Dolapta Beklettiğiniz Kıyma, Tavuk ve Balık Ya Bozulmuşsa? Et Eserlerinin Bozulduğunu Anlamanın Pratik Yolları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Merhabalar. kimi vakit fazlaca alışveriş yapar ve et mamüllerini öteki bir günün öğününde pişirmek için saklarız. Lakin unutulmamalıdır ki et eserleri çok hassas besinlerdir. Uzun mühlet saklandığında bozulma ihtimali artar. Bu yazıda size mutfağınızdaki kıyma, tavuk ve balık üzere et mamüllerinin bozulduğunu anlamanız için pratik usuller sıraladım. Bu halleri uygulayarak etinizin bozulup bozulmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.


Her gün markete gitmemek için toplu alışverişler yapmak bugünlerde daha sık tercih ediliyor. Fakat bu durum, bilhassa basitçe bozulabilecek birtakım yiyecekler için dikkat etmemizi gerektiriyor.


Bozulması kolay esas yiyecekler de kıyma, balık ve tavuk üzere et eserleri oluyor. Bu yüzden siz de bir etin bozulduğunu anlamak için birtakım pratik biçimleri deneyebilirsiniz.


1. Öncelikle kıymadan başlayalım. Kıymanın bozulup bozulmadığına dair birinci bilgiyi rengine bakarak anlayabilirsiniz. Uzun mühlet bekleyen kıyma, parlak kırmızı rengini kaybeder ve grileşmeye başlar. Şayet kıymanızın rengi neredeyse büsbütün gri ve soluk ise artık kullanmamanız daha yeterli olabilir.


2. Başka bir prosedür kıymanın dokusuna bakmaktır. Şayet parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde yapışkan, cıvık bir kıyma, sıvı ya da yumurta akı üzere uzayan bir kalıntı kaldıysa kıymanız büyük ihtimalle bozulmuş demektir.


3. Bozuk kıymayı anlamanın en yaygın yollarından biri de onu koklamaktır. Zira bozuk kıyma, taze kıyma üzere kokmaz. Ekşimsi, hatta bozulmanın ileri düzeylerinde ise kesif bir kokusu olur.


4. Artık gelelim tavuğa. Tavuk etinin bozulup bozulmadığını anlamak için evvela rengine bakmalısınız. Taze çiğ tavuk pembe bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Şayet tavuk etinin rengi griye büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.


5. Tavuğun bozulduğundan kuşku ediyorsanız pişirmedilk evvel koklayın. Bozulmuş çiğ tavuk etinin epeyce ağır bir kokusu olur. Bu koku kimi vakit ekşi olarak tanımlanır kimi vakit de amonyak kokusuna benzetilir.


6. Tavuk etine dokunduğunuzda tavuğun yüzeyinde çamur üzere yapışkan bir salgı var ise tavuk bozulmuş demektir.


7. Buzluktan çıkardığınız tavuğun üzerinde bir buz katmanı var ise o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun müddettir çözülmeyen buzlar üzere olacaktır.



i.sozcu.com.tr

8. Pekala balığın bozulduğunu nasıl anlarız? Balığın bozuk olduğunu anlamak için evvela balığın göz kısmına dikkat etmek gerekiyor. Bayat balıklarda gözler düz bir biçim alır ve parlaklığını kaybetmiş biçimde durur. Taze balıklarda ise gözler yarım daire halinde bulunur ve daha parlak olur.


9. Bayat balık fazlaca berbat bir kokuya sahiptir Keskin ve rahatsız edicidir. Taze balıklar ise deniz üzere kokar ve kokusu rahatsızlık vermez.


10. Balığın bayat olduğunu gösteren başka değerli ipucu da solungaç ve dış yüzeylerindeki pullarının yapısıdır. Taze balıkların yüzeyindeki pullar parlak gözükürken bayat balıklarda solungaç ve dış yüzeyler daha mat bir renge sahiptir.


Tüm unsurlara baktığımızda et mamüllerinin bozulduğunu gösteren ortak ipuçları, etin kokusu, et yüzeyinin yapışkan olup olmadığı, rengi ve parlaklığıdır. Bunlara dikkat ederek yiyeceğinizin bozuk olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Siz etin bozulduğunu diğer hangi yollarla anlıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
 
Üst