DC'nin kaç çizgi romanı var ?

Defne

New member
DC'nin Kaç Çizgi Romanı Var? Saymayı Bırakın, Evren Patladı!

Selam forum ahalisi!

Bugün sizlerle, çizgi roman dünyasının kara deliklerinden birine dalıyoruz: DC’nin kaç çizgi romanı var?

Evet, soru basit görünüyor ama cevabı öyle değil. Çünkü DC’nin çizgi romanlarını saymaya kalkarsanız, bir noktada Flashpoint Paradox yaşarsınız, zaman kırılır, evren yeniden başlar, siz de “Ben kimdim, neden sayıyordum?” noktasına gelirsiniz.

---

Bir Saymaya Başlayalım Dedik, Sonra Multiverse Çıktı

DC Comics, 1934’te kurulmuş bir şirket. O zamandan beri Batman’in, Superman’in, Wonder Woman’ın, Flash’in, Aquaman’in, hatta bazen konuşan bir sincabın bile hikâyesini yazmış durumda.

Yani “kaç çizgi romanı var?” sorusu biraz “denizde kaç damla su var?” gibi bir şey.

Araştırmalar ve DC arşiv kayıtlarına göre, DC’nin yayınladığı çizgi roman sayısı 40.000’i geçmiş durumda. Ancak bu sadece “ana evren” için geçerli. Multiverse’i, Elseworlds hikâyelerini, yeniden başlatılan serileri ve “bir de alternatif gerçeklikte Superman kötü olsaydı” senaryolarını ekleyince sayı galaksiler arası bir hal alıyor.

DC editörlerinden biri yıllar önce bir röportajda “Biz bile tam sayıyı bilmiyoruz, çünkü her reboot’ta geçmiş yeniden yazılıyor” demişti. Yani DC’nin kendisi bile DC’yi sayamıyor. Bu durumda bizim yapabileceğimiz tek şey: Teslim olup kahkaha atmak.

---

Erkek Forumdaşlar: “Bu İşi Sistematik Çözeriz”

Forumun erkek tayfası olaya şöyle yaklaşıyor genelde:

“Tamam, bir Excel açalım, her karakter için ayrı sekme yapalım. Alfabetik sırayla gideriz.”

Ah dostlar...

Bu hevesli yaklaşım, ilk 300 çizgi romanda yerini göz kararmasına, kahve bağımlılığına ve “bir dakika, şu Flash hangi timeline’da ölmüştü?” krizlerine bırakıyor.

Bir arkadaş geçenlerde “Ben DC çizgi romanlarını kronolojik sıraya koymaya çalıştım” dedi. Sonra sustu. Gözleri uzaklara daldı. Artık o sadece “Elseworlds Ruhani Boyutunda” yaşıyor.

Yani erkek forumdaşlar bu işe stratejik bir zeka ve mühendislik ciddiyetiyle giriyor, ama DC evreni onlara “matematikle beni yenemezsin” diyor.

---

Kadın Forumdaşlar: “Tatlım, Bırak Saymayı, Hisset Evreni!”

Kadın forumdaşlar ise bu soruya daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşıyor:

“Kaç tane olduğu önemli değil, önemli olan karakterlerin duygusal yolculuğu.”

Ve haksız da değiller! Çünkü DC sadece çizgi roman değil; travmalarla, dostluklarla, aşklarla, kayıplarla dolu bir evren.

Superman’in “ben dünyalı mıyım?” sorgusu, Batman’in “bana kim sarılacak?” dramı, Harley Quinn’in “kendi kendine yetme” yolculuğu… Bunları sayıya indirgemek adeta duygusal bir cinayet.

Yani kadın forumdaşlar bu işe şöyle diyor: “DC çizgi romanlarının sayısı değil, hissettirdikleri önemli.”

Bu yaklaşım sayesinde onlar hâlâ akıl sağlığını koruyor, erkekler ise hâlâ Excel’in hücrelerine gömülü bir şekilde “C sütununda Joker mi vardı?” diye soruyor.

---

DC Evreninde Sayılar da Kaosun Parçası

Bir noktada, DC evreninin sayıları da anlamını yitiriyor.

Çünkü bir hikâyede Batman ölüyor, diğerinde yaşıyor, sonra biri “Crisis on Infinite Earths” diyor, her şey yeniden başlıyor.

Yani aslında DC’nin yayınladığı 40.000 çizgi romanın çoğu, birbirini çürüten paralel versiyonlar.

Bir düşünün:

- Bir evrende Superman çiftçi,

- Diğerinde diktatör,

- Başka birinde kedi (evet, DC Cats diye bir özel sayı var).

Yani DC’nin kaç çizgi romanı olduğunu sormak, “Kaç tane paralel gerçeklik var?” diye sormak gibi.

Cevap: Evet.

(Sayı değil, sadece “evet.” Çünkü evren patladı.)

---

Bilimsel Yaklaşım: DC Evreni Bir Kuantum Bulutu Gibi

Fizikçilere göre evren, olasılıklar dalgası içinde titreşiyor. DC de tam olarak öyle.

Bir hikâye yazıldığında, aynı anda 10 alternatif versiyonu daha oluşuyor.

Birinde Batman kahvesine süt koyuyor, diğerinde süt taşınca Joker geliyor.

Eğer Schrödinger’in kedisi DC karakteri olsaydı, emin olun bir evrende yaşar, diğerinde Lazarus Pit’te yeniden dirilirdi.

Yani DC evreni, kuantum fiziğinin kâğıda dökülmüş hali gibi.

Belki de asıl çizgi roman sayısı “belirsizlik ilkesi” gereği ölçülemiyor: Ne zaman saymaya kalksak, evren göz kırpıyor ve sayı değişiyor.

---

DC vs Biz: Sonsuzluğu Kucaklamak

Aslında sorunun kendisi de çok insani: Biz insanlar hep bilmek, ölçmek, anlamak istiyoruz.

Ama DC diyor ki: “Bazı şeyler sayılmaz, yaşanır.”

Ve belki de bu yüzden Batman hâlâ Gotham’da, Wonder Woman hâlâ savaşta, Flash hâlâ koşuyor. Çünkü DC, “hikâyenin bitmemesi” felsefesinin kağıda dökülmüş hali.

Her yeni yazar, her yeni reboot, yeni bir evren yaratıyor.

Ve biz okurlar da o evrenlerin küçük tanıkları oluyoruz.

---

Peki Forumdaşlar, Sizce?

- Sizce DC evreninde kaç çizgi roman var?

- Ya da şöyle sorayım: Hangisini okumaya başladınız da “Yok, bu bambaşka bir evrenmiş” deyip yeniden başladınız?

- Erkek forumdaşlar, hâlâ kronolojik liste mi yapıyorsunuz yoksa pes ettiniz mi?

- Kadın forumdaşlar, sizce DC karakterlerinin duygusal sürekliliği mi önemli, yoksa hikâyenin kendisi mi?

Gelip geçici bir sayıdan çok daha fazlası var burada. Çünkü DC’nin her hikâyesi, biraz da bizimle ilgili.

Biraz umut, biraz kayıp, biraz “dünya kurtarılabilir mi?” sorusu…

---

Sonuç: DC’yi Sayma, DC’yi Yaşa

Eğer hâlâ “DC’nin kaç çizgi romanı var?” sorusuna kesin bir cevap bekliyorsanız, üzgünüm dostlar:

DC’nin kendisi bile bilmiyor.

Ama belki de mesele bu değil.

Belki de DC, “kaç tane” değil, “ne kadar hissettirdiği” ile ölçülmeli.

Ve eğer her okuduğunuz sayıda biraz heyecan, biraz kahkaha, biraz hüzün buluyorsanız — DC zaten amacına ulaşmıştır.

Yani saymayı bırakın.

Çünkü DC’nin evreninde sayılar değil, hikâyeler sonsuzdur.

Hadi şimdi siz anlatın forumdaşlar, sizin favori DC evreniniz hangisi?

Ve en önemlisi… Sizce Batman gerçekten uyumuyor mu? 😄