Daha Uzun Müddetli Raf Ömrü İçin Buzdolabında Yan Yana Koruma Etmemeniz Gereken Yiyecekler

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Kimi eserler birlikte hayli yeterli gitse de, iş buzdolabında koruma etmeye gelince işler değişebiliyor. Şayet zerzevat ve meyvelerinizin çabuk çürümesini istemiyorsanız, birlikte koruma etmemeniz gerekenleri listeledik. ????


1. Elma ve havuç.


Elma, alken sınıfından renksiz bir gaz olan etileni ziyadesiyle üretir. Bu yüzden elmayı öbür eserlerle koruma ederken epey dikkatli olmalısınız. Bilhassa, elmayı buzdolabınızda yahut bir dolapta havuç ile yan yana koymayın. Aksi biçimde, yalnızca 2 haftada bile havucun tadı acı bir hal alarak acilen çürür.


2. Domates ve salatalık.


Salatalıklar, etilene karşı çok hassastır. Salatada kusursuz bir eş olsalar da, iş buzdolabında koruma etmeye geldiğinde salatalık ve domates farklı tutulmalı. Aksi biçimde, salatalıklar olması gerektiğinden epeyce daha evvel sarılaşmaya başlar. Salatalıkları buzdolabında ve domatesleri tezgahta koruma etmek en uygunudur.


3. Patates ve soğan.


Soğanlar nemi çabuk emerler fakat kuru kalmaları gerekir. Patatesler ise epeyce fazla nem yapar; o yüzden yeterli bir ikili olmazlar. vakit içinde patateslerin kökleri çıkar ve soğanların ise uzun yeşil yaprakları.


4. Avokado ve muz.


Bu işten avantajlı çıkma talihiniz da var. Şayet avokadonuz epeyce olgunlaşmışsa, muzlardan uzak tutun. Lakin, hemen olgunlaşmasını istiyorsanız, bu biçimde gönül rahatlığı ile muzların yanında koruma edebilirsiniz.


5. Şeftali ve muz.


Olgun şeftaliler, muzlardan uzak durmalı zira muzlar tarafınca salgılanan tüm etilen sebebiyle şeftaliler olağandan daha süratli çürür. Bir muz ne kadar olgunsa, o kadar etilen salgılar.


6. Kavun ve patlıcan.


Kavunlar, patlıcanların daha süratli bozulmasına sebep olabilir. O yüzden birebir dolapta ikisini koruma etmediğinizden emin olun. Lakin, patlıcanlarınızı buzdolabında bir daha de koruma etmek istiyorsanız hiç bir meyve ile yakın olmadığından emin olun.


7. Üzüm ve mango.


Kelam konusu üzümleri koruma etmek olunca bu meyve epey hassas olabiliyor. Üzümler yakınlarında hiç bir meyve yahut zerzevat barındırmaz. Mangolar fazlaca fazla etilen gazı salgılar ve bu yüzden olgunlaşma – çürüme süreci daha süratli ilerler.


8. Çilek ve yabanmersini.


Yabanmersinleri etilen salgılar ve çilekler salgılamaz. Şayet ikisini birlikte saklarsanız, çilekler epey olgunlaşabilir ve olağandan daha kısa bir vakitte çürürler. Fakat, olgunlaşmamış çilekleri yabanmersinleri ile koruma etmekte bir sorun yok. Natürel şayet iki meyve de epeyce olgunlaşmışsa bir – iki günde tüketin.


9. Nektarin ve lahana.


Nektarinler de fazlaca fazla etilen salgılar; bu yüzden ikisini birlikte koruma ederseniz lahanalar hayli çabuk bozulabilir. Lahanayı plastik bir poşette koruma etmek daha düzgündür. Plastik bir poşette 2 hafta kadar raf ömürleri uzar.
 
Üst