Dünya Çapında En Çok Sevilen Yiyecek Olan Pizzanın Farklı Ülkelerde Tüketilen 33 Tanınan Hali

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Pizza dünyanın en epeyce bildiği ve her ülkede sevilerek tüketilen bir yiyecek. Neredeyse ülke sayısı kadar farklı pizza var. Bakın dünyada beşerler pizzalarını nasıl seviyorlar? ????


1. Arjantin-Fugazza


Zeytinyağlı kalın bir hamuru olan, peynir ve bol soğanla yapılan bir pizza tipi.


2. Avustralya-Avustralya pizzası


Barbekü soslu, peynirli, soğanlı, domuz pastırmalı ve ortasında yumurta bulunan bir pizza.


3. Brezilya-Portekiz pizzası


İnce hamurlu, domuz jambonlu, soğanlı, zeytinli ve haşlanmış yumurtalı bir pizza tipi. Pizzanın kenarları kimi yerlerde Brezilya peyniri olan requeijão ile doldurulur.


4. Kanada-Hawaii pizzası ya da ananaslı pizza


Klâsik olarak üzerinde ananas ve domuz jambonu bulunur. Bu pizzanın yaratıcısı Sam Panopoulos, Uzak Doğu mutfağının tatlı-ekşi kombinasyonundan ilham almıştır.


5. Küba-Küba pizzası


İncecik çıtır bir hamura sahip, mozerella ve gouda peynirli, domuz etli ve turşulu bir pizza çeşididir.


6. Alsas, Fransa-Tarte flambée


Fransa’nın Almanya ile sonu olan Alsas’ta klasik olarak olabildiğince ince mayalama hamurundan yapılmış bir taban, üzerinde jambon, soğan ve ekşi kremadan oluşur.


7. Provence, Fransa-Pissaladière


Pissaladière Fransa’nın Kaç bölgesinden bir pizza çeşitidir. Hamuru margherita pizza hamurundan biraz daha kalın olur. Pizza’nın üzerindeki materyaller ise karamelize soğan, siyah zeytin, hamsi ve isteğe bağlı olarak pissalattır. (bir çeşit hamsi ezmesi)


8. Gürcistan-Haçapuri


‘Pizza teknesi’ olarak da bilinir. Peynir ve yumurtayla doldurulmuş bir pizza çeşidi olarak kabul edilir. Peyniri mozerella ve feta peynirinin karışımıdır. Fakat klâsik olarak kullanılan peynirler imeruli ve sulgunidir.


9. Macaristan-Lángos


Lángos hamuru un, patates, süt, şeker ve tuzdan oluşur. Gravyer peyniri, emmental peyniri, ekşi krema, ve sarımsak ile servis edilir. İsteğe bağlı olarak mantar, lor peyniri, sığır eti, patlıcan, kefir ve lahana üzere gereçler de eklenebilir.


10. İzlanda-Muzlu pizza


Muz İzlanda’da bir pizza gereci olarak yaygın bir biçimde kullanılır. Vakit zaman ananas, domuz jambon ve mavi peynirle de çeşnilendirilir.


11. Hindistan-Tandoori paneer pizza


Tandır tavuğu, zencefil turşusu, bol baharatlı Hindistan’a özgür bir pizza çeşitidir.


12. İtalya- Pizza quattro stagioni (dört mevsim pizzası)


Bu pizzada her bir gereç yılın 1 mevsimini temsil eder.


13. Napoli, İtalya-Margerita pizza


Napolitan pizza olarak da bilinen margarita, domates soslu, mozerellalı, fesleğenli peynirli bir pizzadır.


14. Roma, İtalya- Pizza bianca (beyaz pizza)


Beyaz pizza, domates sosu olmayan pizzadır. Ekseriyetle pizza hamuru, zeytinyağı, sarımsak ve peynir ile yapılır.


15. Sicilya, İtalya- Sfincione


Çoklukla pizza ekmeğinin üzerine domates, soğan, hamsi, kekik ve Sicilya’ya has bir tıp peynir ile hazırlanır.


16. Güney İtalya- Rustik pizza (paskalya turtası)


İtalyan şarküteri etleri: Prosciutto, pepperoni, soppressata; mozzarella ve provolone üzere peynirlerle dolu kiş için derin bir pizza-turtadır. Paskalya turtası olarak da isimlendirilen bu güçlü turta, klasik olarak Paskalya’da yapılır.


17. Japonya-Okonomiyaki


Japonların pizza-pankek ortası yiyecekleri. lahana, un ve balıktan hazırlanan hamurun üzerine fermente tuna, ahtapot, domuz, karides üzere farklı materyaller temalır.


18. Kore-Bulgogi pizza


Pizzanın üstüne barbekü marineli et, mısır ve biber, şaraplı, susam yağlı, istiridye soslu ve şekerli bir karışım olan bulgogi sosu koyulur.


19. Levant ülkeleri- Menâkiş


Menâkiş, üstü kekik, zahter peynir ya da kıyma ile kaplı hamur içeren tanınan bir Levant yemeğidir


20. Levant ülkeleri-Sfiha (Lahm bi ajeen)


Kıymai ile pişirilmiş gözleme, ekseriyetle soğan, domates, çam fıstığı ve baharatlarla tatlandırılmış kuzudan oluşan bir tıp lahmacun gibisi pizzadır.


21. Oaxaca, Meksika-Tlayuda


Yaklaşık 30 cm çapındaki beyaz renkteki mısır tortilla’sının üstüne avokado, lahana, domuz eti ve Oaxaca peyniri konur.


22. Hollanda-Double Dutch pizza


Bu pizzada bütün gereçler dubledir: Duble peynir, duble et ve duble soğan.


23. Kuzey Makedonya-Pastrmalija


Pastrmayliya, hamur, et ve biberden yapılan bir Makedon içli pidesidir. Pastrmayliya ekseriyetle oval biçimdedir ve üzerinde dilimlenmiş et küpleri ve biber bulunur. Pideye hayli benzeri.


24. Polonya-Zapiekanka


Polonya pizzası olarak da bilinen bir zapiekanka, dilimlenmiş bir baget yahut öteki uzun ekmek rulosundan yapılmış, üzerine sotelenmiş beyaz mantar, peynir ve kimi vakit jambon üzere öteki materyallerle yapılan kızarmış, açık yüzlü bir sandviçtir.


25. Rusya-Mockba pizza


Sardalya, ton balığı, uskumru ve somondan yapılan bir Rus pizzasıdır.


26. İskoçya-Pizza crunch


Derin yağda kızartılmış pizza, fırında pişirilmek yerine derin yağda kızartılan bir pizza cinsidir ve patatesle servis edilir.


27. İspanya-Catalan coca


Soğanlı, biberli, mantarlı bir çeşit İspanyol pizzası.


28. İsveç-Kebap pizza


Pizzanın üzerinde peynir, domates sosu, soğan, biber ve kebap eti bulunur. Yoğurt ve naneli sosla tüketilir.


29. Türkiye-Lahmacun


Anlatmaya gerek yok, o bizim göz bebeğimiz…


30. Chicago, Illinois, ABD-Deep-dish pizza (Chicago pizzası)


Amerikan mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan deep dish pizza, Chicago ile özdeşleşmiştir. Dev kenarlı bu pizza, pastırma, mozzarella peyniri ve ağır domates sosuyla hazırlanır.


31. Detroit, Michigan, ABD-Detroit-style pizza


Detroit usulü pizza, gevrek kalın bir kabuğa sahip dikdörtgen bir pizzadır. Klâsik olarak domates sosu ve kenarlara kadar uzanan Wisconsin brick peyniri ile doldurulur. Bu pizza üslubu çoklukla otomotiv damlama tavaları olarak yahut fabrikalarda küçük endüstriyel modülleri tutmak için tasarlanmış dikdörtgen çelik tepsilerde pişirilir.


32. New Haven, Connecticut,ABD-White clam pizza (beyaz istiridye pizzası)


Pizzanın üzerinde zeytin yağı, kekik, rendelenmiş peynir, sarımsak ve taze istiridye bulunur.


33. New York, New York, ABD- New York style Pizza


New York yolu pizza, dilimler halinde satılan ince kenarlı bir pizza tipidir. Kenarı gevrek bulunmasına karşın hamuru yumuşaktır ve klasik olarak katlanarak yenir. Ekseriyetle yalnızca domates sosu ve mozarella peyniriyle yapılır. Bu pizza, New York’ta 1900’lü yılların başında Napoli pizzasından esinlenerek yapılmıştır.


Dünyanın farklı yerlerinden tam 33 çeşit pizzayı sizlere sunduk! Öbür içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
 
Üst