Ramazan ayı, Hicri takvimde dokuzuncu aydır. Orta Doğu’dan Kuzey Amerika’ya, Fas’tan Manchester’a kadar dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar bu ayda yiyecek ve içecekten uzak durarak ibadetlerini yerine getirir. Müslüman topluluklar çeşitlidir ve içerisinde epey çeşitli mutfakları ve yemek kültürlerini barındırırlar. Ramazan ayında dünyanın makul bölgelerinde klâsik olarak hazırlanan yiyecekler nelerdir diye merak ediyorsanız gelin bir arada tüm dünyanın iftar sofralarını neler süslüyor bir arada bakalım…
Kaynak: https://blog.remitly.com/lifestyle-cu…
1. Güney Asya: Haleem. Güney Asya’da klasik Ramazan yemekleri içinde bu baharatlı yahni çeşidi epey popülerdir. Haleem, buğday ve arpa üzere tahılların gece boyunca ıslatılması, akabinde kaynatılması ve macun gibisi bir doku oluşturmak için et sosuyla karıştırılmasıyla yapılır.
Haleem Pakistan, Hindistan ve Bangladeş’te servis edilir ve bölgesel çeşitlerinde kuru meyve ve kuruyemişte kullanılır. Ayrıyeten limon, soğan ve taze kişniş ile de doldurulabilir. Haleem, 10. yüzyıldan kalma bir yemek kitabında bulunur ve tavşandan yapılan yemek manasını taşır.
2. Türkiye: Ramazan Pidesi. Yılın başka vakit içinderında bulunamayan bu enfes ekmek mayalı hamur, çörek otu ve susamdan yapılır. Kökeni fazlaca eski olan pide, Ramazan ayının en çok tüketilen ekmeğidir.
Ramazan pidesi klasik olarak iftar ve sahur yemeklerinde servis edilir. Klâsik olarak çocuklar iftardan hemilk evvel taze pide ekmeği almaya giderler!
3. Yemen: Aseeda (Aside). Arap dünyasında aside bununla birlikte Ramazan ve Mevlid üzere öbür kutlamalarda tüketilir. Yemen’de bu yumuşak buğday unu hamuru klasik iftar yemeğidir. Ekseriyetle terbiyeli tavuk suyu ile servis edilir ve elle yenir.
Aside Ortaçağ Endülüs’te ortaya çıkmıştır. Kökleri çok kadim olan bu yemek Osmanlı’da da çok beğenilen bir yemekti.
4. Endonezya: Lapis Legit. Dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi olan Endonezya mutfağı hem de çeşitli etnik kümeler ve kültürlerle oluşmuştur. Bu tatlı ise, Hollanda sömürge devrinin bir mirasıdır.
En az 18 katmanla yapılan bu kek çokça tereyağı, şeker, yumurta sarısı ve kakule, tarçın, karanfil ve bir dizi daha baharat içeriyor!
5. Lübnan: Fattoush (Fettuş). Bu Orta Doğu salatası, taze sebzeler ve fırınlanmış/kızartışmış pide modülleriyle doludur. Mevsim yeşillikleri, nar ekşisi ve pideli dayanılmaz bir Levant mutfağı salatasıdır.
6. Mısır: Ful Medames. Bu yemek zeytinyağı, kimyon, maydanoz, sarımsak, soğan, limon suyu, pul biber ve öbür zerzevat, ot ve baharat gereçleri ile servis edilen pişmiş bakla yemeğidir.
Ful medames, klâsik olarak büyük bir metal testi ortasında yapılır ve servis edilir. Mısır’da, bilhassa kuzeydeki Kahire ve Gize kentlerinde temel bir besindir. Ful medames ayrıyeten biroldukca Arap, Orta Doğu ve Kuzey Afrika külçeşidinin mutfaklarının ortak bir kesimidir.
7. Fas: Harira. Harira, Fas ve Cezayir’de hazırlanan klasik bir Kuzey Afrika çorbasıdır. Başlangıç olarak popülerdir, biroldukça çeşidi vardır ve yıl boyunca yapılsa da sıklıkla Ramazan ayında servis edilir.
Harira; domates ve domates konsantresi, mercimek, nohut, bakla, soğan, pilav, yumurta az ölçüde et: (dana, kuzu yahut tavuk), tarçın, zencefil, zerdeçal yahut safran, kişniş ve maydanoz üzere gereçlerle hazırlanır.
8. Güney Asya: Meyveli Chaat. Taze meyve ve sebzeler, orucu açmanın yavaşça ve ferahlatıcı bir yolu olarak biroldukça iftar menüsünün hayati bir kesimidir. Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’da beğenilen bu meyve salatası, birfazlaca Güney Asyalı aile için bir Ramazan geleneğidir. Dahil edilen muhakkak meyveler bölgesel olarak değişir ve muz ve elmadan yıldız meyvesine kadar her şeyi içerebilir.
Meyveli chaat, ismini meyve ile karıştırılan chaat masala baharatından alır. Chaat masala çoklukla amchoor (kurutulmuş mango tozu), kimyon, siyah tuz, kişniş, kuru zencefil, tuz, biber ve biber tozu içerir.
9. Somali: Cambaabur. Somali Müslümanları Ramazan bayramında cambaabur’u tüketir. Baharatlı bir krep olan bu tatlı, üzerine yoğurt ve şeker serpilerek servis edilir. Cambaabur hamuru tipik olarak kimyon, sarımsak, zerdeçal ve soğan içerir.
10. Neredeyse dünyanın her yerinde: Ferahlatıcı içecekler. Oruç tuttuktan daha sonra ve gün başlamadan evvel rehidrasyon çok değerlidir. Qamar al-deen, kahvaltıda tanınan olan kayısı ezmesiyle yapılan bir meyve suyudur. Mısır’da sobia, pirinç ve hindistancevizi sütünden yapılan kremsi bir içecektir. Pakistan, Hindistan ve Bangladeş’te rooh afzah olarak bilinen gül şurubu klâsik bir favoridir. Endonezya’da Es Timun Suri, bilhassa Ramazan ayında talebi karşılamak için hasat edilen kavun gibisi bir meyveden yapılan tatlı bir içecektir. Türkiye’de ise bu içecek şerbettir!
Öteki içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Kaynak: https://blog.remitly.com/lifestyle-cu…
1. Güney Asya: Haleem. Güney Asya’da klasik Ramazan yemekleri içinde bu baharatlı yahni çeşidi epey popülerdir. Haleem, buğday ve arpa üzere tahılların gece boyunca ıslatılması, akabinde kaynatılması ve macun gibisi bir doku oluşturmak için et sosuyla karıştırılmasıyla yapılır.
Haleem Pakistan, Hindistan ve Bangladeş’te servis edilir ve bölgesel çeşitlerinde kuru meyve ve kuruyemişte kullanılır. Ayrıyeten limon, soğan ve taze kişniş ile de doldurulabilir. Haleem, 10. yüzyıldan kalma bir yemek kitabında bulunur ve tavşandan yapılan yemek manasını taşır.
2. Türkiye: Ramazan Pidesi. Yılın başka vakit içinderında bulunamayan bu enfes ekmek mayalı hamur, çörek otu ve susamdan yapılır. Kökeni fazlaca eski olan pide, Ramazan ayının en çok tüketilen ekmeğidir.
Ramazan pidesi klasik olarak iftar ve sahur yemeklerinde servis edilir. Klâsik olarak çocuklar iftardan hemilk evvel taze pide ekmeği almaya giderler!
3. Yemen: Aseeda (Aside). Arap dünyasında aside bununla birlikte Ramazan ve Mevlid üzere öbür kutlamalarda tüketilir. Yemen’de bu yumuşak buğday unu hamuru klasik iftar yemeğidir. Ekseriyetle terbiyeli tavuk suyu ile servis edilir ve elle yenir.
Aside Ortaçağ Endülüs’te ortaya çıkmıştır. Kökleri çok kadim olan bu yemek Osmanlı’da da çok beğenilen bir yemekti.
4. Endonezya: Lapis Legit. Dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi olan Endonezya mutfağı hem de çeşitli etnik kümeler ve kültürlerle oluşmuştur. Bu tatlı ise, Hollanda sömürge devrinin bir mirasıdır.
En az 18 katmanla yapılan bu kek çokça tereyağı, şeker, yumurta sarısı ve kakule, tarçın, karanfil ve bir dizi daha baharat içeriyor!
5. Lübnan: Fattoush (Fettuş). Bu Orta Doğu salatası, taze sebzeler ve fırınlanmış/kızartışmış pide modülleriyle doludur. Mevsim yeşillikleri, nar ekşisi ve pideli dayanılmaz bir Levant mutfağı salatasıdır.
6. Mısır: Ful Medames. Bu yemek zeytinyağı, kimyon, maydanoz, sarımsak, soğan, limon suyu, pul biber ve öbür zerzevat, ot ve baharat gereçleri ile servis edilen pişmiş bakla yemeğidir.
Ful medames, klâsik olarak büyük bir metal testi ortasında yapılır ve servis edilir. Mısır’da, bilhassa kuzeydeki Kahire ve Gize kentlerinde temel bir besindir. Ful medames ayrıyeten biroldukca Arap, Orta Doğu ve Kuzey Afrika külçeşidinin mutfaklarının ortak bir kesimidir.
7. Fas: Harira. Harira, Fas ve Cezayir’de hazırlanan klasik bir Kuzey Afrika çorbasıdır. Başlangıç olarak popülerdir, biroldukça çeşidi vardır ve yıl boyunca yapılsa da sıklıkla Ramazan ayında servis edilir.
Harira; domates ve domates konsantresi, mercimek, nohut, bakla, soğan, pilav, yumurta az ölçüde et: (dana, kuzu yahut tavuk), tarçın, zencefil, zerdeçal yahut safran, kişniş ve maydanoz üzere gereçlerle hazırlanır.
8. Güney Asya: Meyveli Chaat. Taze meyve ve sebzeler, orucu açmanın yavaşça ve ferahlatıcı bir yolu olarak biroldukça iftar menüsünün hayati bir kesimidir. Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’da beğenilen bu meyve salatası, birfazlaca Güney Asyalı aile için bir Ramazan geleneğidir. Dahil edilen muhakkak meyveler bölgesel olarak değişir ve muz ve elmadan yıldız meyvesine kadar her şeyi içerebilir.
Meyveli chaat, ismini meyve ile karıştırılan chaat masala baharatından alır. Chaat masala çoklukla amchoor (kurutulmuş mango tozu), kimyon, siyah tuz, kişniş, kuru zencefil, tuz, biber ve biber tozu içerir.
9. Somali: Cambaabur. Somali Müslümanları Ramazan bayramında cambaabur’u tüketir. Baharatlı bir krep olan bu tatlı, üzerine yoğurt ve şeker serpilerek servis edilir. Cambaabur hamuru tipik olarak kimyon, sarımsak, zerdeçal ve soğan içerir.
10. Neredeyse dünyanın her yerinde: Ferahlatıcı içecekler. Oruç tuttuktan daha sonra ve gün başlamadan evvel rehidrasyon çok değerlidir. Qamar al-deen, kahvaltıda tanınan olan kayısı ezmesiyle yapılan bir meyve suyudur. Mısır’da sobia, pirinç ve hindistancevizi sütünden yapılan kremsi bir içecektir. Pakistan, Hindistan ve Bangladeş’te rooh afzah olarak bilinen gül şurubu klâsik bir favoridir. Endonezya’da Es Timun Suri, bilhassa Ramazan ayında talebi karşılamak için hasat edilen kavun gibisi bir meyveden yapılan tatlı bir içecektir. Türkiye’de ise bu içecek şerbettir!
Öteki içeriklerimize de göz atabilirsiniz: