Şişkinlik çoğumuzun sık sık yaşadığı, neredeyse olağan kabul ettiği bir meseledir. Şişkinliğin çoklukla niçini yediklerimizin yahut yanlış besin kombinasyonlarının oluşturduğu gazdan kaynaklanmaktadır. Biroldukca için gaz sorununa sebep olabilecek birtakım besinler var. İşte yerken dikkat etmeniz gereken ve şişkinliğe yol açan besinler.
Süt ürünleri
Süt ve süt ürünleri sindirim sorunlarına yol açabilir. Laktoz intoleransı olan şahıslar laktozsuz süt mamüllerini tercih edebilirler.
Unlu mamuller
İşlenmiş buğdaydan üretilen beyaz unlu mamüllerinin sindirimi zordur. Beyaz un içeren besinlerin glüten tarafından de pek güçlü olmasından ötürü unlu mamuller şişkinlik yapar.
Soğan
Soğanın içerisinde bulunan ve fruktan adı verilen karbonhidrat insan bedeni tarafınca sindirilmez. Çiğ tüketilen soğan sıkıntı sindirilir. Çiğ soğan yerine pişmiş soğan tüketebilirsiniz.
Patlamış mısır
Yüksek ölçüde tüketilen patlamış mısır bağırsaklarda fazla gaz oluşumuna niye olarak şişkinliğe niye olur.
Tatlandırıcılar
Biroldukca insan çay yahut kahve içerken şeker yerine kalorisiz olduğu için yapay tatlandırıcı tercih ediyor. Yapay tatlandırıcılar güç sindirildiği için bedende şişkinliğe yol açıyor.
Gazlı içecekler
Gazlı içecekler de şişkinliğe niye oluyor. aslına bakarsanız ortasında yer alan baloncuklar bunun en büyük işareti…
Elma
Elma, birfazlaca beşerde şişkinlik ve gaz yapar. Elmada gaz ve şişkinliğe sebep olacak üç farklı etmen bulunuyor: Lif, fruktoz, sorbitol.
Sakız
Şekersiz sakızlar sorbitol içerir. Sorbitol sindirimi sıkıntı bir husustur.
Kurutulmuş meyveler
Früktoz içeren kurutulmuş meyveler mide hassasiyeti olanlar tarafınca güç sindirilir. Bu yüzden şişkinlik yapar.
Kahve
Kahve asidik olduğu için hassas mideler için makus sonuçlar doğurabiliyor. Şayet laktoz hassasiyetiniz var ise ve kahvenize süt ekliyorsanız bu biçimde daha fazla şişkinlik yapması olası.
Fasulye
Fasulye ve nohut birer lif ve protein deposudur. Sindirimi sıkıntı olan kimi şekerler barındırdıklarından şişkinlik yapabilirler. Bu cins besinleri sindirime yardımcı olan kimyon üzere baharatlarla tüketebilirsiniz.
Yeşil mercimek
Yeşil mercimeğin içerisinde bulunan fitik asit şişkinliğe niye olur. Mercimeği, pişirmedilk evvel bir gece kadar limonlu yahut sirkeli suda bekletirseniz içerisindeki fitik asit oranı düşer ve şişkinliğe sebep olmaz.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Süt ürünleri
Süt ve süt ürünleri sindirim sorunlarına yol açabilir. Laktoz intoleransı olan şahıslar laktozsuz süt mamüllerini tercih edebilirler.
Unlu mamuller
İşlenmiş buğdaydan üretilen beyaz unlu mamüllerinin sindirimi zordur. Beyaz un içeren besinlerin glüten tarafından de pek güçlü olmasından ötürü unlu mamuller şişkinlik yapar.
Soğan
Soğanın içerisinde bulunan ve fruktan adı verilen karbonhidrat insan bedeni tarafınca sindirilmez. Çiğ tüketilen soğan sıkıntı sindirilir. Çiğ soğan yerine pişmiş soğan tüketebilirsiniz.
Patlamış mısır
Yüksek ölçüde tüketilen patlamış mısır bağırsaklarda fazla gaz oluşumuna niye olarak şişkinliğe niye olur.
Tatlandırıcılar
Biroldukca insan çay yahut kahve içerken şeker yerine kalorisiz olduğu için yapay tatlandırıcı tercih ediyor. Yapay tatlandırıcılar güç sindirildiği için bedende şişkinliğe yol açıyor.
Gazlı içecekler
Gazlı içecekler de şişkinliğe niye oluyor. aslına bakarsanız ortasında yer alan baloncuklar bunun en büyük işareti…
Elma
Elma, birfazlaca beşerde şişkinlik ve gaz yapar. Elmada gaz ve şişkinliğe sebep olacak üç farklı etmen bulunuyor: Lif, fruktoz, sorbitol.
Sakız
Şekersiz sakızlar sorbitol içerir. Sorbitol sindirimi sıkıntı bir husustur.
Kurutulmuş meyveler
Früktoz içeren kurutulmuş meyveler mide hassasiyeti olanlar tarafınca güç sindirilir. Bu yüzden şişkinlik yapar.
Kahve
Kahve asidik olduğu için hassas mideler için makus sonuçlar doğurabiliyor. Şayet laktoz hassasiyetiniz var ise ve kahvenize süt ekliyorsanız bu biçimde daha fazla şişkinlik yapması olası.
Fasulye
Fasulye ve nohut birer lif ve protein deposudur. Sindirimi sıkıntı olan kimi şekerler barındırdıklarından şişkinlik yapabilirler. Bu cins besinleri sindirime yardımcı olan kimyon üzere baharatlarla tüketebilirsiniz.
Yeşil mercimek
Yeşil mercimeğin içerisinde bulunan fitik asit şişkinliğe niye olur. Mercimeği, pişirmedilk evvel bir gece kadar limonlu yahut sirkeli suda bekletirseniz içerisindeki fitik asit oranı düşer ve şişkinliğe sebep olmaz.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: