 su bardağı soğuk su
● 500 gram yoğurt
● 4 çorba kaşığı ince bulgur
● 3 adet salatalık
● 3 çorba kaşığı haşlanmış nohut
● 1 çorba kaşığı kuru nane
● 2 diş rendelenmiş sarımsak
● 2 çorba kaşığı zeytinyağı
● Tuz
● 1 tutam dereotu
HAZIRLANIŞI
● Bulguru küçük bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ek ederek yaklaşık 10 dakika haşlayın.
● Haşladığınız bulgurları süzün ve soğuk sudan geçirin.
● Salatalıkları minik küpler hâlinde doğrayın.
● Yoğurdu ve suyu geniş bir kapta güzelce çırpın.
● Karışımın içerisine bulgur, nohut, tuz, zeytinyağı, nane ve sarımsağı ek ederek bütün gereçler bütünleşene kadar karıştırın.
● Çorbayı küçük kâselere alın ve dereotuyla süsleyerek servis edin.
4. Erişteli Mercimekli Soğuk Çorba
MALZEMELER
● 2 çorba kaşığı yeşil mercimek
● 2 su bardağı yoğurt
● Yarım su bardağı erişte
● 1 adet yumurta
● 1 çorba kaşığı dolusu un
● 3,5 su bardağı su
● Tuz
● Kuru nane
● 2 çorba kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
● Yeşil mercimekleri küçük bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek haşlayın.
● Haşlanan mercimekleri süzün ve soğuk sudan geçirin.
● Farklı bir tencereye yoğurt, yumurta, un, tuz ve suyu ek edin ve orta ateşte daima karıştırın.
● Isınan karışımın içerisine erişteleri de ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin.
● Çorba kaynamaya başladığında yeşil mercimekleri de tencereye koyun.
● Çorbayı 5 dakika kadar bütün materyalleriyle pişirin ve ocaktan alın.
● Küçük bir sos tavasında zeytinyağını kızdırın ve naneyi yağın üzerine ekleyerek karıştırın.
● Yağ karışımını çorbayla birleştirin ve çorbanın ılık hâle gelmesini bekleyin.
● Oda sıcaklığına gelen çorbayı en az bir saat buzdolabında bekletip güzelce soğuttuktan daha sonra servis edin.
5. Soğuk Bezelye Çorbası Tarifi
MALZEMELER
● Bir gece evvelinde ıslatılmış 500 gram kuru fasulye
● 750 gram bezelye
● 1 adet rendelenmiş büyük uzunluk soğan
● 1 çorba kaşığı tereyağı
● 3 su bardağı su
● 1 su bardağı tavuk suyu
● 1 su bardağı yoğurt
● 1 demet taze nane
● Tuz
● Karabiber
● 1 tutam köri
● 1 diş rendelenmiş sarımsak
HAZIRLANIŞI
● Soğanları tereyağında 5 dakika kadar soteleyin.
● Sotelenen soğanların üzerine bezelye, fasulye, tavuk suyu, su, nane, tuz ve karabiberi ek edin.
● Çorbayı kısık ateşte kapağı kapalı olacak biçimde 20 dakika pişirin.
● Pişen çorbanın ortasından naneyi alıp çorbayı blenderdan geçirin ve soğuması için kenara alın.
● Derin bir kapta yoğurt, köri ve sarımsağı karıştırın.
● Yoğurt karışımı ile soğumuş çorbayı birleştirin ve en az yarım saat buzdolabında dinlendirerek servis edin.
6. Soğuk Mısır Çorbası Tarifi
MALZEMELER
● 2 su bardağı yoğurt
● 1 su bardağı yarma mısır
● 4 su bardağı su
● İnce kıyılmış çeyrek demet dereotu
● Tuz
● Pul biber
HAZIRLANIŞI
● Su ve mısırı bir tencerenin içine alın ve mısırları haşlayın.
● Haşlanan mısırların içine sıcak suyla ılık hâle getirdiğiniz yoğurdu yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın.
● Çorbaya tuzu da ek edin ve soğumaya bırakın.
● Soğuyan çorbanın içine dereotu ve pul biberi de ek ederek servis edin.
1. Soğuk Ayran Aşı Çorbası Tarifi
MALZEMELER
● 1 gece boyunca suda bekletilmiş 1 su bardağı buğday
● 1 su bardağı haşlanmış nohut
● 3 su bardağı yoğurt
● Baklagiller için sıcak su
● Tuz
● 1 tatlı kaşığı kuru nane
● 1 tutam dereotu
● 4 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
● Tencereye evvelinde suda beklettiğiniz buğdayı koyun ve üzerini geçecek kadar sıcak su ek edip pişmeye bırakın.
● Buğdayların pişmesine yakın nohutları da tencereye ekleyin ve 5 dakika kadar birlikte pişirin.
● Pişen baklagilleri süzerek soğumaya bırakın.
● Geniş bir kâsede yoğurt, yeteri kadar tuz, nane, dereotu ve suyu karıştırın.
● Yoğurt karışımının içerisine soğuyan nohut ve buğdayı da ekleyerek servis edebilirsiniz.
2. Arpa Şehriyeli Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi
MALZEMELER
● 1 su bardağı arpa şehriye
● Çorba için 1 litre su
● Arpa şehriyeleri haşlamak için 2 su bardağı sıcak su
● 1 kâse yoğurt
● 1 çorba kaşığı tereyağı
● 2 diş sarımsak
● Tuz
● Kuru nane
HAZIRLANIŞI
● Bir tencereye sıcak su ve arpa şehriyeyi ek edin ve arpa şehriyeler yumuşayıp haşlanana kadar pişirin.
● Ocaktan aldığınız arpa şehriyeleri süzün ve birbirine yapışmaması için soğuk sudan geçirin.
● Geniş bir kaba yoğurdu koyun ve suyu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın.
● Karışımın içine arpa şehriye ve tuzu da ek ederek karıştırmaya devam edin.
● Küçük bir sos tavasına tereyağını ekleyin.
● Tereyağı eridiğinde ince ince kıydığınız sarımsakları da sos tavasına koyun.
● Sarımsakların kokusu çıkmaya başlayınca naneyi de tereyağın içine katın.
● Çorbayı küçük kâselere koyun ve üzerine hazırladığınız tereyağı sosundan dökerek servis edin.
3. İnce Bulgurlu Soğuk Çorba Tarifi
MALZEMELER
● 4 su bardağı soğuk su
● 500 gram yoğurt
● 4 çorba kaşığı ince bulgur
● 3 adet salatalık
● 3 çorba kaşığı haşlanmış nohut
● 1 çorba kaşığı kuru nane
● 2 diş rendelenmiş sarımsak
● 2 çorba kaşığı zeytinyağı
● Tuz
● 1 tutam dereotu
HAZIRLANIŞI
● Bulguru küçük bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ek ederek yaklaşık 10 dakika haşlayın.
● Haşladığınız bulgurları süzün ve soğuk sudan geçirin.
● Salatalıkları minik küpler hâlinde doğrayın.
● Yoğurdu ve suyu geniş bir kapta güzelce çırpın.
● Karışımın içerisine bulgur, nohut, tuz, zeytinyağı, nane ve sarımsağı ek ederek bütün gereçler bütünleşene kadar karıştırın.
● Çorbayı küçük kâselere alın ve dereotuyla süsleyerek servis edin.
4. Erişteli Mercimekli Soğuk Çorba
MALZEMELER
● 2 çorba kaşığı yeşil mercimek
● 2 su bardağı yoğurt
● Yarım su bardağı erişte
● 1 adet yumurta
● 1 çorba kaşığı dolusu un
● 3,5 su bardağı su
● Tuz
● Kuru nane
● 2 çorba kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
● Yeşil mercimekleri küçük bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek haşlayın.
● Haşlanan mercimekleri süzün ve soğuk sudan geçirin.
● Farklı bir tencereye yoğurt, yumurta, un, tuz ve suyu ek edin ve orta ateşte daima karıştırın.
● Isınan karışımın içerisine erişteleri de ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin.
● Çorba kaynamaya başladığında yeşil mercimekleri de tencereye koyun.
● Çorbayı 5 dakika kadar bütün materyalleriyle pişirin ve ocaktan alın.
● Küçük bir sos tavasında zeytinyağını kızdırın ve naneyi yağın üzerine ekleyerek karıştırın.
● Yağ karışımını çorbayla birleştirin ve çorbanın ılık hâle gelmesini bekleyin.
● Oda sıcaklığına gelen çorbayı en az bir saat buzdolabında bekletip güzelce soğuttuktan daha sonra servis edin.
5. Soğuk Bezelye Çorbası Tarifi
MALZEMELER
● Bir gece evvelinde ıslatılmış 500 gram kuru fasulye
● 750 gram bezelye
● 1 adet rendelenmiş büyük uzunluk soğan
● 1 çorba kaşığı tereyağı
● 3 su bardağı su
● 1 su bardağı tavuk suyu
● 1 su bardağı yoğurt
● 1 demet taze nane
● Tuz
● Karabiber
● 1 tutam köri
● 1 diş rendelenmiş sarımsak
HAZIRLANIŞI
● Soğanları tereyağında 5 dakika kadar soteleyin.
● Sotelenen soğanların üzerine bezelye, fasulye, tavuk suyu, su, nane, tuz ve karabiberi ek edin.
● Çorbayı kısık ateşte kapağı kapalı olacak biçimde 20 dakika pişirin.
● Pişen çorbanın ortasından naneyi alıp çorbayı blenderdan geçirin ve soğuması için kenara alın.
● Derin bir kapta yoğurt, köri ve sarımsağı karıştırın.
● Yoğurt karışımı ile soğumuş çorbayı birleştirin ve en az yarım saat buzdolabında dinlendirerek servis edin.
6. Soğuk Mısır Çorbası Tarifi
MALZEMELER
● 2 su bardağı yoğurt
● 1 su bardağı yarma mısır
● 4 su bardağı su
● İnce kıyılmış çeyrek demet dereotu
● Tuz
● Pul biber
HAZIRLANIŞI
● Su ve mısırı bir tencerenin içine alın ve mısırları haşlayın.
● Haşlanan mısırların içine sıcak suyla ılık hâle getirdiğiniz yoğurdu yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın.
● Çorbaya tuzu da ek edin ve soğumaya bırakın.
● Soğuyan çorbanın içine dereotu ve pul biberi de ek ederek servis edin.