Dünya Bankası’ndan korkutan su raporu! 180 milyon kişiyi etkileyebilir

Beykozlu

New member
Dünya Bankası, su depolama tahlilleri davetinde bulunulan bir rapor yayımlandı. Raporda hem kamu birebir vakitte özel bölüm maksat alındı. Depolama açıklarını kapatmak için fazlaca dallı tahliller geliştirmenin kıymetinin vurgulandığı raporda, önerilen entegre su depolama tahlillerinin sürdürülebilir kalkınma ve iklim amaçlarına dayandırıldığı açıklandı.

2030’a kadar 180 milyon kişi selden etkilenebilir

Su kıtlığı sebebiyle ülkelerin büyüme oranlarında yüzde 6’ya varan düşüş görülebileceği söz edilirken, rapora bakılırsa son 20 yılda 1.43 milyar kişi kuraklıktan, en az 1.65 milyar kişi de sellerden olumsuz etkilendi. 2030’a kadar ise 180 milyon kişinin daha direkt sellerden etkilenebilir. Daha az iddia edilebilir hale gelen değişken yağışlar kentlerde muteber su teminini zorlaştırırken, ziraî üretimi azalttığı ve yatırımcıların hamasetinin kırılmasına niye olduğu açıklandı.

Su depolamaya yatırım yapan toplumlar güçlü olacak

Daha az kestirim edilebilir hale gelen değişken yağışlar ise kentlerde emniyetli su teminini zorlaştırırken, ziraî üretimin azalmasına ve yatırımcıların yüreğinin kırılmasına niye oluyor. Su depolamanın, suyun mevcudiyetini düzgünleştirme, sellerin tesirlerinin azaltılması ve güç, ulaşım ve öbür kesimlerin desteklenmesi için su akışının düzenlenmesi olmak üzere ise üç ana yararından bahsediliyor. Rapora nazaran, su depolama iklim değişikliği ile çaba kapsamında pak güç üretmek için de kullanılabildiği, gelecek senelerda su depolamaya yönelik adımlar atan toplumların ise daha istikrarlı ve sağlam olacağı öngörülüyor. Ayrıyeten dünya nüfusunun depolamaya daha fazla gereksinimi bulunmasına karşın, düşen tatlı su depolama hacmi, global bir kriz yaratıyor.

Depolama açığı giderek artıyor

Son 50 yılda dünya nüfusu iki katına çıktı. Doğal su depolama hacmi ise sulan alanların ve taşkın yataklarının yok edilmesi ile eriyen buzullar sebebiyle 27 trilyon metreküp azaldığı görüldü. Nüfusun artışı ve iklim problemlerinin yaşanması sebebiyle gerekli olan su depolama ölçüsü ile depolanan ölçünün içindeki farka karşılık gelen su depolama açığı ise giderek artıyor. Rapora nazaran kelam konusu açığın giderilmesi için su depolamaya yönelik mevcut yaklaşımların değişmesi gerekiyor.
 
Üst