Dünyanın En Uygun Çorbaları belirtildi! Bakın Listede Türkiye’den Hangi Çorba Var?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Çorbanın kökeni neredeyse 10 bin yıl öncesine dayanıyor. Kökeni Sanskritçe’den gelen çorba âlâ beslenme manasını taşımaktadır. Şu an bildiğimiz halini 17. yüzyıl Fransa’sından alan çorbanın her kültüre ilişkin bir çeşidi olduğu için her vakit dünyanın en düzgün çorbaları yarışı kıran kırana geçer! Geçtiğimiz günlerde CNN, dünyanın en yeterli 20 çorbasını seçti. Bakın listede hangi çorbalar var, Türkiye’den hangi çorba bu listeye girdi?


Kaynak: https://edition.cnn.com/travel/articl…

1. Banga | Nijerya


Banga çorbası, hurma fıstığı meyvesinden, çeşitli baharatlardan ve çeşitli et ve balıklardan yapılan lezzetli bir çorbadır. Nijerya’nın Nijer Deltası kısmında, bilhassa Urhobo etnik kümesinde tanınan bir çorbadır.

Banga ayrıyeten tanınan olarak palmiye fıstığı çorbası olarak da bilinir ve yalnızca Nijerya’da tanınan değildir, bununla birlikte Gana ve Kamerun’da da çoğunlukla tüketilir.

Gana’da hurma fıstığı çorbasına abenkwan denir. Kamerun’da Mbanga olarak bilinir. Nijerya’da, kabileye, kullanılan gereçlere ve hazırlanma formuna bağlı olarak ofe akwu, oghwo amiedi yahut izuwo ibiedi üzere varyant isimleriyle Banga çorbası denir. Banga çorbası, fufu, banku, eba, dövülmüş yam, pirinç, haşlanmış plantain vb. üzere öbür yemeklere eşlik etmek için kullanılır.


2. Beef pho (phở bò) | Vietnam


Phở Bò (Vietnam Sığır Pho Erişte Çorbası), Vietnam’ın ulusal yemeğidir. ‘Phở’ pirinç eriştesi ve ‘bò’ sığır eti manasına gelir. Vietnam’da pho bo kahvaltı olarak tüketilir. bununla birlikte bir epeyce insan da süratli bir öğlen yemeği yahut gece geç saatlerde akşam yemeği olarak yer.


3. Borscht | Ukrayna


Borscht çorbası, Doğu Avrupa’da yaygın olan, Ukrayna mutfağına ilişkin olan bir çorbadır. Borschtun içerdiği sebzeler kemikli sığır etinin suyunda pişirilir. Kırmızı rengini pancardan alır. Smetana (ekşi krem) ile servis edilir.


4. Bouillabaisse | Fransa


Bouillabaisse aslında Marsilya liman kentinden çıkan klasik bir balık güvecidir. Bu çorba Marsilya balıkçıları tarafınca restoranlara yahut pazarlara satamadıkları kemikli kaya balıklarını kullanarak yapılan bir güveçti. Ekseriyetle kabuklu deniz eserleri ve deniz kestanesi, midye, yengeç, örümcek yengeç yahut ahtapot üzere öteki deniz mamüllerini de içerir. Pırasa, soğan, domates, kereviz, patates üzere sebzeler et suyuyla bir arada haşlanır ve balıkla birlikte servis edilir. Et suyu klâsik olarak; zeytinyağı, sarımsak, safran ve kırmızı biberden yapılmış bir mayonez ile ızgara ekmek dilimleri üzerinde servis edilir.


5. Caldo verde | Portekiz


Caldo verde (Portekizce yeşil et suyu) Portekiz mutfağında tanınan bir çorbadır. Caldo verde için temel klasik gereçler, ince kıyılmış kara lahana, patates, zeytinyağı, karabiber ve tuz, sıklıkla soğan ve sarımsaktır. Klâsik olarak çorbaya ekseriyetle paio, chouriço yahut linguiça (Portekize ilişkin sosisler) dilimleri eşlik eder. Bu çorba Portekiz’de ekseriyetle düğünler, doğum günleri ve tanınan kutlamalar sırasında tüketilir.


6. Chorba frik | Cezayir, Libya ve Tunus


Yeşilken hasat edilen ve freekeh ismi verilen durum buğdayı, bilhassa kutsal Ramazan ayında tüketiliyor. Domates suyu, aromatik baharatlar, nohut, haşlanmış tavuk, sığır eti, koyun eti yahut kuzu eti ile yapılır. Limon dilimleri ve bir modül kesra ekmeği ile servis edilir.


7. Chupe de camarones | Peru


Bu kremalı karides çorbası, tarihi bir kent olan Arequipa’nın bir spesiyalidir. Yumuşak karides, acı biber, krema, And patatesleri ve mısırdan yapılır.


8. Gazpacho | İspanya


Gazpacho, İspanyol mutfağına ilişkin, taze zerzevattan püre halinde çiğ biçimde tüketilen bir tıp soğuk çorbadır.


9. Groundnut soup | Batı Afrika


Yer fıstığı çorbası, yer fıstığından yapılan bir çorbadır. Afrika mutfağının bir kesimidir. Gana’da çoklukla fufu yahut omo tuo ile yenir ve çoklukla fazlaca baharatlıdır. Ekseriyetle yerfıstığı ezmesi olarak isimlendirilen yerfıstığının ezilerek macun haline getirilmesinden hazırlanan bir inceliktir. Yerfıstığı çorbası fufu, banku, kenkey vb. ile yenir.


10. Gumbo | Amerika Birleşik Devletleri


Gumbo, ABD’nin Louisiana eyaletinde tanınan olan bir çorbadırve resmi eyalet yemeğidir. Bamya, et suyu, et yahut kabuklu deniz eserleri, kereviz, dolmalık biber ve soğandan oluşur.


11. Harira | Fas


Harira, Fas ve Cezayir’de hazırlanan klâsik bir Kuzey Afrika çorbasıdır. Başlangıç olarak popülerdir, biroldukca çeşidi vardır ve yıl boyunca yapılsa da sıklıkla Ramazan ayında servis edilir.

Harira; domates ve domates konsantresi, mercimek, nohut, bakla, soğan, pilav, yumurta az ölçüde et: (dana, kuzu yahut tavuk), tarçın, zencefil, zerdeçal yahut safran, kişniş ve maydanoz üzere materyallerle hazırlanır.


12. Kharcho | Gürcistan


Harço Gürcü mutfağının sulu yemeklerinden biridir. Yaygın olarak sığır etinden yapılır.


13. Lanzhou beef noodle soup | Çin


Lanzhou sığır şehriye çorbası erişteli ve sığır etli bir çorbadır ve kadim Çin mutfağının bir yemeğidir.


14. Mohinga | Myanmar


Mohinga, Myanmar’a ilişkin olan bir cins pirinç şehriye ve balık çorbasıdır. Ayrıyeten Myanmar’ın ulusal yemeğidir. Mohinga klâsik olarak kahvaltıda yenir.


15. Menudo | Meksika


Menudo, kırmızı biberli et suyunda işkembeden yapılan klasik bir Meksika çorbasıdır.


16. Moqueca de camarão | Brezilya


Moqueca bir Brezilya deniz eserleri çorbasıdır. Toprak güveçte yavaş yavaş pişirilir. Moqueca, domates, soğan, sarımsak, misket limonu ve kişniş, karides yahut balıkla yapılır.


17. Soto ayam | Endonezya


Soto ayam, tavuk ve pirinç eriştesi üzere gereçler kullanan klâsik bir Endonezya yemeğidir. Soto ayam Singapur, Malezya ve Surinam’da popülerdir. Zerdeçal, sarı tavuk suyunu yapan ana bileşenlerinden biri olarak eklenir. Yumurta ile servis edilir.


18. Tom yum goong | Tayland


Tom yum; çoklukla karidesle pişirilen bir tıp sıcak ve ekşi Tay çorbasıdır. Tom yum’un kökeni Tayland’dadır. ‘Tom yam’ sözleri iki Tayca sözden türetilmiştir. Tom, kaynatma sürecine atıfta bulunurken, yam ‘karışık’ manasına gelir.


19. Tonkotsu ramen | Japonya


Tonkotsu ramen, Japonya-Fukuoka Eyaleti kökenli bir ramen yemeğidir. Çorba suyu, tipik olarak birkaç saat kaynatılan domuz kemikleri ve başka materyallere dayanır ve yemek klasik olarak dilimlenmiş domuz göbeği ile doldurulur ve ortası sert olan ramen erişteleriyle servis edilir.


20. Yayla çorbası | Türkiye


Yayla çorbası yahut yoğurt çorbası, en değerli materyali yoğurt olan bir çorbadır. Türkiye’nin her bölgesinde hazırlanır ve tüketilir.


Siz seçecek olsaydınız bu listeye hangi Türk çorbasını koyardınız? Yorumlarda buluşalım! Öteki içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
 
Üst