Dünyaya birinci kere yıldızlar ortası bir meteorun düştüğü teyit edildi

Beykozlu

New member
ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, 2014’te Papua Yeni Gine’ye düşen meteorun “yıldızlar ortası bir meteor” olduğunu teyit etti.

Amir Siraj isimli genç bir uzay bilimcinin Harvard Üniversitesinde lisans öğrencisi iken 8 Ocak 2014’te Papua Yeni Gine’ye düşen meteora yönelik “yıldızlar ortası meteor” çıkarımını ABD Uzay Kuvvetleri de doğruladı.

senelerca bulgularını yayımlatmak için uğraşan Siraj ve Harvard’daki hocası fizik profesörü Abraham Loeb’e, yakın vakit evvel ABD Uzay Kuvvetleri Kumandan Yardımcısı Orgeneral John Shaw’dan bir mektup geldi.

Siraj’ın CNN televizyonu ile paylaştığı mektupta, ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığının incelemelerinin de bu meteorun bir yıldızlar ortası meteor olduğunu doğrulandığına işaret edildi.

Mektupta şu sözlere yer verildi:

“ABD Uzay Kuvvetlerinin bileşeni olan Uzay Operasyonları Komutanlığının Baş Bilim İnsanı Dr. Joel Mozer, bu bulguyla ilgili olarak Savunma Bakanlığı’na sunulan ek dataların tahlilini gözden geçirdi. Dr. Mozer, NASA’ya bildirilen sürat kestiriminin yıldızlar ortası bir cismin yörüngesini belirtmek bakımından gereğince doğrudur.”

Bu meteor bu biçimdece dünyaya düşen birinci yıldızlar ortası cisim oldu.

Siraj, bu meteor ile ilgili birinci keşfini, 2017’de Harvard Üniversitesinde, Loeb ile güneş sisteminde bilinen birinci yıldızlar ortası meteor olan “Oumuamua” meteorunu araştırırken yapmıştı.

Siraj, çalışması kapsamında öbür yıldızlar ortası objeleri bulmak için NASA’nın Yakın Dünya Obje Araştırmaları (YDNA) data tabanını incelemeye karar vermiş ve birkaç gün ortasında yıldızlar ortası bir meteor olduğuna inandığı bir cismi keşfetmişti.

Meteorun suratını güneşe endeksleyerek hesaplayan Siraj, yörüngesinin öbür meteorların güneş etrafındaki kapalı yörüngesinden farklı olarak dışarıdan güneş sistemine uzandığını tespit etmişti.

Fakat NASA’nın data tabanında bilginin ne kadar yanlışsız olduğuna ait bilgiler yer almadığı için iki bilim insanı, “CNEOS-2014-01-08” olarak nitelendirilen bu meteorla ilgili bulgularını yayınlayamamışlardı.
 
Üst